ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΟΜΜΑ» — 2

Το άρθρο «Επιχείρηση «Κόμμα», που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο «Cyprus daily news», προκάλεσε μια αρκετά μεγάλη απήχηση στην Κύπρο. Οι συντάκτες έλαβαν πολλά σχόλια από απλούε πολίτες και κυβερνητικούς φορείς διαφορετικών χωρών.

Στο πρώτο μέρος επρόκειτο για το νέο ρωσικό κόμμα «ΕΓΩ Ο ΠΟΛΝΤΗΣ» ή το EOΠ που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 2017. Οι ιδρυτές του είναι επιχειρηματίες που ζουν στην Κύπρο Alexey Voloboev και Ivan Mikhnevich.

Από όλες τις ενδείξεις το κόμμα είναι πλαστό, δηλαδή μιμείται την πολιτική δραστηριότητα, που κατά πάσα πιθανότητα, λαμβάνει χρήματα από τη Μόσχα και εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα.    

Το ίδιο το κόμμα, το οποίο με την κλασική έννοια θα επιδίωκε την κρατική εξουσία μέσω της συμμετοχής του στις δημοκρατικές εκλογές και τηνη ενοποίηση της κοινωνίας κατ’ ουσίαν δεν υπάρχει. Υπάρχει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και το Πολιτικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από μερικούς Ρώσους που ζουν στην Κύπρο και Ελληνοκύπριους που σπούδασαν στη Ρωσία.

Αυτή η πολιτική ομάδα συνδέεται στενά με τη Ρωσική Πρεσβεία και ασχολείται με την προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν. Ο στόχος του κόμματος EOΠ είναι να περάσουν στο κοινοβούλιο της Κύπρου στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές το 2021 μερικοί από τους υποψηφίους του, να  εισχωρήσει στο πολιτικό περιβάλλον της Κύπρου, να αποκτήσει πρόσβαση σε κρατικά μυστικά και να αρχίσει να επηρεάζει την πολιτική ζωή στην Κύπρο σύμφωνα με τα συμφέροντα της Μόσχας. Στην ιδανική περίπτωση, να συμβάλει να εκλέχθη Πρόεδρος ης Κυπριακής Δημοκρατίας ένα στό στο Κρεμλίνο άτομο πι και να αποσπάσει τη χώρα από την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Το ΕΟΠ δεν ασκεί πολιτική δραστηριότητα σχετικά με την προσέλκυση ψηφοφόρων στο κόμμα. Το κόμμα (από την εγγραφή το 2017) δεν συμμετείχε σε εκλογές. Στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές το ΕΟΠ υπολογίζει στη δωροδοκία του ρωσικού τμήματος των ψηφοφόρων που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα και των Πόντιων που μετανάστευσαν κάποτε από την ΕΣΣΔ μετά την κατάρρευσή της, αλλά διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τη σοβιετική νοοτροπία. Η εκτιμώμενη δύναμη αυτού του εκλογικού σώματος είναι περίπου 15.000 ψηφοφόροι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν διατεθεί σημαντικά ποσά για αυτούς τους σκοπούς.

Γενικά οι δραστηριότητες του ρωσικού κόμματος ΕΟΠ εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στα ξένα κράτη. Τέτοια ζητήματα επιλύονται με ποικίλους τρόπους –  μέσω της δωροδοκίας υπάρχοντων πολιτικων κομμάτων και πολιτικών στις δημοκρατικές χώρες της Δύσης, μέσω της ίδρυσης όλων των ειδών ψευδο-δημόσιων και ψευδο-επιστημονικών ιδρυμάτων και θεσμών, των προπαγαντιστικών ΜΜΕ που δημιουργούν πλαστές ειδήσεις και τα λοιπά.

Σε ένα μικρό νησί Κύπρο με πληθυσμό μικρότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, το μικρό σε αριθμό (56 συνολικά) κοινοβούλιο και τη μεγάλη ρωσική κοινότητα με ανθρώπους που είναι σε μεγάλο βαθμό πλούσιοι και στενά συνδεδεμένοι με τις ρωσικές αρχές, οι δραστηριότητες ενός τέτοιου πλαστού κόμματος θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικές. 

Φιντμπακ

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το δημοσίευμα για τις δραστηριότητες του ΕΟΠ προκάλεσε το αποτέλεσμα μιας έκρηξης βόμβας στον κύκλο των ηρώων του, αλλά η αντίδρασή τους στο άρθρο μας ήταν ιδιαίτερη.

Ο αρχισυντάκτης του «Cyprus Daily News» Boris Demash και ο συγγραφέας του άρθρου Dmitriy Khmelnitskiy αμέσως μετά τη δημοσίευσή του έλαβαν εντελώς σαφείς απειλές και προειδοποιήσεις. Το θέμα τους ήταν, ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες, που αναφέρονται στο πρώτο μέρος του άρθρου, τάχα είχαν παράπονα στην ηγεσία του ΕΟΠ σχετικά με τη διαρροή πληροφοριών. Και γι’αυτό ως αποτέλεσμα αποφασίστηκε συλλογικά να ληφθούν ορισμένα «ειδικά μέτρα» που δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με μια δημόσια διάψευση, διευκρίνιση ή αποσαφήνιση των πληροφοριών που αναφερονται στο άρθρο.

Να εκφράσουν απειλές στους συνεργάτες του «Cyprus Daily News» και στους συγγενείς τους προσφέρθηκαν εξουσιοδοτημένοι από το κόμμα ένας γνωστός ρωσόφωνος Κύπριος μπλόγκερ, τον οποίο πολλοί απο παρεξήγηση  θεωρούν ευπρεπή άνθρωπο, και προσωπικά ο ιδρυτής του κόμματος Alexey Voloboev.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η σοβαρότητα αυτών των απειλών αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν φαίνεται σωστό να τις αποδώσουμε στην επιπολαιότητα των ηρώων του άρθρου και εκείνων που τους συμπαθούν. 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι σχετικά με τα δηλωθέντα γεγονότα δεν ακολούθησαν οποιεσδήποτε δημόσιες διαψεύσεις ή αντιρρήσεις από τους εκπροσώπους του κόμματος.

Ιδρυτικοί πατέρες

Το ρωσικό κόμμα της Κύπρου EOΠ δημιουργήθηκε με ενθουσιασμό και πάθος. Στο νέο πολιτικό σχέδιο συμμετείχαν διαφορετικά άτομα και ομάδες ανθρώπων με διαφορετικά πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα. Τους ενώνει ένα πράγμα: όλοι ήταν επιτυχημένοι άνθρωποι, όλοι προέρχονται από μετα-σοβιετικά κράτη, για τους οποίους υπήρχαν φήμες ότι κατά κάποιον τρόπο συνδέονταν με τις ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με μια πηγή από τον κύκλο του ιδρυτή του κόμματος Voloboev η ενεργή φάση των διαπραγματεύσεων για την οργάνωση ενός νέου πολιτικού κόμματος στην Κύπρο ήταν το φθινόπωρο του 2016. Συναντήσεις των διοργανωτών γίνονταν στη διάσημη ταβέρνα Taras Bulba και στο κλαμπ καραόκε Sinatra στη Λεμεσό, που εκείνη τη στιγνή ανήκαν στον πρώτο πρόεδρο του ΕΟΠ Aleksey Voloboev.

Στο πρώτο στάδιο αυτές οι συναντήσεις θύμιζαν ένα είδος καταιγισμού ιδεών, σε αυτές σύμφωνα με την πηγή μας συμμετείχαν οι ιδρυτές του κόμματος ο Ivan Mikhnevich, ο  Alexey Voloboev και άλλα ενδιαφερόμενα άτομα.

Τον Οκτώβριο του 2016 όπως μας είπε η ίδια πηγή, στην Κύπροναπό τη Μόσχα ήρθε ο Yuriy Sinodov, Ρώσος δημοσιογράφος του διαδικτύου, τωρινός διευθυντής της ανάπτυξης των ΜΜΕ2 και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Roem.ru, που ειδικεύεται στην ανάλυση της αγοράς εταιρειών Διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων.

Ο Sinodov, όπως είπε η πηγή, κοντινή στον ιδρυτή του EOΠ Voloboev, κατά την έναρξη του σχεδίου «Κόμμα», τραβιόταν ενεργά στην ανάπτυξή του. Αυτός επίσης μπαίνει στον στενό κύκλο του Igor Ashmanov, ενός από τους ιδρυτές και του πιο διάσημου κορυφαίου διευθυντή της ρωσικής βιομηχανίας της πληροφορικής, ειδικού στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών, της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάπτυξης λογισμικού, του ιντερνετ μάρκετινγκ και της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης. Ο Igor Ashmanov, επιχειρηματίας πληροφορικής, είναι επίσης συμπροεδρεύων του ρωσικού πολιτικού «Κόμματος Μεγάλη Πατρίδα» (ΚΜΠ) του Nikol;ay Starikov και το 2018 ήταν εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πληροφορίες σχετικά με το στάδιο της διοργάνωσης του κόμματος ελήφθησαν από εμάς από μια πηγή, στην οποία ο πρώτος πρόεδρος του ΕΟΠ Voloboev τις διαβίβασε προσωπικά. (Ήδη μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου αλλάξαμε τις πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες στις οργανωτικές συναντήσεις και τη χρηματοδότηση του κόμματος, καθώς οι αναφερόμενοι υποτιθέμενοι συμμετέχοντες αρνήθηκαν τις πληροφορίες των πηγών μας – σημείωση το CDN).

Σε μια ιδιωτική συνομιλία με έναν γνωστό ρωσόφωνο μπλόγκερ ο Voloboev μίλησε για άτομα που φέρεται να χρηματοδοτούν και συμπαθούν το κόμμα (ένα αντίγραφο της συνομιλίας είναι διαθέσιμο στο γραφείο συντάκτη – σημείση του CDN). Συγκεκριμένα είπε για την κατανόησή του των κοινωνικοπολιτικων δραστηριοτήτων: «… όταν [βρισιά] καταλαβαίνεις, ότι είναι [βρισιά] όλο και πιο διασκεδαστικό να μην ξοδεύεις χρήματα, αλλά να κάνεις κάτι πιο παγκόσμιο, να αλλάζεις την κοινωνία! Απ’ αυτό λαμβάνεις τεράστια απόλαυση».

Μερικοί που έχουν ακούσει τις δηλώσεις του Voloboev σχετικά με την κοινωνία και το εκλογικό σώμα μάς είπαν ότι είχε πει πολλές φορές , ότι κατ ‘αρχήν δεν χρειαζόταν ψηφοφόρους και ότι δεν θα διαφωτίζει κανέναν. Για τον ηγέτη του EOΠ επίσης δεν έχει σημασία τι προβλήματα έχουν οι άνθρωποι. 

Όπως αποδείχθηκε, το κόμμα δεν χρειάζεται να συνεργαζεται με τα «βοοειδή». Όμως είναι σημαντικό να θέτει υπό έλεγχο το κυπριακό τμήμα του Facebook και τα ρωσικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Voloboev έξι μήνες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2021 θα πραγματοποιήσει μαζική προπαγάντα για τον τοπικό πληθυσμό.

Ο έλεγχος του κυπριακού τμήματος του Facebook θα του επιτρέψει να χειραγωγεί τη συνείδηση ​​των ψηφοφόρων και έτσι υποτίθεται ότι θα λάβει ψήφους για το κόμμα του. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την αγορά ψήφων και τη χρήση των πόρων των ηγετών των εθνοτικών κοινοτήτων για μια ενοποιημένη ψήφοφορία. Αυτό περιγράφηκε λεπτομερώς σε προηγούμενο άρθρο.

Γίγσαντες του εμπορίου

Επιστρέφοντας στους ολιγάρχες που σχετίζονται με το κόμμα, και τις τρέχουσες απειλές εναντίον υπαλλήλων του CDN, στο πρώτο μέρος του άρθρου αναφέρθηκαν μόνο δύο άτομα τέτοιου επιπέδου που θα μπορούσαν να αισθανθούν πειρασμένα. Ο πρώτος είναι ο Ιβάν Σαββίδης, Πόντιος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος συμφώνησε σύμφωνα με τον Voloboev να βοηθήσει να πείσει τα μέλη της Ποντιακής κοινότητας τηw Κύπροy να ψηφίσουν υπέρ του ΕΟΠ.

Ο δεύτερος είναι ο Ρώσος «βασιλιάς άνθρακα», ο ολιγάρχης Dmitriy Bosov, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού «Alltek», συνιδιοκτήτης του συνεταιρισμού «Sibanthracite» και της «Vostougol Management Company», του οποίου το δεξί χέρι ο επιχειρηματίας Dmitriy Yakushev είναι αντιπρόεδρος του κόμματος EOΠ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις πηγές μας και σύμφωνα με τον Voloboev ο Yakushev για λογαριασμό του Bosov διαπραγματεύτηκε με μερικούς κυπριούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προωθήσει ένα έργο μεταφοράς κυπριακών σταθμών παραγωγής ενέργειας από προϊόντα πετρελαίου σε άνθρακα. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος ο Dmitriy Yakushev φέρεται να προσέλκυσε τον πρώην Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου να ασκήσει πίεση. Ο στόχος του είναι να προωθήσει τα συμφέροντα του Bosov σε αυτό το θέμα σε κυβερνητικούς κύκλους και να βρει έναν τρόπο να τονώσει το ενδιαφέρον τους για το έργο. Ο τρόπος, με τον οποίο ο Bosov και ο Yakushev προσπαθούν να τονώσουν το ενδιαφέρον ορισμένων Κυπρίων αξιωματούχων είναι άγνωστο. Η οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιμότητα τέτοιου έργου για την Κύπρο είναι αμφίβολη, αλλά είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθούν τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ρωσία εάν το νησί θα εξαρτάται από τη ρωσική προμήθεια άνθρακα.

Σύμφωνα με φήμες που εξέφρασε ένας μπλόγκερ που ανήκει στο στενό κύκλο του Voloboev, σε διαπραγματεύσεις για τον άνθρακα φέρεται ότι συμμετείχαν λειτουργοί ενός κυπριακού πολιτικού κόμματος που έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ακόμα από τη σοβιετική εποχή. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε για ποιο συγκεκριμένο κόμμα πρόκειται.

Αποστάτες

Όπως ήδη έχουμε γράψει, οι εκλογές για το κυπριακό κοινοβούλιο θα διεξαχθούν το 2021, και το ΕΟΠ δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες να περάσει στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία. Εδώ είναι μια περίεργη μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους λειτουργούς του ρωσικού κόμματος.

Σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν οποιοσδήποτε Βουλευτής ενταχθεί σε κόμμα που δεν εκπροσωπείται στο νομοθετικό σώμα, τότε αυτό γίνεται αυτομάτως κοινοβουλευτικό. Γι’ αυτό στα τέλη του 2017 οι ηγέτες του κόμματος EOΠ άρχισαν να ενδιαφέρονται ενεργά για βουλευτές όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, οι οποίοι στο μέλλον μπορούν να παρασυρθούν στο πλευρό τους. Αυτή η ιδέα ήταν γενικά καλή. Η ουσία της ήταν ότι χωρίς συμμετοχή σε άμεσες εκλογές, ήταν δυνατό να μπει το κόμμα σε μια αντιπροσωπευτική αρχή.

Όπως μας είπε ένας από τους βουλευτές από τον δήμο αμέσως μετά την εγγραφή του ρωσικού EOΠ του τηλεφώνησε Alexey Voloboev και πρότεινε να ματακινήσει στο κόμμα του. Επειδή η πηγή μας είχε χαμηλές πιθανότητες για μελλοντική επανεκλογή από το κόμμα του εξέτασε σοβαρά την πρόταση του αρχηγού του ρωσικού κόμματος για το μετακίνηση. Παρόμοιες προτάσεις από τον πρόεδρο του ΕΟΠ άρχισαν να λαμβάνουν όχι μόνο δημοτικοί, αλλά και δημοκρατικοί βουλευτές. 

Οι διαπραγματεύσεις του ΕΟΠ με την Κυπρια βουλευτή Άννα Θεολόγου, η οποία πέρασε στο κοινοβούλιο από την κεντριστική «Πολιτική Ένωση» και αργότερα εγκατέλειψε το κόμμα της και έγινε ανεξάρτητη βουλευτής, ξεκίνησαν το 2018. Για να πείσουν την Άννα να ενταχθεί στο νέο κόμμα χρησιμοποίησαν όλους τυος δυνατούς τρόπους. Σύμφωνα με πηγές στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν ακόμη και οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Πρεσβείας. 

Κατά τη διαδικασία της πολιτικής «ερωτοτροπίας» τη Θεολόγου πήγαν στη Ρωσία, όπου αυτή έβγαλε φωτογραφία με τον Πούτιν. Σε αυτό το ταξίδι συνοδεύτηκε από τον Alexey Voloboev και τον τρέχοντα πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Κουντούρη. Στο επόμενο φόρουμ στη Ρωσία πήγε μόνη της.

Οι ημερομηνίες της επίσημης ανακοίνωσης του περάσματος της Θεολόγου στον ΕΟΠ ορίζονταν και αναβάλλονταν: όλη την ώρα κάτι εμπόδιζε αυτό. Όπως μας είπαν ενημερωμένες πηγές, οι ηγεσίες άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου έμαθε για τις προσπάθειες να προσελκύσει την Άννα Θεολόγου στο ρωσικό κόμμα, που προκάλεσε σ’ αυτές   μια εξαιρετικά αρνητική αντίδραση. Ως αποτέλεσμα στους ηγέτες του EOΠ φέρεται να δώσουν να καταλάβουν, ότι μέχρι να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες, κανείς δεν τους πειράξει και ότι μπορούν να ασχολούνται ήρεμα με το έργο του. Αλλά μόλις η Άννα Θεολόγου γίνει μέλος του κόμματος του ΕΟΠ, θα αρχίσουν να αντιμετωπίζονται ως πολιτικοί αντίπαλοι.

Προφανώς, αυτή η προειδοποίηση μετρίασε κάπως τον ζήλο των μελών του ρωσικού κόμματος και η μετακίνηση της Θεολόγου στο κόμμα δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Αλλά σύμφωνα με τον Voloboev, η Θεολόγου «έτσι κι αλλιώς είναι δικιά μας, φιλορωσίδα». «Είναι από καιρό υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Θα υποστηρίζει πάντα το κόμμα μας. Και όταν βρεθούμε στο κοινοβούλιο, τότε θα ενωθούμε με αυτήν».

Στη «φασιστική αιχμαλωσία»

Οι ιδρυτές του EOΠ Alexei Voloboev και Ivan Mikhnevich σε όλες τις συνομιλίες και τις συνεντεύξεις τονίζουν ότι είναι Κύπριοι πολιτικοί. Ο Voloboev δηλώνει επίσης με υπερηφάνεια, ότι είναι επίσης Ευρωπαίος πολιτικός. Ταυτόχρονα, και οι δύο ιδρυτές του κόμματος περιφρονούν βαθιά την Κύπρο και τον αυτόχθονο πληθυσμό της.

Πολλές φορές επί παρουσία πολλών μαρτύρων οι πολιτογραφημένοι Voloboev και Mikhnevich κάλεσαν ανοιχτά τους Κύπριους «χαζούς», «πρωτόγονους», «τεμπέληδες άαγριανθρώπους», «ξενοφοβείς» και «φασίστες». Και η Κύπρος, σύμφωνα με τα λόγια των μελών του μεγαλοϊδεάτικου κόμματος, είναι «δημοκρατία της μπανάνας», «φασιστικό πορνικό κράτος» και «συνάθροιση ηλίθων», όπου αναγκάζονται να ζουν.

Ο Mikhnevich είναι πεπεισμένος και αγαπά να συζητήσει, ότι κατά τη γνώμη του, το κυπριακό κυβερνών κόμμα DISY είναι μια τυπική «τρομοκρατική οργάνωση», επειδή έχει τις ρίζες του στο EOKA B’, μια στρατιωτική πολιτική οργάνωση Ελληνοκυπρίων, που δημιουργήθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα και αγωνιζόταν για την άμεση ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα (Ένωσισ). Και όλα τα προβλήματα στην Κύπρο, είπε, προέρχονται από το γεγονός, ότι η χώρα κυβερνάται από τρομοκράτες, ξενοφοβούς και φασίστες.

Το γεγονός, ότι ακριβώς αυτοί ί «ξενοφοβείς και φασίστες» του έδωσαν την κυπριακή υπηκοότητα και του έδωσαν ευγενικά την ευκαιρία να ζήσει ειρηνικά στη χώρα της ΕΕ, ο άντρας με ένα «χρυσό διαβατήριο» στην τσέπη του ξέχασε εντελώς.

Επιπλέον, άνθρωποι που ονομάζουν τον εαυτό τους Κυπριους πολιτικούς, μισούν τη χώρα και περιφρονούν τους Κυπρίους, κυνικά και ντροπιαστικά και αναιδώς για κάποιο λόγο μπαίνουν στην εξουσία, κρύβονται πίσω από τα συνθήματα του μετασχηματισμού και βελτίωσης της ζωής της κοινωνίας του κράτους και των πολιτών του, τους οποίους περιφρονούν.

Με το πέρασμα του χρόνου κατέστη σαφές ότι οι απόψεις των «πολιτικών» από το ΕΟΠ εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τις ευρωπαϊκές. Για παράδειγμα, αρχικά όχι στο κοινό, αλλά στη συνέχεια ανοιχτά άρχισαν να δηλώνουν, ότι «οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας είναι άδικες, η Ουκρανία δεν υπάρχει, οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι φταίνε για όλα».

Πρώτος Πρόεδρος του κόμματος EOΠ Alexey Voloboev

Το φθινόπωρο του 2018, ξέσπασε σκάνδαλο στο ρωσόφωνο περιβάλλον της Κύπρου, το οποίο προέκυψε εξαιτίας των ομοφοβικών δηλώσεων του Voloboev (εκείνη την εποχή ήταν ακόμη πρόεδρος του κόμματος) σε μια ομάδα στο Facbook.

Τότε αυτός ο «Ευρωπαίος πολιτικός» δημοσίως και ξεκάθαρα ανεπιτυχώς μίλησε για το θέμα των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Και δεν μίλησε ανεπιτυχώς μόνος του. Επειδή οι γνώμες σχετικά με το θέμα των ΛΟΑΤ για τη Ρωσοκυπριακή κοινότητα ο Voloboev δανείστηκε, ως το κάνει συνήθως, από το προπαγανδιστικό κείμενο του προγράμματος κάποιου Αlexander Rodgers «Φιλελευθερισμός – το μονοπάτι του ξεπεσμένου», το οποίο λίγο συντόμεψε και επιμελήθηκε μερικές λέξεις.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, το ΕΟΠ ήρθε συνήλθε και προσπάθησε να σβήσει γρήγορα το επικείμενο σκάνδαλο, ώστε οι δημόσιες ομοφοβικές δηλώσεις του προέδρου να μην βλάψουν την εικόνα του κόμματος. Οι κοπιράιτερ του Voloboev έγραψαν δείγματα απαντήσεων για να δικαιολογηθεί, τα οποία στη συνέχεια δημοσίευσε με το όνομά του στο Facеbook.

Είχαμε στη διάθεσή μας την αλληλογραφία αυτής της περιόδου από τη συνομιλία του κόμματος. Αναφέρουμε μόνο ένα μέρος του, το οποίο δείχνει την υποκρισία της ηγεσίας του κόμματος και την αδυναμία του προέδρου του Voloboev να γράφει κείμενα και να διορθώνει στα δικά του λάθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

 

Συζητήσεις ότι το κόμμα EOΠ και ο ιδρυτής του Voloboev βρίσκονται υπό τον άγρυπνη  έλεγχο των ρωσικών αρχών και ειδικών υπηρεσιών κυκλοφορούν από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσής του. Ο πρώτος πρόεδρος του ΕΟΠ πολλές φορές και με μάρτυρες δήλωσε ότι συναντιέται τακτικά με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις δύο πηγές μας ο Voloboev τους είπε, ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη Μόσχα συναντήθηκε με τον βοηθό του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιμελητή του υβριδικού πολέμου στην Ουκρανία Vladislav Surkov, ο οποίος υπόκειται στις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Leonid Slutsky, ο οποίος επίσης υπόκειται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Καναδά, τον αναπληρωτή επικεφαλή της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος «Ενωμένης Ρωσία», επικεφαλή της κομματικής διοίκησης περιφερειακής και τεχνολογικής εργασίας Andrei Parfyonov, ο οποίος επιβλέπει στο «Ενωμένη Ρωσία» όλες τις περιφερειακές εκλογές, τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin και τον πρώτο αναπληρωτή επικεφαλή της προεδρικής διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergei Kirienko.

Επίσης, ο επικεφαλής του κυπριακού κόμματος του EOΠ Voloboev στην πρωτεύουσα της Ρωσίας συναντήθηκε ενεργά με πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους χαμηλότερου βαθμού.

Το γεγονός, ότι οι Ρώσοι πολιτικοί τεχνολόγοι με εμπειρία στην Κριμαία, την Ουκρανία και τη Δύση (αυτό περιγράφηκε στο πρώτο μέρος) στάλθηκαν για να βοηθήσουν τους αρχάριους «πολιτικούς» από το ΕΟΠ δείχνει το σαφές ενδιαφέρον της Μόσχας για αυτό το πολιτικό σχέδιο στην Κύπρο.

Δημιουργική προσέγγιση

Εκτός από καθαρά πολιτικά βήματα, εκπρόσωποι του ρωσικού κόμματος έκαναν πολύ ασυνήθιστες ενέργειες.

Το καλοκαίρι του 2017, όταν το EOΠ ήταν στη διαδικασία εγγραφής, οι φρεσκοψημένοι πολιτικοί ετοιμάζονταν ενεργά για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του κόμματος. Οι ιδρυτές του «Εγώ ο Πολίτης» αποφάσισαν να γιορτάσουν την εγγραφή του EOΠ στη Λεμεσό αξέχαστα, «όμορφα», με φασαρία. Στην ιδανική περίπτωση ονειρεύονταν να γράψουν για αυτούς όχι τοπικά, αλλά και παγκόσμια ΜΜΕ.  Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας που συμμετείχαν στις οργανωτικές εκδηλώσεις, τα μέλη του κόμματος, κατά τη γνώμη τους, βρήκαν μια λαμπρή κίνηση – αποφάσισαν να φέρουν και να εγκατεστήσουν στη Λεμεσό το μνημείο στον Βλαντιμίρ Λένιν.

Δεδομένου ότι οι προτομές του Πούσκιν και του Γκαγκάριν στην Κύπρο έχουν ήδη εγκατασταθεί, επομένως αποφασίστηκε, σύμφωνα με το σχέδιο του πολιτικού συμβουλίου, ότι το μελλοντικό εκλογικό σώμα και δημοσιογράφους θα εκπλήξει ο ηγέτης του παγκόσμιου προλεταριάτου. Με κάποιον τρόπο τα μέλη του ΕΟΠ βρήκαν πληροφορίες για ένα από τα μνημεία του Λένιν που διαλύθηκαν στο Κίεβο και έστειλαν αίτημα στην ντόπια διοίκηση. 

Η διοίκηση της περιοχής Γολοσίγιβσκι του Κιέβου, όπως φαίνεται από το έγγραφο, έστειλε τους αιτούντες από το EOΠ στον οργανισμό, στον οποίο άνηκε το άγαλμα του αποσυναρμολογημένου Λένιν.

Ότι και να συμβή η «πρωτότυπη» ιδέα του κόμματος με την εγκατάσταση του μνημείου στον Λένιν στην Κύπρο δεν πραγματοποιήθηκε. Αλλά αυτή η ιστορία έδωσε κάποια κατανόηση του τρόπου σκέψης και των ενεργειών των κύριων πτοσώπων του ΕΟΠ, που καλούν τον εαυτό τους Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Dmitriy KHMELNITSKIY, Boris DEMASH

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Επιχείρηση «Κόμμα»