Ο στρατηγός της FSB αποσταθεροποιεί την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο

Τον Μάρτιο, οι κάτοικοι της Κύπρου παρακολούθησαν ένα θέαμα δύο εβδομάδων που ονομάζεται «Ρωσικές προεδρικές εκλογές», με προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Τη διεύθυνσή του ανέλαβε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο Αντιστράτηγος της FSB Murat Zyazikov.

Κατ’ αρχήν, οποιαδήποτε ρωσική πρεσβεία συνδυάζει μια διπλωματική αποστολή με τα γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών όπως το FSB, το SVR και το GRU. Κάθε πρακτορείο αποτελείται από αξιωματικούς που εργάζονται μυστικά και έχουν τους κατάλληλους διπλωματικούς βαθμούς, όπως ο ακόλουθος, οι γραμματείς και οι συμβούλοι. Οι αξιωματικοί τους βαθμοί είναι γνωστοί μόνο στους συναδέλφους τους. Η περίπτωση με τον Zyazikov είναι ιδιαίτερη. Φαίνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ένας νυν στρατηγός της FSB που δεν είχε προηγούμενη διπλωματική εμπειρία διορίστηκε στη θέση του πρέσβη. Αυτό δίνει κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο Zyazikov συνδυάζει τη θέση του πρέσβη με τη θέση του πράκτορα της FSB στην Κύπρο. Κάτι που είναι αρκετά λογικό σε συνθήκες όπου οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ χωρών έχουν παγώσει και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς πέφτει στις υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτό μετατρέπει τις διπλωματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της πρεσβείας σε μια σειρά ειδικών επιχειρήσεων, οι πραγματικοί στόχοι των οποίων δεν έχουν τίποτα κοινό με τις δηλώσεις τους.

Πραγματοποιεί τακτικά ειδικές επιχειρήσεις πολλαπλών χρήσεων στο νησί από τα επιχειρήματα της KGB-FSB. Για παράδειγμα, οργάνωσε την επίσκεψη εκπροσώπων της ψευδο μη κυβερνητικής ρωσικής οργάνωσης «Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο» που είναι απαγορευμένη στην ΕΕ και πραγματοποίησε μαζί τους μια σειρά από εκδηλώσεις προπαγάνδας στις πόλεις της Κύπρου.

Το κύριο αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης με την ονομασία «Ρωσικές Προεδρικές Εκλογές 2024 στην Κύπρο» δεν ήταν μόνο η πλήρης παραποίηση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών, η οποία ήταν σχεδιασμένη και γνωστή εκ των προτέρων, αλλά και η ανάπτυξη μεθοδολογίας και η δημιουργία ενός μηχανισμού για την ταυτόχρονη κινητοποίηση ρωσόφωνων πολιτών της Κύπρου, παραγόντων ρωσικής επιρροής και φιλορώσων Κυπρίων προκειμένου να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο.

Η μαζική συμμετοχή Ρώσων πολιτών στην εκλογική ειδική επιχείρηση του Κρεμλίνου στην Κύπρο επέτρεψε στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, που λειτουργούσαν κάτω από τη στέγη της πρεσβείας, να λάβουν τα στοιχεία όλων όσων προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα και, χωρίς πρόσθετη προσπάθεια, να επεκτείνουν το βάση δεδομένων των Ρώσων πολιτών που ζουν στο νησί. Αυτό βοήθησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να μετρήσουν Ρώσους πατριώτες με κυπριακά διαβατήρια, να προσδιορίσουν το σώμα που χρειάζονται, να εντοπίσουν ομάδες-στόχους για να συνεργαστούν μαζί τους, να δημιουργήσουν προσωπικές επαφές με τους κατάλληλους ανθρώπους και γενικά να καθορίσουν τις δυνατότητες του ρωσικού παράγοντα για την προώθηση των συμφερόντων τους στις μελλοντικές κοινοβουλευτικές εκλογές στην Κύπρο.

Μετά τις εκλογές, ο στρατηγός Zyazikov έδωσε συνέντευξη στον ανταποκριτή της Rossiyskaya Gazeta Alexander Gasyuk, ο οποίος, από τύχη, είχε εργαστεί στο παρελθόν στην Κύπρο και εκδιώχθηκε από το νησί τον Οκτώβριο του 2023 λόγω απειλής για την ασφάλεια της χώρας, δηλαδή απλώς για κατασκοπεία. Έτσι, η συνέντευξη του Zyazikov με τον Gasyuk μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως συνομιλία μεταξύ συναδέλφων.

Ο Zyazikov είπε στον Gasyuk για την επιτυχημένη εκλογική ειδική επιχείρηση και τα κοινά σχέδια για το μέλλον: «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων που διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα στο νησί επέδειξε μια βαθιά υπεύθυνη προσέγγιση και ψήφισε υπέρ του εθνικού μας ηγέτη», λέει ο στρατηγός της FSB Zyazikov στη συνέντευξη.

Μεταφρασμένο σε ανθρώπινη γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων στην Κύπρο είναι Ρώσοι πατριώτες, υποστηρίζουν τον Πούτιν και τις πολιτικές του, τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού.

«Ως η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας σε ένα κράτος όπου πάνω από το 10% του πληθυσμού (και αυτό δεν είναι λιγότερο από 120 χιλιάδες άτομα) είναι Ρώσοι συμπατριώτες, πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας προετοιμασία για να οργανώσουν τον πλήρη κύκλο διαδικασίας των εκλογών στο εξωτερικό. Στις σημερινές δύσκολες γεωπολιτικές πραγματικότητες με φόντο τις αδιάκοπες προσπάθειες της Δύσης και των «σχεδόν πολιτικών» περιθωριοποιημένους που υποστηρίζονται από αυτήν, να παρέμβει στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών μας και να αμφισβητήσει εκ των προτέρων τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι «Κύπριοι» Ρώσοι έλαβαν από εμάς πληροφορίες «24/7» για τις λεπτομέρειες των επερχόμενων εκλογών», συνεχίζει ο Zyazikov.

Αυτή η δήλωση περιέχει μια αραιά καλυμμένη απειλή. Ξεκαθαρίζει ότι ελέγχει το 10% του πληθυσμού της Κύπρου, εκ των οποίων οι μισοί, ως γνωστόν, έχουν κυπριακή υπηκοότητα και, κατά συνέπεια, δικαίωμα ψήφου. Και παρά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έτοιμοι να εκτελέσουν εντολές από τη Μόσχα.

Με αυτόν τον τρόπο έστειλε σήμα στις κυπριακές αρχές για τις πιθανές συνέπειες εάν συνεχίσουν να ακολουθούν την πανευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με τη Ρωσία.

«Θεωρώ ότι είναι θεμελιωδώς σημαντικό να τονίσω ότι η υψηλότερη εκλογική δραστηριότητα που επιδεικνύεται από τους συμπατριώτες μας εδώ δεν είναι τόσο μια τυπική διαδικασία όσο μια ενότητα αληθινών πατριωτών της πατρίδας τους, μοναδικής για το κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιλογή του καλύτερου μέλλοντος για αυτό. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ακριβώς στην Κύπρο, τον Οκτώβριο του 2023, ήταν οι πρώτοι Ρώσοι στο εξωτερικό που υπέβαλαν έκκληση στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με παράκληση να βάλει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές το Μαρτίου 2024. Και ο λαός μας, όπως γνωρίζετε, έχει συνηθίσει να είναι υπεύθυνος για τα λόγια του και να τελειώνει αυτό που ξεκινάει».

Με απλα λόγια, αυτό σημαίνει: εδώ, σε μια χώρα-μέλος της μη φιλικής προς εμάς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγχουμε πλήρως τη ρωσική διασπορά, η οποία υποστηρίζει τις ρωσικές πολιτικές και είναι τόσο αφοσιωμένη στον Πούτιν προσωπικά που του έστειλαν ένα προσωπικό μήνυμα ζητώντας του να παραμείνει στην εξουσία.

«Ακόμη και μακριά από την πατρίδα τους, οι άνθρωποι έκαναν συνειδητή επιλογή υπέρ της περαιτέρω επιτυχημένης ανάπτυξης μιας κυρίαρχης και ευημερούσας Ρωσίας, η ασφάλεια των συνόρων της οποίας διασφαλίζεται αξιόπιστα».

Ο Zyazikov εξηγεί έτσι στους Κύπριους ότι κανένα πλεονέκτημα της ζωής σε μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία, κανένα όφελος του δυτικού πολιτισμού, η οικονομική ευημερία, η κοινωνική ασφάλεια και η ισότητα που εγγυώνται στην Ευρώπη δεν θα αλλάξουν τη νοοτροπία του Ρώσου λαού που είναι πιστός στον Πούτιν. Ο ρωσικός λαός, ακόμη και ζώντας σε μια πολιτισμένη κοινωνία, προσπαθεί πάντα για δικτατορία, βία, πόλεμο, κατάληψη ξένων εδαφών, ανομία και δουλοπρέπεια προς τους ανωτέρους του. Όλα αυτά τα ενώνει ο γενικός όρος «ρωσικός κόσμος» και ο Zyazikov, μαζί με εκατόν είκοσι χιλιάδες Ρώσους που ζουν στο νησί, είναι αποφασισμένοι να εμφυτεύσουν αυτή την ιδεολογία στην Κύπρο.

«Οι αποτελεσματικές και ενεργές κυβερνητικές δραστηριότητες του Βλαντίμιρ Πούτιν στους τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, της οικονομίας, των διεθνικών σχέσεων και της κοινωνικής ανάπτυξης, όχι μόνο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην τρέχουσα περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων που εμπνέονται αλόγιστα από τη Δύση, βρήκαν ανταπόκριση και υποστήριξη μεταξύ των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στην Κύπρο. Εξίσου σημαντική για τους ντόπιους Ρώσους είναι η αδιαμφισβήτητη εστίαση του νυν Προέδρου στην προστασία και βιώσιμη προώθηση των παραδοσιακών αξιών, στα θεμέλια μιας ισχυρής οικογένειας και μοναδικών πνευματικών και ηθικών κατευθυντήριων γραμμών, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου «ρωσικού κόσμου». Αν και επιθετικά, αλλά, φυσικά, μάταια οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι ρωσοφοβικοί ιδεολόγοι προσπάθησαν να το «ακυρώσουν». Τα αποφασιστικά βήματα του αρχηγού του ρωσικού κράτους για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας σε παγκόσμιες διαδικασίες, εξίσου σημαντικές τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κύπρο, και για την προώθηση του σχηματισμού μιας πιο δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης είναι σίγουρα σε αρμονία με τις φιλοδοξίες των συμπατριωτών μας στο νησί της Αφροδίτης».

Εδώ ο Zyazikov είναι εξαιρετικά ειλικρινής. Δηλώνει ευθέως ότι οι Ρώσοι με κυπριακά διαβατήρια υποστηρίζουν πλήρως την τρέλα του δικτάτορα του Κρεμλίνου και τον πόλεμο του ενάντια στον πολιτισμένο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Τόνισε επίσης ότι θεωρούν την Κύπρο αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου «ρωσικού κόσμου» και ανά πάσα στιγμή μπορούν να καλέσουν τον Πούτιν για την προστασία της. Αυτή η δήλωση μπορεί να ερμηνευθεί ως άμεση απειλή για στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Κύπρο εάν οι αρχές της χώρας δεν επιστρέψουν στις παλιές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

«Χωρίς υπερβολή, οι «Κύπριοι» Ρώσοι συνέβαλαν στην ιστορική τους συμβολή στο εγγυημένο μέλλον της ενωμένης πολυεθνικής μας χώρας — στις προεδρικές εκλογές του 2024 στη Ρωσική Ομοσπονδία ψήφισαν υπέρ του σημερινού αρχηγού του κράτους τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και εδώ ο Zyazikov ισχυρίζεται ότι οι «Κύπριοι» Ρώσοι υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στον πολιτισμένο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και είναι έτοιμοι, κατόπιν εντολής του Πούτιν, να λάβουν μέρος σε αυτόν τον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας ανά πάσα στιγμή.

Η συνέντευξη του Zyazikov με τον Alexander Gasyuk μπορεί να θεωρηθεί ως σαφής προειδοποίηση προς τις κυπριακές αρχές για την παρουσία στη διάθεσή του μιας πέμπτης στήλης με τη μορφή της μεγάλης ρωσικής διασποράς του νησιού. Ο Αντιστράτηγος υπαινίσσεται ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα προκειμένου να κρατήσει την Κύπρο στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής και να την υποτάξει στα πολιτικά συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Οι ανατρεπτικές μέθοδοι με τις οποίες ο Zyazikov σχεδιάζει να πετύχει τους στόχους του μπορούν να κριθούν από τη συνέντευξή του στη ρωσική προπαγανδιστικό μέσο ενημέρωσης Komsomolskaya Pravda στις 10 Φεβρουαρίου. Σε αυτό ξεκαθάρισε ότι ενδιαφέρεται για την εμφάνιση «Ρώσων» βουλευτών, δηλαδή των πρακτόρων του, στη Βουλή της Κύπρου.

«Η Κύπρος είναι μια χώρα όπου μας αγαπούν. Υπάρχουν πολλοί Ρωσόφωνοι εδώ, περίπου το 10% του πληθυσμού του νησιού (πάνω από 100 χιλιάδες άτομα) μιλάει ρωσικά. Αλλά σε αντίθεση με άλλες εθνικές μειονότητες, οι οποίες είναι πολύ μικρότερες, δεν υπάρχουν ρωσόφωνοι βουλευτές, ενώ θα μπορούσαν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της κοινότητας.»

Είναι αδύνατο να θεωρηθούν αυτά τα λόγια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από πρόθεση εισαγωγής Ρώσων βουλευτών που ελέγχονται από τη Μόσχα στο κυπριακό κοινοβούλιο που θα «εκπροσωπούν τα συμφέροντα της κοινότητας», δηλαδή των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, στο πολύ άμεσο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση «ρωσικών» κομμάτων, όπως η αδρανοποιημένη ΕΟΠ, ή τη μετατροπή των κυπριακών κομμάτων σε φορείς των συμφερόντων του Κρεμλίνου.

Προφανώς αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.

Τον Ιανουάριο του 2024 έγινε γνωστό ότι το κυπριακό κόμμα «Ενεργοί Πολίτες — Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών» όρισε τον πρόεδρο του συντονιστικού συμβουλίου Ρώσων συμπατριωτών (ΣΣΡΣ), Ντμίτρι Απρακσίν, πρώτο στη λίστα του για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ας υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η ΣΣΡΣ είναι μια ψευδο μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από τη Μόσχα και η οποία προωθεί τα ρωσικά συμφέροντα στην Κύπρο και χρησιμεύει ως κάλυψη για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Απρακσίν, όπως και το ΣΣΡΣ, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσικής Πρεσβείας. Ήταν αυτός που έλαβε εντολή από τον Zyazikov να οργανώσει μια παράσταση τον Οκτώβριο του 2023 με την υποτιθέμενη μετάδοση έκκλησης από τη ρωσική διασπορά της Κύπρου στον Πούτιν με αίτημα να βάλει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του Μαρτίου 2024.

Ο Απρακσίν (αριστερά) μεταφέρει στον Zyazikov την «έκκληση» των Ρώσων της Κύπρου στον Πούτιν

Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία της μετατροπής του κόμματος «Ενεργοί Πολίτες — Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών» από πολιτική ένωση λατρών του κυνηγιού σε μαριονέτα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών και σίγουρα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Το «κόμμα κυνηγών», που δημιουργήθηκε το 2018 στην Κύπρο, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εκλογικό φράγμα και να μπει στη Βουλή το 2021. Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 δεν ακουγόταν σχεδόν τίποτα για αυτήν. Όμως, στις 21 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου του κόμματος των κυνηγών, Νικολάου Προδρόμου, και της επικεφαλής του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου Alina Radchenko. Προφανώς, η Alina Fedorovna αντιμετώπισε έξοχα τη στρατολόγηση του Κύπριου πολιτικού, καθώς τα κόμματα συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν κοινή πορεία στις 8 Ιουλίου «για την υπεράσπιση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και των παιδιών».

Ο Απρακσίν, η Radchenko και ο Προδρόμος

Όπως ανέφερε ο ιστότοπος του Rossotrudnichestvo, «η δράση έλαβε χώρα την ημέρα της ρωσικής γιορτής «Ημέρα Οικογένειας, Αγάπης και Πίστης». Οι συμμετέχοντες στη δράση έφεραν τις σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ρωσίας, καθώς και σημαίες με το τρίχρωμο έμβλημα της παραδοσιακής οικογένειας «Μαμά, Μπαμπάς, Εγώ είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια», που έγινε σύμβολο της ένωσης των πολιτών Η Κύπρος για την προστασία από τις δυτικές καταπατήσεις των δικαιωμάτων της οικογένειας και των παιδιών. Οι συμμετέχοντες εκφωνούσαν: «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας και την εκπαίδευση!»

Από το καλοκαίρι του 2023, το κόμμα άρχισε να διοργανώνει συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατά της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής για τα παιδιά στα κυπριακά σχολεία, η οποία έγινε υποχρεωτική μετά την υπογραφή του σχετικού νόμου από τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όλες οι εκδηλώσεις του κόμματος διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία, το Rossotrudnichestvo και το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών στην Κύπρο. Δηλαδή με ρωσικές δομές να παίζουν το ρόλο των παραγόντων της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο.

Και τον Ιανουάριο του 2024, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων συμπατριωτών, Ντμίτρι Απράξιν, έγινε το νούμερο ένα στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι αδύνατο να καταλάβουμε γιατί το Κόμμα Κυπριακών Κυνηγών συμπεριέλαβε έναν άγνωστο Ρώσο μετανάστη στη λίστα ψηφοφόρων του, εκτός και αν εξαιρέσουμε την πιο συνηθισμένη δωροδοκία ή συμπαιγνία του κόμματος με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.

Τον ίδιο μήνα, ένα άλλο γεγονός συνέβη στην Κύπρο, το οποίο έχει εμφανή σχέση με τα γεγονότα που περιγράφηκαν προηγουμένως, καθώς και με τη Ρωσία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της.

Τον Ιανουάριο του 2024, ένα νέο πολιτικό κόμμα εμφανίστηκε στην Κύπρο με το στοργικό όνομα «Ελπίς». Στις 9 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία ιδρυτική συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Αυτή η φωτογραφία δείχνει μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος μετά την ιδρυτική συνεδρίαση. Δεύτερος από τα αριστερά, ο Αδάμος Κατσαντώνης είναι κομμουνιστής, αριστερός προοδευτικός, αυτοαποκαλείται προσωπικός φίλος του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Kim Jong-un, πρώην μέλος του πολιτικού συμβουλίου του «ρωσικού κόμματος» ΕΟΠ που δημιουργήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δεξιά Μάριος Φωτίου. Ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας, μια ιστορία για αυτόν παρακάτω.

Ο αρχηγός του κόμματος, Ανδρέας Θεοφυλάκτου, είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις και την ανεξήγητη αγάπη του για τη Ρωσία και τον Πούτιν, τους οποίους θαυμάζει ανοιχτά.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Το κύριο καθήκον του κόμματος «Ελπίς» είναι η ενεργός ανάπτυξη των δεσμών με τη Ρωσία. Ο Ανδρέας Θεοφυλάκτου το δήλωσε δημόσια σε συνέντευξή του στο πρακτορείο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου RIA Novosti 03/12/2024

«Ελπίς είναι το όνομα του πολιτικού μας κόμματος. Και αυτή είναι η ελπίδα να είσαι ξανά με τον ρωσικό λαό… Πολλά μπορούν να συμβούν όταν έχεις στο πλευρό σου μια τόσο ενωμένη χώρα όπως η Ρωσία. Καταλαβαίνω ότι είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρετανοί διατηρούν ακόμη βάσεις στο νησί μας. Άρα μια συμμαχία με τη Ρωσία θα έχει αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα», είπε ο Θεοφυλάκτου στο πρακτορείο του Κρεμλίνου.

«Στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν στην Κύπρο εκλογές σε διάφορα κυβερνητικά όργανα. Το κόμμα Ελπίς θα προτείνει τους υποψηφίους του σε τοπικούς δήμους. Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι που ζουν στην Κύπρο που παντρεύτηκαν πολίτες αυτής της χώρας ή άνοιξαν τη δική τους επιχείρηση στο νησί. Αλλά οι Κύπριοι χάνουν πολλά λόγω των κυρώσεων, πρώτα απ’ όλα, η τουριστική επιχείρηση υποφέρει», πρόσθεσε ο αρχηγός του κόμματος Ελπίς.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2024, ένα μήνα μετά την ιδρυτική συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, οι αρχηγοί της Ελπίς, Ανδρέας Θεοφυλάκτου και Μάριος Φωτίου, βρέθηκαν απροσδόκητα στην Αρμενία, όπου για πρώτη φορά έλαβαν μέρος ως πολιτικά πρόσωπα κράτους μέλους της Ε.Ε. σε μια δημόσια δράση, κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο στην κεντρική πλατεία του Ερεβάν.

Ένα περίεργο ξεκίνημα πολιτικής δραστηριότητας για νεοσύστατους Κύπριους πολιτικούς. Αλλά αυτό είναι με την πρώτη ματιά, αν δεν γνωρίζετε τους πραγματικούς σκοπούς του ταξιδιού τους.

Σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο πραγματικός σκοπός του ταξιδιού τους στην Αρμενία ήταν μια συνάντηση με τον έφορο της Μόσχας. Στη συνάντηση αυτή παρουσίασαν έκθεση προόδου και έλαβαν οδηγίες και χρηματοδότηση για μελλοντικά κομματικά έργα. Επιμελητής του κόμματος Ελπίς αποδείχθηκε ότι ήταν ο βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου Βιτάλι Μιλόνοφ, ο οποίος τελεί υπό κυρώσεις της ΕΕ.

Στη φωτογραφία φαίνονται οι Μιλόνοφ (δεύτερος από δεξιά), Θεοφυλάκτου (πρώτος από αριστερά) και Φωτίου (τρίτος από αριστερά)

Η συνάντηση στο Ερεβάν διοργανώθηκε λόγω της απαγόρευσης εισόδου του Μιλόνοφ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν. Στην παρούσα συγκυρία, ένα ταξίδι στη Μόσχα για τον Ανδρέα Θεοφυλάκτου και τον Μάριο Φωτίου θα ισοδυναμούσε με ειλικρινή ομολογία εργασίας για το Κρεμλίνο. Ως εκ τούτου, συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, η οποία έχει απευθείας πτήσεις και προς τις δύο χώρες.

Πηγή κοντά στην ηγεσία του κόμματος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο Μιλόνοφ στα μέσα του περασμένου έτους πρότεινε στον Φωτίου και τον Θεοφυλάκτου να συγκεντρώσουν γύρω τους Κύπριους με φιλορωσικές απόψεις, να δημιουργήσουν ένα πολιτικό κόμμα μαζί τους και να τους προτείνουν πρώτα υποψήφιους για δημοτικές και μετά για βουλευτικές εκλογές. Οι πολιτικές απόψεις και πεποιθήσεις αυτών των ανθρώπων δεν έχουν σημασία. Το κυριότερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη Ρωσία με θέρμη και υποστηρίζουν τις εγκληματικές πολιτικές της. Εξ ου και η παρουσία στην κομματική ηγεσία ανθρώπων με εκ διαμέτρου διαφορετικές πολιτικές απόψεις, όπως οι Θεοφυλάκτου και Κατσαντώνης.

Μάριος Φωτίου

Ωστόσο, η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου κόμματος δεν ανήκε στον Μιλόνοφ, του προτάθηκε από τη ρωσική πρεσβεία ή μάλλον τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες που λειτουργούν στην πρεσβεία. Προφανώς θεώρησαν τις διασυνδέσεις του στην Κύπρο αρκετά ισχυρές και εκτεταμένες για να υλοποιήσουν αυτό το έργο.

Η άρρηκτη σύνδεση του Μιλόνοφ με τη ρωσική κρατική ασφάλεια είναι γνωστή. Ο διάσημος δημοσιογράφος της Αγίας Πετρούπολης, συγγραφέας του βιβλίου «Πούτινμπουργκ», Ντμίτρι Ζαπόλσκι, είπε στον συγγραφέα αυτών των γραμμών για τη στρατολόγηση και τη δουλειά του για την FSB δύο χρόνια πριν από τον μυστηριώδη θάνατό του. Γνώριζε τον Μιλόνοφ από κοντά και μάλιστα, όπως είπε, ήταν φίλος μαζί του. Ο Ζαπόλσκι μίλησε για αυτόν με κάποια ζεστασιά, αποκαλώντας τον πολύ έξυπνο άτομο, αν και κυνικό, που κατανοεί τέλεια τους κανόνες του παιχνιδιού στη Ρωσία του Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μιλόνοφ έχει επίγνωση της τρέλας των πολιτικών του Πούτιν, αλλά για να επιβιώσει και να πετύχει σε τέτοιες συνθήκες, υποδύεται έξοχα έναν σκοταδιστή που έχει τρελαθεί με την Ορθοδοξία. Η FSB στρατολόγησε τον Μιλόνοφ όταν ήταν βοηθός της Σταροβόιτοβα. Μετά τη δολοφονία της, η πολιτική του καριέρα απογειώθηκε απότομα.

Ο Μιλόνοφ εμπιστεύτηκε τη δημιουργία του κόμματος στον έμπιστό του στην Κύπρο, Μάριο Φωτίου, και, όντας άνθρωπος έμπειρος στην πολιτική τεχνολογία, πρότεινε το όνομα Ελπίς.

Ο Μιλόνοφ και ο Φωτίου γνωρίζονται από παλιά. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Μιλόνοφ αγόρασε ακίνητο στην Αγία Νάπα, όπου ζει ο Φωτίου, καταχωρώντας το στο όνομα του πεθερού του. Προφανώς τότε γνωρίστηκαν.

Μιλόνοφ και Φωτίου

 

Ο Φωτίου έγινε ο έμπιστός του και εκτελεστής λεπτών αναθέσεων.

Το 2014, ο Μάριος Φωτίου, μετά από πρόσκληση του Μιλόνοφ, ήταν παρών ως «διεθνής παρατηρητής» στις εκλογές του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, στρατηγού της FSB Γκεόργκι Πολταβτσένκο, και μαζί με τον Μιλόνοφ συμμετείχαν στον αγιασμό ενός νέου ναού εκεί.

Το 2015, ο Φωτίου, ως επικεφαλής του εκλιπόντος Κυπριακού Ορθόδοξου Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε έκκληση στον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη να δημιουργήσει μια ρωσική στρατιωτική βάση στην Κύπρο. Η Izvestia ανέφερε αυτό.

Τον Απρίλιο του 2017, ο Φώτιου και ο Μιλόνοφ επισκέφτηκαν το ρωσικά κατεχόμενο έδαφος της Ουκρανίας, την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ». Επισκέφτηκαν την πόλη Nikolaevka όχι μόνο για να εκφράσουν ηθική υποστήριξη στους αυτονομιστές από το «DΝR», αλλά και για να παραδώσουν ρούχα, φάρμακα, walkie-talky και οπτικά σκοπευτικά για φορητά όπλα στους φιλορώσους τρομοκράτες, κάτι που είναι έγκλημα κατά την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Εκεί ο Μιλόνοφ και ο Φωτίου καμουφλαρισμένοι φωτογραφήθηκαν με όπλα στα χέρια παρέα με αυτονομιστές.

 

Στις 26 Φεβρουαρίου, μετά από συνάντηση με τον Μιλόνοφ, ο Ανδρέας Θεοφυλάκτου υπέβαλε έγγραφα στο υπουργείο Εσωτερικών για την καταχώρηση του κόμματος.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ανδρέας Θεοφυλάκτου παρακολούθησε μια εκδήλωση στρατολόγησης και προπαγάνδας που διοργάνωσε το Κρεμλίνο με την ονομασία «Παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαίας», που έλαβε χώρα στο Σότσι 1-7 Μαρτίου.

Στις 12 Μαρτίου ο Ανδρέας Θεοφυλάκτου έδωσε συνέντευξη στο προπαγανδιστικό έντυπο RIA Novosti του Κρεμλίνου, όπου δήλωσε την επιθυμία του να είναι με τον ρωσικό λαό και να αναπτύξει ενεργά δεσμούς με τη Ρωσία.

Είναι σαφές ότι το νέο κόμμα είναι μια σκέτη μπλόφα, μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για την αποσταθεροποίηση της κυπριακής κοινωνίας με τη βοήθεια των πρακτόρων τους. Μια τέτοια ειδική επιχείρηση με τη συμμετοχή ενός ατόμου όπως ο Μιλόνοφ μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την έγκριση της ηγεσίας του FSB.

Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας αυτού του είδους ανδρείκελο κόμμα, αν αναλογιστούμε αυτό που υπήρχε στην Κύπρο από το 2017 έως το 2021 «ρωσικό κόμμα» ΕΟΠ.

Η δραστηριότητα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Κύπρο και των πρακτόρων επιρροής τους αυξήθηκε κατακόρυφα με την εμφάνιση του Zyazikov στη Λευκωσία. Η κλίμακα και η επιθετικότητα των ενεργειών των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών για την αποσταθεροποίηση της Κύπρου με τη βοήθεια Ρώσων μεταναστών και Κυπρίων με ρωσικές διασυνδέσεις προκαλούν ανησυχία.

Πίσω τους μπορεί κανείς να δει τη δουλειά του έμπειρου αξιωματικού ασφαλείας Zyazikov, ο οποίος γνωρίζει καλά τις τοπικές συνθήκες και χρησιμοποιεί επιδέξια τις τεχνικές που ανέπτυξε η σοβιετική KGB.

Η Ρωσία, εκπροσωπούμενη από τον Zyazikov, επιδεικνύει ανοιχτή περιφρόνηση για την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και τις φιλοδοξίες της κυπριακής κοινωνίας για ενοποίηση του διαιρεμένου νησιού.

Ο Zyazikov αμφισβήτησε ανοιχτά την κυπριακή κοινωνία και την κυβέρνηση της δημοκρατίας οργανώνοντας εκλογές στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της χώρας. Με αυτό το διάβημα έκανε ουσιαστικά ένα βήμα προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του βόρειου τμήματος του νησιού, το οποίο βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική κατοχή, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με τη διπλωματική του ιδιότητα και τον βαθμό του πρέσβη.

Κανείς δεν επέτρεψε ένα τόσο ανοιχτά εχθρικό βήμα προς την Κύπρο από την τουρκική εισβολή το 1974.

Η Μόσχα χρειάζεται αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ένας τομέας εργασίας προτεραιότητας για την αντιπροσωπεία της. Ο διορισμός του στρατηγού της FSB Zyazikov ως πρεσβευτή στη Λευκωσία ταιριάζει απόλυτα σε αυτή τη λογική. Πίσω από αυτό το ραντεβού φαίνονται ξεκάθαρα τα σχέδια του Κρεμλίνου για την Κύπρο.

Για πολλούς λόγους, η Μόσχα βλέπει την Κύπρο ως έναν αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας, από τον οποίο είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει η αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Ρώσου στρατηγού κρατικής ασφάλειας Zyazikov δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να φέρει τις φιλορωσικές δυνάμεις στην εξουσία στη χώρα . Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα εργαλεία — δημοκρατικές εκλογές και μια ενωμένη, καλά οργανωμένη και υπάκουη πέμπτη στήλη του Κρεμλίνου, που είναι η ρωσική διασπορά της Κύπρου και οι Κύπριοι με φιλορωσικές απόψεις που την έχουν προσχωρήσει.

Σύντομα θα δούμε αν η κυπριακή κοινωνία είναι αρκετά σοφή ώστε να μην επιτρέψει σε μια εχθρική μειονότητα, που ελέγχεται από τη Μόσχα, να καταλάβει την πολιτική εξουσία στη χώρα και να διατηρηθεί ως ελεύθερο ευρωπαϊκό έθνος.

 

Boris Demash, ειδικά για την Cyprus Daily News