Ένταξη ρωσικών πρακτόρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στις 27 Ιανουαρίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου, ΑΚΕΛ, ανακοίνωσε την ανάδειξη των υποψηφίων του για τις ευρωεκλογές. Το κόμμα είναι γνωστό για τους παλιούς δεσμούς του με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το κόμμα, «το ΑΚΕΛ μπαίνει στον αγώνα για τις ευρωεκλογές με θέσεις και προτάσεις για όλα τα μικρά και μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα και με ένα δυνατό ψηφοδέλτιο με έξι υποψηφίους έτοιμους να δουλέψουν και να αγωνιστούν για το όραμα, τις αξίες και τις πολιτικές που χρειάζονται ο λαός της Κύπρου και ο λαός της Ευρώπης».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το «όραμα, οι αξίες και οι πολιτικές που χρειάζεται ο λαός της Κύπρου και ο λαός της Ευρώπης» για το κόμμα του ΑΚΕΛ διατυπώθηκαν και καθορίστηκαν στη Μόσχα, η παρουσία των εκπροσώπων του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκαλεί ανησυχία. Το ΑΚΕΛ ήταν πάντα αγωγός των συμφερόντων της Μόσχας και φερέφωνο της ψευδούς προπαγάνδας του στην Κύπρο.

Από τους έξι υποψηφίους που παρουσίασαν οι κομμουνιστές, καθένας από τους οποίους αξίζει μια ξεχωριστή έρευνα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ξεχωρίζει ο δεύτερος αριθμός στη λίστα που είναι η Άννα Θεολόγου.

Η Άννα Θεολόγου εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2016 ως μέλος του κόμματος Συμμαχία Πολιτών. Το 2018 αποχώρησε από την Συμμαχία Πολιτών και έγινε ανεξάρτητη βουλευτής.

Σχεδόν αμέσως μετά, η βουλευτής Θεολόγου έγινε αντικείμενο επίμονης «αδελφότητας» από το «Ρωσικό κόμμα» ΕΟΠ, που δημιουργήθηκε το 2017 από μετανάστες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με κυπριακή υπηκοότητα ή ακριβέστερα από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Για αρκετά χρόνια, αυτό το κόμμα μιμούνταν πολιτικές δραστηριότητες και εξυπηρετούσε τα ρωσικά συμφέροντα. Η έρευνα του CDN έδειξε ότι το ΕΟΠ είναι έργο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, που δημιουργήθηκε με στόχο να διεισδύσουν πράκτορές τους στο κυπριακό κοινοβούλιο. Αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα από μια έρευνα OCCRP.

Μετά τη δημοσίευση αποκαλυπτικών δημοσιεύσεων και το σκάνδαλο που ακολούθησε, το κόμμα της ΕΟΠ έπαψε να υπάρχει το 2021.

Η ΕΟΠ προσπάθησε να μπει στο κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2021. Η έξοδος της Άννας Θεολόγου από την Συμμαχία Πολιτών τους έδωσε αυτή την ευκαιρία.

Σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν κάποιος νυν βουλευτής μεταπηδήσει σε κόμμα που δεν εκπροσωπείται στο νομοθετικό σώμα, τότε το κόμμα αυτό αυτόματα το εν τη Βουλή κόμμα. Ως εκ τούτου, ήδη από τα τέλη του 2017, οι ηγέτες του κόμματος ΕΟΠ άρχισαν να ενδιαφέρονται ενεργά για βουλευτές τους οποίους θα μπορούσαν να δελεάσουν. Η ιδέα της «στρατολόγησης» ήταν γενικά καλή. Η ουσία της ήταν ότι χωρίς τη συμμετοχή σε άμεσες εκλογές, ένα κόμμα μπορούσε να μπει στο νομοθετικό σώμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΟΠ και της βουλευτή της Κυπριακής Βουλής Άννας Θεολόγου ξεκίνησαν το 2018. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας, σύμφωνα με έναν από τους ιδρυτές του κόμματος Αλεξέι Βολομπόεφ.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος να την πείσει, σχεδόν αμέσως συμφώνησε να γίνει μέλος του «ρωσικού» κόμματος. Αλλά η μετάβαση καθυστέρησε λόγω δίκης που ξεκίνησε ο αρχηγός της Συμμαχίας Πολιτών Λιλλήκας, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη θέση στο κοινοβούλιο που κατέλαβε η Θεολόγου για το κόμμα του.

Την ίδια χρονική περίοδο, κυπριακές ρωσόφωνες πηγές δημοσίευσαν μια σειρά από εγκωμιαστικά άρθρα για την Άννα Θεολόγου. Όπως έγραψε μια ιστοσελίδα του Κρεμλίνου: «Είμαστε απίστευτα ικανοποιημένοι που εξακολουθούν να υπάρχουν πραγματικά λογικοί και αδιάφθοροι βουλευτές στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, όπως η Άννα Θεολόγου. Γενικά, Μπράβο, είσαι πολύ κούλα και ανεξάρτητη!».

Της άξιζε αυτό το εγκώμιο από τους φιλορώσους προπαγανδιστές για μια οργισμένη επιστολή που έστειλε στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, στην οποία επέκρινε σκληρά την επίθεση στη Συρία από στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο. Η Άννα κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι συμμετείχε με την Αμερική και τη Γαλλία στον βομβαρδισμό της Συρίας «χωρίς να περιμένει επίσημη έκθεση από την επιτροπή που ερευνούσε αναφορές για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία». Μια γνώριμη αφήγηση προπαγάνδας και παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου. Η συμμετοχή της Θεολόγου στη διάδοσή της δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον πολιτικό της προσανατολισμό.

Χωρίς να περιμένουν την επίσημη μετάταξη της Άννας Θεολόγου στην ΕΟΠ, ο Αλεξέι Βολομπόεφ και ο τότε πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Κουντούρης την μετέφεραν στη Μόσχα και την παρουσίασαν στους ανωτέρους τους ως απόδειξη της επιτυχούς πρόσληψης βουλευτή κράτους μέλους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Βολομπόεφ, ο ίδιος και η Άννα Θεολόγου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Βουλής, Vyacheslav Volodin, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Leonid Slutsky και με ορισμένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κόμματος του πούτιν Ενωμένη Ρωσία. Σε αυτό το ταξίδι, η Άννα Θεολόγου έβγαλε μια φωτογραφία με τον Πούτιν και ήταν πολύ περήφανη για αυτό. Σε ιδιωτικές συνομιλίες, τον αποκαλούσε «τον μόνο πολιτικό της εποχής μας που έχει μπάλες» (δεν είπε τίποτα για μυαλό του και το ήθος του)

Στο επόμενο φόρουμ της Μόσχας τον Ιούλιο του 2019 είχε πάει ήδη χωρίς τους ρώσους «πολιτικούς».

Οι ημερομηνίες για την επίσημη ανακοίνωση της μετάταξης του Θεολόγου στην ΕΟΠ προγραμματίστηκαν και αναβλήθηκαν, κάτι το απέτρεπε όλη την ώρα. Όπως μας είπαν οι ενημερωμένες πηγές, η ηγεσία άλλων των εν τη Βουλή κομμάτων στην Κύπρο αντιλήφθηκε τις προσπάθειες των ρώσων να δελεάσουν την Άννα Θεολόγου στο κόμμα τους, κάτι που τους προκάλεσε εξαιρετικά αποδοκιμαστική αντίδραση.

Ως αποτέλεσμα, οι ιθύνοντες της ΕΟΠ κατάλαβαν ότι όσο παίζουν με τους κανόνες, κανείς δεν θα τους ενοχλήσει και μπορούν ήρεμα να κάνουν τις δουλειές τους. Μόλις όμως η Άννα Θεολόγου γίνει μέλος του κόμματός τους, θα αντιμετωπίζονται ως πολιτικοί αντίπαλοι.

Η δημοσίευση έρευνας των Χμελνίτσκι και Ντεμάς στην Cyprus Daily News για τις δραστηριότητες της ΕΟΠ διέκοψε τελικά τη μετάβαση της Άννας Θεολόγου στην ΕΟΠ και τη μετατροπή του «ρωσικού κόμματος» από περιθωριακό σε εν τη Βουλή κόμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βολομπόεφ, η Θεολόγου παρέμεινε φιλορώση πολιτικός στις πεποιθήσεις της και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ρωσία. Ο Βολομπόεφ δήλωσε επίσης επανειλημμένα ότι η πολιτική της καριέρα εξαρτάται πλήρως από τη Μόσχα και ότι αργά ή γρήγορα θα ενταχθεί στο ΑΚΕΛ.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Το 2021, η Άννα Θεολόγου ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές σε συμμαχία με το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών. Εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κίνημα Ανεξάρτητων». Δύο μήνες αργότερα η Άννα Θεολόγου ανακοίνωσε την κατάρρευση της προεκλογικής συμμαχίας με τους Κυνηγούς.

Στις 5 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών (ΣΣΡΣ), μονάδα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, Ντμίτρι Απρακσίν, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το κόμμα «Ενεργοί πολίτες — Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών». Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν ενεργά περιθωριακά κόμματα διαφόρων πολιτικών προσανατολισμών για δικούς τους σκοπούς. Το παράδειγμα των «κυνηγών» είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό.

Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες θεωρούν ως ένα από τα καθήκοντα προτεραιότητάς τους την εισαγωγή των παραγόντων επιρροής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η πρόσφατη ιστορία της αποκάλυψης της Ευρωβουλευτή από τη Λετονία, Tatyana Zhdanok, η οποία εργάστηκε για πολλά χρόνια για την FSB, χρησιμεύει ως επιβεβαίωση αυτού.

Η πολιτική βιογραφία της Άννας Θεολόγου υποδηλώνει την προφανή σχέση της με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, γεγονός που εγείρει την υποψία ότι δεν ήταν τυχαίο που συμπεριλήφθηκε στη λίστα των κομμουνιστών υποψηφίων με νούμερο δύο. Είναι πολύ πιθανό η υποψηφιότητά της από το Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως και άλλοι υποψήφιοι, να εγκρίθηκε σε συνάντηση του αρχηγού του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου με τον στρατηγό του FSB Zyazikov, που δρούσε στην Κύπρο υπό διπλωματική κάλυψη, μεταμφιεσμένος σε πρεσβευτή της επιτιθέμενης χώρας.

 

Κατά τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θα προσπαθήσουν να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερους πράκτορές τους. Οι υποψήφιοι από τους Κύπριους κομμουνιστές, μεταξύ των οποίων και η Άννα Θεολόγου, μπορούν να θεωρηθούν ασφαλώς ένα μέρος από αυτούς.