Το κυπριακό «πορτοφόλι FSB» προσποιήθηκε τον ιδιοκτήτη γκαλερί

Στις 14 Μαρτίου στη Λεμεσό, η αστυνομία συνέλαβε δύο Ρώσους πολίτες κατά τη διάρκεια έρευνας για τις δραστηριότητες ενός δικτύου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που δημιούργησαν. Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν 768.000 ευρώ μετρητά.

Ένας από τους συλληφθέντες συνελήφθη καθώς έβγαινε από τη γκαλερί Haute Art στην οδό Αγίας Ζώνης και έμπαινε σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο εκεί κοντά. Στην τσάντα του βρέθηκαν 17 φάκελοι συνολικού ποσού 161.425 ευρώ.

Ο 43χρονος άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στην αστυνομία.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία συνέλαβε στη γκαλερί και δεύτερο ρώσο υπήκοο, 41χρονο συνιδιοκτήτη του καταστήματος.

Κατά την έρευνα στους χώρους της γκαλερί βρέθηκαν 706.300 ευρώ, 22.539 δολάρια, 1.375 λίρες στερλίνες, δύο χρηματοκιβώτια, δύο μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων και άδειοι χάρτινοι φάκελοι, όπως εκτιμούν οι ανακριτές, ότι χρησιμοποιήθηκαν για συσκευασία χρημάτων.

Το δικαστήριο έστειλε και τους δύο φερόμενους ως εγκληματίες υπό κράτηση. Κατηγορούνται για συνωμοσία για διάπραξη εγκλημάτων, εγκληματική κατοχή περιουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στην Ευρώπη, χιλιάδες Ρώσοι ξεπλένουν χρήματα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η σύλληψη ενός από αυτούς μοιάζει με συνηθισμένο γεγονός. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Η Haute Art Gallery στην οδό Αγίας Ζώνης στη Λεμεσό, ανήκει στην εταιρεία HAUTEART BY MASHA KARMANOVA LIMITED, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021 και ονομαζόταν αρχικά MATRESHKA GALLERY LTD. Οι ιδιοκτήτες του είναι η Mariia Karmanova και ο Aleksandr Karmanov. Σύμφωνα με το μητρώο εταιρειών της Κύπρου, ο καθένας από αυτούς κατέχει το 50% των μετοχών.

Τον Ιούνιο του 2023, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της στο σημερινό της.

Η βιογραφία της Maria Karmanova δεν ξεχωρίζει με κάτι το αξιοσημείωτο, σε αντίθεση με τον σύζυγό της.

Ο Aleksandr Karmanov, γεννημένος το 1983 στο Νίζνι Νόβγκοροντ, είναι, σύμφωνα με στοιχεία από τη Μόσχα, ένας από τους μεγαλύτερους ταμειακούς στη Ρωσία, που ειδικεύεται στην παράκαμψη των κυρώσεων.

Στην Κύπρο είναι γνωστός με το παρατσούκλι Μυρζικ-Murzik. Για αρκετά χρόνια παρείχε υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων από τη Ρωσία στην Κύπρο και οι πελάτες του, Ρώσοι που ζούσαν στο νησί, επικοινωνούσαν μαζί του μέσω Telegram με το συγκεκριμένο ψευδώνυμο.

Ένας από τους πελάτες του Murzik-Karmanov μας είπε ότι μετέφερε ποσά από μερικές χιλιάδες έως κάμποσα εκατομμύρια ευρώ.

Στη Μόσχα, στον πύργο Federatsiia Vostok του συγκροτήματος της Moscow City, υπάρχει ένα ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης που ανήκει στον Murzik-Karmanov, το οποίο έγινε η βάση του παγκόσμιου δικτύου του για την εξαργύρωση κρυπτονομίσματος και τη μεταφορά χρημάτων από τη Ρωσία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως Κύπρος. Οι πελάτες φέρνουν χρήματα στο γραφείο του στη Μόσχα σε βαλίτσες και τσάντες και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα στο επιθυμητό νόμισμα σε άλλες χώρες χρησιμοποιώντας τον αριθμό που έχει εκχωρηθεί στο έμβασμα και τον κωδικό πρόσβασης που παρέχεται στον πελάτη.

Κατόπιν αιτήματος του πελάτη, τα χρήματα μπορούν να μεταφερθούν σε κρυπτονομίσματα ή να πιστωθούν στον λογαριασμό οποιασδήποτε εταιρείας σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Για τη διευκόλυνση των πελατών, η Murzik-Karmanov διοργάνωσε παράδοση ταχυμεταφορών. Το αυτοκίνητό του μετέφερε καθημερινά πακέτα που περιείχαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε όλο το νησί. Ένας από τους πελάτες είπε ότι μέσω αυτού μετέφερε 12 εκατομμύρια ευρώ από τη Μόσχα στην Κύπρο σε τρεις ισόποσες δόσεις μέσα σε δύο εβδομάδες.

Το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Karmanov-Murzik στην πόλη της Μόσχας λειτουργεί με την άδεια και υπό τον έλεγχο της FSB, πληρώνοντας ένα «τέλος συνδρομής» και εκτελώντας εργασίες από τις ειδικές υπηρεσίες. Στις αρμοδιότητές του, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται χρηματοδότες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών και συνδεδεμένων τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Επιπλέον, συλλέγει σχολαστικά τα δεδομένα των πελατών του και τα μεταφέρει στους επιμελητές του στο FSB. Αυτή είναι η πρακτική όλων των ανταλλαγών κρυπτογράφησης στη Ρωσία, όπου πληροφορίες σχετικά με πελάτες μεταφέρονται αμέσως σε υπηρεσίες πληροφοριών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η απομόνωση των ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επέτρεψαν στον Alexander Karmanov να δημιουργήσει μια ακμάζουσα επιχείρηση γρήγορων μεταφορών από τη Ρωσία στο εξωτερικό, παρακάμπτοντας όλα τα συστήματα ελέγχου.

Χάρη σε αυτόν, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπόρεσαν να αποσύρουν εύκολα, αθόρυβα και χωρίς προβλήματα τεράστια χρηματικά ποσά από τη Ρωσία στη Δύση, παραμένοντας απαρατήρητοι από τις ρυθμιστικές αρχές των δυτικών χωρών.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει τη χρήση κρυπτονομίσματος στη Ρωσία για την παράκαμψη των κυρώσεων. Ο Karmanov έγινε ένα από τα βασικά πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για τη διασφάλιση της χρήσης κρυπτονομίσματος προς το συμφέρον της Ρωσίας. Μαζί με το FSB, ο Murzik-Karmanov δημιούργησε σημεία εξαργύρωσης USDT σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ και άλλων χωρών.

Στην Κύπρο υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα πλυντήρια στην Ευρώπη για την αγορά USDT και την παράκαμψη των κυρώσεων, που δημιούργησαν οι Ρώσοι. Σχεδόν ολόκληρη η ροή κρυπτονομίσματος που έρχεται στο νησί, ξεκινά με μαύρα μετρητά σε ανταλλακτήρια κρυπτονομίσματος στο Moscow City.

Το νησί είναι επίσης η βάση μεγάλων εταιρειών πληροφορικής, καθώς και εταιρειών στοιχημάτων με ρωσικές ρίζες, οι οποίες μεταπήδησαν στη χρήση USDT για πληρωμές λόγω προβλημάτων με τις τράπεζες.

Επιπλέον, υπάρχει ένα μεγάλο πορνοχάμπ στην Κύπρο, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης USDT για πληρωμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώνεται ένα τεράστιο ποσό USDT στο νησί, το οποίο πρέπει να μετατραπεί σε μετρητά σε τεράστιους όγκους. Μέχρι πρόσφατα, η Murzik-Karmanov παρείχε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του τζίρου.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Κύπρο με ρωσικές ρίζες χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες του.

Επιπλέον, οι Ρώσοι εισάγουν τεράστια ποσά μετρητών από τα κατεχόμενα, όπου η ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων νομιμοποιείται από τις κατοχικές αρχές.

Ταχυμεταφορείς με μεγάλα ποσά βρώμικων μετρητών από διάφορα μέρη της Ευρώπης ρωσικής καταγωγής συνέρρεαν στο Murzik. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυπριακές αρχές έχουν καταγράψει σταθερή αύξηση των μετρητών που εισάγονται στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα χρήματα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά USDT, επιτρέποντας στους Ρώσους τη παράκαμψη των κυρώσεων σε όλο τον κόσμο.

Αυτές οι τεράστιες ροές χρημάτων δεν ελέγχονται από κανέναν, γεγονός που δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για διαφθορά και εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία και οι υπηρεσίες πληροφοριών της κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν την επιρροή τους στην Κύπρο, όπου, εκμεταλλευόμενοι τις μοναδικές συνθήκες, μπορούν να διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών.

Σχεδόν όλες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες του Murzik-Karmanov. Χάρη στη συνεργασία του, ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να δεχτούν κρυπτονομίσματα ως πληρωμή για ακίνητα.

Πολλοί Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις και χωρίς να τραβήξουν την προσοχή των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, για να αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα που αγοράζονται με εγκληματικά χρήματα από το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Murzik στη Μόσχα. Μεταξύ των αγοραστών είναι μέλη των οικογενειών Ρώσων αξιωματούχων, αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικοί και προπαγανδιστές του Πούτιν.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω Murzik-Karmanov. Δεχόταν κρυπτονομίσματα από αγοραστές ακινήτων, τα εξαργύρωνε και τα μετέφερε σε κατασκευαστικές εταιρείες ή κατέθεσε κεφάλαια στους λογαριασμούς τους από διάφορες δικαιοδοσίες. Κανείς δεν έκανε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση των κεφαλαίων ούτε ενδιαφέρθηκε για τα βιογραφικά των αγοραστών.

Το 2021, ο Murzik-Karmanov αγόρασε μια εν λειτουργία γκαλερί στη Λεμεσό, με σκοπό να πραγματοποιεί τις εγκληματικές του δραστηριότητες. Οι νέοι ιδιοκτήτες μετέτρεψάν την σε ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της τέχνης. Γίνονταν συχνά εκθέσεις, συναντήσεις με καλλιτέχνες, συζητήσεις για τις νέες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, δεκάδες, εκατοντάδες και εκατομμύρια ευρώ μαύρου χρήματος από τη Ρωσία συσκευάζονται σε φακέλους και σακούλες στο βοηθητικό χώρο της γκαλερί.

Ο Karmanov χρησιμοποίησε με μαεστρία τη γκαλερί ως κάλυμμα για τις εγκληματικές του δραστηριότητες.

Ο γκαλερίστας Karmanov διαθέτει περισσότερα από είκοσι εστιατόρια στη Λεμεσό, συμπεριλαμβανομένων πολλών αξιοσημείωτων εγκαταστάσεων που άνοιξαν τα τελευταία δύο χρόνια. Ανάμεσά τους είναι πολλά εστιατόρια που σερβίρουν ιταλική κουζίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από υπάλληλο ενός εστιατορίου του, διεκπεραιώνονται περισσότερες παραγγελίες μέσω των ταμειακών μηχανών αυτών των καταστημάτων από αυτές που έγιναν στην πραγματικότητα. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει τη νομιμοποίηση μέρους των μετρητών.

Όλες οι εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο νησί, χρειάζονται πάντα μετρητά για διάφορους σκοπούς, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τα πάντα με κρυπτονομίσματα. Επομένως, ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσουν μετρητά είναι να εξαργυρώσουν κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Σχεδόν όλες οι μεγάλες και μεσαίες εταιρείες πληροφορικής στην Κύπρο χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες του Karmanov, αφού μόνο αυτός μπορούσε να τους παρέχει το απαιτούμενο ποσό μετρητών.

Κατά τη σύλληψη, κατασχέθηκαν οκτώ κινητά τηλέφωνα από τον Καρμάνοφ. Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν, αυτά τα smartphone έχουν πρόσβαση σε δεκάδες «κρύα» (κρυπτογραφικά) πορτοφόλια που περιέχουν περισσότερα από εκατό εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων ανήκει σε άτομα της FSB και του περιβάλλοντος του εγκληματία πολέμου Πούτιν, καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Δεδομένης της κλίμακας και της ιδιαιτερότητας των οικονομικών επιχειρήσεων του Karmanov στο νησί, οι δραστηριότητές του αναπόφευκτα ελέγχονταν και χρησιμοποιήθηκαν από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών που δρούσαν στην Κύπρο υπό διπλωματική κάλυψη. Ο Karmanov ήταν ενσωματωμένος στον μηχανισμό των ρωσικών πληροφοριών και ήταν υπεύθυνος για την αδιάλειπτη χρηματοδότηση ρωσικών μυστικών επιχειρήσεων και των πρακτόρων τους στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.

Η εμφάνιση εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην αστυνομία Λεμεσού κατά την ανάκριση των συλληφθέντων και η ανεπιτυχής προσπάθειά του να βγάλει τον γκαλερίστα από εκεί δείχνει τη σοβαρότητα των διασυνδέσεων του Karmanov με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο λάτρης της υψηλής τέχνης παρουσίασε έντονη επιδείνωση της υγείας του, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία Λεμεσού. Οι γιατροί δήλωσαν την ανάγκη παραμονής του στο νοσοκομείο μέχρι το τέλος της κράτησής του.

Όπως μας είπαν πηγές στο νοσοκομείο, πριν φτάσει ο ασθενής, άτομα που μιλούσαν μεταξύ τους ρωσικά, μίλησαν με τους γιατρούς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Karmanov είναι ο φορέας των μυστικών των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών και γνωρίζει τις μεθόδους εργασίας τους, είναι σημαντικό για αυτόν να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία του και να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

 

Boris Demash, ειδικά για την Cyprus Daily News