Στρατηγός FSB πραγματοποίησε με επιτυχία μια «ενεργή εκδήλωση*» στην Κύπρο

Στη Λάρνακα στις 6 Μαΐου και στη Λεμεσό στις 7 Μαΐου, οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, υπό την ηγεσία του στρατηγού της FSB Murad Zyazikov πραγματοποίησαν με επιτυχία μια «ενεργή εκδήλωση*» που είναι μια ειδική επιχείρηση προπαγάνδας υπό το πρόσχημα των εκδηλώσεων προς τιμήν των πεσόντων ηρώων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει WW3.GR.

Το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων CNA συμμετείχε στην ενημερωτική υποστήριξη της ενεργού εκδήλωσης* των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών και διέδωσε πληροφορίες που προετοιμάστηκαν στη ρωσική πρεσβεία με τον τίτλο: «Russian Ambassador praises Cypriots’ fight against fascism during WWII» — «Ο Ρώσος Πρέσβης επαινεί τον αγώνα των Κυπρίων κατά του φασισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για ενέργεια μνήμης, αλλά για προγραμματισμένη προπαγανδιστική εκδήλωση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών που πραγματοποιείται για την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής μεταξύ Κυπρίων και ρωσόφωνων κατοίκων της Κύπρου. Αυτή η συγκέντρωση παρουσίασε τα ψέματα της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, καθώς και την κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Alexander Smol και η Yana Poplavskaya, εκπρόσωποι του «Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου», κατά του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, κατηγόρησαν τις αρχές της ΕΕ για παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, διάδοση ψεμάτων και παραπληροφόρησης, έλλειψη ελευθεριών και υποστήριξη του φασισμού και του εθνικισμού. Παρουσίασαν τη Ρωσία ως χώρα ελευθερίας, δικαιοσύνης, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία πολεμά τον φασισμό στην Ευρώπη. Το ψέμα αυτό επανέλαβαν και άλλοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου Ρώσων συμπατριωτών στην Κύπρο Dmitry Apraksin και ο πληρωμένος προπαγανδιστής του «ρωσικού κόσμου» στην Κύπρο Μίκης Φιλανιώτης.

Έκπληξη και λύπη προκαλεί η συμμετοχή του κυπριακού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων στη διάδοση παραπληροφόρησης από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Αν αυτό γίνεται εσκεμμένα ή λόγω έλλειψης κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων του έργου των ρωσικών κρατικών δομών, μένει να το ψάξουμε. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Ρώσου πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία και σειράς άλλων Ρώσων διπλωματών στην εκδήλωση που οργάνωσε και πραγματοποίησε μια οργάνωση υπό κυρώσεις της ΕΕ, αρχηγός της οποίας είναι ο εγκληματίας πολέμου Πούτιν, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στις 25 Φεβρουαρίου 2023, το Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων των χωρών της ΕΕ.

«Η ONF («Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο») κατέχει τα δικαιώματα εμπορικού σήματος για το σύμβολο «Z», το οποίο χρησιμοποιείται για να δείξει υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα μέλη του ONF είναι υπεύθυνα για τη διοργάνωση πολλών δημόσιων συγκεντρώσεων για την υποστήριξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας…» αναφέρει η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Φεβρουαρίου 2023. Τέτοιες ενέργειες του επικεφαλή της ρωσικής διπλωματικής αποστολής φυσικά θα πρέπει να θεωρηθούν ασυμβίβαστες με την διπλωματική ιδιότητα του στρατηγού της FSB Murad Zyazikov. Εάν ο στρατηγός της FSB Murad Zyazikov θα συνεχίσει να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά του ατιμώρητα υπό διπλωματική κάλυψη στο έδαφος της Κύπρου, εάν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κλείσουν τα μάτια σε αυτή την κραυγαλέα περίπτωση παραβίασης διπλωματικού καθεστώτος από τον Ρώσο πρεσβευτή ή όχι, θα το δούμε σύντομα.

Boris Demash


*  Ενεργή εκδήλωση είναι ανοιχτές ή κρυφές συγκεκριμένες επιχειρήσεις (γεγονότα) υπηρεσιών ή υπηρεσιών πληροφοριών, με στόχο την άσκηση ευεργής επιρροής σε τομείς ενδιαφέροντος στην πολιτική ζωή των χωρών, την εξωτερική πολιτική τους, την επίλυση διεθνών προβλημάτων, την παραπλάνηση του εχθρού, την υπονόμευση και αποδυνάμωση των θέσεων του, διατάραξη των προθέσεων του και επίτευξη άλλων στόχων. [περισσότερα εδώ]