Σχόλιο της Πρεσβείας της Ουκρανίας για τις προκλητικές ενέργειες του λεγόμενου «Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών της Κύπρου», με την υποστήριξη του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία

Το λεγόμενο «Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων συμπατριωτών της Κύπρου», με την υποστήριξη του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας άκρως προκλητικής δημόσιας εκδήλωσης στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 στην πόλη της Λεμεσού. Με αφορμή τη λεγόμενη «επανένωση» των προσωρινά κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών των περιοχών Ντόνετσκ, Λουγάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζουμαι ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ρωσία πραγματοποίησε την προπαγανδιστικό σόου με το όνομα «δημοψήφισμα» στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουγάνσκ και Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Αυτό ήταν ένα ακόμη ρωσικό έγκλημα της επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας. Τα καλούμενα «δημοψηφίσματα» παραβιάζουν σοβαρά το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας, καθώς και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας.

Το αναφερόμενο προπαγανδιστικό σόου δεν είχε καμία σχέση με την έκφραση βούλησης και δεν είχε καμία επίπτωση στο διοικητικό-εδαφικό σύστημα της Ουκρανίας και στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας. Η Ουκρανία και η διεθνής κοινότητα καταδίκασαν σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας και τις θεωρούν άκυρες και άχρηστες.

Στη δήλωσή του με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε την παράνομη προσάρτηση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία. Η δήλωση επισημαίνει ξεκάθαρα ότι «τα πρόσφατα ψευδή «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν σε τμήματα των περιοχών Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουγάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, είναι παράνομα, άκυρα και αντίθετα με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Οι περιοχές Λουγάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, όπως η ουκρανική Κριμαία, ήταν και θα παραμείνουν πάντα κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας. Η Ουκρανία θα απελευθερώσει τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της. Και αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Η προαναφερθείσα δημόσια εκδήλωση που προγραμματίζεται από το λεγόμενο «Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων συμπατριωτών της Κύπρου» θεωρείται ότι έχει αποκλειστικά προκλητικούς στόχους, με στόχο την υποκίνηση μίσους μεταξύ των κοινοτήτων που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας και των ένθερμων συμπαθούντων της θα περιοριστούν και οι απεσταλμένοι της Μόσχας δεν θα καταφέρουν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη ενόψει της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Πιστεύουμε ότι η αναφερόμενη δημόσια εκδήλωση και πιθανές άδειες που εκδόθηκαν για τη διεξαγωγή της θα πρέπει να ακυρωθούν.