Η περιοδεία Λουμπιάνκας

Η επιβολή κυρώσεων και άλλων περιορισμών ως αντίδραση στην στρατιωτική εισβολή της ρωσίας στην Ουκρανία έχει αρνητικά επηρεάσει τη δυνατότητα των ρωσικών καλλιτεχνών να περιοδεύουν στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση και η παρακολούθηση των εμφανίσεων τους θεωρείται ακατάλληλη.

Εξαίρεση γίνεται μόνο για εκείνους που καταδίκασαν ξεκάθαρα και απερίφραστα το καθεστώς του πούτιν και την εισβολή της ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτοί όμως είναι ελάχιστοι. Η συντριπτική πλειονότητα των ρωσικών καλλιτεχνών υποστηρίζει τα εγκλήματα της χώρας τους και το εγκληματικό καθεστώς της.

Δυστυχώς, η Κύπρος αντιμετωπίζει με μεγάλη επιείκεια τους ρωσικής καταγωγής καλλιτέχνες και τους παρέχει ευρείες ευκαιρίες για περιοδείες. Δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ανοιχτά την εγκληματική στρατιωτική επίθεση της ρωσίας στην Ουκρανία και εκείνους που την κατακρίνουν. Έτσι, αντιμετωπίζοντας περιορισμούς που καθιστούν τις εμφανίσεις τους αδύνατες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ρώσοι καλλιτέχνες έχουν μαζικά στραφεί προς την Κύπρο.

Η πυκνότητα και η συχνότητα των εμφανίσεων των εκπροσώπων της «χώρας-τρομοκράτη» στο νησί είναι εξαιρετικά υψηλές. Σε σύγκριση με αυτές, οι ανακοινώσεις για εμφανίσεις Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών φαίνονται σαν κάτι εξωτικό.

Οι ρώσοι νησιώτες επιθυμούν πολύ τον ρωσικό πολιτισμό στην Κύπρο. Δεν επιθυμούν, ωστόσο, να ζουν στη χώρα που δημιούργησε αυτόν τον πολιτισμό. Τους αρέσει να ακούν ήσυχα τραγούδια από την απώτερη πατρίδα τους, κάθουντας σε ένα νησί στη Μεσόγειο και νιώθοντας τον δεσμό τους με τη μεγάλη, φοβερή, κατά τη γνώμη τους, χώρα που κερδίζει τον σεβασμό των άλλων εθνών.

Αγαπούν αφόρητα τη ρωσία, υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα όλα τα εγκλήματά της, υποστηρίζουν πλήρως τον πόλεμο και τις δολοφονίες των Ουκρανών, χαίρονται ειλικρινά όταν ένας ρωσικός πύραυλος εκρήγνυται σε πολυκατοικία και σκοτώνει τους κατοίκους του σε κάποια Ουκρανική πόλη, απορρίπτουν κατηγορηματικά τις ευρωπαϊκές αξίες, μισούν ανυποχώρητα την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακολουθούν τη ρωσική τηλεόραση και πιστεύουν στο ψέμα που εκπέμπει. Με όλα αυτά, συνεχίζουν αποφασιστικά να ζουν στην Κύπρο, να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια, να κρατούν τα χρήματά τους σε ελβετικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και να μισούν άγρια τη Δύση, τις αξίες της και τον πολιτισμό της. Ένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει αυτό, αλλά μπορεί να εξηγηθεί μόνο με μαζική σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, παραβίαση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Στην κλασική λογοτεχνία, αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως «μυστηριώδης ρωσική ψυχή».

Στην Κύπρο, αρκετές εταιρείες με ρωσικές ρίζες αναλαμβάνουν την οργάνωση συναυλιών καλλιτεχνών από τη χώρα-χορηγό της τρομοκρατίας. Ανάμεσά τους υπάρχουν οργανισμοί με σαφείς συνδέσεις με τον Κρεμλίνο και τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.

Ένας από αυτούς είναι η MMI Concert Agency.

Σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα που είναι εξοικειωμένα με τη δραστηριότητα αυτής της εταιρείας, ανήκει στον Σεργκέι Μουράντοβ, γιο του ρωσικού αξιωματούχου Γεώργη Μουράντοβ, που βρίσκεται υπό κυρώσεις σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο για τη συμμετοχή του σε εγκλήματα του πουτινικού καθεστώτος. Να θυμίσουμε ότι ο Γεωργίος Μουράντοβ, πρώην πρέσβης της ρωσίας στην Δημοκρατία της Κύπρου, παίζει καίριο ρόλο στη μεταφορά μεγάλων ποσών χρημάτων από τη ρωσία σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο. Επίσης, εμπλέκεται στη δημιουργία και χρηματοδότηση εκτεταμένου δικτύου ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Μαζί με τα ρωσικά χρήματα, εισήλθαν στο νησί η ρωσική διαφθορά και η κρεμλινική επιρροή. Αυτά τα φαινόμενα συνήθως συνοδεύουν τα ρωσικά χρήματα. Προς το παρόν, ο Γεώργη Μουράντοβ κατέχει υψηλή θέση στην κατοχική κυβέρνηση της Κριμαίας, ως αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Κριμαίας και μόνιμος αντιπρόσωπος του κατεχόμενου χερσονήσου στον πολεμοτράχηλο πούτιν, που αυτοαποκαλείται πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας.

Ο Σεργκέι Μουράντοβ υποστηρίζει ειλικρινά τα εγκλήματα του πατέρα του. Επιπλέον, υποστηρίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τα στρατιωτικά εγκλήματα του ρωσικού στρατού και του πολεμοτράχηλου πούτιν. Ποτέ και πουθενά δεν έχει κάνει δημόσια δήλωση καταδίκης του πολέμου κατά της Ουκρανίας και των μαζικών φόνων των πολιτών της. Δεν έχει εκφράσει συμπάθεια προς τα αθώα θύματα της επιθετικότητας της χώρας του και δεν έχει εντοπιστεί να παρέχει βοήθεια σε τραυματίες και ακρωτηριασμένους ειρηνικούς κατοίκους της Ουκρανίας. Ο Σεργκέι Μουράντοβ δεν σημειώθηκε να παρέχει βοήθεια σε Ουκρανούς πρόσφυγες στην Κύπρο ή σε άλλη χώρα. Ο Σεργκέι Μουράντοβ είναι άξιος του πατέρα του — εγκληματία πολέμου και του παππού του, αξιωματικό ασφαλείας και σύντροφο του στρατηγού της KGB Πριμακόφ.

Επίσημα, η εταιρεία MMI Concert Agency ανήκει πλέον στον παιδικό φίλο του Σεργκέι Μουράντοβ, τον Ευγένιο Μπαγιάζοφ, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλός της. Ο Μπαγιάζοφ, χάρη στη φιλία του με τον Σεργκέι, έχει γίνει το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και, σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές, διαχειρίζεται μέρος της περιουσίας της οικογένειας Μουράντοβ.

Πριν από αυτόν, ο μοναδικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήταν ο πολίτης της Κύπρου, Παναγιώτης Μαρατέφτης. Είναι γνωστό από δημόσιες πηγές ότι είναι μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος δεκάδων κυπριακών, βρετανικών, ουκρανικών και άλλων εταιρειών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ουκρανικού τύπου, αρκετές ουκρανικές εταιρείες, στις οποίες ο Μαρατέφτης είναι μέτοχος, ανήκουν σε άτομα, που ανήκαν στον στενό κύκλο του Γιανουκόβιτς και είχαν φύγει για τη Ρωσία.

Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, για διάφορους λόγους, κρύβουν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εταιρείες και γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Μαρατέφτη και παρόμοιων ατόμων, που είναι πρόθυμοι να γίνουν νομικοί μέτοχοι και διευθυντές για μικρό αντίτιμο.

Ο Σεργκέι Μουράντοβ διαθέτει επιχειρήσεις στη Ρωσία και πληρώνει φόρους στο ρωσικό προϋπολογισμό, από τον οποίο χρηματοδοτείται ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας, κάτι που τον καθιστά άμεσο συνένοχο στα στρατιωτικά εγκλήματα της ρωσίας και του πολεμοτράχηλου Πούτιν. Ο φίλος του, Ευγένιος Μπαγιάζοφ, υποστηρίζει ανοικτά τον πόλεμο και τα στρατιωτικά εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν διστάζει να το δηλώνει δημόσια.

Δεν είναι απίθανο ότι τα χρήματα που συγκεντρώνει η εταιρεία MMI Concert Agency από τις συναυλίες στην Κύπρο επίσης χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του επιθετικού πολέμου της ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και της Δύσης.

Μια λεπτομερής έρευνα της δραστηριότητας της εταιρείας MMI Concert Agency και των ιδιοκτητών της θα δημοσιευθεί αργότερα, αλλά μέχρι τότε αξίζει να εξετάσετε έναν άλλο οργανωτή ρωσικών συναυλιών.

Σχετικά πρόσφατα, μια εταιρεία με το όνομα Ark production ανέλαβε την οργάνωση των περιοδειών ρωσικών καλλιτεχνών στην Κύπρο, αντικαθιστώντας μια εταιρεία με το όνομα Premier media. Και οι δύο αυτές εταιρείες ανήκουν και διοικούνται από τον ίδιο άνθρωπο με το όνομα Αντζελίνα Τερ-Ογκανόβα.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Αντζελίνα Τερ-Ογκανόβα συνελήφθη από την αστυνομία της Κύπρου υπό την κατηγορία της συνέργειας στην απόπειρα δολοφονίας του κυπριακού δημοσιογράφου Μπόρις Ντεμάς. Μόνο χάρη στην παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας και υψηλών προστατών στη μόσχα, η Τερ-Ογκανόβα κατάφερε να αποφύγει την ποινική δίωξη, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα STRATTERA.

Η Αντζελίνα Αρσένοβνα Τερ-Ογκανόβα, γεννημένη το 1971, είναι η κόρη του συνταγματάρχη της KGB Άρσεν Άραμοβιτς Τερ-Ογκανόβ (το πραγματικό επώνυμο είναι Τερ-Ογκανιάν). Είναι απόφοιτος του Κρατικού Πανεπιστημίου της μόσχας, όπου εισήχθη μέσω ποσοστώσεων της KGB, και της ακαδημίας του FSB, όπου παρακολούθησε ετήσια μαθήματα.

Από τους άλλους οργανωτές ρωσικών συναυλιών, η Τερ-Ογκανόβα διακρίνεται για τις ανοικτές και επιδεικτικές της σχέσεις με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες και την ανοικτή υποστήριξη της ρωσικής πρεσβείας, που έχει το ίδια νόημα. Οι «καλλιτέχνες», τους οποίους φέρνει στην Κύπρο, είναι αποκλειστικά υποστηρικτές του ρωσικού πνεύματος και της ρωσικής πνευματικότητας, ανοιχτοί υποστηρικτές του πολέμου και του πολεμοτράχηλου πούτιν.

Στις 6 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό, το Ark production διοργάνωσε μια συναυλία με τον υποστηρικτή του πολέμου και συνένοχο στα στρατιωτικά εγκλήματα της ρωσίας, τον Παύλο Δερεβιάνκο. Σκοπεύει να εμφανιστεί από κοινού με έναν άλλο ρώσο υποστηρικτή του πολέμου, τον Μπορίς Αντριάνοβ, και το ντουέτο τους φέρει ένα πολύ ρωσικό πνευματικό όνομα — «Χουλιγκάνοι».

Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο, στις 10 Αυγούστου, ο Παύλος Δερεβιάνκο επισκέφθηκε το Κεντρικό Νοσοκομείο του Χαρτζίσκ στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Εκεί υποστήριξε τους τραυματισμένους ρωσούς εγκληματίες πολέμου.

Ο Δερεβιάνκο εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα στρατιωτικά εγκλήματά τους, διαβεβαίωσε τους τραυματίες κατακτητές για τη στήριξή του στη γενοκτονία του Ουκρανικού λαού που διαπράττουν, και είπε ότι, όπως όλοι οι ρώσοι πολίτες, θαυμάζει τα θηριωδιακά εγκλήματα που διαπράττονται στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Ευχήθηκε σε όλους τους τραυματίες ταχεία ανάρρωση, επιστροφή στον πόλεμο και επιτυχία στη διάπραξη ακόμη πιο απάνθρωπων στρατιωτικών εγκλημάτων. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορούσε κανείς να λέει κάτι διαφορετικό στη σύγχρονη ρωσία σε ρώσους στρατιώτες στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και αν μπορούσε να τους ευχηθεί κάτι διαφορετικό;

Το ταξίδι του στα κατεχόμενα εδάφη τους Ουκρανίας το έκανε επειδή όπως λέει: «Ήρθε η στιγμή να επισκεφτώ τα παιδιά μας και να αποφασίσω με ποιος είμαι».

Ο Δερεβιάνκο μίλησε ξεκάθαρα και σαφώς — υποστηρίζει έναν επιθετικό και αδικαιολόγητο πόλεμο, τις μαζικές δολοφονίες αμάχων και την καταστροφή μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας. Δηλώνει ρητά ότι στέκεται στο πλευρό των δολοφόνων, των βιαστών και των ληστών.

Η θέση του είναι ακριβώς αντίθετη με τη θέση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά και της Δημοκρατίας της Κύπρου ειδικότερα.

Τι κάνει αυτός ο άνθρωπος στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γιατί δεν επιβάλλονται ακόμη κυρώσεις σε αυτόν; Ποιος του επέτρεψε να κερδίζει χρήματα στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος των οποίων θα διατεθεί ως φόρος και δωρεές για τη χρηματοδότηση του εγκληματικού πολέμου;

Οι διπλωματικές αρχές της ρωσίας παρέχουν δημόσια υποστήριξη στην Τερ-Ογκάνοβα για τη διοργάνωση αυτής της συναυλίας. Έτσι, στην περίφραξη του επίτιμου προξενείου της ρωσίας στη Λεμεσό, η Τερ-Ογκάνοβα άπλωσε ένα πανό που διαφήμιζε την συναυλία των «Χούλιγκανς».

Αυτό βέβαια είναι ασυνήθιστο για μια διπλωματική υπηρεσία στην Κύπρο και είναι ένα σαφές σημάδι της ανοικτής υποστήριξης προς την Τερ-Ογκάνοβα και τον Δερεβιάνκο από τη ρωσική πρεσβεία. Με αυτόν τον τρόπο, ο στρατηγός του FSB Ζιαζίκοφ, που αυτοαποκαλείται πρέσβης της Ρωσίας, δίνει ένα σήμα ότι η συναυλία των «Χουλιγκάνοι», που οργανώθηκε από την Ark production, είναι υποχρεωτική για επίσκεψη για τους υποστηρικτές του ρωσικού κόσμου και ότι είναι ένα προπαγανδιστικό γεγονός που υποστηρίζει την προ-ρωσική στάση, στο οποίο θα τους διηγηθούν και θα τους δείξουν πώς πρέπει να αγαπούν τον Πούτιν και να υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό δεν είναι ένα μοναδικό περιστατικό συνεργασίας της Ark production με τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας και άλλες ρωσικές αρχές.

Τον Ιούνιο, η Ark production, με την υποστήριξη του ρωσικού πολιτιστικού κέντρου, της ρωσικής πρεσβείας στη Δημοκρατία της Κύπρου και του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού, οργάνωσε μια σειρά συναυλιών κλασικής μουσικής και εκθέσεων σε πόλεις της Κύπρου στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής εκστρατείας με τίτλο «Ημέρες του Ραχμάνινοφ στην Κύπρο», για την οποία η Τερ-Ογκάνοβα ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Facebook.

 

Στις σελίδες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης της πρεσβείας της ρωσικής ομοσπονδίας και του ρωσικού πολιτιστικού κέντρου δημοσίευσαν επίσης ανακοινώσεις για αυτές τις εκδηλώσεις, στις οποίες αναφερόταν ότι ο διοργανωτής ήταν η Ark production.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Τερ-Ογκάνοβα προσπάθησε να οργανώσει μια εμφάνιση του γνωστού πράκτορα-προβοκάτορα του ΚΓΒ-ΦΣΒ, Βλαντίμιρ Ποζνέρ, στη Λεμεσό. Τότε, οι επίσημοι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν δύο εταιρείες που ανήκουν στην Τερ-Ογκάνοβα — η Ark Productions και η Premiere Media. Τα εισιτήρια για αυτήν την παράσταση εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες, κάτι που επιδεικνύει την ποιότητα του ρωσικού κοινού στο νησί. Ένα μήνα πριν την εμφάνιση του κρεμλινικού προπαγανδιστή, το Cyprus Daily News δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Το ταξίδι του Pozner και του Urgant: οι πράκτορες του Κρεμλίνου θα εμφανιστούν στην Κύπρο την παραμονή της επετείου του πολέμου».

Το άρθρο εξηγούσε ποιοι είναι πραγματικά ο Πόζνερ και η Τερ-Ογκάνοβα και ποιους στόχους επιδιώκουν. Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, η εμφάνηση του Πόζνερ ακυρώθηκε.

Η συντακτική ομάδα της Cyprus Daily News έχει στη διάθεσή της αλληλογραφία των διοργανωτών αυτής της εκδήλωσης, όπου παραπονιούνται για δειλία του Πόζνερ και τις άδικες επικρίσεις που του απευθύνονται. Αυτοί γράφουν ότι ο Πόζνερ φοβόταν μια πιθανή πρόκληση των Ουκρανών την ώρα της παράστασής του στη Λεμεσό και ως εκ τούτου επέλεξε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Κύπρο.

Αυτός ήταν και ο λόγος για την ακύρωση της προγραμματισμένης παράστασης του Πόζνερ στο Ντουμπάι μετά την Κύπρο.

Αποσπάσματα από την αλληλογραφία: «Ο Πόζνερ αποφάσισε να μην πάει στην Ευρώπη για περιοδεία.  Έτσι η ακύρωση μιας συναυλίας στη Λεμεσό κατέστρεψε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοδεία του Πόζνερ.  Τώρα θα κάτσει στις ΗΠΑ.  Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν Νέα Υόρκη — Λονδίνο — Λάρνακα — Ντουμπάι.  Η ακύρωση της συναυλίας στην Κύπρο καταστρέφει όλο το πρόγραμμα».

Στη συνέχεια, από την ίδια αλληλογραφία: «Εκείνος φοβήθηκε τους Ουκρανούς… Έβρισε τη Λίνα (Αντζελίνα Τερ-Ογκάνοβα) γιατί επέτρεψε αρνητική δημοσίευση στον τύπο.»

Δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθούν τα ονόματα των συγγραφέων των αποσπασμάτων και να παρασχεθούν στιγμιότυπα της αλληλογραφίας για κατανοητούς λόγους.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ποιος είναι ο Βλαντίμιρ Ποζνέρ.

Ο πατέρας του είναι ένας γνωστός Σοβιετικός/Ρώσος προπαγανδιστής, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο να δικαιολογεί τα εγκλήματα του σοβιετικού και πουτινικού καθεστώτος και να παραπλανεί εκατομμύρια ανθρώπους με εντολή από την KGB-FSB.

Ο Βλαντίμιρ Ποζνέρ-τζούνιορ, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και από νεαρή ηλικία εργάστηκε ενεργά για λογαριασμό της σοβιετικής και ρωσικής κρατικής ασφάλειας.

Έχει πολιτογραφηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία, και γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, κάτι που τον καθιστά πολύτιμο πράκτορα των σοβιετικών/ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Συνεργάζεται εντατικά με τις KGB-FSB και εξυπηρετεί τις εντολές τους στο εξωτερικό και στη χώρα. Παράλληλα, παριστάνει έναν προσωπικότητα με λιμπεράλες απόψεις και δημοσίως αντιτίθεται στα πλαίσια του επιτρεπτού.

Στη σοβιετική εποχή, ο Ποζνέρ παρουσίαζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανακοινώσεις και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Σοβιετικής Ένωσης για θέματα εσωτερικού και διεθνούς ενδιαφέροντος και δικαιολόγησε τα πιο αποτρόπαια από τα εγκλήματά της. Ανάμεσά τους, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και η κατάρριψη του νοτιοκορεατικού αεροσκάφους τον Σεπτέμβριο του 1983.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Ποζνέρ δικαιολογεί με επιδεικτικό τρόπο τα εγκλήματα του καθεστώτος του πούτιν. Διέδωσε το ψέμα της ρωσικής προπαγάνδας ότι η Κριμαία εντάχθηκε εθελοντικά στη Ρωσία και ότι δεν υπάρχει κανένας πόλεμος της ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Δικαιολογούσε τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, την κατοχή της Κριμαίας και του τμήματος του Ντονμπάς ως «απειλή του ΝΑΤΟ» και την πιθανή «εμφάνιση του έκτου στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κριμαία».

Σε ερώτηση του ουκρανικού δημοσιογράφου Δμίτρι Γκορντόν: «Θεωρείτε την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στον Ντονμπάς τραγικό λάθος;». Ο Ποζνέρ απάντησε: «Όχι, δεν το θεωρώ».

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, ο Ποζνέρ εξαφανίστηκε από τις οθόνες τηλεόρασης. Τον αφαίρεσαν από την εκπομπή χωρίς καμία αιτιολόγηση. Αυτό έγινε για να μη συνδέεται με τις ενέργειες της ρωσικής εξουσίας και τα τρέχοντα γεγονότα. Τον προστατεύουν για σημαντικούς σκοπούς και εκδηλώσεις σε έκτακτες περιστάσεις. Οι έκτακτες περιστάσεις έχουν έρθει. Εν μέσω της στρατιωτικής ήττας στον πόλεμο στην Ουκρανία και των επιβληθεισών κυρώσεων, το κρεμλίνο σκέφτεται τη φυσική επιβίωση και τη διατήρηση των κερδών που έχει στραγγαλιστεί στη Δύση. Κανείς δεν θέλει πλέον και δεν θα μιλάει με τον Πούτιν και το περιβάλλον του. Για αυτό χρειάζονται άτομα όπως ο Ποζνέρ, με μια προπαγανδιστική εικόνα του ως φιλελεύθερος. Θα παρουσιάσει και θα προβάλλει τις θέσεις  της προεδρικής διοίκησης της ρωσίας, οι οποίες, όπως ελπίζουν εκεί, θα ακολουθηθούν στη Δύση.

Πρόσφατα, στην ιστοσελίδα εμφανίστηκε και πάλι ανακοίνωση για την εμφάνιση του Ποζνέρ στη Λεμεσό. Αυτή τη φορά προγραμματίζεται για τις 27 Οκτωβρίου.

Το FSB θεωρεί απαραίτητη τη διεξαγωγή ενεργού εκδήλωσης στην Κύπρο με τη συμμετοχή του πράκτορά της, Ποζνέρ, και πιέζει την Τερ-Ογκάνοβα να την διοργανώσει πάσει θυσία.

Πάντως, η προσεχής εμφάνιση του κρεμλινικού προπαγανδιστή υψηλού κύρους στην Κύπρο, σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ο Ποζνέρ είναι ένας επιδέξιος ομιλιτής. Είναι περίεργο να δούμε τι θα λέει στη σκηνή, πώς θα δικαιολογεί τα εγκλήματα των κρεμλινικών αφεντικών του, και ποια ψεύδη θα χρησιμοποιήσει για να τους υπερασπιστεί μετά από είκοσι μήνες πολέμου που διεξάγουν ενάντια στην Ουκρανία. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πώς θα επιχειρήσει να αποφύγει τις κατηγορίες. Πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να εκφωνήσει την ομιλία του και, στη συνέχεια, να αναλυθούν τα ψέματα που θα προωθήσει στους ακροατές. Ο Ποζνέρ θα μετάφερει τα μηνύματα, που θέλει το Κρεμλίνο,  στο δυτικό κοινό. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι όλο το εγχείρημα γίνεται ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Πόσο καιρό θα επιτρέπει η Κύπρος σε προφανείς πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να διανέμουν ελεύθερα την κρεμλινική προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση στο έδαφός της εξαρτάται από τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανικό Στρατό. Κυρίως από τον Ουκρανικό Στρατό. Μόνο μια απόλυτη στρατιωτική ήττα της ρωσίας θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από τον καρκίνο με το όνομα ρωσία και τις μεταστάσεις της σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Γι ‘αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να βοηθάμε με κάθε δυνατό τρόπο τον ηρωικό της Στρατό στον πόλεμο κατά της αυταρχικής και ψευδούς αυτοκρατορίας.

 

Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στις Ένοπλες Δυνάμεις της!

Boris Demash, αποκλειστικά για το Cyprus Daily News