Γιατί οι Κύπριοι είναι διχασμένοι για την εισβολή στην Ουκρανία και πώς δρουν οι Ρώσοι πράκτορες στην Κυπριακή Δημοκρατία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων έχει αναπτύξει φιλορωσικές απόψεις. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ένα σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας έχει διατηρήσει τη λογική του και την ικανότητά του να σκέφτεται κριτικά σε θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Κύπριους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είχε δίκιο να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (54%), αλλά το 58% διαφωνεί με την ένταξη στις κυρώσεις της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού της Κυπριακής Δημοκρατίας ΡΙΚ.

Το κοινό είναι διχασμένο σχετικά με την εισβολή: Το 41% πιστεύει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να καταδικαστεί γι’ αυτό, ενώ το 36% υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας. Το 6% είναι αναποφάσιστοι ως προς την απάντηση.

Στο ερώτημα αν πρέπει να καταδικαστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 54% απάντησε ναι, το 41% απάντησε όχι και το 5% ήταν αναποφάσιστο.

Επίσης, η πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύει ότι η Κύπρος δεν πρέπει να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το 86% είναι κατά. Μόνο το 9% τάχθηκε υπέρ της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η έρευνα έγινε κατά παραγγελία του ΡΙΚ και διεξήχθη από την CMRC Cypronetwork. Συνολικά συμμετείχαν 1.224 ερωτηθέντες άνω των 18 ετών.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων γράφει ότι οι αντίθετες απόψεις για τη ρωσο-ουκρανική διένεξη οφείλονται στο γεγονός ότι οι Κύπριοι έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι συμβαίνει. Μια μερίδα Κυπρίων παραλληλίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με το πρόβλημα της διαιρεμένης Κύπρου, το βόρειο τμήμα της οποίας κατέχεται από τον τουρκικό στρατό εδώ και 48 χρόνια. Αυτή η μερίδα των Κυπρίων δεν υποστηρίζει τις ενέργειες των ρωσικών αρχών προς την Ουκρανία, πιστεύοντας ότι κάθε εισβολή και παράνομη κατοχή εδάφους ξένης χώρας πρέπει να καταδικάζεται διεθνώς.  Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.) Χρήστο Ιακώβου — αυτή η στάση, σύμφωνα με ορισμένους από τους ερωτηθέντες στην έρευνα, θα συμβάλει στην απελευθέρωση της Κύπρου και στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Όπως παραδέχεται ο Χρήστος Ιακώβου, ένα άλλο μέρος των Κυπρίων βλέπει το ουκρανοκυπριακό ζήτημα αποκλειστικά από ιδεολογική σκοπιά. Όσοι απάντησαν «όχι» είναι πεπεισμένοι ότι η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία για πολλούς λόγους. «Πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει κανένας παραλληλισμός μεταξύ των δύο θεμάτων», σημειώνει ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Το τμήμα αυτό θεωρεί τη Ρωσία φιλική χώρα και, ως εκ τούτου, προσπαθεί ούτε να καταδικάσει ούτε να εγκρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είπε ότι ακόμη και ορισμένοι από αυτούς που καταδικάζουν την εισβολή δεν συμφωνούν με την ένταξη της Κύπρου στις κυρώσεις.

«Υπάρχουν ορισμένοι Κύπριοι που δεν το θεωρούν εισβολή, θεωρώντας το ως το νόμιμο δικαίωμα της Ρωσίας να παρεμβαίνει στην Ουκρανία, η οποία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, ή θεωρώντας την ως μια χώρα που έχει ιστορική συγγένεια με τη Ρωσία», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με τον Κύπριο αναλυτή, οι Κύπριοι που δεν συμφωνούν με την ένταξη στις κυρώσεις της ΕΕ πιστεύουν ότι η υποστήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο έδειξε ότι η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία η απόλυτη πλειοψηφία δεν συμφωνούσε ή έτεινε να διαφωνεί ότι οι ρωσικές αρχές ήταν κυρίως και κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν κατανοητή προέλευση.

Μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου-ΑΚΕΛ  έγινε το κόμμα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο νησί. Πολλά μέλη του ΑΚΕΛ πήγαν για σπουδές στις χώρες του κομμουνιστικού μπλοκ στο πλαίσιο προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από τη Μόσχα. Εκεί στρατολογήθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό από την KGB και υποβλήθηκαν σε ειδική εκπαίδευση. Επέστρεψαν στην πατρίδα τους ως ένθερμοι υποστηρικτές της Μόσχας. Μεγάλωσαν τα παιδιά τους με το ίδιο πνεύμα.

Τώρα τα παιδιά τους εργάζονται στην κυβέρνηση, στα μέσα ενημέρωσης, ως βουλευτές, δικηγόροι, τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Από την εποχή της ανεξαρτησίας μέχρι πρόσφατα, πολλοί Κύπριοι, αφού σπούδασαν στη Ρωσία, έφεραν από εκεί Ρωσίδες συζύγους. Όλες αυτές οι γυναίκες παρακολουθούν τη ρωσική τηλεόραση και αναμεταδίδουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου στους Κύπριους συγγενείς τους. Ανατρέφουν τα παιδιά τους με πνεύμα αγάπης για τη Ρωσία και περιφρόνησης για τις ευρωπαϊκές αξίες. Τους μαθαίνουν να παρακολουθούν ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Κύπρος κατακλύστηκε από πλούσιους Ρώσους. Τα ρωσικά χρήματα εισέρρευσαν στο νησί και αποτέλεσαν πηγή εισοδήματος για πολλές κυπριακές οικογένειες.

Πολλοί δικηγόροι, τραπεζίτες, μεσίτες, υπάλληλοι εποπτικών φορέων εμπλέκονται σε ρωσικά κυκλώματα διαφθοράς με κυπριακά ακίνητα. Φυσικά, είναι ολόψυχα στο πλευρό της Ρωσίας.

Πολλοί Κύπριοι δημοσιογράφοι έχουν σπουδάσει στη Ρωσία και έχουν στρατολογηθεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Πολλοί δημοσιογράφοι εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης που ανήκουν σε άτομα με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, όταν αναφέρονται σε γεγονότα γύρω από τη Ρωσία, τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης βασίζονται συχνά σε ρωσικές πηγές που ελέγχονται από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι πατριώτες της χώρας τους και υποστηρίζουν τον εγκληματικό πόλεμο στην Ουκρανία και το καθεστώς Πούτιν. Αρκετές δεκάδες χιλιάδες από αυτούς είναι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων. Όλοι τους έχουν Κύπριους φίλους, Κύπριους συγγενείς, φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους, συμφοιτητές, συμμαθητές, τους οποίους επηρεάζουν και κατηχούν με τα ψέματα της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας.

Στην Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθούν να λειτουργούν ανοιχτά ψευδο-δημόσιες οργανώσεις Ρώσων μεταναστών που δημιουργήθηκαν από το Κρεμλίνο και μιμούνται τη δημόσια δραστηριότητα. Σχεδόν όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας συνολικής δομής ιδεολογικής, πολιτικής, οικονομικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής επιρροής στην κυπριακή κοινωνία με ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου από τη Μόσχα.

«Οι παράγοντες ρωσικής επιρροής στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά εκτεταμένοι και διαφοροποιημένοι. Η ρωσική επιρροή εκπροσωπείται από ένα πλήθος οργανισμών που δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα, οι οποίοι μεταμφιέζονται σε δημόσιους και προσποιούνται κοινωνική, πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα. Ορισμένοι είναι προσανατολισμένοι προς την τοπική κοινωνία με στόχο την εξεύρεση νέων συμμάχων στις δυτικές χώρες, ενώ άλλοι απευθύνονται στους μετανάστες από την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία, αν και μερικές φορές επιδιώκονται και τα δύο μαζί», εξηγεί ο ιστορικός Νμίτρι Χμελνίτσκι.

Η ρωσική διασπορά στην Κύπρο είναι η «πέμπτη φάλαγγα» του Κρεμλίνου στη χώρα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα ιδανικό περιβάλλον για τη στρατολόγηση παραγόντων επιρροής και πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Για δεκαετίες, η σοβιετορωσική προπαγάνδα εμπέδωσε στους Κύπριους την εικόνα της Ρωσίας ως ορθόδοξου υπερασπιστή της Κύπρου, του Ελληνισμού και των ορθόδοξων ιερών. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο.

Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια εξακολουθούν να μεταδίδουν ελεύθερα τα καταστροφικά ψέματα της προπαγάνδας του Κρεμλίνου στο νησί, παρά τις κυρώσεις.

Ο συνδυασμός αυτών και πολλών άλλων παραγόντων ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης δημοσκόπησης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων έχει αναπτύξει φιλορωσικές απόψεις. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ένα σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας έχει διατηρήσει τη λογική του και την ικανότητά του να σκέφτεται κριτικά σε θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Η αγνόηση του προβλήματος της ρωσικής επιρροής στην κυπριακή κοινωνία στο εγγύς μέλλον θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες που θα είναι μη αναστρέψιμες. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αυστηρότερα μέτρα κατά της συνεχιζόμενης ρωσικής επιρροής στην Κυπριακή Δημοκρατία. Διαφορετικά, θα έχουμε σοβαρές αναταραχές.