Stand-up του Κρεμλίνου στην Κύπρο

Μετά τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εισβολή της ρωσίας στην Ουκρανία, ο πολιτισμένος κόσμος επέβαλε πολυάριθμες κυρώσεις στη χώρα επιτιθέμενη και σε πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν. Εκτός από τις επίσημες κυρώσεις, πολλές χώρες έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με τη ρωσία που δεν προέβλεπαν οι κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών. Οι ακυρώσεις συναυλιών ρώσων καλλιτεχνών, ειδικά εκείνων που υποστηρίζουν τα εγκλήματα του καθεστώτος Πούτιν, έχουν γίνει ρουτίνα στις δημοκρατικές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, για τους ρώσους καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τον Πούτιν και τα εγκλήματά του, η Κύπρος έχει γίνει ένας προσιτός και εξαιρετικά βολικός χώρος συναυλιών στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ένας τεράστιος αριθμός καλλιτεχνών από την τρομοκρατική χώρα έχουν εμφανιστεί στο νησί. Οι περισσότεροι από αυτούς υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, υποστηρίζουν την αντιδυτική, αντιευρωπαϊκή πολιτική των ρωσικών αρχών και συμμετέχουν στις προπαγανδιστικές εκστρατείες του Κρεμλίνου. Η ροή αυτών των προπαγανδιστών του Κρεμλίνου στην Κύπρο αυξάνεται κάθε μήνα.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, έχει προγραμματιστεί η συναυλία ενός προπαγανδιστή Πούτιν και δικηγόρου των ρωσικών εγκλημάτων, του Nurlan Saburov.

Αυτός ο συνεργός στα εγκλήματα των ρωσικών αρχών κατά της Ουκρανίας και των πολιτών της είναι γνωστός για την ανοικτή και δημόσια κοροϊδία του προς τα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας.

Κατά τη διάρκεια της παράστασής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα κορίτσι με ένα λευκό φόρεμα με κόκκινες κηλίδες, που συμβολίζει το αίμα των Ουκρανών που σκοτώθηκαν από ρώσους εισβολείς, πλησίασε τον Saburov. Ο Saburov κατάλαβε πολύ καλά τι ακριβώς συμβολίζουν τα σημεία στο φόρεμα του κοριτσιού και για ποιο σκοπό ανέβηκε στη σκηνή. Χωρίς κανένα ίχνος συμπάθειας για τα θύματα της επιθετικότητας της φασιστικής ρωσίας, με τον κυνισμό που υπάρχει στους περισσότερους ρώσους, τη ρώτησε: «Με συγχωρείτε, είναι αυτή η έμμηνος ρύση;»

Όλα είναι ξεκάθαρα με τον Saburov. Ένα άλλο πράγμα έχει ενδιαφέρον εδώ, ποιος οργάνωσε τότε την παράστασή του στην Κύπρο και τις παραστάσεις άλλων, εξίσου συνεργών στα εγκλήματα του Πούτιν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sold out tickets, ο διοργανωτής της εκδήλωσης είναι η κυπριακή εταιρεία Make Love Show. Από ανοιχτές πηγές είναι γνωστό ότι αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε στις 24/11/2017 και ονομαζόταν NCA Cyprus Limited μέχρι τις 20/02/2023. Ο Saburov είχε ήδη εμφανιστεί στη Λεμεσό το 2018 και η παράστασή του διοργανώθηκε από το NCA Cyprus.

Η NCA Cyprus Limited ιδρύθηκε από έναν επιχειρηματία από την Αγία Πετρούπολη, ιδρυτή και πρόεδρο του ρωσικού πρακτορείου συναυλιών NCA (National Concert Academy), Mikhail Shurygin. Στις 20/02/2023, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Make Love Show.

Μέχρι σήμερα τη θέση του διευθυντή του Make Love Show προφανώς τυπικά κατέχει κάποιος πολίτης Κύπρου. Ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρείας, σύμφωνα με το Κυπριακό Μητρώο Εταιρειών, είναι η LSTS Nominees Limited. Ήδη από το όνομα είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία είναι τυπική δηλαδή ανδρείκελο. Η ίδια εταιρεία είναι καταχωρημένη στο μητρώο ως γραμματέας του Make Love Show. Αυτή η εταιρεία ανήκει σε άλλη εταιρεία LSTS Consultants LTD. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στους ίδιους ανθρώπους, τους ηγέτες τους, Κύπριους. Με την πρώτη ματιά, δεν έχουν δεσμούς με τη ρωσία, αλλά συνεχίζουν τις αρχικές δραστηριότητες της εταιρείας, διοργανώνοντας περιοδείες καλλιτεχνών από τη ρωσία.

Το NCA Cyprus είναι ο κορυφαίος διοργανωτής συναυλιών για το ρωσικό κοινό στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Shurygin είχε φέρει στο νησί πολλούς δημοφιλείς στη ρωσία καλλιτέχνες . Δεν του ήταν δύσκολο, το πρακτορείο συναυλιών NCA στη ρωσία, το οποίο κατέχει και διευθύνει, είναι ένας από τους μεγαλύτερους διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ στη ρωσία για πολλά χρόνια και συνεργάζεται με πολλούς καλλιτέχνες.

Από το Νοέμβριο του 2019, ένα εξαιρετικά περίεργο χαρακτηριστικό έχει εμφανιστεί στις δραστηριότητες του Shurygin στο νησί. Συνίσταται στο γεγονός ότι η εταιρεία NCA Cyprus άρχισε να διεξάγει όχι μόνο εμπορικές δραστηριότητες, αλλά επίσης, μαζί με αυτό, άρχισε να εργάζεται για τη διάδοση της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας. Σε ορισμένες πτυχές, η δραστηριότητα της εταιρείας από εκείνη την περίοδο έμοιαζε με τη δουλειά της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας Rossotrudnichestvo για την «προώθηση μιας θετικής εικόνας της Ρωσίας στο εξωτερικό» (απόσπασμα από το καταστατικό του πρακτορείου).

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις δραστηριότητες του Shurygin στην Κύπρο, είχε πολλες επαφές  με διπλωμάτες στη ρωσική πρεσβεία. Συχνά είχε συναντήσεις με την επικεφαλής του ρωσικού πολιτιστικού κέντρου στη Λευκωσία, Alina Radchenko, και από το Νοέμβριο του 2019 συντόνιζε μαζί της τις φιλορωσικές προπαγανδιστικές δραστηριότητές του στην Κύπρο.

Από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2019, το NCA Κύπρου, μαζί με το ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, με την υποστήριξη της Επιτροπής Πολιτισμού της Αγίας Πετρούπολης, διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν μια σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια του έργου Ημέρες της Αγίας Πετρούπολης στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Vyacheslav Butusov στη Λεμεσό, έκθεση φωτογραφίας στη Λεμεσό, προβολές ταινιών «The Last Waltz» και «Musical Odyssey in St. Petersburg» στο K-Cineplex στη Λεμεσό και έκθεση φωτογραφίας που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία. Το έργο αυτό είναι καθαρά προπαγανδιστικό.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων αυτών των εκδηλώσεων ήταν ότι όλες ήταν δωρεάν για το κοινό. Ο Shurygin έλαβε χρήματα για την υλοποίηση του έργου αυτού από την επιτροπή πολιτισμού της Αγίας Πετρούπολης. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο. Στα γραφεία των δημάρχων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης υπάρχουν δομές που είναι υπεύθυνες για τη χρηματοδότηση ρώσων παραγόντων επιρροής και προπαγάνδας στο εξωτερικό.

Δηλαδή, δεν έγινε φιλανθρωπία εδώ, αλλά μια κλασική ειδική επιχείρηση ενημέρωσης και προπαγάνδας των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για τη διάδοση της επιρροής τους στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας εμπορικές δομές και παράγοντες επιρροής που ελέγχονται από αυτές.

Ο Mikhail Shurygin είναι από καιρό και σταθερά συνδεδεμένος με τα κρατικά όργανα της ρωσίας. Η επιχείρησή του λειτουργεί για πολλά χρόνια με την υποστήριξη διαφόρων κυβερνητικών δομών προς το συμφέρον αυτών των δομών.

Μετά την έναρξη του πλήρους κλίμακας πολέμου της ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Shurygin και ο όμιλος εταιρειών NCA εντάχθηκαν στο έργο για να δικαιολογήσουν τη στρατιωτική επίθεση, να διαδώσουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου και την παραπληροφόρηση. Το NCA είναι ενσωματωμένο στη μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου και πληρώνεται γενναιόδωρα από τον ρωσικό προϋπολογισμό. Μία από τις κρατικές οικονομικές πηγές της NCA είναι το Προεδρικό Ταμείο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών, το οποίο εποπτεύεται από έναν εγκληματία πολέμου, τον Πρώτο Αναπληρωτή Επιτελάρχη της Προεδρικής Διοίκησης της ρωσίας Sergey Kiriyenko. Σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα προπαγάνδας, ο Kiriyenko είπε ότι το ίδρυμα θα διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ρούβλια σε ρώσους καλλιτέχνες «Τα χρήματα θα διατεθούν για την υποστήριξη εκείνων των έργων που σχετίζονται «με τη ρωσική πολιτιστική ταυτότητα, τις παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες» καθώς και για την στήριξη εκείνων των πολιτιστικών προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις», είπε.

Όλα είναι ξεκάθαρα εδώ. Ένα σημαντικό μέρος των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται ο Shurygin υπόκεινται σε κυρώσεις και δεν μπορούν να εμφανιστούν στο εξωτερικό. Όσοι έμειναν, δεν μπορούν να μεταφερθούν ελεύθερα σε περιοδείες εξωτερικού λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών με την επιμελητεία — απαγόρευση πτήσεων της ρωσικής αεροπορίας, οικονομικούς περιορισμούς, απροθυμία πολιτισμένων χωρών να φιλοξενήσουν καλλιτέχνες από την επιτιθέμενη χώρα .

Τους περισσότερους από αυτούς, όπως ο Butusov για παράδειγμα, το κοινό έχει ήδη βαρεθεί και δεν μαζεύουν πλέον αίθουσες. Έτσι κινητοποιήθηκαν με δημόσια δαπάνη για να διασκεδάσουν τους ρώσους σε δωρεάν φεστιβάλ που οργάνωσε ο Shurygin σε διάφορες περιοχές της φασιστικής ρωσίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία των ρώσων καλλιτεχνών με ανεπιτήδευτη συνείδηση ​​δεν αντιτάχθηκε στον πόλεμο. Ζουν κυριολεκτικά με την ελεημοσύνη του κρεμλίνου, γιατί δεν έχουν μείνει πραγματικά αστέρια εκεί, σχεδόν όλοι έχουν φυγαδέψει και κανείς δεν χρειάζεται αυτούς που έχουν μείνει με τις παλιές τους επιτυχίες.

Ο σκοπός αυτών των συναυλιών και των φεστιβάλ είναι προφανής — να δημιουργήσουν την εικόνα της ευημερίας στη χώρα. Την ίδια ώρα, η προπαγάνδα του κρεμλίνου προωθείται στις συναυλίες και σπέρνεται μίσος για όλο τον κόσμο. Επιπλέον, διασκεδάζοντας τον υφιστάμενο πληθυσμό σε δωρεάν φεστιβάλ, το κρεμλίνο αποσπά την προσοχή των διανοητικά ανεπιτήδευτων υπηκόων του από το να σκεφτούν τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και την καταστροφή που εκτυλίσσεται στη χώρα. Αυτή είναι μια νέα λέξη στην επίσημη κουλτούρα της εποχής του πουτινισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το φεστιβάλ Flagpole, που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το NCA με την υποστήριξη του «Προεδρικού Ταμείου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών», στο οποίο εμφανίστηκε στον κόσμο το ενσαρκωμένο σύμβολο του ρωσικού φασισμού, ο τραγουδιστής Shaman, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Yaroslav Dronov.

Θυμηθείτε ότι ο Dronov τελεί υπό κυρώσεις από ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Εκτός από αυτόν, άλλοι υπό κυρώσεις καλλιτέχνες και πολλοί άγνωστοι ερμηνευτές εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ.

Ο Shurygin με τον Dronov

Ο Shurygin λαμβάνει μέρος στις επίσημες εκδηλώσεις του «Προεδρικού Ταμείου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών» και συνεργάζεται στενά με τον επικεφαλής του Roman Karmanov.

Σε συνέντευξή του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Shurygin λέει ανοιχτά ότι λαμβάνει χρήματα από κυβερνητικές υπηρεσίες για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις που χρειάζονται οι αρχές — «Εκτός από τα ευνοϊκά δάνεια, τις επιδοτήσεις, αυτά είναι και τα λεφτά του Προεδρικού Ταμείου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών, χάρη στα οποία διοργανώσαμε το SAM.FEST για πρώτη φορά τον Ιούνιο στο στάδιο Solidarity Samara Arena», το φθινόπωρο κάνουμε τα φεστιβάλ «Rock over the Amur» και «Arseniev LIVE» στο Khabarovsk, αφιερωμένα στην 150η επέτειο του διάσημου ερευνητή της Άπω Ανατολής», λέει ο Shurygin.

Παραδέχτηκε επίσης ότι η επιχείρησή του στη ρωσία εξαρτάται πλήρως από το κράτος. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ότι «… η κυβερνητική υποστήριξη τον βοήθησε να σώσει την εταιρεία και την ομάδα που εργάζεται σε αυτήν, να βρει νέους πόρους και να πάρει ένα κίνητρο για την έναρξη τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.»

Η συναυλία του Saburov στη Λεμεσό είναι μέρος της στρατηγικής των ρωσικών αρχών να ξεπεράσουν τη διεθνή απομόνωση με τη βοήθεια των πρακτόρων τους στις δυτικές χώρες. Ο Saburov είναι απλώς ένα εργαλείο ρωσικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που χρησιμοποιείται ενεργά για την προώθηση των αφηγήσεων του κρεμλίνου. Έχει ήδη διδάξει στους θαυμαστές του ότι οι λεκέδες από ουκρανικό αίμα στα ρούχα των θυμάτων της ρωσικής επιθετικότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έμμηνος ρύση. Τι θα διδάξει στους θαυμαστές του, τι θα τους εμπνεύσει κατά την παράστασή του στο Θέατρο Παττίχειο, θα μάθουμε στις 9 Σεπτεμβρίου, αν γίνει η συναυλία. Εάν παρόλα αυτά πραγματοποιηθεί, όλοι όσοι έρθουν να παρακολουθήσουν την παράσταση του Saburov, θα αποδείξουν ξεκάθαρα ότι έχουν κοινά ανεπανόρθωτα ελαττώματα ψυχής και μυαλού. Ωστόσο, αυτά τα ελαττώματα είναι εγγενή σε έναν ολόκληρο λαό που ζει σε μια χώρα που έχει αποφασίσει ότι έχει δικαίωμα να σκοτώνει ανθρώπους και να καταστρέφει χώρες κατά βούληση της. Για να δούμε πόσοι άνθρωποι με ανεπανόρθωτα ελαττώματα ψυχής και μυαλού θα έρθουν στην παράσταση του υποκριτή εκ του κρεμλίνου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο στη Λεμεσό ζουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες πολίτες της φασιστικής ρωσίας, δεν θα υπάρχει έλλειψη θεατών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέχει ο ιστότοπός μας, ορισμένοι υπάλληλοι του δήμου Λεμεσού, οι οποίοι διατηρούν φιλικούς δεσμούς με τον Shurygin από τότε που οργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις φιλορωσικής προπαγάνδας στη Λεμεσό τον Νοέμβριο του 2019, συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση της παράστασης του Saburov στο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού Παττίχειο.

Το ίδιο το γεγονός ότι η συναυλία του Saburov έγινε δυνατή χάρη στη βοήθεια των δημοτικών υπαλλήλων του Δημαρχείου Λεμεσού υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τον βαθμό της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο.

Ενώ οι άνθρωποι του Shurygin κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για τη συναυλία του Saburov στο Παττίχειο Θέατρο, το Make Love Show έχει ήδη ετοιμάσει μια παράσταση ενός άλλου συνεργού του Πούτιν στα εγκλήματα του, γνωστό με το ψευδώνυμο Basta, στον κόσμο Vasily Vakulenko. Αυτό το άτομο τελεί υπό ουκρανικές κυρώσεις για αιτιολόγηση της ρωσικής επιθετικότητας, παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κριμαία και μια σειρά άλλων εγκλημάτων. Αυτή η συναυλία είχε ανακοινωθεί το 2020 και αναβλήθηκε 4 φορές. Στη συνέχεια στις αφίσες έγραφε ότι τη συναυλία διοργάνωσε το NCA Cyprus.

Και τώρα η παράστασή του έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου στον συναυλιακό χώρο Zante και διοργανωτής της εκδήλωσης είναι η εταιρεία Make Love Show, ιδιοκτησίας Κυπρίων και χωρίς εμφανείς δεσμούς με τον Shurygin.

Πριν από λίγο καιρό, ένας ρώσος επιχειρηματίας με κυπριακό διαβατήριο, ο Ντμίτρι Πούνιν, αγόρασε τον συναυλιακό χώρο Zante και, με την εγγενή του σεμνότητα, του έδωσε το όνομά του. Τώρα λέγεται ZANTE VENUE by PUNIN.

Ντμίτρι Πούνιν

Ο Boris Demash ειδικά για την Cyprus Daily News