Η πολιτική για φτωχούς

25.05.2024

Ντμίτρι Χμελνίτσκι

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024. Δύο εβδομάδες πριν από αυτό το γεγονός, ο υποψήφιος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών και συνάμα Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών στην Κύπρο (ΣΣΡΣΚ), Ντμίτρι Απρακσίν, δημοσίευσε ένα προεκλογικό άρθρο «Reviving Leviathan» στη σελίδα Facebook του Κυπριακό ΣΣΡΣ.

Έχουμε ήδη γράψει για τον ίδιο τον Απρακσίν και τις πολιτικές του δραστηριότητες στο άρθρο «ΚΥΝΗΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ»

Όσοι έτυχε να ακούσουν τις ομιλίες του Ντμίτρι Βλαντιμίροβιτς σε πολλές προπαγανδιστικές συγκεντρώσεις μπροστά από το «Ρωσικό Οίκο» στη Λευκωσία είναι απίθανο να πιστέψουν στη συγγραφή αυτού του κειμένου, γεμάτο αναφορές στον Αριστοτέλη, τον Ιμπν Χαλντούν, τους Ευρωπαίους φιλοσόφους και την πολύπλοκη σύνταξη προτάσεων. Με την πρώτη ματιά, το κείμενο είναι εντελώς ακατανόητο.

Πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό είναι έργο ενός από τους κορυφαίους προπαγανδιστές πρεσβευτές, που εκπαιδεύτηκε στο MGIMO για να χειραγωγεί το λεξιλόγιο των πολιτισμένων ανθρώπων και να εκφράζει τη θέση της ρωσικής κυβέρνησης, στο βαθμό που δύσκολα μπορεί να εκφραστεί. Και αυτό είναι κακό.

Δηλαδή, η ίδια η θέση είναι εξαιρετικά απλή και άτεχνη — «Η Δύση είναι ο εχθρός, είμαστε καλοί, ας κάνουμε ό,τι θέλουμε και ας άρουμε τις κυρώσεις». Εντός της χώρας, τέτοια προπαγάνδα έχει αποτέλεσμα σε πολλούς, αλλά το να απεύθεις αυτά στους Ευρωπαίους είναι αδιέξοδος. Και το κείμενο, τυπικά τουλάχιστον, απευθύνεται σε Κύπριους ψηφοφόρους. Πρέπει να παριστάνουν την ευγένεια και να συγκαλύπτουν πραγματικούς στόχους. Εξ ου και η ανεξέλεγκτη δημαγωγία.

Αν κάνετε τον κόπο να δείτε προσεκτικά αυτό το κείμενο, δεν είναι δύσκολο να προσδιορίσετε το νόημα. Και αυτό το νόημα είναι απλό μέχρι χυδαιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση («Λεβιάθαν») είναι νεκρή, όπως και η δημοκρατία. Η μόνη σωτηρία είναι ένας «πολυπολικός κόσμος». Το τι είναι αυτό δεν εξηγείται ξεκάθαρα, αλλά το νόημα είναι σαφές — ελευθερία δράσης για το ρωσικό καθεστώς. Στην Κύπρο, σύμφωνα με την κολακευτική δήλωση του Απράξιν, η δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρείται, «σε αντίθεση με ορισμένες χώρες της συλλογικής Δύσης, που θεωρούν τους εαυτούς τους ηγεμόνες». Επομένως, η Κύπρος, ως δημοκρατική χώρα, πρέπει τώρα να αντιταχθεί στην ΕΕ και να στηρίξει τη Ρωσία. Διαφορετικά, «…το χάος και χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια θύματα στο εγγύς μέλλον δεν μπορούν να αποφευχθούν».

Ο Ντμίτρι Απράξιν επικεφαλής του «αθάνατου συντάγματος» στη Λεμεσό στις 9 Μαΐου 2024

 

Αυτή είναι ήδη μια άμεση στρατιωτική απειλή, καθώς πολλά εκατομμύρια θύματα στην Ευρώπη μπορούν να συμβούν μόνο σε μία περίπτωση, εάν η Ρωσία εξαπλώσει την επιθετικότητά της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και είναι έτοιμο να το εξαπλώσει, όπως μας υπενθυμίζει ο ίδιος ο Απράξιν, απαριθμώντας τις ξεχασμένες εδαφικές συγκρούσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη ως απειλή για τον σύγχρονο κόσμο.

Και το αστείο είναι ότι μόνο με το να εναντιωθούν στην ΕΕ οι Κύπριοι, σύμφωνα με τον Απράξιν, «θα αποδείξουν ότι είναι άξιοι της μνήμης των προγόνων τους, της ιστορίας τους και των αιώνων δημοκρατικών παραδόσεων του ελληνιστικού πολιτισμού».

Δηλαδή, οι δημοκρατικές παραδόσεις του ελληνισμού σήμερα να εκφράζονται υπέρ της ρωσικής δικτατορίας.

 

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι συντάκτες αυτής της ανοησίας βασίζονται πραγματικά στο προπαγανδιστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, εκπληρώνουν τα επίσημα καθήκοντά τους.

Και εδώ αξίζει να θυμηθούμε ποιον εκπροσωπεί στην πραγματικότητα ο Απράξιν. Το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών είναι μια πλαστή, δηλαδή, ψευδο μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Μόσχα το 2008, η οποία έχει παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και ασχολείται με την προπαγάνδα και τη στρατολόγηση πρακτόρων μεταξύ μεταναστών από την πρώην ΕΣΣΔ και τη Ρωσία. Τα συντονιστικά συμβούλια σε διάφορες χώρες είναι στην πραγματικότητα οι τμηματικές του μονάδες, που αποτελούνται από τοπικούς παράγοντες επιρροής.

Το Κόμμα Κυνηγών (πλήρες όνομα «Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών – Ενεργοί Πολίτες») είναι ένα περιθωριακό κυπριακό κόμμα που δημιουργήθηκε το 2018 και, αν κρίνουμε από την ενεργό συμμετοχή του σε εκδηλώσεις ρωσικής προπαγάνδας από το 2023, αγοράστηκε εξολοκλήρου από τη Ρωσική Πρεσβεία.

Με τα χέρια τέτοιων ανθρώπων και τέτοιων οργανώσεων, η Ρωσία δρα τώρα στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής. Δεν της είχε μείνει άλλο μέσο.

Όσο για το Απράξιν, σπεύδει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έναν και μόνο στόχο — να το καταστρέψει. Και αυτός ο στόχος δεν κρύβεται.

 

 

Στην επάνω φωτογραφία, ο Ντμίτρι Απρακσίν (αριστερά) με τον Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο Murat Zyazikov