Η υβριδική επίθεση της Ρωσίας στην Εκκλησία της Κύπρου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συγκλήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ για τις 23 Νοεμβρίου 2020. Η Σύνοδος θα συζητήσει «όλα τα θέματα που απασχολούν τελευταία την Εκκλησίας της Κύπρου». Αλλά το κύριο θέμα θα αφορά τη σχέση της Εκκλησίας της Κύπρου με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟΕΟ).

Να θυμηθούμε ότι μετά τη μνημόνευση, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, κατά τη Θεία Λειτουργία, του Προκαθημένου της ΟΕΟ Επιφανίου, στις 24 Οκτωβρίου, σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ των Κυπρίων Ορθοδόξων ιεραρχών.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη Ορθόδοξη πρακτική, η μνημόνευση του Προκαθημένου της τοπικής Εκκλησίας, κατά τη Θεία Λειτουργία, είναι το γεγονός της αναγνώρισης αυτής της Εκκλησίας. Ως εκ τούτου, η μνημόνευση του Επιφανίου θεωρήθηκε από τους Κύπριους και Ουκρανούς ιεράρχες, καθώς και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ως αναγνώριση της ΟΕΟ από την Εκκλησία της Κύπρου.

Μετά από το γεγονός αυτό, πέντε μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη μνημόνευση του Επιφανίου, και δήλωσαν ότι οι ίδιοι δεν θα τον μνημονεύουν, και, ως εκ τούτου, δεν θα αναγνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, έως ότου συζητηθεί αυτό το θέμα στην Ιερά Σύνοδο και ληφθεί συνοδική απόφαση.

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας, Κύκκου Νικηφόρος, Μόρφου Νεόφυτος και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος αποφάσισαν να μην συναντηθούν με τον Χρυσόστομο Β’, και να μην πραγματοποιήσουν κοινές Θείες Λειτουργίες μαζί του, έως ότου συζητηθεί το θέμα της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στη Σύνοδο.

Το σημείωμά μας:

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας είναι ο πιο δραστήριος στην κριτική κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’. Έλαβε θεολογική εκπαίδευση στη Ρωσία. Η λεγόμενη Ρωσική Εκκλησία στην Κύπρο, ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Ανδρέα και Πάντων των Ρώσων Αγίων, είναι μέρος της επαρχίας του. Ο Ησαΐας είναι γνωστός για την ανοιχτή φιλορωσική του στάση, την ενθουσιώδη στάση του απέναντι στον Πούτιν και το καθεστώς του, την ανοιχτή εχθρικότητα απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία έλαβε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Ησαΐας είναι μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία. Βραβεύτηκε για το καρποφόρο έργο του με Ρώσους συμπατριώτες. Έχει στενούς δεσμούς με την Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης (IPPO) και με τον επικεφαλής αυτής της οργάνωσης, τον Στρατηγό του FSB Σεργκέι Στεπάσιν (Сергей Степашин).

Μετά τη διακήρυξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της απόφασης για αναγνώριση της ΟΕΟ, και τη χορήγηση του Τόμου σε αυτήν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ δήλωσε «ουδετερότητα», και για μεγάλο χρονικό διάστημα προσπάθησε, ως διαμεσολαβητής, να δημιουργήσει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας. Αλλά η Μόσχα πήρε την επιθυμία για διάλογο ως ένδειξη της αδυναμίας της άλλης πλευράς και επέλεξε να ενεργήσει από μια θέση δύναμης, απειλών και εκβιασμού. Ως εκ τούτου, βλέποντας τη ματαιότητα των προσπαθειών του ως μεσολαβητή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ανακοίνωσε την απόφασή του να αναγνωρίσει τον Τόμο της αυτοκεφαλίας της ΟΕΟ.

Κατά τη γνώμη πολλών παρατηρητών, η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοιχτή παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Η Ρωσία έχει προβεί άμεσα και έμμεσα σε πολλές ενέργειες που έχουν προκαλέσει βαθιά αγανάκτηση στον ελληνικό εκκλησιαστικό και πολιτικό κόσμο. Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η ρωσική δραστηριότητα εντατικοποιήθηκε, εμφανίστηκε μια «ενορία», η οποία, αν και δεν ανήκει στη Ρωσική Εκκλησία, συνδέεται με τη Ρωσία και δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί χωρίς τη φανερή ή συγκεκαλυμμένη συγκατάθεση των ρωσικών αρχών. Το ζήτημα του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου είναι πολύ ευαίσθητο, και μια τέτοια ρωσική «δραστηριότητα» θεωρείται από πολλούς ως «φτύσιμο στο πρόσωπο», είναι τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Τσέρνιχιφ Ευστρατίου, εκπροσώπου της Μητροπόλεως Κιέβου της ΟΕΟ, που αναφέρει η έκδοση Glavkom .

Πριν από ένα χρόνο, ο κυπριακός Τύπος έγραψε για αυτό, καθώς και για μια έκτακτη συνάντηση μεταξύ του ΠτΔ Αναστασιάδη και του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’, αφιερωμένη στη ρωσική παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Αφού ο Χρυσόστομος μνημόνευσε τον Επιφάνιο, το ζήτημα της διαφωνίας στην Εκκλησία της Κύπρου, σχετικά με την αναγνώριση της ΟΕΟ, αναφέρθηκε αμέσως από τα ρωσικά προπαγανδιστικά μέσα, καθώς και από τον γραμματέα του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος υποστήριξε την κριτική των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’.

«Η ειλικρινής και κανονικά επαληθευμένη θέση του Μητροπολίτη Ησαΐα μαρτυρεί για άλλη μια φορά την εσφαλμένη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου και καταδεικνύει τη βλάβη που προκλήθηκε στην ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την περιπέτεια του Φαναρίου που ονομάζεται ΟΕΟ», έγραψε στο Telegram του ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντίμιρ Λεγκόιντα (Владимир Легойда).

Η επερχόμενη Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου επίσης δεν παρέμεινε χωρίς τη στενή προσοχή από τους Ρώσους πράκτορες ρωσικής επιρροής στην Κύπρο.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποτελείται από 17 ιεράρχες, πέντε από τους οποίους έχουν de facto μιλήσει κατά της αναγνώρισης της ΟΕΟ. Με τους υπόλοιπους ιεράρχες, οι Ρώσοι πράκτορες, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πραγματοποιούν, όπως λέει μια από τις αναφορές αυτής της υπηρεσίας, «έντονες προσωπικές συζητήσεις».

Όπως μάθαμε, μια ομάδα Ρώσων «Ορθόδοξων πιστών», με επικεφαλής έναν κάποιον Αλεξάντερ Βοζνεσένσκι (Александр Вознесенский), ξεκίνησε ενεργές προετοιμασίες για μια μαζική διαμαρτυρία ενάντια στη θέση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ και υπέρ της θέσης του Μητροπολίτη Ησαΐα. Σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στη Λευκωσία την ημέρα της Ιεράς Συνόδου.

Προκειμένου να μην κατηγορηθούν για ρωσική παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου, οι διοργανωτές της εκδήλωσης προσπάθησαν να διασφαλίσουν ώστε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων να μην είναι Ρώσοι μετανάστες, αλλά ιθαγενείς Κύπριοι που είναι έτοιμοι να αντιταχθούν στην αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ιερά Σύνοδο.

Ο Αλεξάντερ Βοζνεσένσκι (το Βοζνεσένσκι είναι ένα δημιουργικό ψευδώνυμο) είναι ένας ριζοσπαστικός Ρώσος Ορθόδοξος εθνικιστής, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι υπήκοος της Ουκρανίας. Εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Κύπρο, στη Λεμεσό. Είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ταυτόχρονα συνεπάγεται στενούς δεσμούς με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Βοζνεσένσκι συνεργάζεται επίσης ενεργά με το ρωσικό προπαγανδιστικό ορθόδοξο τηλεοπτικό κανάλι Tsargrad (Царьград), το οποίο ανήκει στον ολιγάρχη Κωνσταντίν Μαλοφέεφ (Константин Малофеев). Ο Μαλαφέεφ υπόκειται στις κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ για οργάνωση και χρηματοδότηση του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, ο Βοζνεσένσκι έχει περισσότερο από στενούς δεσμούς με τη ρωσική πρεσβεία και με τους Ρώσους «διπλωμάτες με ρούχα κοινού πολίτη», και δίνει τις αναφορές του στον Σύμβουλο Υπουργού της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο Αντρέι Πανιουχόβ (Андрей Панюхов).

Η προσωπικότητα του Πανιουχόβ, Συμβούλου Υπουργού της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Σπουδάζοντας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), το οποίο προϋποθέτει ήδη συνδέσεις με τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ-Ρωσίας, εργάζεται σε έναν εκδοτικό οίκο που χρησίμευσε ως κάλυψη για αξιωματικούς ειδικών υπηρεσιών, προαγωγή στον τομέα της κρατικής ασφάλειας. Όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τα αληθινά επαγγελματικά συμφέροντα του Συμβούλου Υπουργού της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο και του δεύτερου, στη διπλωματική ιεραρχία, διπλωματικού προσώπου στη Ρωσική Πρεσβεία.

Σύμφωνα με μερικές μαρτυρίες, ο κύριος/σύντροφος Πανιουχόβ αντικατέστησε το αφεντικό του, τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο, κύριο/σύντροφο Οσάντσι, σε πολλούς τομείς του έργου της πρεσβείας. Και αυτό είναι κατανοητό, δεδομένου ότι ο Οσάντσι ασχολείται κυρίως με την επισκευή και την ανασυγκρότηση της διπλωματικής αποστολής. Οι πηγές μας ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακαίνιση μεταξύ των ξένων αντιπροσωπειών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο είναι φίλος του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ και ως εκ τούτου η περικοπή του προϋπολογισμού πριν από τη συνταξιοδότηση καθίσταται κατανοητή και ακόμη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα, νόμιμη. Αυτό που ονομάζεται «αγγαρεία αποστράτευσης» [ρωσ. «дембельский аккорд» (ντέμπελσκι ακόρντ), στην ρωσική στρατιωτική αργκό, αυτή η έκφραση, η οποία δεν βρίσκεται σε άλλες χώρες, σημαίνει ένα έργο που ένας στρατιώτης, που προετοιμάζεται για αποστράτευση, πρέπει να ολοκληρώσει για να αποχωρήσει από το στρατό].

Ο Βοζνεσένσκι έχει στενούς δεσμούς με τον περίφημο Ορθόδοξο φιλάνθρωπο Ζαρενκόβ, ο οποίος ζει στην Κύπρο, ο οποίος οργάνωσε και χρηματοδότησε την κατασκευή του Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέα και Πάντων των Ρώσων Αγίων, που βρίσκεται στη επαρχία του Μητροπολίτη Ησαΐα. Ο Βοζνεσένσκι είναι μέλος του στενού κύκλου του Ζαρενκόβ, επισκέπτεται συχνά το σπίτι του και, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, είναι έμπιστός του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Βοζνεσένσκι συνεργάζεται ενεργά με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, για να τους πείσει να αντιταχθούν στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Επίσης, όπως μάθαμε, ο ιδεολόγος και ιδρυτής του νέου φιλορωσικού πολιτικού κόμματος, «Κόμμα της Δημοκρατίας της Ενωμένης Κύπρου», ο Νικολάι Χόβριν (Николай Ховрин), μαζί με τους βοηθούς του, ετοιμαζόταν να συμμετάσχει σε μια διαμαρτυρία κοντά στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στη Λευκωσία, και έδωσε κάθε βοήθεια στον Βοζνεσένσκι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο βοηθός του Νικολάι Χόβριν, «μελισσοκόμος με ρούχα κοινού πολίτη» Πάβελ Ντρούζιν (Павел Друзин), συμμετείχε επίσης ενεργά στην προετοιμασία αυτής της διαμαρτυρίας.

Εκτός από την προετοιμασία μιας μαζικής φιλορωσικής διαμαρτυρίας, μια ομάδα από αυτούς τους ανθρώπους προετοιμάζει μια σειρά κοινών σχεδιασμών.

Οι Ρώσοι πράκτορες είχαν μεγάλες ελπίδες για μια μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας, στις 23 Νοεμβρίου, υπέρ των φιλορωσικών μελών της Ιεράς Συνόδου και κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’. Όμως, οι κυπριακές αρχές εισήγαγαν αυτήν την εβδομάδα μια πλήρη απαγόρευση εκδηλώσεων μαζικής διαμαρτυρίας, λόγω της δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, και οι Ρώσοι πράκτορες, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, τουλάχιστον για αυτή τη στιγμή, την ιδέα της διεξαγωγής μαζικής διαμαρτυρίας. Πριν από την επιβολή της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε ενεργή εκστρατεία για τη συμμετοχή του κόσμου στην εν λόγω διαμαρτυρία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διοργανωτές του αγώνα — ριζοσπαστικοί Ρώσοι Ορθόδοξοι ακτιβιστές — είναι Ρώσοι πράκτορες επιρροής, οι δραστηριότητες των οποίων ελέγχονται και διευθύνονται από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις νωρίτερα με την υποστήριξη της Μόσχας και των ντόπιων Ορθόδοξων ακτιβιστών σε Γεωργία, Ουκρανία και Ελλάδα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ρωσικές αρχές είτε να δημιουργήσουν σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου, είτε, τουλάχιστον, να το υποστηρίξουν ενεργά, χρησιμοποιώντας τους μοχλούς πίεσης που υπάρχουν στην Κύπρο. Οι ρωσικές αρχές δημιουργούν και υποστηρίζουν πάντα και παντού τις αναδυόμενες συγκρούσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί η Ρωσία να αναγκάσει άλλες χώρες να υπολογίσουν την ίδια. Η Ρωσία δεν μπορεί να προσφέρει στον κόσμο τίποτα άλλο.

Εάν οι Ρώσοι πράκτορες αποτύχουν να υποτάξουν ολόκληρη την Εκκλησία, θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να κάνουν την Εκκλησία της Κύπρου να βυθιστεί στο σχίσμα για πολλά χρόνια και να παύσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον Ορθόδοξο κόσμο. Έτσι, προσπαθούν να αποκλείσουν την Εκκλησία της Κύπρου από τους υποστηρικτές του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, για να ενισχύσουν σημαντικά τις θέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας και του Κρεμλίνου.

Ρώσοι πράκτορες στην Κύπρο, υπό την ηγεσία και με τη βοήθεια των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, προετοιμάστηκαν για αυτό το έργο για μεγάλο χρονικό διάστημα και περίμεναν μια βολική στιγμή. Κύπριοι ιερείς εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία, οι οποίοι πιθανώς στρατολογήθηκαν από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Οι Ρώσοι «ευεργέτες με ρούχα κοινού πολίτη» έχουν χτίσει ρωσικούς ναούς στην Κύπρο, όπου υπηρετούν Κύπριοι ιερείς που σπούδασαν στη Ρωσία. Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου έχουν φιλικές σχέσεις με Ρώσους «ευεργέτες» και «επιχειρηματίες με ρούχα κοινού πολίτη», φημολογείται ότι αποδέχονται από αυτούς γενναιόδωρες χορηγίες και υποστήριξη σε ιερείς που σπουδάζουν στη Ρωσία, και σήμερα αντιτίθενται στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας τους. Ρώσοι Ορθόδοξοι ακτιβιστές, που ζουν στην Κύπρο και έχουν στενούς δεσμούς με Ρώσους «ευεργέτες με ρούχα κοινού πολίτη», ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, και να υποστηρίξουν ιερείς που σπούδασαν στη Ρωσία, οι οποίοι υποστηρίζονται από Ρώσους «ευεργέτες».

Και όλοι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι έχουν σχέσεις με τη ρωσική πρεσβεία. Ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι;

Μπροστά στα μάτια μας, ένα νέο μέτωπο του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δυτικού πολιτισμού στο σύνολό του, έχει εμφανιστεί στο νησί. Αυτό το μέτωπο δημιουργήθηκε εδώ και πολύ καιρό και τα τελευταία χρόνια απλά ενισχύθηκε από τη Ρωσία.

Σήμερα βλέπουμε μια εντατικοποίηση στο ξεχωριστό, εκκλησιαστικό, τμήμα του μετώπου αυτού. Πόσα περισσότερα τμήματα αυτού του υβριδικού μετώπου ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η Ρωσία στη χώρα μας, και πόσο σύντομα, θα το μάθουμε στο εγγύς μέλλον.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ φοβάται — δικαιολογημένα — τη ρωσική παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας ηγείται.

Ενημέρωση: Έχουμε μάθει το πραγματικό όνομα του ορθόδοξου ακτιβιστή από την Κύπρο, ο οποίος εμφανίζεται σε αυτό το άρθρο με το ψευδώνυμο «Αλεξάντερ Βοζνεσένσκι». Ο διοργανωτής των συγκεντρώσεων εναντίον του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, και ο συγγραφέας ορισμένων συκοφαντικών άρθρων, ονομάζεται Αλεξάντερ Μπορισλάβσκι (Александр Борыславский).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: «Η υβριδική επίθεση της Ρωσίας στην Εκκλησία της Κύπρου 2»

Του Μπορίς Ντεμάς (Boris Demash)

Μετάφραση στα ελληνικά: Έλληνας2015