Η αποστολή είναι εφικτή!

Άλλο ένα σκάνδαλο κατασκοπείας που εμπλέκει ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα.

Μια ερασιτέχνης πλέκτρια και φωτογράφος αποδείχθηκε ότι ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος. Ορισμένες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το εν λόγω πρόσωπο είναι πιθανότατα κατάσκοπος — illegal της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού.

Η Ελληνίδα πολίτης Μαρία Τσάλλα, 32 ετών, αποδείχθηκε ότι ήταν η 35χρονη Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα από τη Μόσχα. Εμφανίστηκε στην Αθήνα το 2018 με το πρόσχημα του Έλληνα παλιννοστούντα. Ένα χρόνο αργότερα, κατάφερε να πολιτογραφηθεί και της δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο μύθος της Ρωσίδας Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ως Μαρία Τσάλλα κόστισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ. Αναμφίβολα, πολλά από αυτά έγιναν δυνατά χάρη σε Έλληνες αξιωματούχους που διεφθάρησαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν τις επαφές της Ιρίνα με τον συνάδελφό της: έναν Ρώσο κατάσκοπο — illegal που εργαζόταν στη Βραζιλία.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις τοπικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρουν ότι μετά τη σύλληψη της Ρωσίδας κατασκόπου-παράνομης πράκτορος από τις σλοβενικές αρχές, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, φοβούμενες την αποκάλυψη άλλων μελών του δικτύου κατασκόπων-παράνομων πρακτόρων στην Ευρώπη, την ανακάλεσαν στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, η δραστηριότητά της δεν περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς, ως πολίτης της ΕΕ, μπορούσε να ταξιδεύει και να εργάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα αποκαλύπτονται τακτικά Ρώσοι κατάσκοποι και συλλαμβάνονται πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η ιστορία της ρωσικής κατασκοπείας στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία. Μια πρόσφατη περίπτωση είναι η μυστική έρευνα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών — ΕΥΠ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα το 2022, οι οποίοι στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι ήταν αξιωματικοί διαφόρων ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

12 российских дипломатов оказались офицерами различных российских спецслужб

Το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα δεν είναι μοναδικό: δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Η αποτελεσματικότητα και το επίπεδο της δραστηριότητάς τους καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό στον οποίο αντιστέκονται οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Ο βαθμός αντίστασης, με τη σειρά του, καθορίζεται από την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση των αρχών των χωρών αυτών. Στις χώρες όπου οι αρχές έχουν την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση να καταστείλουν και να πατάξουν σκληρά τις ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο έδαφός τους — Λιθουανία, Πολωνία, Ηνωμένες Πολιτείες — οι Ρώσοι κατάσκοποι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και υφίστανται μεγάλες απώλειες. Σε χώρες όπου οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια στη δραστηριότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο έδαφός τους — Γεωργία, Σερβία, Αυστρία κ.λπ., εκεί οι Ρώσοι κατάσκοποι δρουν ελεύθερα και αποτελεσματικά.

Ο κατάσκοπος illegal είναι ένας πράκτορας της υπηρεσίας πληροφοριών που εργάζεται με κάλυψη χωρίς να έχει επίσημη ιδιότητα διπλωμάτη ή άλλου επίσημου εκπροσώπου της χώρας του. Η παράνομη κατασκοπεία είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τεράστιου μηχανισμού των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Το κύριο έργο της απόσπασης διαβαθμισμένων πληροφοριών και της διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό γίνεται από νόμιμους κατασκόπους. Πρόκειται για αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας — FSB, GRU, SVR, οι οποίοι ενεργούν με την κάλυψη επίσημων ρωσικών θεσμών του εξωτερικού — πρεσβειών, προξενείων, εμπορικών αποστολών και γραφείων εκπροσώπησης της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, UNESCO, ΔΟΕ, FIFA, ΠΟΥ, ΠΟΕ, Ερυθρός Σταυρός, ΟΑΣΕ).

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας μείωσε σημαντικά τις δραστηριότητές της σε σύγκριση με τη σοβιετική περίοδο. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πούτιν, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας αύξησαν δραματικά τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Η χρηματοδότηση των εξωτερικών μυστικών υπηρεσιών αυξήθηκε πολλαπλάσια. Ο αριθμός των στρατολογημένων πρακτόρων έχει αυξηθεί. Ο αριθμός των παράνομων πρακτόρων που αποστέλλονται σε δυτικές χώρες έχει πολλαπλασιαστεί. Έχουν καταγραφεί παρεμβάσεις σε εκλογές σε άλλες χώρες και κυβερνοεπιθέσεις σε πολυάριθμους στόχους και οργανισμούς.

Η μερίδα του λέοντος των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας στον κόσμο πραγματοποιείται από Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών με διπλωματικά διαβατήρια. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες συλλαμβάνουν τακτικά Ρώσους «διπλωμάτες με πολιτικά» επ’ αυτοφώρω, μεμονωμένα ή σε ομάδες, κατά τη διάρκεια κατασκοπευτικών επιχειρήσεων. Αυτό γίνεται λόγος για να κηρυχθούν αυτοί οι «διπλωμάτες» persona non grata.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι περιπτώσεις απέλασης Ρώσων διπλωματών για «δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το διπλωματικό καθεστώς» και για άλλους λόγους έχουν γίνει τόσο συχνές και διαδεδομένες που έχουν καταστεί ρουτίνα.

Η πρώτη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών πραγματοποιήθηκε το 2018 σε σχέση με τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τότε, 123 άτομα κηρύχθηκαν persona non grata.

Από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι σήμερα, σχεδόν 600 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν κηρυχθεί persona non grata από τις δυτικές χώρες. Αυτό ήταν το πιο ισχυρό πλήγμα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στην ιστορία.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν παροτρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να μην προσκαλούν τους εναπομείναντες Ρώσους διπλωμάτες σε εκδηλώσεις οποιουδήποτε επιπέδου στις χώρες τους και να αγνοούν κάθε ρωσική διπλωματική εκδήλωση στο έδαφός τους.

Τα μέτρα αυτά έχουν υπονομεύσει σημαντικά την ικανότητα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας να διεξάγουν επιχειρήσεις κατασκοπείας και ανατρεπτικές δραστηριότητες στις δυτικές χώρες και έχουν επίσης μειώσει σημαντικά την ικανότητα του δικτύου των πρακτόρων τους στο εξωτερικό. Έχει γίνει πιο δύσκολο για τη Μόσχα να αποκτήσει πληροφορίες και να διατηρήσει επαφή με πληροφοριοδότες.

Ωστόσο, χιλιάδες Ρώσοι διπλωμάτες παραμένουν στο εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τεράστιες δυνατότητες για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Χιλιάδες Ρώσοι διπλωμάτες εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του πολιτισμένου κόσμου.

Η υπόθεση του παράνομου Ρώσου κατασκόπου στην Ελλάδα είναι μόνο ένα επεισόδιο σε μια μακρά σειρά περιπτώσεων αποκάλυψης Ρώσων κατασκόπων και σύλληψης Ρώσων πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών που δρουν εναντίον δυτικών χωρών. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, τα οποία καταδεικνύουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ικανότητας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την περαιτέρω αποδυνάμωση της ικανότητας των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Δύση. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός του προσωπικού στις ρωσικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στη Δύση και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα αποτελεσματικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση ισοτιμίας του αριθμού των διπλωματών στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στις χώρες μέλη της ΕΕ με τον αριθμό των διπλωματών στις διπλωματικές αποστολές τους στη Ρωσία. Με άλλα λόγια, οι αρχές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να υποχρεωθούν να διατηρούν τόσους Ρώσους διπλωμάτες στις διπλωματικές αποστολές των χωρών τους, όσοι είναι οι διπλωμάτες στη Ρωσία.

Το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει την εξαιρετική αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου. Σύμφωνα με τον κατάλογο των υπαλλήλων των ξένων διπλωματικών αποστολών για το 2022 που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία υπάρχουν 44 διπλωμάτες. Ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον 8 Ρώσοι κατάσκοποι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Και αν σε αυτούς προσθέσουμε το προσωπικό του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου, τους καθηγητές στο σχολείο της πρεσβείας, τους οδηγούς, τους μάγειρες και τους κηπουρούς, οι μισοί από τους οποίους έχουν το βαθμό του υπολοχαγού και του λοχαγού της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο συνολικός αριθμός των Ρώσων διπλωματών φτάνει εύκολα τους διακόσιους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα υπάρχουν μόνο επτά (7) διπλωμάτες και περίπου δώδεκα υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί στη Μόσχα, οι μισοί από τους οποίους, πιθανότατα, έχουν το βαθμό αξιωματικών της Ρωσικής Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας.

Η κυπριακή πρεσβεία των επτά διπλωματών εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας τους σε 140 εκατομμύρια ανθρώπους στη Ρωσία.

Η πρεσβεία της Ρωσίας με 44 διπλωμάτες εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός πληθυσμός είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο.

Γιατί χρειάζονται 44 διπλωμάτες, ένας τεράστιος αριθμός προσωπικού και μια ολόκληρη λεγεώνα πρακτόρων επιρροής στο Συντονιστικό Συμβούλιο των Ρώσων Συμπατριωτών, στον ρωσικό Τύπο, στον Ρωσικό Οίκο, στις ρωσικές ορθόδοξες κοινωνίες, στη ρωσική εκκλησία, στους ρωσικούς συλλόγους κ.λπ. σε μια μικρή νησιωτική χώρα με πληθυσμό 1 (ένα) εκατομμύριο κατοίκους; Το ερώτημα είναι ρητορικό.


Η μείωση του αριθμού των διπλωματών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Λευκωσία σε ισότητα με τη διπλωματική αποστολή της Κύπρου στη Ρωσία θα επέφερε καταστροφικό πλήγμα στο ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας και θα ελαχιστοποιούσε τη ρωσική επιρροή στο νησί.

Εδώ είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν επιδείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη προς τον πολιτισμένο κόσμο και δεν έχουν απελάσει ούτε έναν Ρώσο διπλωμάτη. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισοτιμία των διπλωματών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ρωσίας θα βοηθούσε την κυπριακή κυβέρνηση να ενταχθεί στη χρήσιμη πρακτική της απέλασης των Ρώσων «διπλωματών με πολιτικά ρούχα».

Επιπρόσθετα, θα ήταν σκόπιμο να υποβαθμιστούν προσωρινά οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία στο επίπεδο του επιτετραμμένου ad interim μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές διπλωματικές σχέσεις με ένα κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας, του οποίου ηγείται ένας εγκληματίας πολέμου εναντίον του οποίου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης.

Αναμφίβολα, τέτοια βήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πολιτισμένου κόσμου στο σύνολό του.

Boris Demash, ειδικά για την Cyprus Daily News