Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Θεός θα δώσει στη Ρωσία μια δεύτερη ευκαιρία

Ο αρχιραββίνος της Ουκρανίας, Rav Moshe Reuven Azman, στην αρχή του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, δημοσίευσε ένα βίντεο που παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος που προσπάθησε να σταματήσει την αιματοχυσία παραχώρησε σήμερα αποκλειστική συνέντευξη στην Cyprus Daily News.

 — Rav Moshe, το βίντεό σας έχει γίνει για πολλούς ένα μανιφέστο διαμαρτυρίας και αντίστασης στις ενέργειες της Ρωσίας. Μιλήσατε συναισθηματικά και ειλικρινά, κάτι που έκανε τα λόγια σας να ακούγονται πολύ πειστικά. Γιατί η Ρωσία ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και ποιος ήταν ο σκοπός της έκκλησής σας;

— Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι για αυτό το βίντεο. Πραγματικά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και ακούστηκε από πολλούς, γιατί, όπως λέγεται στην Αγία Γραφή, τα λόγια που βγαίνουν από την καρδιά φτάνουν σε άλλη καρδιά. Προσπαθώ πάντα να μιλάω από καρδιάς, αλλά αυτό το βίντεο ήταν ξεχωριστό. Ήταν μια κραυγή καρδιάς, γιατί ηχογραφήθηκε σε ειδικές συνθήκες. Ήταν στην πόλη Nateevka, αυτή είναι μια εβραϊκή πόλη, βρίσκεται όχι μακριά από το Κίεβο, υπάρχουν κοντά Gorenichi, Stoyanka και Irpen με Bucha, που έχουν γίνει διαβόητα σε όλο τον κόσμο.

Ήμασταν εκεί κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς 24 επί 7, από όλα τα είδη όπλων. Και δεν ξέραμε αν θα φύγουμε από εκεί. Όχι εμείς, αφού δεν επρόκειτο να φύγω, αλλά τα παιδιά, τα εγγόνια που ήταν μικρά, ήταν πολλά παιδιά, αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες από όλη την περιοχή του Κιέβου. Δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να φύγουμε, οπότε όταν είδα ότι τα πάντα πυροβολούνται με ρωσικές ρουκέτες, πυροβολικό, τανκς, αεροπλάνα, ελικόπτερα, δεν πίστευα στα μάτια μου, γιατί είχαμε μεγαλώσει με βιβλία και ταινίες, όπου κατά τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου , γερμανικά τανκς, τίγρεις, πάνθηρες επιτίθενται ενώ ο σοβιετικός στρατιώτης ορμάει πάνω τους ανιδιοτελώς. Και μετά κοιτάζω και βλέπω πώς ρωσικά τανκς και αεροπλάνα βομβαρδίζουν αμάχους.  Δεν πίστευα στα μάτια μου, τα έτριβα, αλλά, δυστυχώς, η πραγματικότητα αποδείχθηκε τόσο τρομερή. Και ήταν η στιγμή που κατέγραψα την κραυγή της ψυχής μου.

Το έκανα αυτό για τους Ρώσους, για τους κατοίκους της Ρωσιας, για τους Εβραίους της Ρωσίας, για να ξυπνήσουν, για να ξυπνήσουν από την ψεύτικη προπαγάνδα που ακούνε όλοκληρα τα εικοσιτετράωρα στην τηλεόραση.

Και αυτό το βίντεο πέτυχε. Δεκάδες εκατομμύρια προβολές, κάποιος το μετέφρασε στα Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και σε άλλες γλώσσες. Δεν το περίμενα καν, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.

Γιατί πιστεύετε ότι ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος; Γιατί ο Πούτιν αποφάσισε να επιτεθεί στην Ουκρανία;

— Δεν είμαι πολιτικός και ούτε καν πολιτικός παρατηρητής, αλλά μπορώ να πω τη γνώμη μου. Η γνώμη μου βασίζεται στα Ιερά μας Βιβλία, που λένε ότι «όταν ο Παντοδύναμος θέλει να τιμωρήσει έναν άνθρωπο, του στερεί το νου του». Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειαζόταν ο Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία, ήταν μια τρελή απόφαση.

Πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα της Ρωσίας είναι ότι τους είπαν ότι έπρεπε να κάνουν αποναζισμό στην Ουκρανία, αλλά νομίζω ότι ήταν το αντίστροφο, έπρεπε να κάνουν ντεκομμουνισμό στη Ρωσία.

Η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ντρεπόταν για τα εγκλήματά της, και ακόμα προσπαθούν να ξεπλύνουν τον εαυτό τους από αυτά που έκαναν οι παππούδες τους.

Αλλά η Ρωσία δεν το έκανε αυτό. Καθαρίστε από τον Στάλιν, την KGB, τον κομμουνισμό, που, σε αντίθεση με τον Χίτλερ, σκότωσαν τους δικούς τους ανθρώπους. Είχαν την ευκαιρία να το κάνουν μετά τη δεκαετία του ογδόντα. Και ήταν απαραίτητο να μετανοήσουν, να απαγορεύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, να ζητήσουν συγγνώμη από άλλες εθνικότητες για εγκλήματα του παρελθόντος. Επέλεξαν έναν διαφορετικό δρόμο. Και γύρισαν πίσω.

Επιστροφή στη Σοβιετική Ένωση.

Όχι σαν την ίδια Πολωνία, που αφαίρεσε ολόκληρη την κομμουνιστική νομενκλατούρα και πήγε πολύ μπροστά στην ανάπτυξή της. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πνευματική διαδικασία και δεν είμαι σίγουρος ότι ο Παντοδύναμος θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Πρώτον, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, δεν κατάφεραν να γίνουν ένα κανονικό κράτος. Δεν μπορούσε να μπει στην οικογένεια των πολιτισμένων χωρών.

Τι έχουν τώρα; Δείτε με ποιους είναι φίλοι!

Είναι το Ιράν, η Συρία, η Βόρεια Κορέα, η Χαμάς, την οποία δεν αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση. Όπως λέμε, «βρείτε παρόμοιους».

Είναι ντροπή. Οι πολιτισμένες χώρες είναι τώρα σοκαρισμένες με αυτό που κάνει η Ρωσία.

Ο Πούτιν δεν είναι ο μόνος που ευθύνεται για αυτό. Ο κόσμος τον στηρίζει.

Λοιπόν, θα υπάρξει άλλος Πούτιν και τίποτα δεν θα αλλάξει στη Ρωσία. Εδώ ήταν απαραίτητο να αλλάξει η ιδεολογία, η κοσμοθεωρία των ανθρώπων. Δεν το έκαναν.

Δηλαδή πιστεύετε ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας ευθύνεται και για τον πόλεμο στην Ουκρανία;  

«Κοιτάξτε, στις δίκες της Νυρεμβέργης, όταν συζητούσαν ποιος φταίει, οι στρατιώτες είπαν «δεν φταίμε εμείς, μας διέταξαν», αλλά ο καθένας ευθύνεται για τις πράξεις του και δεν πρέπει να ακολουθεί εγκληματικές εντολές.

Γιατί δεν κάνατε ανάλυση; Γιατί δεν σκεφτήκατε; Γιατί δέχτηκαν ψέματα και συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε ένα έγκλημα;

Εάν στην επόμενη δίκη, όταν οι Ρώσοι θα δικαστούν και θα αρνηθούν «δεν είμαστε εμείς, είναι η τηλεόραση», πρέπει να ρωτήσετε: «Και γιατί ο Παντοδύναμος σας έδωσε κεφάλι; Για να σκέφτεσαι, να κοιτάς και να αναλύεις».

Είναι η στρωμάτωση της KGB, η οποία τώρα έχει φυτρώσει και έχει καταλάβει την εξουσία στη Ρωσία. Έκανα πολλές συζητήσεις με τους αξιωματικούς της KGB, θα έλεγε κανείς, ανακρίσεις, και έτσι είδα ότι επρόκειτο για άτομα με ιδιαίτερη νοοτροπία. Η KGB ήταν πάντα τρομοκρατική οργάνωση, πάντα υποστήριζε τρομοκρατικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο. Και τα δημιουργούσε. Παλαιστίνια, για παράδειγμα. Και προμήθευε σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπλα για να πραγματοποιήσουν τις ακραίες δραστηριότητές τους.

— Πιστεύετε ότι η Ρωσία επιτέθηκε μόνο στην Ουκρανία ή είναι η αρχή ενός πολέμου με ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο;

Φυσικά, όχι μόνο στην Ουκρανία. Φυσικά. Δεν κρύβουν ότι είχαν σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία και άλλες χώρες. Ο Χίτλερ όταν επιτέθηκε πήγε και αυτός πρώτα στην Τσεχοσλοβακία για να σώσει τους Γερμανούς, εδώ είναι η ίδια ιστορία. Και εδώ κανείς δεν ζήτησε από κάποιον να τους σώσει. Φωνάζουν ότι σώζουν τους Ρώσους, αλλά οι ίδιοι σκοτώνουν αυτούς τους Ρώσους. Ρωσόφωνοι Χάρκοβο, Μαριούπολη, Χερσώνα, Νικολάεφ… Πόσους Ρώσους έχουν ήδη σκοτώσει σώζοντας Ρώσους; Και οι Εβραίοι δεν ζήτησαν να τους σώσουν από τους Ναζί, γιατί εδώ δεν υπάρχουν Ναζί. Επινοημένο. Εφευρετικό. Αιτία.

Αλλά δεν υπολόγισαν σωστά.

Είχαν σχέδιο να νικήσουν την Ουκρανία σε δύο ημέρες. Και πολλοί πίστευαν ότι η Ουκρανία θα έπεφτε γρήγορα από ένα τέτοιο τέρας. Ο Θεός όμως αποφάσισε διαφορετικά. Νομίζω ότι είδε πώς συσπειρώθηκαν  οι Ουκρανοί και τους βοήθησε.

Η Ρωσία πήρε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ήθελε. Η Ρωσία συσπειρώνει την Ουκρανία.

Απίστευτες πράξεις ανιδιοτέλειας εμφανίστηκαν στην Ουκρανία, με τον τρόπο που οι Ουκρανοί πολεμούν όπως πολέμησαν κατά του φασισμού. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, η Ρωσία έχει συσπειρώσει ολόκληρο τον κόσμο εναντίον της.

Βρήκαν μια δικαιολογία ότι η Ουκρανία θα πήγαινε στο ΝΑΤΟ, και ως αποτέλεσμα, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχουν ήδη προσφύγει εκεί.

Ο ίδιος ο Πούτιν το έκανε έτσι ώστε κανείς να μην θέλει να ασχοληθεί με τη Ρωσία. Ο ίδιος έκανε τη Ρωσία χώρα παρία.

Και τι κάνουν; Εκφοβίζουν τον κόσμο με πυρηνικά όπλα. Συμπεριφέρονται σαν χούλιγκαν. Αλλά οι πραγματικά δυνατοί δεν απειλούν ποτέ, είναι ήσυχοι. Δεν το χρειάζονται. Τους δυνατούς τους σέβονται, δεν τους φοβούνται.

Και όσοι απειλούν το κάνουν μέχρι να τους χτυπήσει κάποιος άλλος δυνατός στο κεφάλι.

— Είπατε ήδη ότι δεν υπάρχει ναζισμός στην Ουκρανία, αλλά πείτε μου, υπάρχει αντισημιτισμός, φασισμός, εθνικισμός στην Ουκρανία; Έχετε παρατηρήσει αυτά τα φαινόμενα στην Ουκρανία;

«Κοιτάξτε, υπάρχει αντισημιτισμός σε όλες τις χώρες, το ερώτημα είναι πόσο μεγάλος είναι και ποια είναι η αντίδραση του κράτους. Η Ουκρανία είναι ένα από τα λίγα κράτη που έχουν υιοθετήσει νόμο που ποινικοποιεί τον αντισημιτισμό. Ακόμη και στο Ισραήλ δεν υπάρχει τέτοιος νόμος. Και δεν μιλάω για τη Ρωσία.

Δεν έχω συναντήσει ποτέ εκδηλώσεις αντισημιτισμού στην Ουκρανία. Εδώ είναι σίγουρα λιγότερο από ό,τι στη Ρωσία και ακόμη και στην Ευρώπη. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, η απόδειξη αυτού είναι ότι το 73% που ψήφισαν έναν Εβραίο πρόεδρο. Πριν από αυτό, ήταν ο πρωθυπουργός Γκρόισμαν, επίσης Εβραίος. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Ραμπινόβιτς, είναι Εβραίος. Και τώρα πόση υποστήριξη έχει ο Ζελένσκι; 99%;

Στη συνέχεια, δύο κόμματα, όχι ναζιστικά, αλλά εθνικιστικά, και αυτά είναι ριζικώς διαφορετικά πράγματα, αλλά ακόμη και αυτά, το κόμμα Svoboda και ο Δεξιός Τομέας δεν μπήκαν καν στο κοινοβούλιο.

Κανείς δεν παρενόχλησε ποτέ κανέναν. Για περισσότερα από 30 χρόνια ανεξαρτησίας, όλες οι εβραϊκές κοινότητες στην Ουκρανία αναπτύσσονται και το κράτος έχει βοηθήσει. Βοήθησαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη και όλα τα κόμματα.

Και θέλω να τονίσω ότι εθνικιστές είναι αυτοί που αγαπούν τον λαό τους, ναζί είναι αυτοί που μισούν τους άλλους λαούς. Έτσι, οι εθνικιστές δεν απείλησαν ποτέ άλλες εθνικότητες.

Πρέπει να κατανοήσετε τους ορισμούς των όρων.

Ταυτόχρονα, στη Βουλή δεν υπάρχουν καν εθνικιστικά κόμματα.

Και κοίτα τη Ρωσία! Στη Ρωσία, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν σήμερα 53 ναζιστικές οργανώσεις.

Και αυτές σπάνιες προβοκάτσιες που συμβαίνουν, δεν τις οργανώνουν οι πολίτες της Ουκρανίας, τις οργανώνει η Ρωσία.

Η Ρωσία ανέτρεψε τις έννοιες.

Λένε «πάμε να σκοτώσουμε τους φασίστες», αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Και πώς το έκαναν; Ιδιωτικοποιούν τη νίκη επί του φασισμού, ξέχασαν τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς και άλλους συμμάχους.

Και γιατί το έκαναν; Προκειμένου να πείσουν τον πληθυσμό τους πως «ο φασίστας δεν είναι άνθρωπος». Και όταν λένε σε έναν Ρώσο ότι κάποιος είναι φασίστας, αυτός χωρίς να σκεφτεί και χωρίς να καταλάβει τι είναι ο άλλος, αποφασίζει ότι μπορούν να κάνει οτιδήποτε σ’ αυτόν που χει έχουν στιγματίσει. Μπορεί να τον σκοτώσει ψύχραιμα, να τον ποδοπατήσει, να τον πατήσει με ένα τανκ.

Με αυτά τα συνθήματα έδωσαν στους εαυτούς τους το πράσινο φως να διαπράξουν θηριωδίες, να διαπράξουν εγκλήματα.

Bucha, Irpen, όλα όσα κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα έγκλημα που νομιμοποιήθηκε από τον Πούτιν. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πραγματική ιδεολογία των Ναζί.

— Η ρωσική προπαγάνδα δαιμονοποιεί τον ουκρανικό στρατό. Ως παράδειγμα, θα ονομάσω το σύνταγμα του Αζόφ, το οποίο η Μόσχα αποκαλεί φασίστες από όλες τις οθόνες. Είναι όντως οι «Αζοβίτες»; Έχετε συναντήσει ποτέ το Azov;

«Λοιπόν, φυσικά όχι. Δεν αντιμετώπισα ποτέ προβλήματα που προέρχονται από την Αζόφ. Προσωπικά γνωρίζω τον ιδρυτή του Azov, μίλησα με ανθρώπους από αυτήν τη μονάδα. Όλα είναι ειρηνικά, ήρεμα.

Αυτή είναι μια εκτεταμένη ιστορία. Όπως αυτό που υπήρχε γύρω από την «επαγγελματική κάρτα του Yarosh». Όταν επικοινωνείς με ανθρώπους, καταλαβαίνεις ότι όλες αυτές οι ιστορίες τρόμου είναι ψεύτικη ρωσική προπαγάνδα.

Εάν υπήρχε οποιαδήποτε καταπίεση των Εβραίων στην Ουκρανία, τότε εγώ και οι συνάδελφοί μου, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα το μάθαμε. Θα χτυπούσαμε όλες τις καμπάνες για αυτό.

Όπως κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, περίπου

 15 χρόνια, συνέβη κάποιο περιστατικό που δεν μπορώ καν να θυμηθώ, αλλά τότε το κράτος αντέδρασε αστραπιαία.

— Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά σας, που έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, εκφράσατε την ενόχλησή σας που φίλοι, συνάδελφοι, ομόπιστοί σας από τη Ρωσία δεν σας τηλεφώνησαν καν και δεν εξέφρασαν ούτε μια λέξη συμπαράστασης. Δεν τους ένοιαζε πως είστε. Τί πιστεύετε; Γιατί η ηγεσία των εβραϊκών οργανώσεων τηρεί τόσο ηχηρή σιωπή; Δεν αντιτίθεται στον πόλεμο;

«Δεν θέλω να τους κατηγορήσω. Όπως γράφουν τα βιβλία μας, «μην κατηγορείς ώσπου να βρεθείς στη θέση τους». Αν και ζούσα επί της Σοβιετικής Ένωσης, με ανέκρινε η KGB, ήμουν στη θέση τους. Τώρα όμως είναι ακόμα χειρότερα. Καταδικάζουν στα 15-20 χρόνια φυλάκιση για μια αφίσα «Ενάντια στον πόλεμο», αυτό είναι σκέτη δικτατορία. Όπως επί του Στάλιν. Αλλά λέω τώρα, ναι, πράγματι, αν ήμουν στη θέση τους, θα έπαιρνα τηλέφωνο και θα προσπαθούσα να βοηθήσω.

Δεν λέω ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν, αλλά η διαμαρτυρία μπορεί να είναι σιωπηλή, όπως ο Rav Pinchas Goldschmidt, που απλά έφυγε από τη χώρα.

Από όσο ξέρω, του είπαν «αποφασίστε αν είστε μαζί μας ή εναντίον μας», και πήρετην απόφαση και έφυγε.

Υπάρχουν ακόμα εκείνοι που τηλεφωνούν και λένε: «Καταλαβαίνουμε τα πάντα, σας υποστηρίζουμε, αλλά είμαστε σε τέτοιες συνθήκες, είναι επικίνδυνο να ομολογήσουμε».

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι, πεπεισμένοι, που με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν «Ω! Είναι δύσκολο για σένα εκεί» οι «μπεντερίτες» σε βασανίζουν εκεί» και είναι πολύ δύσκολο να μιλάς με τέτοιους ανθρώπους.

Υπήρχαν όμως και εκείνοι που είδαν το φως μετά το βίντεό μου και άρχισαν να τηλεφωνούν λέγοντας «καταλάβαμε τα πάντα».

Δεν τους κατηγορώ. Είναι σε χειρότερη θέση από εμάς. Ναι, έχουμε απειλή θανάτου, ένας πύραυλος μπορεί να έρθει κάθε λεπτό, όπως στη Vinnitsa ή στο Kramatorsk, αλλά είμαστε ελεύθεροι στο πνεύμα. Ενώ οι άλλοι μπορεί να είναι ασφαλείς, και δεν είμαι σίγουρος, αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή , αλλά είναι πνευματικά σκλάβοι.

Έφυγα από την ΕΣΣΔ από εκεί, γιατί δεν μπορώ να ζω έτσι. Δεν μπορούσα να βρίσκομαι εκεί ούτε για ένα λεπτό. Ο Παντοδύναμος δημιούργησε τον άνθρωπο ΕΛΕΥΘΕΡΟ.

Ο Θεός μας έβγαλε από την Αίγυπτο για να μην γίνουμε σκλάβοι.

Από πού αρχίζει η σκλαβιά; Από πνευματική υποδούλωση. Πώς ήταν στην Αίγυπτο; Άρχισαν να κλείνουν τα στόματά τους και κατέληξαν σε σωματική υποδούλωση.

Τους λυπάμαι, τους λυπάμαι περισσότερο από εμάς. Είναι καλύτερα να κινδυνεύεις αλλά να είσαι ελεύθερος παρά να είσαι δήθεν ασφαλής αλλά να χαμογελάς και να λες ένα πράγμα όταν σκέφτεσαι το άλλο.

Και όταν ο αρχιραββίνος της Ρωσίας είπε «είμαστε υπέρ της ειρήνης», με ρώτησαν «άρα δεν υποστηρίζει την Ουκρανία;», απάντησα, τι να πει; Δεν υποστήριξε ανοιχτά τον πόλεμο που ονομάζεται «ειδική επιχείρηση» και αυτό είναι ήδη καλό. Υπο αυτές τις συνθήκες. Διαφορετικά, θα κατασταλει αμέσως.

Αλλά όταν λένε ότι υποστηρίζουν τον Πούτιν, σημαίνει ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, τα εγκλήματα, τη βία και τις δολοφονίες.

Θα προέτρεπα τους Εβραίους της Ρωσίας να φύγουν το συντομότερο δυνατό πριν κλείσει εντελώς το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Γιατί έχουμε ήδη ζήσει τέτοιες εποχές.

— Η Ρωσία είναι μια απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να εξαφανιστεί αυτή η απειλή; Και τι πρέπει να γίνει για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο;

Ο Lubavitcher Rebbe λέει ότι «λίγο φως διώχνει πολύ σκοτάδι». Όταν μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μπαίνεις με ένα κερί και γίνεται φωτεινό. Το καλό θα συνεχίσει να θριαμβεύει πάνω στο κακό. Βλέπουμε ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι στο πλευρό του καλού.

Έχουμε ένα ρητό — «το ψέμα δεν έχει πόδια, δεν θα σταθεί για πολύ». Ακόμη και η ΕΣΣΔ, η οποία ονομαζόταν «αυτοκρατορία του ψεύδους», κατέρρευσε. Ναι, 70 χρόνια, αλλά όχι για πάντα. Και αυτή δεν είναι η νέα αυτοκρατορία που θέλουν. Θέλουν να αποκαταστήσουν αυτό που έχει ήδη καταρρεύσει.

Και δεν έχουν βάση. Και όταν όλα χτίζονται πάνω στον φόβο και στο ψέμα, εξακολουθούν να καταρρέουν. Δεν ξέρω πότε θα γίνει, αλλά νομίζω ότι θα γίνει σύντομα.

Πώς μπορεί να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία; Πώς μπορουμε να το επιταχύνουμε;

«Πρέπει να κάνουμε καλες πράξεις, να προσευχόμαστε, να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας. Να προστατέψουμε τους ανθρώπους που φοβούνται. Που απειλούνται με πυρηνικά όπλα.

Ελπίζω ότι σύντομα ο πληθυσμός της Ρωσίας θα ξυπνήσει και θα ανοίξει τα μάτια του. Και θα καταλάβουν τι έχουν κάνει, θα ντραπούν και θα αρχίσουν να ξαναφτιάχνουν τη χώρα τους.

— Πείτε μου αν εσείς και η κοινότητά σας συμμετέχετε στην ανθρωπιστική βοήθεια, βοηθάτε τον ουκρανικό στρατό; Νιώθετε μέρος της ουκρανικής κοινωνίας, μέρος του ουκρανικού πολιτικού έθνους;

— Φυσικά! Έχουμε ανοιχτές πληροφορίες και δεν δημοσιεύουμε τα πάντα. Δημοσιεύουμε μερικά πράγματα μόνο για να γίνουν παράδειγμα. Άλλωστε, η Ουκρανία έχει τώρα μεγάλη ανάγκη από βοήθεια.

Για παράδειγμα, φέραμε σακίδια πρώτων βοηθειών από το Ισραήλ. Το καθέ ένα από αυτά σώζει πολλούς ανθρώπους. Περιέχει όλα τα φάρμακα. Αυτά δεν υπήρχαν πριν στην Ουκρανία.

Ο ίδιος τα έφερα με ανταρτικό τρόπο.

Στην αρχή φέραμε 50 σακίδια, μετά περισσότερα, πρόσφατα άλλα 250. Συνολικά φέραμε εκατοντάδες τέτοια σακίδια.

Οι χορηγοί μας τα πλήρωσαν, εμεις τα φέραμε και τα παραδώσαμε.

Και με παίρνουν ήδη τηλέφωνο και μου λένε «σώσαμε … σώσαμε … σώσαμε!». Και αυτό είναι σημαντικό. Είναι το πρώτον.

Δεύτερον, συνεργαζόμαστε με εθελοντικές οργανώσεις που, ρισκάροντας τη ζωή τους, μεταφέρουν τα απαραίτητα σε πιο καυτά σημεία του μετώπου.

Έχουμε εκκενώσει χιλιάδες ανθρώπους. Για να γίνει αυτό, ακόμη και τα λεωφορεία αλλοιώθηκαν, φτιάχτικαν κρεβάτια για τους τραυματίες στον πρώτο όροφο διώροφων λεωφορείων.

Τοποθετούμε κλιματιστικά σε νοσοκομεία. Μια φορά πήγα στον θάλαμο στους τραυματισμένους στρατιώτες και η ζέστη εκεί ήταν αφόρητη. Μπορείτε να φανταστείτε, οι τραυματίες είναι ξαπλωμένοι — με εγκαύματα, μετά από ακρωτηριασμούς, με επιδέσμους, και στον θάλαμο κάνει ζέστη. Έδωσα αμέσως την εντολή στους δικους μου ανθρώπους να εγκαταστήσουν κλιματισμό. Μετά πήγα και σε άλλα νοσοκομεία και όπου δεν υπήρχαν κλιματιστικά, τα έβαζα παντού. Έχω ήδη ξοδέψει όλα μου τα χρήματα. Έβαλα το χέρι στο ταμείο της κοινότητας. Ζητώ τους χορηγούς μας να πληρώσουν, αλλά δεν σταματάω. Γιατί είναι σημαντικό. Αυτό μειώνει την ταλαιπωρία των τραυματιών.

Ο κόσμος το βλέπει αυτό και πολλοί με έχουν ήδη προσεγγίσει με μια προσφορά να βοηθήσουν τον στρατό μέσω της κοινότητάς μας. Ξέρουν ότι τίποτα δεν θα πάει χαμένο και όλα θα είναι τίμια.

— Υπηρετούν οι Εβραίοι στον ουκρανικό στρατό;

— Ναι, φυσικά, στον ουκρανικό στρατό υπηρετούν και Εβραίοι.

— Τι θα θέλατε να ευχηθείτε και να συμβουλευτείτε στον ρωσικό στρατό και σε όλο τον πληθυσμό της Ρωσίας;

— Θα ήθελα να τους συμβουλέψω να ενεργοποιήσουν τη δική τους σκέψη, να σκεφτούν και να καταλάβουν ότι όλα όσα τους δείχνουν, η εικόνα της τηλεόρασής τους είναι ψέμα. Γιατί υπάρχει πραγματικότητα και υπάρχει εικονικότητα.

Και όταν απευθύνομαι σ’ αυτούς και τους λέω: ορίστε, το λέω αυτό, είμαι εδώ, αυτή είναι η αλήθεια, δεν πιστεύουν. Πιστεύουν την εικόνα τους. Το ψέμα της τηλεόρασης.

Πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται και να ενεργοποιήσουν την κριτική σκέψη, αλλά τότε, πραγματικά, θα ντρέπονται. Αν, φυσικά, είναι εξοικειωμένοι με μια τέτοια έννοια.

Κάποτε τα πήγαινα καλά με τους Ρώσους. Θυμηθείτε πώς στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί ήταν πολύ καλλιεργημένοι, μορφωμένοι και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κανείς δεν περίμενε από αυτούς τέτοιες θηριωδίες που διέπραξαν. Και τα διέπραξαν. Έγιναν κανίβαλοι, βάρβαροι. Το ίδιο και οι Ρώσοι.

Αλλά είναι ενήλικοι. Πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται. Να κάνουν ερωτήσεις. Τουλάχιστον δύο απόψεις να ακούσουν. Και να αναρωτηθούν αν είναι δυνατόν να είναι όλος ο κόσμος πραγματικά κακός, και να είναι μόνο αυτοί τόσο καλοί;

Ακόμα και η έννοια του φασισμού. Ναι, ανοίξτε την ίδια την Βικιπαίδεια, διάβασε τι σημαίνει αυτό. Να καταλάβετε ότι εσείς οι ίδιοι έχετε γίνει φασίστες, κρυβοντας πίσω από τον αγώνα ενάντια στους δήθεν φασίστες.

Η μόνη ευκαιρία για σωτηρία είναι να δεις το φως. Και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, γιατί σύντομα μπορεί να είναι πολύ αργά.

Ο Boris Demash ειδικά για την Cyprus Daily News