Συνέντευξη του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία της αυτού Εξοχότητα κ. Ruslan Nimchynskyi στην Cyprus Daily News

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους μόλις ολοκληρώθηκε. Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματά του; Μπορούμε να πούμε ότι η πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ έχει γίνει μη αναστρέψιμη;

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στη Συμμαχία.

Ένα ποιοτικά νέο επίπεδο επιτυγχάνεται με την ίδρυση του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ που θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου, της δέσμευσης, της συνεργασίας και, τέλος, της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μια εξαιρετική απόφαση αυτής της συνόδου κορυφής ήταν η ακύρωση του MAP (το Σχέδιο Δράσης Μέλους) για την Ουκρανία.

Επιπλέον, η Ουκρανία έλαβε ένα σαφές μήνυμα ότι η διαδικασία προσχώρησης δεν θα είναι ατελείωτη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μόνο θέμα χρόνου και ότι η Μόσχα δεν έχει λόγο επί του θέματος.

Πιστεύουμε ότι οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ κατανοούν ότι η ισχυρότερη δυνατή εγγύηση για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος στην Ευρώπη είναι η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Η Συμμαχία έχει ισχυρό ιστορικό συνεισφοράς στη σταθεροποίηση της Ευρώπης κατά τα χρόνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Είμαι βέβαιος ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σταματήσει περαιτέρω πολέμους, θα παράσχει τη βάση για μια πιο σταθερή σχέση με τη Ρωσία, θα περιορίσει τις ρωσικές απειλές στο μέλλον.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή μακροπρόθεσμα είναι να φέρει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να αποτρέψει μια μελλοντική ρωσική εισβολή στην Ευρώπη.

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαρκεί περισσότερες από 500 ημέρες.

Ήταν η αφορμή για ορισμένους ειδικούς να δηλώσουν ότι η ευρωπαϊκή κοινωνία και οι πολιτικές ελίτ το έχουν βαρεθεί. Λένε ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να τελειώσει στο πεδίο της μάχης αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη; Υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία;

Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μπορεί να είναι δυνατές όταν οι δυνάμεις κατοχής της εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας.

Κάθε μέρα οι πόλεις μας δέχονται επίθεση από ρωσικούς πυραύλους, σκοτώνονται άμαχοι, καταστρέφονται οι υποδομές και ένα σημαντικό μέρος του ουκρανικού εδάφου παραμένει υπό ρωσική κατοχή.

Η Ουκρανία είναι μια ειρηνική χώρα. Έχουμε πάρει μαθήματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και γνωρίζουμε καλά πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι ο πόλεμος. Φυσικά, θα προτιμούσαμε να αποκαταλάβουμε τη γη μας με μη στρατιωτικά μέσα και να σώσουμε ζωές ανθρώπων. Ωστόσο, πώς μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση ειρήνης με εκείνους που δεν θα σταματήσουν να καταστρέφουν τη χώρα μας και να σκοτώνουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους;

Οι πρόσφατες ρωσικές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον θαλάσσιων λιμένων στην Οδησσό και στο Μικολάιβ έχουν απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια του κόσμου. Η Ρωσία έχει αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά και συνεχίζει να καταστρέφει τις θαλάσσιες υποδομές και να εξορύσσει τον διάδρομο διέλευσης. Μέσω αυτών των ενεργειών η Ρωσία θέτει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε κίνδυνο πείνας και αύξησης των τιμών των τροφίμων στις πιο ευάλωτες περιοχές.

Η ρωσική κατοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζζια αποτελεί άμεση απειλή πυρηνικού συμβάντος, το οποίο θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Έχουμε μια αξιόπιστη πληροφορία ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ναρκοθετήσει την υποδομή κάποιου εργοστασίου και την παράμετρό του για μια πιθανή πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας.

Έχουμε να κάνουμε με αρπακτικά που δεν θα σταματήσουν μέχρι να χάσουν στο πεδίο της μάχης. Οι Ουκρανοί δεν θα παραδοθούν ποτέ! Πολεμούν τον πόλεμο που κανένας που ζει σήμερα δεν έχει δει ποτέ στην ήπειρό μας.

Διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τη μοίρα μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας. Εάν προχωρήσει η εισβολή της Ρωσίας, θα δημιουργήσει χάος σε ολόκληρη την ήπειρο και θα καταστρέψει τη σχετική σταθερότητα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν συνηθίσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στόχος της Ρωσίας είναι να αντικαταστήσει τις τρέχουσες ρυθμίσεις ασφαλείας υποκινώντας τον φόβο της ανασφάλειας και των μεγάλων γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων.

Βλέπουμε ότι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία αυξάνεται καθημερινά. Η στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία από τις χώρες της ΕΕ αυξάνεται. Ποιο είναι το μερίδιο της Κύπρου σε αυτές τις προσπάθειες και πώς εκφράζεται;

Η Κυβέρνηση της Κύπρου παρείχε οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την υποστήριξη της Ουκρανίας, πρόσφερε κατάλληλες συνθήκες για την παραμονή των προσωρινά εκτοπισμένων Ουκρανών στο νησί, την απασχόλησή τους, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις ιατρικές υπηρεσίες και την αποκατάσταση. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες για αυτήν την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου.

Εξίσου σημαντική για εμάς είναι η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση. Τα τελευταία χρόνια, η Ουκρανία έχει εφαρμόσει σημαντικό μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ που ορίζεται από τη Συμφωνία Σύνδεσης. Έχουμε γίνει ισχυροί και αλληλοσυμπληρωματικοί εμπορικοί εταίροι. Η Ουκρανία συνεχίζει να ενσωματώνεται ενεργά στην ΕΕ σε πολλούς τομείς, πλησιάζοντας περισσότερο στην εσωτερική της αγορά.

Ελπίζω να δω την Κύπρο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι έχουν ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν πολύπλευρη βοήθεια για την ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Η Κύπρος μαζί με Αμερικανούς και Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες έχει προσφέρει εκπαίδευση Ουκρανικού προσωπικού αποναρκοθέτησης. Αυτή η προσπάθεια βοήθειας είναι κρίσιμης σημασίας καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τεράστιες ναρκοθετημένες περιοχές που έχουν αφήσει οι Ρώσοι εισβολείς προετοιμάζοντας την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Φυσικά, χρειαζόμαστε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να πετύχουμε την απελευθέρωση της γης μας.

Υποστηρίζει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας την επιθυμία της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο στα εδάφη της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του 1991;

Η κυβέρνηση και ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, κατανοούν ειλικρινά τον πόνο και τα βάσανα του λαού μας. Αυτή η υποστήριξη γίνεται αισθητή σε κάθε συνάντηση που έχω με Κύπριους αξιωματούχους, νομοθέτες, επιχειρηματίες και απλούς ανθρώπους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως χώρα που παραμένει διχασμένη για σχεδόν 50 χρόνια, είναι ο ισχυρός υπερασπιστής της θεμελιώδους αρχής της κυριαρχίας και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Η θέση της Κύπρου είναι σαφής και ακλόνητη — η ουκρανική εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία πρέπει να αποκατασταθούν στο πλαίσιο διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία σέβεται πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την επανένωση της Κύπρου βάσει της αρχής της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόσφατα, όλο και περισσότερες φωνές «καλοθελητών» ακούγονται να προτείνουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον επιτιθέμενο και να τερματίσουν τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων. Έχετε τέτοιες προτάσεις από Κύπριους πολιτικούς;

Η Ουκρανία χαιρετίζει τη γνήσια επιθυμία για ειρήνη στη χώρα μας που εκφράστηκε από διάφορες χώρες. Καμία χώρα στον κόσμο δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν θα δεχθούμε ποτέ οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες με στόχο την εκχώρηση ουκρανικού εδάφους ή το πάγωμα της σύγκρουσης αντί για την επίτευξη ειρήνης. Η Ουκρανία χρειάζεται πραγματική ειρήνη, όχι κατευνασμό.

Η Ουκρανία απαιτεί μια συνολική, δίκαιη και μακροχρόνια ειρήνη βασισμένη στη Φόρμουλα Ειρήνης του Προέδρου Zelenskyy. Η Φόρμουλα είναι συνεπής με τον Χάρτη του ΟΗΕ και τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης.

Η Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας παραμένει το μόνο ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και τη διασφάλιση του σεβασμού του Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς και της ασφάλειας και της δικαιοσύνης για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Πώς έχουν αλλάξει οι διαθέσεις και οι συμπεριφορές απέναντι στην Ουκρανία από την αρχή της εισβολής μέχρι σήμερα στην Κύπρο;

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει στην Ουκρανία συνεχή υποστήριξη και ολοκληρωμένη βοήθεια από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής στη Ρωσία. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την αλληλεγγύη προς τους πολίτες μας και τη φιλοξενία χιλιάδων Ουκρανών που εγκατέλειψαν προσωρινά την πατρίδα τους. Ευχαριστούμε ειλικρινά την κυβέρνησή σας και κάθε Κύπριο για αυτό.

Βλέπετε τη δραστηριότητα των Ρώσων λομπιστών στις παγκόσμιες πρωτεύουσες σήμερα; Πώς εκδηλώνεται αυτό και αν μπορούν οι δραστηριότητές τους να επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια γνώμη για την Ουκρανία;

Αυτό το πρόβλημα πρέπει να εξεταστεί σε πολλές διαστάσεις.

Αν μιλάμε για επαγγελματίες λομπίστες, τότε σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, οι υπεύθυνες εταιρείες και οι εκπρόσωποί τους έχουν αποστασιοποιηθεί από την εξυπηρέτηση ρωσικών συμφερόντων ή πελατών. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό. Πρώτον, είναι προφανές ότι η ανάμειξη στην εξυπηρέτηση των ρωσικών συμφερόντων έχει γίνει «mauvais ton». Από την άλλη πλευρά, οι δομές λόμπι με πολλά χρόνια σταθερό επαγγελματικό ιστορικό ανησυχούν για την επιχειρηματική τους φήμη. Είναι προσεκτικοί και επιλεκτικοί στις επαφές με Ρώσους πελάτες. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι τέτοιες αλλαγές καθοδηγούνται από το υπεύθυνο πολιτικό κατεστημένο και τις επιχειρήσεις.

Οποιεσδήποτε πιθανές εκδηλώσεις λόμπι προς το συμφέρον της Ρωσίας μπορούν επίσης να αποδοθούν στον αδρανή χαρακτήρα κάποιων διαδικασιών και στους δισταγμούς προσαρμογής στις νέες πραγματικότητες, καθώς η ρωσική διείσδυση σε όλους τους τομείς της ζωής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήταν τεράστια. Πιστεύω ότι τελικά οι εναπομείναντες συμπαθούντες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα απαλλαγούν επιτέλους από τα επικίνδυνα στερεότυπα για τη Ρωσία και θα συνειδητοποιήσουν τις ληστρικές και υποκριτικές φιλοδοξίες των Ρώσων εταίρων.

Οι απλοϊκοί λομπίστες συνήθως καθοδηγούνται από ιδεολογικές αξίες και κλισέ, που έχουν στο κεφάλι τους υποσυνείδητα από τα φοιτητικά τους χρόνια στην πρώην ΕΣΣΔ. Μερικές φορές η έντονη προσκόλλησή τους στη Μόσχα εξηγείται από άλλες συνθήκες που πρέπει να αποδοθούν σε άλλους τομείς δραστηριότητας και όχι σε δραστηριότητα λόμπι. Το βάρος αυτής της κατηγορίας παραμένει σημαντικό. Αλλά, αν κοιτάξετε την κλίμακα των φιλορωσικών εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη, γίνεται σαφές ότι ο αριθμός τους μειώνεται για προφανείς λόγους.

Οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές κοινωνίες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να καθοδηγούνται από τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου και να ενισχύσουν την ανοσία τους έναντι των ύπουλων ρωσικών ιών. Ευτυχώς, παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα μας που μας ενθαρρύνουν με αισιοδοξία και μας επιτρέπουν να μπορούμε να τιθασεύουμε Ρώσους άρχοντες.

 Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων στον κόσμο εξακολουθεί να παρεξηγεί την ουσία της ρωσικής επιθετικότητας. Κάποιοι το αποκαλούν, για παράδειγμα, εδαφική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Άλλοι, επαναλαμβάνοντας ρωσικές αφηγήσεις, μιλούν για την υποτιθέμενη προστασία από τη Ρωσία της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ουκρανία. Γιατί είναι ακόμα δυνατό αυτό και τι κάνει η ουκρανική διπλωματία για να εξηγήσει τι συμβαίνει;

Υπάρχει ένα διάσημο απόφθεγμα του Μαρκ Τουέιν: «Ένα ψέμα μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου μέχρι η αλήθεια μόνο να βάλει τα παπούτσια της.»

Η φύση αυτού που συμβαίνει και οι λόγοι για την επιμονή των στερεοτύπων που αναφέρατε μπορούν εύκολα να εξηγηθούν. Από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και ξεκίνησε την επιθετικότητά της εναντίον μας, η ρωσική προπαγάνδα κατάφερε να πολλαπλασιάσει πολλά αντι-ουκρανικά ψέματα. Για πολύ καιρό, η ρωσική προπαγανδιστική μηχανή και οι συνοδευτικοί μηχανισμοί λειτούργησαν άνευ όρων και με πλήρη ισχύ. Αυτό επέτρεψε στη Ρωσία να επιβάλει υποκειμενικά και χειραγωγικά κλισέ βασισμένα σε ρωσικές αφηγήσεις.

Η αντίληψη των εναλλακτικών πληροφοριών απαιτεί χρόνο για την κατανόηση και την επανεκτίμηση πολλών γεγονότων. Η διπλωματία έχει τα δικά της μέσα και κανάλια επικοινωνίας για να αποδώσει την αλήθεια. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ο θετικός ρόλος και η ενεργή θέση των ουκρανικών κοινοτήτων σε πολλές χώρες που επικοινωνούν δημόσια με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ηγέτες κοινής γνώμης, άλλους θεσμούς και ενδιαφερόμενους για να προωθήσουν την εικόνα της Ουκρανίας, καταρρίπτουν τη ρωσική μυθολογία για «έναν λαό», «κοινή ιστορική κληρονομιά», «πνευματικούς δεσμούς», «ουκρανικό ναζισμό» κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να ευχαριστήσω τους Κύπριους φίλους μας που είναι ειλικρινά ανοιχτοί στην αλληλεπίδραση μαζί μας σε θέματα εκπροσώπησης της Ουκρανίας, της ταυτότητάς της σε ιστορικούς, πολιτιστικούς και άλλους τομείς.

Η Κύπρος δέχθηκε μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει πολλά για τη διαμονή και τη βοήθειά τους. Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται και η ροή των προσφύγων δεν σταματά. Συνεχίζει η κυβέρνηση της Δημοκρατίας να παρέχει βοήθεια σε Ουκρανούς πολίτες που ζητούν άσυλο στη χώρα; Ποια προγράμματα είχε αναπτύξει η Κυβέρνηση της Κύπρου για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες;

Μια πολύ σημαντική και χρονική ερώτηση. Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τις αρχές της Κύπρου και τους Κύπριους επιχειρηματίες για τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν άνετες συνθήκες για τους Ουκρανούς. Το εκτιμούμε βαθύτατα! Από την 1η Ιουνίου 2023, υπήρξαν αλλαγές στην πολιτική φιλοξενίας της Κύπρου, με στόχο την προστασία ευάλωτων ομάδων συμπατριωτών μας, την προσαρμογή και την κοινωνικοποίηση των πολιτών που είναι σε θέση να συντηρηθούν ανεξάρτητα.

Έχουν γίνει πολλά για την αντιμετώπιση των αναγκών των ευάλωτων ατόμων — συνταξιούχων, ατόμων με αναπηρία, ανύπαντρες μητέρες με μικρά παιδιά, και άλλα. Εκτός από τα προγράμματα επανεγκατάστασης, η κυπριακή πλευρά έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι προσωρινά προστατευμένοι Ουκρανοί να μπορούν να προσαρμοστούν στη ζωή στην Κύπρο. Εκθέσεις εργασίας για Ουκρανούς πρόσφυγες πραγματοποιούνται επανειλημμένα.

Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες από κάποιους γενναιόδωρους Κύπριους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να βοηθούν ουκρανικά παιδιά στην Κύπρο και να τους δίνουν τη δυνατότητα να φοιτούν σε σχολεία και νηπιαγωγεία, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους. Φυσικά, θα ήθελα να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής και να ευχαριστήσω τους Υπουργούς και το προσωπικό του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Τουρισμού για την εξαιρετική δουλειά τους.

Πιστεύετε ότι τα κίνητρα της ρωσικής επιθετικότητας φαίνονται σωστά από τον κόσμο; Αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι ο Πούτιν έχει ξεκινήσει πόλεμο με ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, όχι μόνο με την Ουκρανία; Καταλαβαίνουν ότι βοηθώντας την Ουκρανία σώζονται από την επανάληψη των γεγονότων στη Bucha και τη Μαριούπολη στην επικράτειά τους;

Αυτά τα ερωτήματα καλύπτουν πολλές πτυχές. Στην αρχή της πλήρους κλίμακας ρωσικής επιθετικότητας τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα καθοδηγήθηκε από την πρόθεση να διεξαγάγει μια «γρήγορη και συμπαγή» στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της χώρας μας. Οι προσεγγίσεις ορισμένων πρωτευουσών εκείνη την εποχή περιορίστηκαν στο να μετράνε τις ώρες για το πόσο θα αντέξει η Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα του ηρωισμού του ουκρανικού στρατού και της αδιάλλακτης στάσης του Προέδρου Zelenskyy, της αντίστασης και της σταθερότητας των θεσμών εξουσίας σε όλα τα επίπεδα, της εξαιρετικής και αποτελεσματικής αυτοοργάνωσης της ουκρανικής κοινωνίας, το ρωσικό blitz-krieg απέτυχε. Από αυτή τη στιγμή αρχίζει ο μετασχηματισμός των απόψεων για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Η αντίληψη του κόσμου για τους πραγματικούς στόχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας γίνεται πιο ολιστική και περιεκτική.

Ο πολιτισμένος κόσμος απορρίπτει τη ρωσική βαρβαρότητα και τον απάνθρωπο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Το υψηλό επίπεδο διεθνούς εξυγίανσης για τη στήριξη της χώρας μας είναι η ξεκάθαρη απόδειξη. Είμαστε ευγνώμονες για την προθυμία των ξένων εταίρων μας να παράσχουν στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα για τη νίκη, ακόμη και σε βάρος των δικών τους αναγκών.

Αν δούμε την κατάσταση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, χωρίς υπερβολή ήταν η Ουκρανία που απέτρεψε τη ρωσική εισβολή στην Ευρώπη και, με τίμημα ακραίων θυσιών, υπερασπίζεται τώρα τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τον Ρώσο επιτιθέμενο. Όλα τα εργαλεία που παρέχονται στην Ουκρανία από τους συμμάχους και τους εταίρους μας από όλο τον κόσμο μας δίνουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρά τις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των υποστηρικτών της, ο πολιτισμένος κόσμος εξακολουθεί να εδραιώνεται υπέρ της Ουκρανίας.

Αναφέρατε την τραγωδία στην Bucha και στην Μαριούπολη… Δυστυχώς, αυτές οι τραγωδίες αναπληρώνονται καθημερινά. Χθες το βράδυ η Ρωσία εξαπέλυσε μια ακόμη μαζική επίθεση στην πόλη της Οδησσού και στην περιοχή. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, τραυματίστηκαν. Ο ιστορικός Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από χτυπήματα.

Στον πολιτισμένο κόσμο αυτά τα τραγικά γεγονότα θεωρούνται ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού, ο οποίος το έχει βιώσει επανειλημμένα στο παρελθόν λόγω των ρωσικών και σοβιετικών αυτοκρατορικών φιλοδοξιών. Αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να εδραιώσουν την αλληλεγγύη του κόσμου για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των υποστηρικτών της, οι κυρώσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ρωσικούς οικονομικούς δείκτες και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η χρήση ορισμένων μέσων διεθνών πολιτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει καθυστερημένο αποτέλεσμα, επομένως οι παρατηρητές έχουν μερικές φορές την εντύπωση της χαμηλής αποτελεσματικότητάς τους.

Σε αυτό το στάδιο, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στον εντοπισμό ορισμένων κενών στις πολιτικές και τα μέσα κυρώσεων. Απαιτούνται επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση του ελέγχου στις εξαγωγές κρίσιμων τεχνολογιών και στη διάδοση αγαθών διπλής χρήσης.

Είναι απαραίτητες νέες λύσεις με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μιλάμε μόνο για την εφαρμογή κυρώσεων, αλλά και για την υπέρβαση των προβλημάτων του εθνικού εγωισμού από τους παραδοσιακούς αγοραστές ρωσικής ενέργειας.

Τι ρόλο έπαιξε η ρωσική διπλωματία στην προετοιμασία του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και αν ήταν επιτυχείς οι προσπάθειές της να δικαιολογήσει αυτόν τον πόλεμο και τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Κύπρο;

Ο ρόλος της ρωσικής διπλωματίας στις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Ουκρανίας έχει ήδη διερευνηθεί εν μέρει από ειδικούς στις διεθνείς υποθέσεις. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεων σε διεθνή δικαστήρια.

Μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση, οι προσπάθειες της ρωσικής διπλωματίας επικεντρώνονται περισσότερο από ποτέ στις προσπάθειες κατακερματισμού της διεθνούς αλληλεγγύης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, στην αποτροπή της αυξανόμενης απομόνωσης της Μόσχας στη διεθνή σκηνή, στην εξασφάλιση τουλάχιστον ad hoc υποστήριξης από τα κορυφαία πολιτικά και οικονομικά κέντρα του κόσμου.

Για αυτό, η ρωσική διπλωματία χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα εργαλεία και μεθόδους. Από τον πρωτόγονο εκβιασμό μέχρι τις προσπάθειες να γίνουν χώρες και ακόμη και ήπειροι όμηροι της κατάστασης. Τα συνήθη εργαλεία τους είναι η αβοήθητη διπλωματική δημαγωγία, η κοινότοπη δωροδοκία ή η ενθάρρυνση για εταιρική σχέση μέσω της παροχής διαφόρων προτιμήσεων. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό οι χώρες να προσδιορίσουν με σαφήνεια και να δώσουν πολιτικούς και διπλωματικούς ορισμούς των προθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ρωσικές προσπάθειες να δικαιολογήσουν την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και τα εγκλήματα πολέμου συναντούν όλο και λιγότερη υποστήριξη. Η χρήση αφηγήσεων δεν είναι ικανή να δικαιολογήσει την τραγωδία στην αναφερόμενη Bucha και τη Μαριούπολη, την καθημερινή καταστροφή των αστικών υποδομών της Ουκρανίας.

Ωστόσο, αυτή η κατεύθυνση απαιτεί αυξημένη προσοχή από την Ουκρανία και τους διεθνείς εταίρους της, επειδή η Ρωσία καταφεύγει σε πιο εξελιγμένα μέσα επιρροής, αντικαθιστώντας τη βάναυση και μεγάλης κλίμακας προπαγάνδα.

Τι είδους σχέση έχετε με τους Κύπριους συναδέλφους σας; Συναντάτε ανάμεσά τους κατανόηση και υποστήριξη για τις προσπάθειές σας;

Οι επαφές μου με τους Κύπριους συναδέλφους μου και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους είναι παραγωγικές και προσανατολισμένες στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των Ουκρανο-Κυπριακών σχέσεων. Χαρακτηρίζονται από μια πραγματική συνεργασία και από την ικανότητα να ανταποκρίνονται γρήγορα στις ανάγκες και των δύο χωρών.

Έχουμε αρκετή ικανότητα να βρούμε ρεαλιστικές και ορθολογικές λύσεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στις συνθήκες της εχθρότητας της ρωσικής διπλωματίας.

Πολύ σημαντικοί παράμετροι των σχέσεών μας είναι ο δυναμισμός και οι γόνιμες επαφές σε όλα τα επίπεδα. Μαζί με τους συναδέλφους μας, καταφέρνουμε να διασφαλίσουμε τη συνέπεια και την προβλεψιμότητα των Ουκρανο-Κυπριακών σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματίας.

Η Ρωσία έχει οδηγήσει τον εαυτό της πέρα ​​από τα όρια του πολιτισμένου κόσμου με τη συμπεριφορά της. Πώς βλέπετε τις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά τον πόλεμο;

Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση ότι η Ρωσία βρίσκεται εκτός του πολιτισμένου κόσμου. Η Ρωσία, που τονίζει πάντα το μεγαλείο της και την παγκόσμια σημασία του πολιτισμού και της επιστήμης της, δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως μια σύγχρονη και πολιτισμένη χώρα. Αυτό που φέρνει σήμερα η Ρωσία στον κόσμο είναι η βαρβαρότητα και το μίσος, οι σφαγές και οι δολοφονίες, οι υψηλού επιπέδου εκβιασμοί και τα ψέματα, η πλήρης περιφρόνηση μιας ανθρώπινης ζωής και του διεθνούς δικαίου.

Σχετικά με τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Όχι μετά τον πόλεμο αλλά μετά τη νίκη. Τη δική μας νίκη. Και θα ακολουθήσει αμέσως η καθιέρωση της πλήρους συνεργασίας της Ρωσίας με τους διεθνείς δικαστικούς φορείς. Μια άλλη προτεραιότητα θα είναι οι επανορθώσεις και οι πόροι από τη Ρωσία για την αποκατάσταση της οικονομίας και των υποδομών της Ουκρανίας. Και οι επόμενες γενιές Ουκρανών θα μπορούν να εξερευνήσουν με τί μπορεί να μοιάζουν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία.