Κυπριακές ιδιαιτερότητες

Με την έναρξη της πλήρους κλίμακας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Ρώσοι πράκτορες υπό την ηγεσία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών που δρουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από ενέργειες προπαγάνδας για την υποστήριξη των εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο επίσημος διοργανωτής αυτών των δράσεων είναι το KSORS, δηλαδή το συντονιστικό συμβούλιο Ρώσων συμπατριωτών που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Cyprus Daily News, πολύ πριν από την πλήρη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημοσίευσε μια σειρά από άρθρα στα οποία έδειχνε τις διασυνδέσεις του KSORS και της ηγεσίας του με τις ρωσικές κρατικές δομές και τις ειδικές υπηρεσίες.

Το KSORS δεν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός. Υπάγεται άμεσα στη Μόσχα και χρηματοδοτείται από την Μόσχα, κυρίως από το ίδρυμα «Ρωσικός Κόσμος», το οποίο τελεί κάτω από τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Το KSORS στην Κυπριακή Δημοκρατία συνδέεται με την ρωσική πρεσβεία και την Rossotrudnichestvo (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τις Υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, των Συμπατριωτών που ζουν στο Εξωτερικό και της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνεργασίας) η οποία είναι στην πραγματικότητα μία από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.

Παρά το γεγονός ότι  έχουν επιβληθεί κυρώσεις της ΕΕ στη Rossotrudnichestvo, αυτή ασκεί ελεύθερα τις δραστηριότητες της στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά το γεγονός ότι το KSORS ενεργεί ως ο επίσημος διοργανωτής όλων των φιλορωσικών δράσεων, σε όλες τις περιπτώσεις ηγούνται υπάλληλοι του ρωσικού πολιτιστικού κέντρου «Ρωσικό Σπίτι» ή άτομα που συνδέονται στενά με αυτό. Ειδικότερα, πρόκειται για το δεξί χέρι της εκπροσώπου της Rossotrudnichestvo στην Κυπριακή Δημοκρατία και της διευθύντριας του «Ρωσικού Σπιτιού,» στη Λευκωσία Alina Radchenko ή αλλιώς Ελπίδας Χαραλάμπους και ενός προσώπου του στενού περιβάλλοντος της, μέλους της ομάδας των ειδικών στο «Ρωσικό Σπίτι», ενεργός προπαγανδιστής του «ρωσικού κόσμου» στην Κυπριακή Δημοκρατία, του Μίκη Φιλανιώτη.

Στην αρχή, για ενέργειες υποστήριξης των εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας, οι πράκτορες του Κρεμλίνου συγκέντρωναν αρκετές εκατοντάδες άτομα. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις εκδηλώσεις έδειχναν ενθουσιασμό και αγάπη για τη Ρωσία. Όμως, προφανώς από φόβο μήπως πέσουν στις κυρώσεις της ΕΕ για δημόσια υποστήριξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου και των συνεπειών που συνδέονται με αυτό, ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε νέα ενέργεια γινόταν όλο και μικρότερος. Το σημείο καμπής, ήταν η εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα της Ρωσίας, στη Λευκωσία. Οι διοργανωτές, παρ’ όλες τις προσπάθειες, δεν μπόρεσαν να κινητοποιήσουν όλους τους παράγοντες που επιθυμούσαν. Ελάχιστοι άνθρωποι συμμετείχαν στη δράση. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από αυτή την εκδήλωση δείχνουν ξεκάθαρα ότι περίπου οι μισοί από τους συγκεντρωμένους ήταν περαστικοί, κυρίως παράνομοι μετανάστες από την Αφρική και την Ασία.

Αρχικά, στη δράση αυτή επρόκειτο να παρευρεθεί και να μιλήσει ο Ρώσος Πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία, Stanislav Osadchiy. Όμως, μόλις έγινε γνωστό ότι η εκδήλωση είχε αποτύχει, ακύρωσε την ομιλία του. Αντί για αυτόν, μίλησε ο Αντρέι Πανιούχοφ, που σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών και εργαζόταν υπό διπλωματική κάλυψη.

Στις 27 Ιουλίου, πράκτορες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν προπαγανδιστική εκστρατεία στη Λεμεσό. Η δράση ανακοινώθηκε ως ημέρα μνήμης για τα νεκρά παιδιά του Ντονμπάς. Δεν συγκεντρώθηκαν περισσότερα από δέκα άτομα για αυτή την δράση.

Ο κύριος σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν η διάδοση ψεμάτων στους κατοίκους της Κύπρου, η παραποίηση των γεγονότων και η προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κυνισμός και η κακία των διοργανωτών και των συντελεστών αυτής της δράσης είναι απερίγραπτη.

Η ευθύνη για τα θύματα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, βαρύνει εξ ολοκλήρου την Ρωσία. Ήταν ο ρωσικός στρατός που εισέβαλε στο έδαφος της Ουκρανίας και όχι το αντίστροφο. Όλα τα θύματα στο Ντονμπάς υπήρξαν μόνο και μόνο επειδή ο ρωσικός στρατός εισέβαλε εκεί και διοργάνωσε την γενοκτονία των Ουκρανών.

Η ρωσική προπαγάνδα, μέσω χειραγώγησης και υποκατάστασης εννοιών, προσπαθεί να περάσει στους Ευρωπαίους κατοίκους την ιδέα ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί φταίνε για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Και ότι τα θύματα στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας προέκυψαν ως αποτέλεσμα των ενεργειών του ουκρανικού στρατού.

Ταυτόχρονα όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί στο έδαφός του για να προστατεύει την χώρα του από την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Η ρωσική προπαγάνδα έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πώς να ταξινομήσουν διάφορες πληροφορίες στο μυαλό τους.  Ή που δεν θέλουν να σκέφτονται από μόνοι τους. Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι προπαγανδιστές δεν μπαίνουν στον κόπο να προσπαθήσουν να δώσουν στα ψέματά τους οποιαδήποτε εμφάνιση αξιοπιστίας η αληθοφάνειας.

Για τα λογικά άτομα, οποιοσδήποτε ισχυρισμός της ρωσικής προπαγάνδας καταρρέει κάτω από έναν στοιχειώδη έλεγχο των δεδομένων.

Έτσι έγινε και στη δράση στη Λεμεσό. Ανάμεσα στα ονόματα των νεκρών παιδιών που παρουσιάστηκαν στο περίπτερο στη Λεμεσό ήταν τα ονόματα των παιδιών που έγιναν θύματα εγκληματιών σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Διοργανωτής, όπως σε όλες τις περιπτώσεις τους τελευταίους πέντε μήνες, ήταν το KSORS — το συντονιστικό συμβούλιο Ρώσων συμπατριωτών που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, οι ηγέτες του KSORS παρέμειναν στη σκιά. Οι μπροστινοί σε αυτή τη δράση ήταν οι Χαραλάμπους και Φιλανιώτης.

Η Ελπίδα Χαραλάμπους είναι κόρη του επιφανούς Κύπριου κομμουνιστή Ανδρέα Χαραλάμπους. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, ο Ανδρέας Χαραλάμπους είχε στρατολογηθεί από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Μόσχα.

Όλοι οι ξένοι φοιτητές που σπούδασαν στην ΕΣΣΔ και στη Ρωσία στρατολογήθηκαν από τις σοβιετικές και τώρα ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Δεν έγιναν όλοι πράκτορες των σοβιετικών και ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, αλλά διαβάζοντας τα βιογραφικά ορισμένων εξ αυτών, είναι συχνά δυνατό να προσδιοριστεί σε ποιες περιπτώσεις η πρόσληψη ήταν επιτυχής.

Στη Μόσχα, ο Ανδρέας Χαραλάμπους παντρεύτηκε μια Ρωσίδα και επέστρεψαν μαζί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ανδρέας Χαραλάμπους φέρεται να συνεχίζει να εργάζεται προς όφελος της Ρωσίας, ως πράκτορας των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών.

Η κόρη του Ελπίδα σπούδασε επίσης στη Μόσχα και επίσης στρατολογήθηκε από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Ελπίδα έχει ρωσική υπηκοότητα.

Η Ελπίδα Χαραλάμπους εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια προστατεύοντας τα συμφέροντα της Ρωσίας εις βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι βασικό στέλεχος του ρωσικού πολιτιστικού κέντρου στη Λευκωσία και διοργανώτρια πολλών εκστρατειών φιλορωσικής προπαγάνδας. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η Ελπίδα Χαραλάμπους λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στη Ρωσική Πρεσβεία και διεφθαρμένων αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης.

Τα ονόματα των Κυπρίων αξιωματούχων που συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι γνωστά.

Μίκης Φιλανιώτης — κομμουνιστής, σπούδασε στην ΕΣΣΔ. Παντρεμένος με Ρωσίδα υπήκοο. Για πολλά χρόνια εργάζεται για τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. Διαδίδει τα ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας, μιλώντας στα ρωσικά ΜΜΕ για λογαριασμό του κυπριακού κοινού.

Επισκέφτηκε την κατεχόμενη Κριμαία, όπου   δημόσια εκθείαζε τον Πούτιν και τα εγκλήματά του.

Στη δράση στη Λεμεσό στις 27 Ιουλίου, η Χαραλάμπους και ο Φιλανιώτης έστησαν το περίπτερο με πλαστά στοιχεία. Την δράση τους φρουρούσε (προστάτευε) η κυπριακή αστυνομία. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικές και δημοτικές αρχές των πόλεων της Κύπρου, με διάφορα προσχήματα, δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση περιπτέρων ενημέρωσης για την ουκρανική κοινότητα.

Εκτός από τους τακτικούς προπαγανδιστές των Rossotrudnichestvo — Χαραλάμπους και Φιλανιώτη, σε αυτή την δράση μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ντμίτρι Απράξιν. Το άτομο αυτό ζει και εργάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, εδώ και πολλά χρόνια. Προφανώς, έχει πρόσβαση σε αντικειμενικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει να λέει ψέματα, να παραπλανεί σκόπιμα τους ανθρώπους και να διαδίδει τις αφηγήσεις της ψεύτικης ρωσικής κρατικής προπαγάνδας.

Στα ΜΜΕ, υπάρχουν πληροφορίες για το πως οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συχνά διεισδύουν και νομιμοποιούν το προσωπικό τους υπό το πρόσχημα καθηγητών και φοιτητών δυτικών πανεπιστημίων. Μερικοί από αυτούς, στο πρόσφατο παρελθόν, αποκαλύφθηκαν από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και συνελήφθησαν.

Έχοντας μελετηθεί προσεκτικά οι δραστηριότητες του Απράξιν ως καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φαίνονται οι στενοί δεσμοί του με το MGIMO και με πράκτορες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών. Μαζί με τις συχνές επισκέψεις του στη ρωσική πρεσβεία, μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ότι ο ίδιος και ο δραστηριότητες του θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο στενής προσοχής στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Δεν υπάρχει ελπίδα για τις ειδικές υπηρεσίες της Κύπρου, καθώς και για τις κυπριακές αρχές συνολικά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φανέρωσε ξεκάθαρα τα φιλορωσικά αισθήματα του Κυπριακού κατεστημένου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου οι Ρώσοι πράκτορες και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών αισθάνονται ελεύθεροι και λειτουργούν ανοιχτά.

Στην Κυπριακή Δημοκρατία οι αρχές, με το πρόσχημα περί ελευθερίας του λόγου, υποστηρίζουν τις φιλορωσικές προπαγανδιστικές ενέργειες.

Είναι ανήθικο να επιτρέπονται ενέργειες για την υποστήριξη της εγκληματικής φασιστικής δικτατορίας του Πούτιν, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Θα επιτρεπόταν ποτέ στους υποστηρικτές του ISIS να βγουν στους δρόμους των κυπριακών πόλεων απαιτώντας την δολοφονία όλων των μη μουσουλμάνων?

Θα τους προστάτευε η κυπριακή αστυνομία?

Οι ενέργειες για την υποστήριξη της Ρωσίας ισοδυναμούν με αυτές για την υποστήριξη του ISIS. Και ακόμα χειρότερα! Γιατί η Ρωσία είναι πιο άγρια και πιο επικίνδυνη από το ISIS.

Του Boris DEMASH ειδικά για την Cyprus Daily News

Μετάφραση Nikos Fragkakis