ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΟΜΜΑ»

Κατά τη Σοβιετική εποχή, το Κρεμλίνο μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση σε ξένα κράτη μόνο με τον προσηλυτισμό πρακτόρων στους πολιτικούς, επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς κύκλους τους. Αυτό έγινε με μεγάλη ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Η ιστορία των σοβιετικών ειδικών υπηρεσιών είναι γεμάτη από ονόματα πρακτόρων που ανήκουν στους υψηλότερους κύκλους της κοινωνίας στα κράτη τους. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και σήμερα, εκτός εάν έχει αυξηθεί το μέγεθος και το εύρος της δραστηριοτήτας προσηλυτισμού.

Η μαζική μετανάστευση πρώην Σοβιετικών πολιτών στο εξωτερικό άνοιξε τεράστιες προοπτικές για τις ειδικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, η οργάνωση πλαστών «ρωσικών» κομμάτων από μετανάστες που προσπαθούν να μπουν στα κοινοβούλια ξένων κρατών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουν γίνει πολλές τέτοιες προσπάθειες.

 Η πρώτη «πανευρωπαϊκή» προσπάθεια έγινε το 2004, όταν εμφανίστηκε ο Ευρωπαϊκός Ρωσικός Συνασπισμός (EPΣ) — «μια δημόσια οργάνωση που ενώνει ρωσικούς δημόσιους παράγοντες, δημοσιογράφους και πολιτικούς από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Συνασπισμός περιλαμβάνει εκπροσώπους των 20 ευρωπαϊκών χωρών. Το πρώτο τίτλο εργασίας αυτού του οργανισμού ήταν «Ρωσικό Κόμμα της Ευρώπης».

Το ιδρυτικό συνέδριο της Συνασπισμού έγινε το 2005 στην Πράγα. Ταυτόχρονα, τέσσερα υπάρχοντα ρωσικά κόμματα της ΕΕ δημιούργησαν την Ομοσπονδία Ρωσικών Κομμάτων στην Ευρώπη (Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ενωμένη Λετονία, την Ένωση Ρώσων της Λιθουανίας, το Ρωσικό Κόμμα της Εσθονίας και το Κόμμα για την υπεράσπιση της Ρωσοφωνίας της Γαλλίας).

Ως αποτέλεσμα, η δημιουργία του ρωσοευρωπαϊκού κόμματος δεν ήταν δυνατή λόγω της χαμηλής υποστήριξης της κοινότητας των μεταναστών. Τελικά το EPΣ διατηρήθηκε στη μορφή του κοινωνικού κινήματος που από το 2007 καθοδηγείται από το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Λετονία Tatyana Zhdanok. Η Γερμανία σε αυτό το κίνημα εκπροσωπείται από τη Larisa Yurchenko, πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ρώσων Συμπατριωτών της Γερμανίας.

Όλα τα «Συντονιστικά Συμβούλια Συμπατριωτών» διάσπαρμένα σε όλο τον κόσμο, καθώς και ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός, είναι κλάδοι των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών που μιμούνται δημόσιες δραστηριότητες.

Στη Γερμανία το 2013 δημιουργήθηκε το δικό της κόμμα Ρώσων μεταναστών «Ενότητα» (Die Einheit), με επικεφαλή τον Dmitriy Rempel, πρώην ακτιβιστή του SPD. Οι πηγές χρηματοδότησης του κόμματος είναι άγνωστες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015-2016, ο Rempel δημιούργούσε πυρετωδώς τμήματα του κόμματος σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας.

Οι δηλωμένοι πολιτικοί στόχοι του κόμματος φαίνονται παράλογοι: «Το μόνο κόμμα στη Γερμανία που επικεντρώνει τις κοινωνικές προσπάθειες για την εφαρμογή των εγγυήσεων, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μεταναστών.» Το 2016 ο Rempel έγινε διάσημος για τη δήλωσή του στη συνέντευξή του στην τηλεόραση της Κριμαίας, ότι μισό εκατομμύριο «Ρώσοι Γερμανοί» είναι έτοιμοι να επιστρέψουν από τη Γερμανία στη Ρωσία.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017 το κόμμα «Ενότητα» έλαβε 373 ψήφους και μετά από αυτό σταμάτησε να υπενθυμίζει για το εαυτό του. Στη Γερμανία η δωροδοκία των υπαρχόντων μεγάλων κοινοβουλευτικών δεξιών και αριστερών κομμάτων αποδείχθηκε για τη Μόσχα πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος δράσης.

Στο Bundestag σήμερα υπάρχουν δύο Ρώσοι βουλευτές, και οι δύο από το δεξί ριζοσπαστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Την ανοιχτά φιλορωσική στάση του προβάλλει επίσης Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke, το πρώην  ΕΣΚΓ της ΓΛΔ.).

«Ρωσικό κόμμα» Κύπρου

Η επόμενη παράσταση για τη δημιουργία του «Ρωσικού κόμματος» του Κρεμλίνου παίζεται τώρα στην Κύπρο.

Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις από 50 έως 70 χιλιάδες μετανάστες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τη Ρωσία αποτελούν ένα αρκετά σημαντικό μερίδιο του πληθυσμού. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Κύπρος είναι μια υπεράκτια ζώνη όπου συγκεντρώνονταν τεράστια χρηματικά ποσά από τη Ρωσία και οι ιδιοκτήτες τους.

Αναμφισβήτητη είναι η πίστη στη Ρωσία του Πούτιν στην απόλυτη πλειοψηφία των Ρώσων Κυπρίων Και είναι επίσης βέβαιο, ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος των Ρώσων επιχειρηματιών που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο είναι υπάλληλοι και πράκτορες ειδικών υπηρεσιών. Για να μην αναφέρουμε και το προσωπικό της Ρωσικής Πρεσβείας και τους υπαλλήλους των επίσημων ρωσικών οργανώσεων, ο συνολικός αριθμός των οποίων φτάνει τα 300 άτομα. Εκτός από τα παραπάνω, την πίστη τους στο Κρεμλίνο αποδεικνύουν εκπρόσωποι των 60 δημόσιων οργανώσεων Ρώσων συμπατριωτών που εργάζονται στη μικρή Κύπρο.

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο γεγονός ανοίγει επιπλέον δελεαστικές προοπτικές για τις ειδικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου. 

Το νέο Ρωσικό κόμμα στην Κύπρο δημιουργήθηκε το 2017 και ονομάζεται «Εγώ ο Πολίτης» (EOΠ). Το επίσημο πρόγραμμα του κόμματος είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της αδράνειας των υπαλλήλων και η προστασία του περιβάλλοντος. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεθόδους δραστηριότητας του κόμματος, οι οποίες συζητούνται παρακάτω, το θέμα της «καταπολέμησης της διαφθοράς» φαίνεται ιδιαίτερα εξωτικό.

Το κόμμα ιδρύθηκε από τον εστιάτορα Alexei Voloboev και τον επιχειρηματία Ivan Mikhnevich. Ο Voloboev εξελέγη Πρόεδρος. Και τον Δεκέμβριο του 2018 αντικαταστάθηκε από τον Κύπριο μαέστρο Γιώργο Kουντούρη.

Οι ιδρυτές και οι πραγματικοί ηγέτες του EOΠ είναι ο Ivan Mikhnevich και ο Alexey Voloboev

Το κόμμα δεν έχει απλά μέλη, υπάρχουν μόνο η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο που αποτελούνται από έξι άτομα.

Ο Πρόεδρος του κόμματος και της Κεντρικςή Επιτροπής, Γιώργος Κουντούρης, είναι Ελληνοκύπριος, καλλιτεχνικός διευθυντής και επικεφαλής αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, καθώς και μέλος του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, όπου έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο Ivan Mikhnevich, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος EOΠ, είναι επιχειρηματίας της Λευκορωσίας, πολυεκατομμυριούχος, συνιδρυτής της Wargaming, ειδικός πληροφορικής. Κατάγεται από το Μινσκ.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αδάμος Κατσαντώνης είναι πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου, πρόεδρος του Σύνδεσμου Φιλίας Κύπρου-Βόρειας Κορέας, «φίλος του Kim Jong-Un». Ο Κατσαντώνης είναι το μόνο μέλος του Πολιτικού Γραφείου που δεν μιλάει ρωσικά.

Τον Μάρτιο του 2019 ο Κατσαντώνης διαδέχθηκε στη θέση του Γραμματέα τον Δημήτρη Μιχαλακάκος, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Ο Ελληνοκύπριος Δημήτρης είναι δημοσιογράφος, σπούδασε στο Λένινγκραντ, πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΕΟΠ Dmitriy Yakushev, γεννημένος στη Μαριούπολη, είναι το δεξί χέρι του ολιγάρχη Dmitriy Bosov, του «βασιλιά άνθρακα της Ρωσίας».

  Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του EOΠ Igor Godovnikov είναι ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου Prometheus και του μεσιτικού γραφείου με το ίδιο όνομα.

Ο πρώτος Πρόεδρος του EΟΠ, και τώρα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου, Alexei Voloboev είναι επιχειρηματίας που ζει στην Κύπρο για περισσότερα από 15 χρόνια, ιδρυτής του κυπριακού ραδιοφωνικού σταθμού Russian Wave. Λέει για τον εαυτό του ότι πριν μετακομίσει στην Κύπρο ασχολήθηκε με την πετρελαϊκή επιχείρηση, αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται με τίποτα.

Υπάρχουν δύο πραγματικοί ηγέτες του κόμματος στην Κύπρο – ο Mikhnevich και ο Voloboev. Ταυτόχρονα, ο Alexey Voloboev είναι υπεύθυνος για τις τρέχουσες δραστηριότητες. Σύμφωνα με μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με τη δραστηριοτητα του κόμματος, αυτός ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο, πηγαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις της και απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του διπλωματικού τμήματος. Συγκεκριμένα, στην πρεσβεία ο Voloboev  γνωστοποιήθηκε με απόρρητα διπλωματικά έγγραφα, όπως στενογραφημένα πρακτικά των συνομιλιών του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, που έγιναν στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2019. Ο Voloboev παίρνει μια ανοιχτά θέση υπέρ του Πούτιν και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συντονίζει όλες τις δηλώσεις του κόμματος με τη Ρωσική Πρεσβεία.

Η αλλαγή των προέδρων στο EOΠ συνδέεται προφανώς με την αλλαγή στην επίσημη γραμμή του κόμματος. Από την αρχή παρουσιάστηκε ως κόμμα «Ρώσων» και παραμένει έτσι στα μάτια των άλλων μέχρι τώρα. Αλλά τώρα προσποιείται ότι είναι ένα κανονικό κυπριακό κόμμα. Όπως είπε ο Mikhnevich στην συνέντευξή του, «πρέπει να γίνουμε ένα πλήρες κυπριακό κόμμα, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις εθνοτικές ομάδες της χώρας και πρώτα απ ‘όλα  τους Ελληνοκύπριους».

Ο διορισμός του Ελληνοκύπριου ως προέδρου του ΕΟΠ επρόκειτο να βοηθήσει να καλυφθούν πραγματικοί σκοποί. Στην Κεντρική Επιτροπή και στο Πολιτικό Γραφείο του ΕΟΠ πραγματικά εκπροσωπούνται οι Ελληνοκύπριοι, αλλά είναι «δικοί τους». Δηλαδή, είτε με την εκπαίδευση που λήφθηκε στη Ρωσία, και συνεπώς με σχετικούς δεσμούς, είτε με το κομμουνιστικό παρελθόν, το οποίο δείχνει επίσης την ίδια σύνδεση.

Ο ιδεολογικός προσανατολισμός της κομματικής ηγεσίας του EOΠ είναι εντελώς υπέρ του Κρεμλίνου. Ο Mikhnevich και ο Voloboev πιστεύουν, ότι «η Κριμαία είναι δίκαια Ρωσική, το δημοψήφισμα που διεξάχθηκε είναι πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, ο Boeing καταρρίφθηκε από τους Ουκρανούς με εντολή των Αμερικανών να δυσφημίσουν τη Ρωσία, και στο Κίεβο κάθονται οι φασίστες».

Οι πολιτικοί στόχοι του κόμματος είναι ασαφείς. Επισήμως – για όλα τα καλά έναντι όλων των κακών. Στην πραγματικότητα είναι ένα σχέδιο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, σκοπός των οποίων είναι να έχουν στο κοινοβούλιο ένα κόμμα που θα μπορούσαν να ελέγχουν προκειμένου να επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση της Κύπρου, να αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα, να φέρουν στην εξουσία τους βουλευτές που υπάκουαν στη Ρωσία και τον πρόεδρο, πιστό στο Κρεμλίνο. Ο στρατηγικός στόχος είναι να αποσπάσουν την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την πηγή μας, που απέκτησε πρόσβαση σε έγγραφα του κόμματος, τα καθήκοντα που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες στην Κύπρο φαίνονται κάπως έτσι: «Ανάλογα με τις περιστάσεις και την τρέχουσα κατάσταση, να προετοιμαστούν και να δημιουργήσουν μια κρίση στην Κύπρο.

Πιθανές επιλογές:

  • χρηματοοικονομική – επιλογές προσδιορίζονται, 
  • τραπεζική – να αποσύρουν μία ή δύο τράπεζες από την Κύπρο ή να τις χρεοκοπήσουν,
  • οικονομική – μέσω ενεργών μέτρων και μαζικής επεξεργασίας πληροφοριών να μειώθεί έντονα η τουριστική ροή,
  • πολιτική (η πιο προτιμώμενη) – με τη βοήθεια ενεργών μέτρων και εκτεταμένης επεξεργασίας πληροφοριών για τη διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων από τους ντόποιους κατοίκους κατά της παρούσας εξουσίας με σκοπό τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Να ξεκινήσουν στο Κοινοβούλιο την έγκριση των νόμων για την απόσυρση βρετανικών στρατιωτικών βάσεων από την Κύπρο και την απόσχιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο τελικό στάδιο να διοργανώσουν μαζικές διαμαρτυρίες κοντά στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις με άσκηση βίας ».

Η δημιουργία του ΕΟΠ αποτελεί μέρος της εφαρμογής του γενικού σχεδίου πολιτικής αποσταθεροποίησης σχετικά με την Κύπρο.

Δραστηριότητα του κόμματος

Ως πολιτικό κόμμα το ΕΟΠ δεν κάνει τίποτα: δεν έχει μέλη και υποστηρικτές, δεν κάνει εκστρατεία, δεν οργανώνει δημόσιες εκδηλώσεις του κόμματος, δεν διανέμει υλικό εκστρατείας. Μερικές φορές παρουσιάζονται πολιτικές δηλώσεις ή προτάσεις του κόμματος με μοναδικό σκοπό να θυμίζει για τον εαυτό του.

Για παράδειγμα, μια φορά το ΕΟΠ πρότεινε στον Υπουργό Άμυνας να δημιουργήσει μια ρωσική μονάδα ως μέρος της εθνικής φρουράς της Κύπρου από Ρώσους Κύπριους υπό τη διοίκηση ρωσόφωνων αξιωματικών και να διεξάγει τακτικές συγκεντρώσεις. Πρόσφατα το κόμμα υποστήριξε τον εκδιωκόμενο δικτάτορα της Βολιβίας.

Το τελευταίο δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του κόμματος στην ενότητα «Ειδήσεις» κυκλοφόρησε στις αρχές του Μαΐου του 2019. Ωστόσο το ΕΟΠ ελέγχει σχεδόν όλα τα ρωσικά ΜΜΕ (εκτός από εκείνα που ελέγχονται από την πρεσβεία) και πραγματοποιεί σ’ αυτά προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν.

Οι ελπίδες για είσοδο του κόμματος στο κυπριακό κοινοβούλιο συνδέονται αποκλειστικά με τη δωροδοκία ψηφοφόρων. Βασικά ο υπολογισμός βασίζεται σε δύο ομάδες του εκλογικού σώματος — Ρωσόφωνους πολίτες που έλαβαν την υπηκοότητα της Κύπρου και Πόντιους που μετανάστευσαν από την ΕΣΣΔ στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 και μετακόμισαν στην Κύπρο. Οι Ελληνοκύπριοι ουσιαστικά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Το κύριο εργαλείο για τη συνεργασία με Ρώσους Κύπριους είναι το πλύσιμο εγκεφάλου μέσω κοινωνικών δικτύων. Παράλληλα γίνεται η ενεργή διέγερση της ξενοφοβίας σ’ αυτό το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, οι μικρότερες καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων μεταναστών και Κυπρίων διογκώνονται σκόπιμα.

Στους Ρώσους εμπνέουν, ότι καταπιέζονται στην Κύπρο, ότι πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και να έχουν για αυτό τη δική τους κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η καταπολέμηση της μυθικής Ρωσοφοβίας είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της προπαγάνδας της Μόσχας. Εδραιώνει τους Ρώσους μετανάστες γύρω από το καθεστώς του Πούτιν. Παράλληλα η αποστροφή προς το ίδιο το καθεστώς, που είναι φυσικό για άτομα με δημοκρατικές απόψεις, εξηγείται από τους προπαγανδιστες με την αντιπάθεια για όλους τους Ρώσους.

Αυτό το θέμα αξιοποιείται από τη ρωσική προπαγάνδα σε όλες τις δυτικές χώρες, αλλάζουν μόνο αντικείμενα μίσους. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η προπαγάνδα της Μόσχας παροτρύνει Ρώσους μετανάστες ενετίον των προσφύγων από μουσουλμανικές χώρες, Τούρκων και Άραβων, στη Γαλλία εναντίον των Άραβων και Αφρικανων κλπ.

Πολύ ανοιχτά για αυτό το θέμα μίλησε το προπουτινικό, ορθόδοξο, μοναρχικό και σοβινιστικό τηλεοπτικό κανάλι «Τσάργκραντ» στο άρθρο, αφιερώμενο στην ίδρυση του ΕΟΠ:

«Όπως είναι γνωστό, οι Ρώσοι είναι ο μεγαλύτερος διχασμένος λαός, όπως μίλησε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συμπατριώτες μας αναγκάζονται να υπάρχουν σε ξένες χώρες, όπου συχνά φέρονται  με Ρώσους ως ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, σε μικρές κοινότητες που σκέφτονται αποκλειστικά πώς να επιβιώσουν σε τόσο βαριές συνθήκες. Οι άνθρωποι ξεχνούν τα λόγια του Σουβόροφ: «Είμαστε Ρώσοι! Τι ενθουσιασμός!» και αρχίζουν να χάνουν την ταυτότητά τους, εξομοιώνοντας με το έθνος που κυριαρχεί στη χώρα της κατοικίας τους. Υπό αυτήν την έννοια η Κύπρος επιδεικνύει την απολύτως φανταστική επιτυχία της διασποράς μας, η οποία όχι μόνο επιβιώνει, αλλά και αγωνίζεται για τα πολιτικά της δικαιώματα… Το παράδειγμα του Voloboev αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι η ελίτ — οι άνθρωποι που έχουν περιουσία και εκπαίδευση, πρέπει να αναπτύξουν μέσα τους μια αίσθηση ταυτότητας και να την ενσταλάξουν σε έναν ευρύτερο πληθυσμό».

Ακόμα πιο ξεκάθαρατ ο «Τσάργκραντ» μίλησε για τους πραγματικούς στόχους του κόμματος:

«Τη δημοκρατία μπορεί να εξυμνεί μάλλον μόνο ένας άνθρωπος που δεν έχει ιδιαίτερη γνώση σχετικά με τα ελαττώματα αυτού του συστήματος. Μερικές φορές όμως κανείς μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν. Χάρη σε ένα ελάττωμα όπως ο πλουραλισμό, οι Ρώσοι κατάφεραν να εγγράψουν επιτυχώς το κόμμα τους και να δηλώσουν τα δικαιώματά τους δημόσια. Έτσι, μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το παραθυράκι μέσα στο σύστημα για να το κάνουν να λειτουργεί για τον εαυτό τους. Φυσικά, μια τέτοια εκδήλωση της πολιτικής εξυπνάδας είναι εξαιρετικά αξιέπαινη».

Αποδεικνύοντας ενθουσιασμό για τη δημιουργία του «ρωσικού κόμματος», το κανάλι «Τσαργκράντ» δεν εκφράζει ούτε την παραμικρή αμφιβολία για τους αντιδημοκρατικούς στόχους του. Τέτοια κόμματα δημιουργούνται μόνο για να καταστρέφουν τη δημοκρατία:

«Το κόμμα «Εγώ ο Πολίτης» δείχνει ένα εκπληκτικό παράδειγμα για όλες τις ρωσικές διασπορές. Σχεδόν σε όλο τον κόσμο σήμερα, η δημοκρατία είναι η κυρίαρχη μορφή διακυβέρνησης, που  σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα της για να δηλώσετε τον εαυτό σας. Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμα των Ρώσων Κυπρίων θα εκπληρώσει τη λειτουργία του παγοθραύστη, ο οποίος θα συνεπαχθεί το φαινόμενο ντόμινο, και τέτοια κόμματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται σχεδόν παντού, καλά, ή τουλάχιστον όπου υπάρχει ένας εντυπωσιακός αριθμός των Ρώσων».

Η ιδιαιτερότητα αυτής της δήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι η σταθερή άποψη για τον αναμφισβήτητα ανατρεπτικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του κόμματος του ΕΟΠ προέρχεται από τους «δικούς του». Και είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτό.

Τακτικά βήματα

Ένας από τους τακτικούς σκοπούς που έπρεπε να πετύχουν οι ηγέτες του ΕΟΠ ήταν η αγορά  των ρωσόφωνων ομάδων στο τμήμα της Κύπρου στο Facebook,  για να μην φαίνεται στο ρωσικό Facebook την παραμονή των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2021 παρουσία οποιουδήποτε άλλου κυπριακού κόμματος εκτός από το ΕΟΠ. Έπειτα έπρεπε να χειρίζονται αυτές τις ομάδες με τη βοήθεια των διαδικτυακών τρολ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μέχρι την άνοιξη του 2019 όλες οι ρωσικες ομάδες είχαν ήδη αγοραστεί και επίσης ενεργά αγοράζονταν οι τοπικές ελληνόφωνες ομάδες.

Παράλληλα εκπονούνταν σχέδια για την αγορά ψήφων. Μία επιλογή είναι να αγοραστούν οι λεγόμενοι «αρχηγοί των ομάδων» που λαμβάνουν χρήματα εάν στα εκλογικά τμήματά τους ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ψηφίσει το EOΠ. 

Μια άλλη επιλογή για την αγορά ψήφων που ήδη εφαρμόζεται, μοιάζει με αυτήν. Κατόπιν αιτήματος του Voloboev άτομα από την προεδρική διοίκηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας απευηθύνθηκαν στον Iβάν Σαββίδη, έναν δισεκατομμυριούχο από τους Πόντιους, που ζει στην Ελλάδα, με ένα αίτημα να βοηθήσει τον ΕΟΠ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2021. Ο Σαββίδης πρότεινε να συγκεντρωθούν οι ηγέτες της ελληνικής κοινότητας του Πόντου στην Κύπρο πριν από τις εκλογές, όπου θα τους δώσει επιτακτικές συστάσεις για να πείσουν τα απλά μέλη της κοινότητας να ψηφίσουν υπέρ του ΕΟΠ.

Οι Έλληνες του Πόντου που μετανάστευσαν από την ΕΣΣΔ, ρωσόφωνοι (τουλάχιστον η παλαιότερη γενιά) όλοι παρακολουθούν ρωσική τηλεόραση και γενικά εύκολα επηρεάζονται από τη ρωσική προπαγάνδα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εκλογών για τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, ψηφίζουν τους «προτεινόμενους» υποψηφίους.

Σύμφωνα με το νόμο, στις εκλογές κάθε κυπριακό κόμμα πρέπει να ορίσει 56 υποψηφίους (ανάλογα με τον αριθμό των μελών του κοινοβουλίου). Στη συνέντευξή του, ο Alexey Voloboev ανακοίνωσε, ότι στόχος του κόμματος EOΠ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2021 είναι «να συγκεντρώσει περίπου 30.000 ψήφους των ψηφοφόρων μας και να πάρει τέσσερις έδρες στο κοινοβούλιο της Κύπρου».

Δεδομένου ότι το κόμμα δεν έχει κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του, οι υποψήφιοι διαλέγονται όχι μεταξύ ομοϊδεατών, αλλά μεταξύ ατόμων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν στις εκλογές τον προσωπικό τους κύκλο – μέλη της οικογένειας, συνάδελφους, φίλους, ασθενείς (εάν ο υποψήφιος είναι γιατρός), μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων και ούτω καθεξής. Τέτοιοι υποψήφιοι για συμμετοχή στις εκλογές μπορούν να προσελκύονται μόνο με οικονομικά κίνητρα. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, 500.000 (σύμφωνα με άλλες πηγές 2 εκατομμύρια) ευρώ έχουν ήδη αποθηκευτεί για την αγορά ψήφων στις εκλογές του 2021.

Το μοναδικό γραφείο του κόμματος βρίσκεται στη Λευκωσία και ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Ας πούμε, μπορείτε να αλλάξετε κωδικούς πρόσβασης σε υπολογιστές γραφείου μόνο μέσω της Μόσχας. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το σύστημα ασφαλείας ελέγχεται από τη Ρωσία.

Το φθινόπωρο του 2018, μια ομάδα πολιτικών τεχνολόγων, παλαιότερα γνωστή ως Insider Agency for Effective Communications με επικεφαλή τον Andrei Ponomarev στάλθηκε από το Κρεμλίνο για να βοηθήσει τον ΕΟΠ. Ο συντονιστής αυτής της ομάδας Victor Perzhan έμεινε στην Κύπρο σχεδόν ολόκληρο το φθινόπωρο. Νωρίτερα ο Περζάν παρατηρήθηκε στην Υπερδνειστερία, στα ανατολικά της Ουκρανίας και στην Κριμαία.

Χρηματοδότηση

Στη συνέντευξή του στην κυπριακή έκδοση, ο Alexey Voloboev είπε ότι, έχοντας αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική, εγκατέλειψε όλα τα επιχειρηματικά του έργα τόσο στην Κύπρο όσο και στη Ρωσία. Και τώρα δεν είναι επιχειρηματίας, αλλά καθαρός πολιτικός.

 Από αυτό μπορεί να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι αυτός χρηματοδοτεί τις πολιτικές του δραστηριότητες μόνος του. Θεωρώντας όμως, ότι το EOΠ δεν είναι πραγματικό κόμμα, τότε η δραστηριότητα του Voloboev φυσικά δεν είναι καθόλου πολιτική και καλείται διαφορετικά. Όμως οι πράκτορες επιρροής της Μόσχας, ανεξάρτητα από τη μεταμφίεση που χρησιμοποιούν, δεν ενεργούν με δικά τους έξοδα. Επομένως, αυτό θέτει ένα ενδιαφέρον ερώτημα σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΕΟΠ.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες από την ιστόσελίδα του EOΠ και σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τον Mikhnevich, η χρηματοδότηση του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με το εξής σχέδιο. Σύμφωνα με το νόμο κάθε πολίτης της Κύπρου έχει το δικαίωμα να δωρίσει περισσότερο από 50.000 ευρώ ετησίως σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Ως εκ τούτου, ο Ivan Mikhnevich και η σύζυγός του Aigul κάθε χρόνο δίνουν επίσημα 50 χιλιάδες ευρώ ο καθένας για τις ανάγκες του ΕΟΠ.

Ένας από τους ανεπίσημους τρόπους χρηματοδότησης είναι όταν ο Voloboev προετοιμάζει μια επιστολή με ζήτηση για οικονομική υποστήριξη προς τον Ρώσο πρέσβη. Ο πρέσβης γράφει στην επιστολή ένα ψήφισμα στο όνομα κάποιου Ρώσου επιχειρηματία που ζει ή επισκέπτεται την Κύπρο, ζητώντας τον να ικανοποιήσει το αίτημα του ιδρυτή του κόμματος.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο Voloboev έρχεται σε επαφή με τους επιμελητές του στη διοίκηση του προεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που επίσης δίνει εντολή σε έναν από τους Ρώσους επιχειρηματίες στην Κύπρο να διαθέσει επίσημα ή ανεπίσημα χρήματα για την υποστήριξη του ρωσικού κόμματος.

Ισχυροί δεσμοί με συμπατριώτες

Υπάρχει μια άλλη σημαντική πτυχή των δραστηριοτήτων των ηγετών του κόμματος. Τουλάχιστον μία φορά (στις 02.10.2019), η επικεφαλής του Ρωσικού Επιστημονικού Πολιτιστικού Κέντρου (ΡΕΠΚ) Alina Radchenko παρακολούθησε τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος ΕΟΠ.

Εδώ χρειάζεται μια μικρή παρέκκλιση. Τα ρωσικά πολιτιστικά κέντρα, που λειτουργούν σε περισσότερες από 60 χώρες, ανήκουν σε έναν οργανισμό που ονομάζεται «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τις υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, των Συμπατριώτες που διαμένουν στο Εξωτερικό και για τη Διεθνή Ανθρωπιστική Συνεργασία, ή απλά Rossotrudnichestvo.

Το Rossotrudnichestvo δημιουργήθηκε το 2008, αλλά είναι ο διάδοχος της All-Union Society for Cultural Relations with Foreign Countries (VOKS), η οποία υπήρχε μέχρι το 1958 και στη συνέχεια άλλαξε το όνομά της πολλές φορές. Στην ΕΣΣΔ οι δεσμοί με ξένες χώρες παραδοσιακά ενέπιπταν στην αρμοδιότητα της κρατικής ασφάλειας, και υπό αυτήν την έννοια δεν έχει αλλάξει τίποτα στη Ρωσία, επομένως το Rossotrudnichestvo μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένα ένα παραβλάσταρο ειδικών υπηρεσιών. Εκτός από την καθαρή προπαγάνδα και τον πρόσηλυτισμού στον μεταναστευτικό κύκλο, τα καθήκοντα του Rossotrudnichestvo περιλαμβάνουν την επιλογή ξένων φοιτητών για δωρεάν σπουδές στη Ρωσία.

«Ο Οργανισμός δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αλλοδαπούς πολίτες που επιθυμούν να λάβουν ρωσική εκπαίδευση. Κάθε χρόνο η ποσόστωση για την εκπαίδευση αλλοδαπών ανέρχεται σε 15 χιλιάδες. Η εκπαιδευτική ποσόστωση έχει καθιερωθεί ως ένα από τα αποτελεσματικά εργαλεία της ρωσικής «μαλακής δύναμης» σε αυτόν τον τομέα της διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας», — αναφέρει η έκθεση του Rossotrudnichestvo. – «Το 2016 χίλιοι νέοι ξένοι ηγέτες από 100 χώρες επισκέφτηκαν τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Κύπρος λαμβάνει επίσης ένα μέρος της ποσόστωσης. Ακριβώς στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΕΟΠ επί παρουσία του διευθυντή του ρωσικού πολιτιστικού κέντρου, εκτός από τη συζήτηση της προπαγανδιστικής εκστρατείας για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου, επρόκειτο για τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΟΠ Κουντούρη στην επιτροπή για την επιλογή μελλοντικών Κυπρίων φοιτητών για δωρεάν σπουδές στη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος του EOΠ Κουντούρης είναι μέλος του συλλόγου εμπειρονώμων RCSC στη Λευκωσία, που αποτελείται από Κύπριους πολιτικούς και πολιτιστικούς παράγοντες – «φίλους της Ρωσίας». Αυτή η λίστα ξεκινά με τον Επίσκοπο Ησαΐα, τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής και τον Μιχάλη Αζοβίδη, βοηθό του Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας αποφοίτησε από το Θεολογική Σχολή της Μόσχας το 1997 και το 2003 υποστήριξε τη διατριβή του στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Εκφράζει δημόσια υποστήριξη στη Ρωσία και τις ενέργειες των ρωσικών αρχών.

Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων έχουν περίπου τις ίδιες στενές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τις ειδικές υπηρεσίες της, όπως, για παράδειγμα, ο Αναστάσιος Κουζάλης, πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης αποφοίτων ρωσικών και σοβιετικών πανεπιστημίων και ο Χάρης Θράσου, πρόεδρος της Εταιρείας Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων «Κύπρος – Ρωσία». Και οι δύο αποφοίτησαν κάποτε το Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών «Πατρίς Λουμούμπα» στη Μόσχα και καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κέντρου, «ο σύλλογος εμπειρογνώμων είναι μια άτυπη οργάνωση χωρίς κυβερνητικά όργανα. Η αποστολή του συλλόγου εμπειρογνώμων είναι να ενοποιήσει κυπριακές προσωπικότητες που σπούδασαν στη Ρωσία, μιλούν ρωσικά, είναι ανοιχτές σε συνεργασία με το RCSC και τη ρωσόφωνη κοινότητα της Κύπρου με σκοπό να ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις τόσο για θέματα τρεχουσών δραστηριοτήτων όσο και για διάφορα μεγάλα σχέδια και πρωτοβουλίες. «

Με άλλα λόγια, ο σύλλογος εμπειρογνώμων του RCSC αποτελείται από πράκτορες επιρροής της Ρωσίας στην Κύπρο, οι λειτουργίες των οποίων περιλαμβάνουν την επίδραση στην πολιτική των κυπριακών αρχών και την επιλογή υποψηφίων για πιθανούς παράγοντες επιρροής.

Πλαστή δραστηριότητα

Στο παράδειγμα του κόμματος EOΠ, ο μηχανισμός για τη δημιουργία πλαστών δημόσιων οργανώσεων από τη Μόσχα είναι σαφώς ορατός. Φυσικά, αυτό καθόλου δεν είναι κόμμα, αλλά μια καθαρή επιχείρηση των ειδικών υπηρεσιών. Όλα εκεί είναι μια απομίμηση. Απομίμηση της κομματικής ιδεολογίας, απομίμηση των κομματικών προγραμμάτων, απομίμηση της κομματικής δραστηριότητας, απομίμηση του δημόσιου συντονισμού. Οι ίδιοι οι ηθοποιοί παίζοντας αυτή την παράσταση μιμούνται τους πολιτικούς.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ούτε κόμμα, ούτε μέλη του, ούτε κομματική ηγεσία, δεν υπάρχουν κοινωνικά κινήματα που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε ένα τέτοιο κόμμα. Και υπάρχει μια ομάδα προσληφθέντων ατόμων που επιλύουν ζητήματα που θέτει η Μόσχα και πληρώνονται από εκεί.

Με τον ίδιο τρόπο σχεδόν λειτουργούν όλες οι άλλες αναρίθμιτες ψευδο-δημόσιες οργανώσεις που δημιουργήθηκαν από τη Μόσχα σε όλο τον κόσμο – τα «συμβούλια συντονισμού συμπατριωτών», «κοινώτητες φιλίας με τη Ρωσία», κάθε είδους πολιτιστικές, επιστημονικές, λογοτεχνικές, πολιτικές, αθλητικές και φοιτητικές οργανώσεις και ιδρύματα. Φυτρώνουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα ενεργά όπου υπάρχουν σχετικά πολλοί μετανάστες από την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία, και μιμούνται σε αυτό το περιβάλλον την κοινωνική δραστηριότητα.

Το έργο τους είναι τριπλό. Πρώτον, να εξαπατούν το μεταναστευτικό περιβάλλον, να προπαγανδίζουν το καθεστώς του Πούτιν και να προσηλυτίζουν τους υποστηρικτές του. Δεύτερον και κυτιότερον, να εισχωρούν στη δημόσια και πολιτική ζωή των ξένων κρατών, να τα αποσταθεροποιούν, να προσηλυτίζουν πράκτορες και να επηρεάζουν προς μια ευνοϊκή κατεύθυνση για την κυβέρνηση του Πούτιν. Το τρίτο ζήτημα είναι η άμεση στρατιωτική και βιομηχανική κατασκοπεία. Το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο είναι επιχειρησιακά ζητήματα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών.

Όλο αυτό το πολύπλοκο, διασταυρούμενο σύστημα δημόσιων σχηματισμών φαντασμάτων υπάρχει μόνο με χρηματοδότηση από τη Μόσχα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία? ότι θα παραλυθεί εντελώς τη στιγμή που η χρηματοδότηση θα σταματήσει.

Dmitriy KHMELNITSKIY, Boris DEMASH

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Επιχείρηση «Κόμμα» — 2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Επιχείρηση «Κόμμα»