Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει αεροπορική σύνδεση με τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει αεροπορικές συνδέσεις με τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ανοίξει προξενικό γραφείο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, έγραψε η Izvestia, επικαλούμενη υψηλόβαθμες ενημερωμένες πηγές στη Ρωσία.

Σύμφωνα με αυτές, η έναρξη πτήσεων και το άνοιγμα του σημείου δεν σημαίνει διπλωματική αναγνώριση — αυτό θα γίνει για την εξυπηρέτηση Ρώσων πολιτών που ζουν στα κατεχόμενα που είναι περίπου 10 χιλιάδες.

Μία ανησυχία για τους πολίτες τους, που δεν είναι σύνηθες για τους Ρώσους. Το τουρκικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την «Izvestia», είπε ότι η Άγκυρα θα χαιρετίσει την έναρξη των πτήσεων.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα «Milliyet» ανέφερε ότι δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν πτήσεις προς τη διεθνώς μη αναγνωρισμένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πτήσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου, οπότε και θα ανοίξει το νέο αεροδρόμιο Ερκαν (Ercan Havalimanı) στα κατεχόμενα της Κύπρου. Στην τελετή φέρεται να δώσει το παρόν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Izvestia επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία μιας ιδιωτικής ρωσικής αεροπορικής εταιρείας και όχι του εθνικού αερομεταφορέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εάν ξεκινήσουν πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών προς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, τότε αυτό θα γίνει μια ακόμη προφανής πρόκληση και εχθρικό βήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της απροκάλυπτης παρέμβασης στις υποθέσεις της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και η συνέντευξη του Οσαντσυι (Osadchy) σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα όπου αποκαλεί το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής ΤΔΒΚ και το διορισμό μουσουλμάνου αξιωματικού ασφαλείας με δεσμούς με την Τουρκία ως νέο πρεσβευτή.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μια «ιδιωτική» αεροπορική εταιρεία στη Ρωσία μπορεί να λειτουργεί μόνο υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών και των ειδικών υπηρεσιών. Το πρόθεμα «ιδιωτικό» δεν παραπλανά κανέναν. «Αυτή η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να οργανώσει απευθείας πτήσεις, πράγματι υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα. Αλλά αυτό δεν θα σημαίνει διπλωματική αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τη Ρωσία, από αυτή την άποψη, η θέση της Μόσχας παραμένει η ίδια», γράφει η Izvestia, αναφερόμενη στην «πηγή» της.

Η δεύτερη «πηγή» της Izvestia πρόσθεσε: η Ρωσική Ομοσπονδία διερευνά επίσης το ενδεχόμενο να ανοίξει προξενείο στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών στην ελεγχόμενη από τις ρωσικές αρχές εφημερίδα Izvestia, η οποία αποτελεί μέρος της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας, δεν είναι παρά απειλή από τις ρωσικές αρχές προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη ρητή άρνησή τους να μην εφαρμόσουν τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Μόσχα.  Πρόκειται για προφανή πίεση προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για σαφή κλίση προς τη Δύση.

«Εργαζόμαστε σε μια πρωτοβουλία να ανοίξουμε προξενικό γραφείο στη βόρεια Λευκωσία. Περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι πολίτες ζουν εκεί και οι προξενικές υπηρεσίες δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες σε αυτούς. Αλλά το άνοιγμα ενός τέτοιου γραφείου δεν θα σημαίνει ότι θα ακολουθήσει διπλωματική αναγνώριση: ο θεσμός θα ονομάζεται «Ρωσική προξενική αρχή στη βόρεια Λευκωσία», χωρίς να διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την ΤΔΒΚ. Σχεδιάζουμε να κλείσουμε αυτό το θέμα μέχρι το τέλος του έτους», συνεχίζει η Izvestia, αποκαλώντας το κατεχόμενο τμήμα της πρωτεύουσας της Κύπρου «Βόρεια Λευκωσία».

Περαιτέρω, η Izvestia γράφει ότι η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν εξέτασε ποτέ το θέμα του ανοίγματος απευθείας πτητικής σύνδεσης με την ΤΔΒΚ. «Είμαστε ενήμεροι για την πρωτοβουλία μιας από τις ιδιωτικές τουρκοκυπριακές εταιρείες να δημιουργήσει συμμαχία με οποιονδήποτε από τους ρωσικούς αερομεταφορείς, αλλά το θέμα δεν ξεπέρασε τις επιθυμίες», τόνισε η πρεσβεία.

«Πρόσφατα, το θέμα του ανοίγματος προξενικής αρχής στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας για την παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους πολίτες που ζουν στην ΤΔΒΚ συζητήθηκε με την κυπριακή πλευρά, το θέμα είναι υπό μελέτη», πρόσθεσε η ρωσική διπλωματική αποστολή χωρίς να αναφέρει ότι βρισκόταν στα παράνομα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες Ρώσων διπλωματών αποτελούν αποκαλυπτικά σημάδια ασέβειας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηριστικό των Ρώσσων. Προφανώς, οι κυπριακές αρχές δεν θα κάνουν αυτό το βήμα.

Θα σημαίνει αναγνώριση της απώλειας της κυριαρχίας σε μέρος της επικράτειας της χώρας.

Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV μετέδωσε στις 29 Σεπτεμβρίου ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς την ΤΔΒΚ κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τούρκος ηγέτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του NTV, σημείωσε ότι οι πτήσεις από τη Ρωσία θα στηρίξουν την οικονομία της Βόρειας Κύπρου, δεδομένων των πιθανών εσόδων από τους τουρίστες.

«Εάν ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την ΤΔΒΚ, θα είμαστε, φυσικά, χαρούμενοι», είπε.

Η Άγκυρα θα χαιρετίσει την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ξεκινήσει πτήσεις προς την ΤΔΒΚ, αυτό θα είναι «ένα νέο ορόσημο στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε στην «Izvestia» ο Οζταρκ Ιυλμαζ (Ozturk Yilmaz), μέλος της Μεγάλης Τουρκικής Συνέλευσης (κοινοβουλίου).

Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Νομίζω ότι κανείς στην Τουρκία δεν θα πει τίποτα ενάντια σε μια τέτοια απόφαση της Ρωσίας για τη Βόρεια Κύπρο», διευκρίνισε ο πολιτικός.

Είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει τη θέση της για την Κριμαία εάν η Ρωσία αναγνωρίσει τη Βόρεια Κύπρο. Απ’ όσο καταλαβαίνω, η αναγνώριση είναι ακόμα εκτός θέματος, μέχρι στιγμής παρά μόνο η έναρξη της εναέριας κυκλοφορίας. Αλλά οποιεσδήποτε επαφές μεταξύ Μόσχας και ΤΔΒΚ είναι ευπρόσδεκτες, κατέληξε ο Οζταρκ Ιυλμαζ  (Ozturk Yilmaz).

Η έναρξη των πτήσεων θα είναι η εκδίκηση της Μόσχας για το γεγονός ότι η Κύπρος ψήφισε τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σε απάντηση, η Ρωσική Ομοσπονδία συμπεριέλαβε την Κύπρο στη λίστα των μη φιλικών κρατών τον περασμένο Μάρτιο.

Σε όλη αυτή την ιστορία με την έναρξη της εναέριας κυκλοφορίας προς το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, φαίνονται ξεκάθαρα οι υβριδικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να αναγκάσει την Κύπρο να υποταχθεί στη βούληση της Μόσχας. Το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμο να συμφωνήσει με την αναγνώριση της ΤΔΒΚ εάν η Κυπριακή Δημοκρατία απορρίψει τη «φιλία» με τη Ρωσία.