Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων offshore: πώς μια ρωσική ενορία στην Κύπρο έγινε καταφύγιο για ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας)

RISU

Η Κύπρος είναι μια πασίγνωστη offshore για την απόκρυψη του επίγειου πλούτου των Ουκρανών ολιγαρχών. Αλλά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό το ακμάζον νησί έγινε επίσης καταφύγιο για φυγάδες ιερείς από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας) — ΟυΟΕ(ΠΜ). Και όχι μόνο φυγάδες, αλλά η πραγματική ηγεσία της εταιρείας μέσων ενημέρωσης ΟυΟΕ(ΠΜ), γνωστή ως Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων (ΕΟΔ). Σε αυτήν την έρευνα θα μάθετε πώς ένας ιερέας του Κιέβου ήταν επικεφαλής μιας πλούσιας ενορίας στην Κύπρο, πότε οι ηγέτες του ΕΟΔ κατέφυγαν κοντά του, και ποιος άλλος από τον κλήρο Κιέβου του ΟυΟΕ(ΠΜ) υπηρετεί τακτικά στον Ρωσικό Καθεδρικό Ναό στη Λεμεσό.

 

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Κύπρο είναι ένα διάσημο εκκλησιαστικό έργο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η κατασκευή του οποίου στην πόλη της Λεμεσού διήρκεσε πολλά χρόνια. Ενώ η ανέγερση ενός τεράστιου συγκροτήματος βρισκόταν σε εξέλιξη με τη βοήθεια Ρώσων αξιωματούχων, η λειτουργίες πραγματοποιούσαν σε ένα μικρό ξύλινο παρεκκλήσι. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, ο ηγούμενος αυτού του επίκεντρου της ρωσικής θρησκευτικής επιρροής στην Κύπρο είναι ο πρώην κοσμήτορας της κοσμητείας Pechersk του Κιέβου, Αρχιερέας Πάβελ Ποβαλιάεφ, ο οποίος διέφυγε από την Ουκρανία στη Ρωσία το 2014.

 

Εκ πρώτης όψεως ο λόγος φυγής του π. Pavel Povalyaev από το Κίεβο το 2014 είναι απλός, είναι η νίκη του Μαϊντάν (επανάσταση του 2014) και η πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Γιανουκόβιτς. Ίσως όμως ο πραγματικός λόγος να κρύβεται στα φιλανθρωπικά ιδρύματα του Povalyaev, ένα από τα οποία, το «Parental Earth», έχει ως τελικό δικαιούχο την Oksana Kaletnik, βουλευτή της Verkhovna Rada (Ουκρανικής Βουλής) από το Κομμουνιστικό Κόμμα, που ήταν το μόνο μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας που ψήφισε κατά της καταδίκης της ρωσικής κατοχής της Ουκρανίας στην 23η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ την 1η Ιουλίου 2014.

Η κυρία Kaletnik είναι η ξαδέρφη του απεχθούς πρώτου βουλευτή της Verkhovna Rada της εποχής του Γιανουκόβιτς, Igor Kaletnik, και πριν από την Επανάσταση της Αξιοπρέπειας συμπεριλήφθηκε στη βαθμολογία του περιοδικού Focus — «200 πλουσιότεροι άνθρωποι στην Ουκρανία» με περιουσία $35 εκατομμύρια. Λόγω των δηλώσεών της κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις εκλογές του 2014, όπου ζήτησε να μην αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα, η SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) κίνησε διαδικασίες εναντίον της.

Υποψιαζόμαστε ότι ακριβώς λόγω των διασυνδέσεών του με τον Kaletnik ο ιερέας έφυγε από την Ουκρανία και πήγε στη Ρωσία, όπου, σύμφωνα με φήμες, έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα με προσωπικό διάταγμα του Πούτιν. Στην ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Νορβηγία, ο πάτηρ Πάβελ διατηρούσε αρκετά στενές σχέσεις με το ρωσικό διπλωματικό σώμα. Ως εκ τούτου, όταν ένας από τους διπλωμάτες εκδιώχθηκε από τη χώρα ως ύποπτος για κατασκοπεία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κύπρο, ο Povalyaev κατέληξε γρήγορα εκεί, στην πλούσια ενορία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Εκεί, ο πάτηρ Πάβελ συνεχίζει να συνεργάζεται με ρωσικές «πολιτιστικές» οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση. Η σελίδα της ενορίας στο Facebook ακολουθεί πλήρως την κομματική γραμμή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κατάσταση της ΟυΟΕ(ΠΜ).

Από προσωπικά χόμπι ο π. Pavel Povalyaev διακρίνεται για την αγάπη του για τις μοτοσικλέτες. Πριν φύγει από την Ουκρανία, ο πάτηρ είχε μια ιδιωτική επιχείρηση που πουλούσε ανταλλακτικά για δίτροχα οχήματα. Και στην Κύπρο ο ιερέας λατρεύει να κάνει ποδήλατο.

Μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρώτος φυγάς ιερέας από το Κίεβο που κατέφυγε στην ενορία του Povalyaev και άρχισε να υπηρετεί εκεί ήταν ο π. Maxim Stepanyuk.

Ο Maxim Stepanyuk σπούδασε στις θεολογικές σχολές του ΟυΟΕ(ΠΜ) στο Κίεβο και μετά πήγε στη Ρωσία για ιερατικά κέρδη στη Γιακουτία. Σημειωτέον ότι με τη συνδρομή του πρύτανη της Θεολογικής ακαδημίας και σεμινάρια του Κιέβου, επισκόπου Sylvester (Stoichev), πολλοί απόφοιτοι του ιδρύματος πήγαν να υπηρετήσουν στη Ρωσία. Το 2018, ο Stepanyuk ήρθε στην Ουκρανία για διακοπές και, φυσικά, υπηρέτησε τον πρύτανή του.

 

Έχοντας κερδίσει λίγα χρήματα στη Γιακουτία, ο Stepanyuk επιστρέφει στο Κίεβο, όπου γίνεται πνευματικός του ιδιωτικού ορθόδοξου νηπιαγωγείου «Trinity Kids» στο Pechersk. Σύμφωνα με φήμες, ο ηγούμενος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου κοντά στο Νότιο Σταθμό του Κιέβου, π. Vasily Rusinka, συμμετείχε στη συνέχεια στα εγκαίνια του ιδρύματος και ο επίσης σχεδίαζε να ανοίξει ένα μεγάλο ορθόδοξο σχολείο.

Τα παιδιά πολλών εκπρόσωπων του κλήρου της ΟυΟΕ(ΠΜ) πήγαιναν σε αυτό το νηπιαγωγείο που λειτουργεί ακόμα. Εδώ είναι οι εντυπώσεις του π. Sergei Shulgach από το νηπιαγωγείο.  Αυτός είναι υπάλληλος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Εκκλησίας και προστατευόμενος του π. Nikolai Danilievich.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ώθησε τον π. Maxim Stepanyuk να φύγει από την Ουκρανία αμέσως μετά την εισβολή. Σίγουρα είχε ρωσικό διαβατήριο, γιατί υπηρετούσε εκεί για αρκετά χρόνια. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ήδη τον Απρίλιο του 2022 βρίσκεται στην ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λεμεσό ως δεύτερος ιερέας.

Για το Πάσχα του 2022 o. Maxim ευλογεί ήρεμα τα κουλίτς (το πασχαλινό ψωμί στη Ρωσια) αντί για τον ηγούμενο του. Προφανώς επέλεξε την πλευρά του, δηλαδή τη Ρωσία, μετά τις σπουδές του…

Ο Stepanyuk έγινε ο πρώτος, αλλά όχι ο τελευταίος, φυγάς ιερέας από την ΟυΟΕ(ΠΜ) που βρήκε εξαιρετικό καταφύγιο στην ενορία Λεμεσού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το 2023, ενώθηκαν μαζί του ιερείς που συνδέονται άμεσα με την πιο διάσημη πύλη ενημέρωσης του ΟυΟΕ(ΠΜ) — την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπετε δύο ιερείς του ΟυΟΕ(ΠΜ): στα δεξιά του Pavel Povalyaev είναι ο π. Alexei Zoshchuk (ένας από τους ηγέτες του ΕΟΔ), και στα αριστερά — ο π. Taras Poddubnii (σύζυγος της διευθύντριας της Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσιογράφων Anna Poddubnaya). Ο τελευταίος ιερέας σε αυτή τη φωτογραφία είναι ο π. Viktor Ostankov, Ρώσος από τη Σταυρούπολη, για τον οποίο θα μιλήσουμε αργότερα.

Ο π. Alexey Zoshchuk είναι γιος του ιερέα της πόλης Novaya Ushitsa, στην περιοχή Khmelnytsky Peter Zoshchuk, ο οποίος σπούδασε στο ρωσικό σεμινάριο στο Dzerzhinsky και στη συνέχεια στη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου.

Ο Zoshchuk είναι μια μακροχρόνια φιγούρα του Myrotvorets (είναι ουκρανικός ιστότοπος που δημοσιεύει προσωπικά δεδομένα ανθρώπων που θεωρούνται από τους συγγραφείς του ιστότοπου εχθροί της Ουκρανίας ή «ενέργειες των οποίων έχουν σημάδια εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της ειρήνης, της ασφάλειας ανθρώπων και του διεθνούς δικαίου»), ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός μετά την εισβολή ριζοσπαστών από το «C14» στο γραφείο της ΕΟΔ στο Κίεβο στις αρχές του 2018. Τότε κατάφερε να τους ξεφύγει από την πίσω πόρτα. Αλλά μετά από αυτό, φωτογραφίες από τις διακοπές του Zoshchuk στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κυκλοφόρησαν σε όλη την Ουκρανία, τις οποίες οι υπερασπιστές του ονόμασαν αργότερα «μια ιδιωτική χορηγία απόκρυψης απειλών».

Την εκδοχή του ίδιου του Zoshchuk σχετικά με την επίσκεψη στο γραφείο της ΕΟΔ από το κίνημα «C14» και τι έκανε στα Εμιράτα μάθαμε από το ίδιο το ΕΟΔ, όπου δηλώνουν πως άμεσα συμμετέχει στο έργο.

Επιπλέον, οι υπερασπιστές του Zoshchuk και του ΕΟΔ προσέφυγαν ακόμη και τότε στον ΟΗΕ σχετικά με τις διώξεις εναντίον της ΟυΟΕ(ΠΜ). Σημειώστε ποιοι πόροι έγραψαν για αυτό ταυτόχρονα: το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος ακόμη και τώρα υπερασπίζεται την «πιο ανεξάρτητη» ΟυΟΕ(ΠΜ). Οι δημοσιεύσεις τους τονίζουν μόνο τη σύνδεση του Alexey Zoshchuk με την ΕΟΔ.

Έτσι, ο φτωχός «διωκόμενος» π. Alexey Zoshchuk κάθεται τώρα στη ζεστή Κύπρο στην ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου υπηρετεί ήρεμα τους εκεί ιερείς και τους ειδικούς ρώσους καλεσμένους τους. Και αυτή την εποχή ο πατέρας του είναι μεγάλος πατριώτης της Ουκρανίας, π. Petr Zoshchuk αγιάζει ένα τζιπ για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το οποίο, φυσικά, έγραψε η ΕΟΔ, που ελέγχεται από τον γιο του.

Ένας άλλος φυγάς ιερέας από την Ουκρανία, που συνδέεται με το ΕΟΔ, ο Tarasii Poddubnii, αισθάνεται επίσης πολύ καλά στην ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο. Κοιτάξτε πώς αυτός, ο Zoshchuk και ο Povalyaev απελευθέρωσαν περιστέρια.

Ο πατέρας Tarasii γνωρίζει τον Povalyaev εδώ και πολύ καιρό, γιατί όπως και αυτός υπηρέτησε για κάποιο διάστημα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κοντά στο Νότιο Σταθμό του Κιέβου του π. Vasily Rusinka. Τον Δεκέμβριο του 2021, λίγους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή, υπηρέτησε εκεί σε μια εορταστική λειτουργία μαζί με τον ηγούμενο και τους προσκεκλημένους — Alexander Klimenko και Nikolai Danilevich (στη φωτογραφία ο Poddubnii είναι στα αριστερά).

 

Μετά την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο Tarasii υπηρέτησε σε μοναστήρι στα Φεοφάνια, όπου ήταν η κατοικία του Προκαθήμενου της ΟυΟΕ(ΠΜ), Μητροπολίτη Ονουφρία. Η σύζυγός του Άννα ήταν διευθύντρια του ΕΟΔ, κάτι που μπορεί να επαληθευτεί τόσο σε βάσεις δεδομένων όσο και συγκρίνοντας τη φωτογραφία της Anna Poddubnaya στη συνέντευξη Τύπου της ΕΟΔ μετά την επίσκεψη του C14 και τη φωτογραφία από τη σελίδα Facebook της μητέρας της Lyudmila Pastukh.

Μετά τη ρωσική εισβολή, το καλοκαίρι του 2022, τόσο ο ίδιος ο ιερέας όσο και η οικογένειά του βρίσκονταν ακόμα στο Κίεβο. Στη συνέχεια ευλόγησε τους σταυρούς στον ναό του, τον οποίο έχτιζε στην Κριούκοβτσινα, για τον οποίο, φυσικά, έγραψαν τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τη σύζυγό του. Όμως ήδη τον Απρίλιο του 2023, αυτός και η οικογένειά του βρίσκονται στην Κύπρο, όπου αμέσως αρχίζουν να εμφανίζονται σε φωτογραφίες της ενορίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λεμεσό. Αυτά γράφει στον συγγενή της συζύγου του στο Instagram του.

Εδώ είναι ολόκληρη η τριάδα των φυγάδων (Stepanyuk, Zoshchuk, Poddubnii) σε μια εορταστική φωτογραφία από τη ρωσική ενορία για την εορτή της Ανάληψης.

Κατά τη γνώμη μας, η απόδραση του Poddubnii και του Zoshchuk σχεδιάστηκε και οργανώθηκε εκ των προτέρων. Ήξεραν πού θα τρέξουν και ετοιμάζονταν να φύγουν. Έτσι, τον Μάρτιο του 2023, η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων αλλάζει την επίσημη ονομασία της σε ακατανόητα αρχικά και η σύζυγος του Tarasii, Anna Poddubnaya, δίνει την ηγετική της θέση στον Vladislav Melekhin.

Είναι πολύ δύσκολο να πούμε ποιος είναι αυτός ο νέος ηγέτης της ΕΟΔ. Υποθέτουμε ότι αυτό είναι απλώς ένα άσχετο πρόσωπο για επανεγγραφή για να κρύψει τον πραγματικό ηγέτη. Εξετάσαμε τη λίστα με τις εταιρείες του Melekhin, όλες έχουν πολύ διαφορετικές δραστηριότητες και για κάποιο λόγο ήταν επικεφαλής πολλών από αυτές το 2023.

Επομένως, κατά τη γνώμη μας, η Anna Poddubnaya, όπως και ο Alexey Zoshchuk, συνεχίζει να διαχειρίζεται τη δεξαμενή των μέσων ενημέρωσης της ΕΟΔ, αλλά από τη μακρινή και ζεστή Κύπρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Λεμεσό ζει τόσο ο φυγάς από το Κίεβο Αρχιμανδρίτης Alipii (Svetlichny), όσο και ο διάσημος Ορθόδοξος Ρώσος προπαγανδιστής Alexander Borislavsky (γνωστός και ως Alexander Vaznesensky, Capybara κ.λπ.), (γνωστός και ως Kishko — σημείωμα εκδότη CDN). Ο Borislavsky ήταν ακόμη και φωτογράφος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Λεμεσό, αλλά καμιά φορά φωτογραφίζει και στη Λευκωσία. Εδώ τυχαία βρέθηκε σε μερικές φωτογραφίες.

Ο Alexander Borislavsky είναι απλώς ένας πλήρης προπαγανδιστής της Ρωσικής εκκλησίας, ένας Ζ-πατριώτης, ένας αντισημίτης που μισεί τους Καθολικούς και την Ένωση. Είναι εξαιρετικά δραστήριος σε αρκετά κανάλια Telegram, όπου συζητά συνεχώς εκκλησιαστικά θέματα. Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα οθόνης για παράδειγμα:

Δηλαδή, ως συμπέρασμα, βλέπουμε ότι η Κύπρος έχει γίνει ο τόπος μόνιμης κατοικίας πολλών ανθρώπων που εξακολουθούν να αποτελούν την ατζέντα των μέσων ενημέρωσης του ΟυΟΕ(ΠΜ) και που δεν θα είναι εύκολο να προσεγγιστούν από εκεί. Και ο Zoshchuk, και η Poddubnaya, και ο Svetlichny και ο Borislavsky — όλοι αλληλεπιδρούν όχι μόνο στην ίδια πόλη, αλλά απευθείας στην ίδια ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λεμεσό. Αποδεικνύεται ότι είναι μια τέτοια συνέργεια μεταξύ ΕΟΔ, Raskolam.net, Orthodox Life και Pravblog.

Ένας άλλος εξ Κιέβου ιερέας της ΟυΟΕ(ΠΜ) που συναναστρέφεται τακτικά με τον Povalyaev και άλλους φυγάδες από την Ουκρανία στην ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λεμεσό είναι ο π. Pimen Kurishko, ιερέας από την ίδια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κίεβο, όπου ο π. Vasily Rusinka είναι ηγούμενος.

Ο Kurishko, φυσικά, γνωρίζει προσωπικά τους πρώην συναδέλφους του, τον Povalyaev και τον Poddubnii, είχε έρθει για να υπηρετήσει περισσότερες από μία φορές το 2023. Εδώ ο Kurishko υπηρετεί στο Κίεβο το Πάσχα του 2023.

Και εδώ είναι για άλλη μια φορά, και ο Kurishko υπηρετεί στη ρωσική ενορία της Κύπρου την ημέρα της εορτής στις 22 Μαΐου 2023.

Και μετά ώπα! και στις 5 Ιουνίου 2023, ο Kurishko υπηρέτησε ξανά στο Κίεβο στην ενορία του κατά την επίσκεψη εκεί του διάσημου «αυτοκεφαλιστή» του ΟυΟΕ(ΠΜ), πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής του Κιέβου, Sylvester (Stoichev).

Και μετά το ώπα! και ο Kurishko τραγουδά ένα κοντάκιο με τον Povalyaev και τον Poddubnii στην ίδια ρωσική ενορία της Κύπρου για την Κοίμηση της Θεοτόκου, τέλη Αυγούστου 2023.

Και τότε ώπα! στις 2 Νοεμβρίου 2023, ένας άλλος γνωστός «αυτοκεφαλιστής» του ΟυΟΕ(ΠΜ), ο Μητροπολίτης Evlogy of Sumy (Gutchenko), εκθέτει μια κοινή φωτογραφία με τον Kurishko, στο δεξί του χέρι.

Αντίστοιχα, τίθεται το ερώτημα, πού βρίσκεται ο π. Pimen Kurishko; Στην Ουκρανία ή στην Κύπρο; Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα, γιατί τόσο ο Kurishko όσο και ο Poddubnii έκλεισαν τις σελίδες τους στο Facebook. Ως εκ τούτου, προς το παρόν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Pimen Kurishko πηγαινοερχόταν στην Κύπρο το 2023, όπου υπηρέτησε στη ρωσική ενορία του Povalyaev. Είναι αστείο το γεγονός ότι εδώ και μερικές εβδομάδες, ο φίλος του Kurishko, ο Επίσκοπος Evlogy, κάνει τα πάντα για να αποδείξει πόσο ανεξάρτητη και αυτοκέφαλη είναι τώρα η ΟυΟΕ(ΠΜ). Φαίνεται ότι ο σύντροφός του αισθάνεται αρκετά άνετα να δηλώσει την πλήρη δέσμευσή του με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και να υπηρετήσει με τους ιερείς της, ενώ η ενορία του στο Κίεβο καλωσορίζει τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τώρα ας μιλήσουμε για τον π. Viktor Ostankov, ο τέταρτος ιερέας με μια ιτιά σε μια κοινή φωτογραφία με τους Povalyaev, Zoshchuk και Poddubnii. Ο Βίκτορ Οστάνκοφ είναι ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την επισκοπή Σταυρούπολης, στην οποία βρίσκοντε τώρα άλλοι φυγάδες ιερείς της ΟυΟΕ(ΠΜ) — ο Gennady Shkil, ο Alexander Avcharenko και ο Sergei Skubchenko.

Διακόνευε στην ενορία ενός χωριού  για τρία χρόνια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, γιατί από τότε εμφανίστηκε ήδη στην ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Επιπλέον, στις 23 Φεβρουαρίου 2023, εκτελεί τη λειτουργία προσευχής για την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας στο «Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών της Κύπρου» — μια ρωσική Ζ-πατριωτική οργάνωση στη Λεμεσό που διοργανώνει κάθε είδους «πατριωτικές εκδηλώσεις» για τους Ρώσους στην Κυπρο.

 

Το ίδιο «συμβούλιο» διοργανώνει και τις ετήσιες εκδηλώσεις “αθάνατου συντάγματος” στην Κύπρο, όπου συμμετείχε ο Pavel Povalyaev, τη φωτογραφία του οποίου δημοσιεύσαμε στην αρχή του άρθρου.

 

Τι υπέροχοι συνάδελφοι είναι οι φυγάδες ιερείς της ΟυΟΕ(ΠΜ) που επιβλέπουν τα μέσα ενημέρωσης της ΕΟΔ, του Kazatsky και το Raskolam.net. Αληθινοί πατριώτες της Ρωσίας, πιστοί στην πατρίδα!

Τι «σκοτώνει» περισσότερο σε όλη αυτή την κατάσταση; Αυτό είναι το επίπεδο της υποκρισίας. Η υποκρισία των ιερέων που κατέφυγαν στους Ρώσους στην Κύπρο, συνυπηρετούν μαζί τους και συνεχίζουν να επιβλέπουν το έργο των μέσων ενημέρωσης στην ΟυΟΕ(ΠΜ). Η υποκρισία της μητρόπολης, που γνωρίζει πολύ καλά πού βρίσκονται οι κληρικοί της, αλλά δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εναντίον τους, ουρλιάζοντας για τρομερούς «διωγμούς» από τις ουκρανικές αρχές. Η υποκρισία των «αυτοκεφαλιστών» επισκόπων, οι οποίοι πιθανότατα γνωρίζουν για τα ταξίδια και τον εορτασμό του ίδιου Pimen Kurishko, αλλά συνεχίζουν να λένε στους πιστούς την ιστορία της «πιο ανεξάρτητης ΟυΟΕ(ΠΜ)».

Τα συμπεράσματα είναι πολύ, πολύ απογοητευτικά:

Οι ηγέτες των μέσων ενημέρωσης της ΟυΟΕ(ΠΜ) (Zoshchuk, Poddubnaya) κρύβονται στην Κύπρο στην ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συντηρείται με ρωσικά χρήματα, από τον ίδιο δραπέτη με αυτούς τον Pavel Povalyaev.

Η Θεολογική ακαδημία και σεμινάριο του Κιέβου ήταν πηγή προσωπικού για τις επισκοπές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίες, ακόμη και μετά την επιστροφή τους στην Ουκρανία, έτρεξαν με χαρά στους Ρώσους με την πρώτη ευκαιρία.

Ορισμένοι ιερείς της ΟυΟΕ(ΠΜ) ταξιδεύουν ήρεμα στο εξωτερικό και υπηρετούν στις ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας χωρίς κανένα πρόβλημα ως μέρος μιας Εκκλησίας και επιστρέφουν στην Ουκρανία.

Μετά την πρώτη μας έρευνα για τη Ρωσίδα προπαγανδίστρια Elena Yufereva, η οποία έγραφε ειδήσεις στην ΕΟΔ για χρόνια, «απολύθηκε» 2 ώρες μετά τη δημοσίευσή μας. Για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση τώρα. Θα ήθελα επίσης πολύ να ακούσω εξηγήσεις από τη Μητρόπολη Κιέβου της ΟυΟΕ(ΠΜ), της οποίας οι ιερείς καταφεύγουν πολύ ελεύθερα στη Ρωσία (όπως ο Vladimir Dolgikh), σε κατεχόμενα εδάφη (όπως ο Yevgeny Fedin) και σε ευρωπαϊκές χώρες (όπως ο Zoshchuk και ο Poddubnii). Ίσως ο Επίσκοπος Sylvester (Stoichev) θα σας πει γιατί απόφοιτοι της Θεολογικής ακαδημίας και σεμινάριου του Κιέβου από την Ουκρανία πήγαν να υπηρετήσουν στη Ρωσία. Ίσως ο Επίσκοπος Evlogii (Gutchenko) να πει γιατί ο φίλος του Pimen Kurishko δεν φεύγει από τη ρωσική ενορία στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, περιμένουμε αντίδραση, ενθαρρύνουμε όλους τους αναγνώστες να διαδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το υλικό. Τελικά, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι μόνο η δημοσιότητα ενθαρρύνει την ΟυΟΕ(ΠΜ) σε τουλάχιστον κάποιες αλλαγές και τουλάχιστον μια φαντασμική απομάκρυνση από τον «ρωσικό κόσμο».