Ο Πατριάρχης Κύριλλος συμμετείχε σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες ως πράκτορας της KGB στην Ελβετία τη δεκαετία του 1970 — Tages-Anzeige

Ο Πατριάρχης Κύριλλος εργάστηκε για την KGB και διεξήγαγε δραστηριότητες πληροφοριών τη δεκαετία του 1970 υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Σχετικά με αυτό γράφει η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, επικαλούμενη αποχαρακτηρισμένα αστυνομικά αρχεία.

Μιλάμε για την περίοδο που ο Vladimir Gundyaev , που είχε το επιχειρησιακό ψευδώνυμο Mikhailov, ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών της Γενεύης.

Σύμφωνα με την Tages-Anzeiger, οι δημοσιογράφοι εξέτασαν έγγραφα στα αρχεία της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για την περίοδο από το 1969 έως το 1989, τα οποία, λένε, επιβεβαιώνουν ότι ο Gundyaev ήταν συνδεδεμένος με την KGB. Μετά από αυτό, επέστρεψε στην ΕΣΣΔ και άρχισε να κινείται γρήγορα στην ιεραρχία της εκκλησίας.

Το 1971, επετράπη στον 24χρονο ιερέα Κύριλλο να μετακομίσει στη Γενεύη για να εκπροσωπήσει Ρώσους Ορθόδοξους πιστούς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Στην αυτοβιογραφία του, ο πρώην πρόξενος της σοβιετικής πρεσβείας στη Γενεύη, Βαντίμ Μέλνικοφ, αποκαλεί τον Κύριλλο όχι απλώς διπλωμάτη, αλλά αξιωματικό της KGB. Από σοβιετικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν αργότερα, ιστορικοί και δημοσιογράφοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος εργαζόταν για την KGB στη Γενεύη με το ψευδώνυμο Mikhailov. Υποτίθεται ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και επηρέαζε τη στάση τους απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να σχολιάσει τις υποτιθέμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες του Κύριλλου στη Γενεύη, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών λέει ότι «δεν έχει πληροφορίες» για το θέμα.