ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ TOY «ROSSOTRUDNICHESTVO» ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΥΠΟΠΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΡΙΚΙΝΗΣ

Οι Τσεχικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακάλυψαν δηλητήριο Ρικίνη το οποίο μεταφέρθηκε για την δολοφονία του δημάρχου της Πράγας από την Ρωσική Ομοσπονδία. Δημοσιογράφοι από το πρόγραμμα «168 ώρες» του τσέχικου τηλεοπτικού καναλιού CT1, επικαλούμενοι τις πηγές τους, ανέφεραν το όνομα ενός πράκτορα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών που είναι ύποπτος ότι μετέφερε ρικίνι.

Το δηλητήριο προορίζονταν για απόπειρα εναντίον του επικεφαλής της διοίκησης της Πράγας, Ονδρζέι Κολάρ και του δημάρχου της Πράγας Ζντενέκ Γκρζίμπ.

Πρόκειται για τον επικεφαλής του γραφείου της αντιπροσωπείας Rossotrudnichestvo στην Τσεχική Δημοκρατία Αντρέι Κοντσακόβ.

Σύμφωνα με τις πηγές των τσέχικων υπηρεσιών, φιλικά προσκείμενες υπηρεσίες, προειδοποίησαν τους Τσέχους συναδέλφους ότι ο Κοντσακόβ πέταξε στην Πράγα στις 14 Μαρτίου και θα μετέφερε το δηλητήριο στις διπλωματικές του αποσκευές.

Ο Κοντσακόβ έφτασε πραγματικά στην Πράγα στις 14 Μαρτίου, αλλά δεν κρατήθηκε ούτε έλεγξαν τις αποσκευές του για να μην υποψιαστεί.

Σύμφωνα με πηγές, ο πρώτος γραμματέας της πρεσβείας, Αλέξανδρος Αντόνοβ, συνάντησε τον Κοντσακόβ στο αεροδρόμιο και μαζί πήγαν κατευθείαν στην πρεσβεία, κάτι ασυνήθιστο, ειδικά για Σάββατο (14 Μαρτίου).

Ο Κοντσακόβ δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη επίσημα, παραμένει στην Πράγα, και αρνείται να σχολιάσει.

Ο  Κοντσακόβ αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Φυσικής Μηχανικής της Μόσχας. Μετά ανέλαβε την οργάνωση Rossotrudnichestvo και ήταν διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Επιστημών και Πολιτισμού στην Πράγα (συνηθισμένη κάλυψη για ειδικές υπηρεσίες). Έχοντας αυτή την θέση επικοινωνούσε ελεύθερα με Ρώσους μετανάστες και δημοσιογράφους που ζούσαν στην Τσεχική Δημοκρατία.

Θυμηθείτε ότι πρωτύτερα ερευνητές δημοσιογράφοι έγραψαν ότι ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας που δηλητηρίασε τον επιχειρηματία Εμελιάν Γκεμπρέβ στη Βουλγαρία, γνωστός ως Τζόρτζ Γκορσκόβ, είναι στην πραγματικότητα ο Γέγκορ Γκορντιένκο, ο οποίος προηγουμένως εργάστηκε υπό διπλωματική κάλυψη στο ρωσικό γραφείο του ΠΟΕ στη Γενεύη.

Ως διπλωμάτης στην θέση του τρίτου γραμματέα, συμμετείχε επίσης στην υπόθεση μαζί με άλλους στην υπόθεση δηλητηρίασης του Σκρίπαλ. Μετά την δημοσίευση της έρευνας στον τύπο, ο Γκορντιένκο αναγκάστηκε να επιστρέψει βιαστικά από τη Γενεύη στη Μόσχα. Σύμφωνα με μια από τις βασικές εκδοχές, χρησιμοποίησε διπλωματικές αποσκευές για να μεταφέρει τα χημικά στο Νοβιτσόκ.

Η ρικίνη είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία που υπάρχει στους σπόρους του φυτού (Ricinus communis). Μία δόση καθαρής ρητίνης σε σκόνη, με μέγεθος ολίγων κόκκων επιτραπέζιου αλατιού, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε ενήλικα άνθρωπο. Η μέση θανατηφόρα δόση (LD 50) ρικίνης είναι περίπου 22 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους. Δηλαδή αρκούν 1,78 χιλιοστόγραμμα για τον θάνατο ενός μέσου ενήλικα.