Τελειώνει η μεγαλύτερη υπόθεση πολιτογραφήσεων

Συμπληρώνονται εντός των επόμενων ημερών οι έρευνες της Αστυνομίας που αφορούν στη μεγαλύτερη υπόθεση πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών, ως Κυπρίων υπηκόων γράφει philenews.

Οι έρευνες του κλιμακίου ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», προχθές πραγματοποιήθηκε εσωτερική σύσκεψη κατά την οποία εξετάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες και αποφασίστηκαν οι τελευταίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Όπως μας αναφέρθηκε, δεν αποκλείεται εντός του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου, ο ογκώδης φάκελος να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, η υπόθεση αφορά σε 21 πολιτογραφήσεις που έγιναν από τον ίδιο πάροχο και φαίνεται πως προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν πως, είτε οι επηρεαζόμενοι ξένοι υπήκοοι που πήραν χρυσά διαβατήρια δεν δικαιούνταν, είτε δεν έγινε η επένδυση, είτε αν έγινε ήταν στα χαρτιά.

Όλα τα ευρήματα της ανακριτικής ομάδας θα αξιολογηθούν από νομικούς της Γενικής Εισαγγελίας, ώστε να ταυτιστούν με στοιχεία και μαρτυρίες πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οι έρευνες κράτησαν πάνω από δυο χρόνια και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αρχειοθετήθηκαν σε 100 box files, γεγονός που δείχνει το εύρος των ερευνών αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Σημειώνεται ότι η περίπτωση αυτού του παρόχου αναφέρεται εκτενώς στο πόρισμα της Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο.

Κατά τις πληροφορίες μας, οι έρευνες κράτησαν μεγάλο χρονικό διάστημα για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί πρόκειται για πολλές περιπτώσεις και αφορούν άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεύτερον, επειδή κάθε διάταγμα που εξέδιδε η Αστυνομία προσβαλλόταν στο δικαστήριο. Έτσι παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και αν τα τεκμήρια που παραλαμβάνονταν από τα γραφεία της εταιρείας όπως ηλεκτρονικά δεδομένα, ήταν νομότυπα.
Σημειώνεται επίσης ότι σε μια περίπτωση φάνηκε πως ο επενδυτής που θα ελάμβανε την κυπριακή υπηκοότητα ήρθε Κύπρο και υπέγραψε σχετικά έγγραφα, ενώ από τις έρευνες δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο.

Όλα τα στοιχεία για τη σοβαρή αυτή υπόθεση αξιολογούνται από καιρού εις καιρό από τη Νομική Υπηρεσία και τους επικεφαλής της σε συσκέψεις και καθοδήγηση που δινόταν για τα επόμενα βήματα.
Η Αστυνομία, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες μας, στην έκθεσή της που θα υποβάλει μαζί με το μαρτυρικό υλικό, θα εισηγείται ότι προκύπτουν στοιχεία που δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης τόσο κατά νομικών όσο και φυσικών προσώπων. Ωστόσο τον τελικό λόγο τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας αφού πρώτα αξιολογηθεί όλο το μαρτυρικό υλικό με βάση πάντα το κριτήριο ότι μπορεί να έχει επιτυχία τυχόν υπόθεση που σταλεί στο δικαστήριο.

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται ακόμη μια υπόθεση που αφορά στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών και αναμένεται ότι και αυτή θα πάρει την άγουσα για την Νομική Υπηρεσία. Με την εξέλιξη αυτή, η ανακριτική ομάδα που συστάθηκε ειδικά για να ερευνήσει τις 100 και πλέον υποθέσεις που αναφέρονται στα πορίσματα Καλογήρου – Νικολάτου, θα ασχοληθεί πλέον με τις υπόλοιπες που έχουν απομείνει.

Μέχρι σήμερα έχουν σταλεί στο δικαστήριο μόλις πέντε υποθέσεις για τα χρυσά διαβατήρια, ενώ στην πρώτη που εκδικάστηκε οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και απαλλάχτηκαν.