Ρώσοι εγκληματίες κατακλύζουν τις χώρες της ΕΕ: ​​πώς να προστατευτείτε από την υβριδική απειλή που δημιούργησε ο Πούτιν;

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα άνευ προηγουμένου φάσμα κινδύνων και απειλών με σκοπό να αποδυναμώσει την Ευρώπη. Η κυριαρχία των εγκληματιών που κρύβονται υπό το πρόσχημα των μεταναστών από τη Ρωσία, οι καταστροφικές δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η χρήση παραγόντων επιρροής από τη ρωσική διασπορά — αυτός δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος εργαλείων με τα οποία η Ρωσία δημιουργεί μια αόρατη απειλή για Ευρώπη. Ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να δίνουμε μεγάλη προσοχή σε οτιδήποτε σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη Ρωσία. Ο Πούτιν ξεκίνησε να διεξαγάγει έναν παρατεταμένο πόλεμο, ενώ το ορατό μέρος του λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, αυτός χρησιμοποιεί κρυφές απειλές κατά της Ευρώπης και αυτό δεν τις κάνει λιγότερο επικίνδυνες.

Η Ρωσία είναι ίσως η πρώτη χώρα στην πρόσφατη ιστορία που εφαρμόζει ευρέως την κινητοποίηση φυλακισμένων για πόλεμο, πρόσφατα ακόμη και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας άρχισε να το κάνει αυτό. Από τον Απρίλιο του 2023, τουλάχιστον 50 χιλιάδες φυλακισμένοι από όλες τις φυλακές της Ρωσίας είχαν στρατολογηθεί, ανάμεσά τους και αυτοί που είχαν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα ως φόνο, βιασμό κ.λπ. Μετά από έξι μήνες υπηρεσίας, δικαιούνται αμνηστία, αυτή είναι μια απόφαση που πήρε ο Πούτιν προσωπικά. Το πλήθος επαγγελματιών δολοφόνων είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητος στη Ρωσία, επομένως οι περισσότεροι από αυτούς θα μεταφερθούν κρυφά στην ΕΕ για να την αποσταθεροποιήσουν. Μια από τις βασικές απειλές για την Ευρώπη είναι να παραλάβει ένα «τσουνάμι» Ρώσων εγκληματιών με εμπειρία πολέμου και πρακτικές δεξιότητες για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, στη Μολδαβία έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση δύο μισθοφόροι της Ομάδας Wagner, οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα με αδιευκρίνιστο σκοπό. Αυτοί οι μισθοφόροι είχαν εμπειρία πολέμου (πολέμησαν εναντίον της Ουκρανίας) και χρησιμοποίησαν τη Μολδαβία ως χώρα διέλευσης για μετέπειτα είσοδο στην ΕΕ. Αυτά τα προηγούμενα αποδεικνύουν ότι η μεταφορά ρώσων δολοφόνων στην ΕΕ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Όχι λιγότερο σημαντική απειλή για την ΕΕ είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ΡΟΕ). Η Αρχιεπισκοπή των Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη ενώνει 125 ενορίες στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες και ενώνει χιλιάδες ενορίτες σε όλη την Ευρώπη. Η ΡΟΕ είναι ένα ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας για το Κρεμλίνο και επίσης ένα de facto κλάδο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Το 2014, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε μια αδήλωτη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, αποθήκες με όπλα εντοπίστηκαν στη Λαύρα του Svyatogorsk, μια πόλη στην περιοχή Ντόνετσκ της Ουκρανίας, τις οποίες οι ιερείς μοίρασαν στους δολοφόνους. Μετά την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράστηκε αμέσως υπέρ του πολέμου. Στην Ευρώπη η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεργάζεται με ενορίτες από τη ρωσική διασπορά, οι οποίοι εκμεταλλεύονται για σκοπούς κατασκοπείας και αναζήτησης Ευρωπαίων φιλορώσων. Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Ρώσοι ζουν στις χώρες της ΕΕ, οι οποίοι μετανάστευσαν εκεί μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Πρακτικά δεν αφομοιώνονται και δεν υιοθετούν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής — αυτό είναι το χαρακτηριστικό που τους διακρίνει και το οποίο συμβάλλει στην αναζήτηση παραγόντων επιρροής για τη Ρωσική Ομοσπονδία ανάμεσά τους. Έτσι, οι Ρώσοι στην ΕΕ αποτελούν παράγοντα πιθανής αποσταθεροποίησης και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι τόσο θρησκευτικός οργανισμός όσο όργανο προπαγάνδας και κατασκοπείας για το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν γνωρίζει ότι οι οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και της Ευρώπης δεν συγκρίνονται, επομένως εστιάζει σε υβριδικές απειλές που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν. Ο προσεκτικός έλεγχος σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία είναι μια απαραίτητη λύση για να αποτραπεί ο κρυφός τρόμος του Πούτιν. Η απαγόρευση έκδοσης βίζας και αδειών παραμονής σε πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ένα αναπόφευκτο βήμα εάν η Ευρώπη θέλει να απαλλαγεί από την εισροή Ρώσων κατασκόπων και εγκληματιών. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί αυστηρός έλεγχος στις δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η εμπλοκή της στη δημόσια ζωή των χωρών υποδοχής, παρόμοιες ενέργειες θα πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τις ρωσικές επιχειρήσεις και τα διπλωματικές αρχές στην ΕΕ. Προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό των χωρών της ΕΕ σχετικά με την εμφάνιση μιας εντελώς νέας απειλής — ρωσικής υβριδικής επιθετικότητας, είναι απαραίτητο να διοργανωθούν στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις, να δημιουργηθεί περιεχόμενο που αντιστοιχεί σε αυτό το θέμα με περαιτέρω διανομή στο Διαδίκτυο. Ο Πούτιν έχει επιλέξει τον δρόμο του πολέμου με την Ευρώπη ως απώτερο στόχο του και ήδη κλιμακώνει τους κινδύνους και τις απειλές που πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ειρηνικό μέλλον για την ΕΕ.