Χρίστος Χρίστου: Είμαστε το μοναδικό κόμμα που δεν εμπλέκεται σε κανένα σκάνδαλο

Τον Μάιο του 2021 στην Κύπρο θα διεξαχθούν οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας περιπλέκεται από τις ενέργειες της Τουρκίας, το σκάνδαλο με διαβατήρια και τη διαφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα των παράνομων μεταναστών.

Το Cyprus Daily News πήρε συνέντευξη από τον αρχηγό του κόμματος Ε.ΛΑ.Μ, όπου ο κ. Χρίστος Χρίστου εξέφρασε τη θέση σχετικά με αυτά τα θέματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το EΛAM, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είναι το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο πολιτικό κόμμα στην Κύπρο, που αυξάνει ενεργά τον αριθμό των υποστηρικτών του μεταξύ των ψηφοφόρων.

— Το κόμμα σας έχει αμφιλεγόμενη φήμη. Υπάρχουν άνθρωποι που σας λένε πατριώτες, άλλα και αυτοί που σας λένε φασίστες και ξενοφοβικούς. Τα ΜΜΕ πολύ λίγα γράφουν για σας, αλλά και αν κάποιος δημοσιεύει υλικό για το κόμμα σας, τότε, κατά κανόνα σε ένα αρνητικό πλαίσιο. Ποιοί είστε πραγματικά;

Το Ε.ΛΑ.Μ είναι ένα λαϊκό, εθνικιστικό, πατριωτικό κόμμα. Οι χαρακτηρισμοί των πολιτικών μας αντίπαλων είναι αναληθείς. Προσπαθούν να επιβάλλουν στους πολίτες της Κύπρου την εντύπωση πώς εμείς είμαστε φασίστες και ξενοφοβικοί. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τον όρο και ούτε και είμαστε φασίστες, αλλά ούτε και ξενοφοβικοί. Εμείς είμαστε πατριώτες για τη χώρα μας και τον λαό μας. Αγαπάμε την πατρίδα, το λαό, την οικογένεια. Δεν βλέπω που είναι το κακό.

Η δική μας παράταξη δεν είναι μπλεγμένη σε κανένα σκάνδαλο είτε οικονομικό, είτε άλλης φύσεως και άρα δεν υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα με τα οποία να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα όσα το Ε.ΛΑ.Μ διεκδικεί για το λαό μας. Οι ακραίοι χαρακτηρισμοί που καταλογίζονται εναντίον μας από τα άλλα κόμματα είναι λόγω έλλειψης κάποιων σοβαρών επιχειρημάτων εναντίον μας. Απλά είμαστε το μοναδικό κόμμα, αυτήν την στιγμή, που δεν εμπλέκεται σε κανένα σκάνδαλο.

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  παλαιότερα δεν είχαμε την ευκαιρία να έχουμε πολλές παρουσίες. Τα τελευταία, όμως, χρόνια αυτές έχουν αυξηθεί.

— Είχα διαβάσει κάπου πως μέλη του κόμματος σας είχαν εμπλακεί σε επεισόδια με αλλοδαπούς μετανάστες. Αληθεύει αυτό;

Έχουμε κατηγορηθεί κατά καιρούς για κάποια περιστατικά εκ των οποίων ορισμένα οδηγήθηκαν ενώπιων της δικαιοσύνης όπου και αποδείχτηκε ότι η παράταξη μας δεν εμπλεκόταν. Και να προσθέσουμε κάτι ακόμα. Ως πολιτική παράταξη, όσον αφορά το μεταναστευτικό θέμα, εμείς προτείνουμε μια σωστή μεταναστευτική πολιτική. Δεν είναι ο σκοπός μας να λύσουμε οτιδήποτε μέσα από τη βία. 

— Πιστεύετε ότι η Κύπρος είναι μόνο για τους κύπριους, ή οι άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων και θρησκειών μπορούν να ζήσουν σε αυτό το όμορφο νησί;

Πιστεύουμε ότι στην Κύπρο μπορούν να ζήσουν όσοι άνθρωποι σέβονται τον πολιτισμό μας, βρίσκονται νόμιμα στην χώρα και τους έχει ανάγκη η κυπριακή οικονομία ως εργατικό δυναμικό. Απόδειξη για αυτό είναι το ότι για πολλές δεκαετίες βρίσκονται εδώ μειονότητες όπως είναι οι μαρωνίτες και οι αρμένιοι με τους οποίους οι ελληνοκύπριοι έχουν αρμονικές και φιλικές σχέσεις.

— Και το Ε.ΛΑ.Μ δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τους μαρωνίτες και τους αρμενίους;

Όχι. Μάλιστα όσον αφορά τους αρμενίους, μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή του Αρτσάχ, το Ε.ΛΑ.Μ βρέθηκε στο πλευρό των αρμένιων που ζουν στη Κύπρο και διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο αυτόν και τους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν όμως δύο θέματα για τα οποία το Ε.ΛΑ.Μ έχει έντονη άποψη  και πολιτική γραμμή. Το πρώτο αφορά τους τουρκοκυπρίους. Εμείς τους αναγνωρίζουμε ως μειονότητα και αναγνωρίζουμε ότι έχουν πολιτικά αλλά και αστικά δικαιώματα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, όμως, παίζει σήμερα το παιχνίδι της άγκυρας και διεκδικεί να έχει την ίδια πολιτική μεταχείριση που έχει η επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Δηλαδή ζητά δικαιώματα που αντιστοιχούν στο 50% του πληθυσμού ενώ την ίδια στιγμή είναι μόλις το 18% ολόκληρου του λαού. Εμείς θεωρούμε αυτό το αίτημα αντιδημοκρατικό και σε καμία περίπτωση δεν θα το αποδεχτούμε.

Το δεύτερο σημείο αφορά την ανεξέλεγκτη και παράνομε μετανάστευση. Κάτι με το οποίο διαφωνούμε και μπορούμε να εξηγήσουμε τους λόγους είτε σε αυτήν την ερώτηση είτε σε αυτές που ακολουθούν.

— Και έχετε αντίθετη άποψη από αυτή της κυβέρνησης;

Φυσικά. 

— Τι βάζετε στην έννοια «λαϊκός και κοινωνικός εθνικισμός»; Τέτοιες φράσεις δεν είναι πλέον εύκολα αποδεκτές στην κοινωνία μας και μπορεί να παραπέμψουν  στο γερμανικό εθνικό σοσιαλισμό του Χίτλερ και στον ιταλικό φασισμό του Μουσολίνι.

Να επαναλάβω για μία ακόμα φορά ότι εμείς δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ούτε ναζί αλλά ούτε και φασίστες. Δεν έχουμε τίποτα κοινό με το γερμανικό ναζισμό ή με τον ιταλικό φασισμό. Εθνικισμός για μας σημαίνει αγάπη προς την πατρίδα και τον λαό σου. 

Εμείς ειδικά στην Κύπρο, ζούμε σε μία χώρα ημι-κατεχόμενη γιατί όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή το σαράντα περίπου της εκατό της χώρας βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Και ζούμε συνέχεια, ως χώρα εννοώ, υπό την διαρκή απειλή της Τουρκίας, η οποία δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επομένως, ο βασικός στόχος του κινήματος είναι η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητο κράτος. 

— Την αυτότητα των ελληνοκυπρίων ή όλων των κυπρίων;

βλέπω να σας απασχολεί ο όρος ελληνοκύπριοι, ως εκ τούτου, πιστεύω πως είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Στο κυπριακό σύνταγμα αναφέρονται μόνο δύο κατηγορίες πολιτών. Οι έλληνες και οι τούρκοι. Μόνο αυτές οι δύο κατηγορίες. Ακόμα και οι αρμένιοι και οι μαρωνίτες είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινότητα. Αυτά όσον αφορά τα συνταγματικά.

Όμως και ιστορικά, για τρεις χιλιάδες χρόνια υπάρχει συνεχείς παρουσία ελλήνων στην Κύπρο ως μόνιμοι κάτοικοι αυτού του τόπου. 

— Ώστε η Κύπρος ανήκε ιστορικά στον ελληνικό πολιτισμό και στην ελληνική εθνική ταυτότητα;

Αυτό πιστεύουμε και αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. 

Αν θυμηθούμε λίγο τα γεγονότα του 1955 και τον ένοπλο αγώνα που τότε είχε σαν σκοπό τη ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα Όμως ο αγώνας αυτός κατέληξε τελικά την δημιουργία του κυπριακού κράτους το οποίο σήμερα εμείς θεωρούμε πως πρέπει να διατηρηθεί. Εννοώντας βέβαια την κρατική μας υπόσταση, γιατί είναι το μοναδικό πράγμα που διασφαλίζει την ύπαρξη της Κύπρου το διεθνές στερέωμα. 

Όσον αφορά το λαϊκό κομμάτι, και τι ακριβώς εννοούμε με αυτόν τον όρο, καταρχήν τονίζει ότι και η ίδια η ηγεσία και τα στελέχη του Ε.ΛΑ.Μ προέρχονται από τη λαϊκή τάξη. Εννοώντας τη μεσαία τάξη και ότι δε είναι και αυτή προϊόν μίας συγκεκριμένης οικογένειας επειδή στη Κύπρο υπάρχει το σύστημα των πολιτικών οικογενειών. Δηλαδή από τον λαό για τον λαό. Επίσης τονίζει ότι το δικό μας κίνημα δεν στηρίζει τα συμφέροντα μιας οικονομικής ολιγαρχίας ή τραπεζικών ιδρυμάτων ή οποιονδήποτε άλλων που μπορούν, μέσα από την οικονομική τους δύναμη να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις. 

— Ποιοι είναι οι ψηφοφόροι σας εν σχέση με την κοινωνική κατάσταση, το επάγγελμα και την ηλικία τους; Υπάρχουν ανάμεσά τους και ρωσό-φωνοι;

Οι ψηφοφόροι μας καταρχήν αυτήν την στιγμή προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλα τα επαγγέλματα. Μια αλήθεια, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξακριβωθεί, είναι πως ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας επιλέγει το Ε.ΛΑ.Μ ως το κόμμα εκείνο το οποίο θεωρεί  ότι μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο σύστημα. Από ότι μάθαμε σίγουρα έχουμε ρωσό-φωνους υποστηρικτές, είτε αφορά άτομα ρωσικής καταγωγής είτε έλληνες του Πόντου. Όσον αφορά τους πόντιους, απλά να προσθέσω, πως τα τελευταία χρόνια και το τελευταίο διάστημα έχουμε αναπτύξει έντονη δράση μαζί τους, προσπαθώντας ακόμα να τους βοηθήσουμε με κάποια ζητήματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει φροντίσει το κυπριακό κράτος να τα επιλύσει.

— Έχετε οποιανδήποτε συνεργασία με ρωσικές πολιτικές οντότητες. Αν ναι, ποιες;

Όχι, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά επίσημη συνεργασία. Κατά καιρούς υπήρξε κάποια επαφή με τη ρωσική πρεσβεία όπως αντίστοιχα κάνει και με τα υπόλοιπα κόμματα. 

— Ένα από τα σημεία του προγράμματος του κόμματος σας είναι να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει πάρει για την Κύπρο και για την Ευρώπη συνολικά ανησυχητικές διαστάσεις. Ποια είναι η δράση σας; Τι πρέπει να κάνετε, όπως αλλαγές στη νομοθεσία για να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών;

Καταρχήν να πω ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει τεράστιο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποίαν ανήκουμε, δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική την οποίαν εφαρμόζουν όλες οι χώρες. Υπάρχουν μόνο κάποιες γενικές οδηγίες. Παραδείγματος χάριν, η οδηγία της Ευρώπης είναι να υποδέχεται η κάθε χώρα μέχρι 1 % του πληθυσμού της σε παράνομους μετανάστες ή σε αιτητές ασύλου. Αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο, το 4 % του πληθυσμού είναι νόμιμα και εγγεγραμμένοι  αιτητές πολιτικού ασύλου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών. Οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Τα επόμενα 5 χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει το 10% και μιλάμε μόνο για αιτητές πολιτικού ασύλου, όχι γενικά οι παράνομοι μετανάστες. 

Αυτό για μια χώρα με τα δεδομένα της Κύπρου, θα φέρει μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας. Επίσης, η οικονομία της Κύπρου επηρεάζεται επειδή οι πλείστοι από αυτούς τους ανθρώπους συντηρούνται με κρατικά επιδόματα.

— Λέτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ξοδεύει δυσανάλογα μεγάλα κονδύλια για αυτούς τους ανθρώπους;

Να σας δώσω συγκεκριμένους αριθμούς. Μόνο με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, δηλαδή τον προηγούμενο, εγκρίθηκαν 70 εκατομμύρια ευρώ. Όχι από ευρωπαϊκό οργανισμό και όχι από ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά από τον προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το τρίτο σημείο το οποίο είναι πρόβλημα για μας, είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες και δεν την διάθεση να ενταχθούν σε μια κοινωνία όπως την δική μας, η οποία έχει δυτικό τρόπο σκέψης και φιλοσοφίας.

Από την πλευρά μας προσπαθούμε, μέσα από προτάσεις νόμου τις οποίες έχουμε καταθέσει στο κοινοβούλιο, να χαράξουμε μία σωστή μεταναστευτική πολιτική. Επίσης ζητούμε την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία προβλέπει την άμεση απέλαση όσων εισέρχονται παράνομα εντός των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να αναφέρω, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου, αφήνει την κάθε χώρα να εφαρμόσει τη δικήν της πολιτική. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία δεν αποδέχεται κανένα μετανάστη όπως και η Πολωνία επίσης. Η δε Ισπανία, προχώρησε πρόσφατα σε μαζικές απελάσεις. Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι σημαντικό διότι έχει την απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που τη δικαιώνει για αυτό το οποίο έκανε.    

Και σαν τελευταίο σημείο, μέσα από τη δράση του Ε.ΛΑ.Μ, διοργανώνουμε επίσης διαμαρτυρίες για αυτό το θέμα και κυρίως σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα αυτόν το πρόβλημα.    

— Οι άνθρωποι που φθάνουν παράνομα στην Κύπρο από διάφορες χώρες συχνά αποκαλούν τους εαυτούς τους πρόσφυγες και ζητούν άσυλο. Συχνά αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι. Κάνετε διαχωρισμό  προσφύγων από παράνομους μετανάστες, ή για σας είναι όλοι το ίδιο;

Εμείς πιστεύουμε ότι για να θεωρείται κάποιος πρόσφυγας, πρέπει να προέρχεται άμεσα από εμπόλεμη ζώνη. Οι πλείστοι άνθρωποι που έρχονται στην Κύπρο έρχονται μέσω Τουρκίας. Η οποία Τουρκία έχει αναλάβει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών  και για αυτόν το λόγο λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο ως υποστήριξη. Επομένως, εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι οι άνθρωποι που έρχονται μέσω Τουρκίας είναι πρόσφυγες. Και με βάση όσα έχουμε αναφέρει στην προηγούμενη ερώτηση, η Κύπρος, ούτως ή αλλιώς φιλοξενεί έναν αριθμόν πολύ μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε. Εάν επιθυμούν άλλες χώρες της Ευρώπης να τους φιλοξενήσουν, μπορούν να τους πάρουν. 

— Μεταξύ των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στην Κύπρο υπάρχουν πολίτες πολλών χωρών. Ωστόσο, τη συντριπτική πλειοψηφία αποτελούν οι κάτοικοι των μουσουλμανικών χωρών της μέσης ανατολής. Τώρα είναι προφανές ότι οι περισσότεροι από αυτούς φέρνουν μαζί του στην Κύπρο τον τρόπο ζωής, τη νοοτροπία, τους κανόνες συμπεριφοράς και την κοσμοθεωρία τους, τη δική τους σχέση με τις γυναίκες, την έλλειψη σεβασμού της ξένης περιουσίας και την περιφρόνηση της ζωής του άλλου. Οι περισσότεροι από αυτούς που περιφρονούν την ίδια την έννοια των δικαιωμάτων του ανθρώπου και απορρίπτουν ευρωπαϊκές αξίες, πιστεύοντας ότι αυτές είναι ανάξιες των δικών τους. Αλλά, όταν το κάνουν αυτό, τείνουν συνάμα να ζουν στην Ευρώπη και να απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα.

Δηλαδή αυτοί φέρνουν μαζί τους κάτι από το οποίο τους κάνει να φεύγουν από τις χώρες τους και δεν βλέπουμε να είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία. Αντίθετα, βλέπουμε την ασέβεια προς τους τοπικούς νόμους και τις παραδόσεις, την απροθυμία να ακολουθήσουν τους τοπικούς κανόνες δεοντολογίας και την προσπάθεια να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες στην Κύπρο. Αυτό οδήγησε στο γεγονός ότι στην Κύπρο έχει επιδεινωθεί το εγκληματικό περιβάλλον. Επιπλέον, είμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα δεν είναι απολύτως χαρακτηριστικά για την Κύπρο. Όλοι θυμούνται πως πρόσφατα συμμορία αράβων τρομοκράτησε τους κατοίκους της Χλώρακας. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, αλλά για την Κύπρο είναι ένα νέο φαινόμενο. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε σε αυτή την κατάσταση; Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία των ανθρώπων, με διαφορετική κοσμοθεωρία, κάποιοι με τόσο διαφορετική νοοτροπία που ούτε  καν επιθυμούν να ενταχθούν;

Εδώ πρέπει να πούμε δυστυχώς ότι η Κύπρος δεν παραδειγματίστηκε έγκαιρα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αυτό το πρόβλημα. Όσοι ασπάζονται το ακραίο Ισλάμ, που παίρνουν δηλαδή οδηγίες από ξένο κέντρο και τις ακολουθούν, δεν πρόκειται να ενσωματωθούν ποτέ στην κοινωνία της Κύπρου. Γιατί πολύ απλά δεν θέλουν οι ίδιοι να το κάνουν. 

Το τελευταίο παράδειγμα στη Βιέννη, δείχνει ότι ακόμα 2ης και 3ης γενιάς μουσουλμάνοι μετανάστες, έχουν μίσος γι τις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζουν. Θεωρώ ότι ένα από τα βασικά λάθη που διαπράττουν οι πολιτικές  δυνάμεις της Κύπρου και ευρύτερα της Ευρώπης, είναι πως αδυνατούν να αντιληφτούν ότι το Ισλάμ δεν είναι απλά μια θρησκεία αλλά ταυτόχρονα και ένα νομικό σύστημα που προέχει το νομικό σύστημα της εκάστοτε χώρας που τους φιλοξενεί. Επομένως, στην ουσία ακολουθούν τους δικούς τους νόμους.   

Όσον αφορά τα θέματα των εγκληματικών ομάδων, θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια και η Κύπρος θα ζήσει σε πιο έντονο βαθμό αυτήν την εγκληματική δράση την οποίαν έχουμε περιγράψει προηγουμένως. Εμείς απαιτούμε επιτακτικά από το κράτος και την αστυνομία να καταστείλει αυτές τις ομάδες και να αυξήσουν την αστυνόμευση στις περιοχές που έχουν πρόβλημα.

— Θα συμφωνήσετε μαζί μου, αν σας  πω ότι αν κάθε άνθρωπος, οποιασδήποτε εθνικότητας και θρησκείας, που σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες, που σέβεται τους νόμους και τα έθιμα της Κύπρου, που είναι μορφωμένος, που προσπαθεί να δουλέψει με ειλικρίνεια, που με τα προσωπικά έργα απέδειξε ότι είναι άξιος να είναι μέλος μιας πολιτισμένης κοινωνίας, θέλει να έρθει στην Κύπρο και να μείνει εδώ, εσείς και το κόμμα σας δεν θα έχετε ένα πρόβλημα  και θα είστε στην ευχάριστη θέση να το καλωσορίσετε στην Κύπρο;

Αν τηρούνται όλες τις που έχετε αναφέρει, πολύ ευχαρίστως θα τους υποδεχτούμε. 

— Δεν είστε φασίστας;

(Γελάει).

— Μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ολόκληρο το πολιτικό φάσμα του κόσμου μετατοπίζεται προς τα αριστερά. Αριστεροί πολιτικοί και διανοούμενοι επέβαλαν στη δυτική πολιτισμένη κοινωνία την αριστερή ουτοπική ιδεολογική ατζέντα και μαζί με αυτό τις έννοιες αυτές όπως η ανοχή και η πολιτική ορθότητα. Τώρα δεν μπορούν καν να λεχθούν απλές αλήθειες. Αν αναφέρω κάποιες δημοσίως θα γίνει εγκληματίας. Οι υπερασπιστές της «πολιτικής ορθότητας» εισάγουν τη λογοκρισία και κάθε τι που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, ή αντιστέκεται στην επιθετική συμπεριφορά από αγρίμια και εγκληματίες, έρχονται  από τα αριστερά και το ονομάζουν φασιστικό, ξενοφοβικό και εξτρεμιστικό. Έτσι σας αποκαλούν οι άνθρωποι που ακολουθούν αριστερές απόψεις. Οι άνθρωποι που τηρούν όμως δεξιές απόψεις, υποστηρίζουν ότι η θέση του κόμματος σας βασίζεται στην κοινή λογική και την εμπειρία πολλών γενεών.

Τι πιστεύετε για την αριστερή ημερήσια διάταξη στην κυπριακή κοινωνία, για την κυριαρχία των αριστερών απόψεων στα κυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε τι μπορεί να οδηγήσει;

Ευτυχώς η αριστερή ιδεολογία δεν έχει επηρεάσει τη κυπριακή δημοσιογραφία στο σύνολο της. Στην Κύπρο έχουμε μία ιδιαίτερη περίπτωση αριστερού κόμματος το οποίον εμείς δεν θεωρούμε ως ιδεολογικό κομμουνιστικό κόμμα. Θα σας εξηγήσω τους λόγους. 

Το ΑΚΕΛ έχει στη δική του ατζέντα μία φιλοτουρκική πολιτική, την οποίαν καλλιεργεί  για δεκαετίες, μέσα από την οποίαν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Άγκυρας, ή της Τουρκίας και του κυρίου Ερντογάν, αν θέλετε. Εάν ήταν πραγματικά αριστερό κόμμα, θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα σήκωναν το ανάστημα τους και θα ήταν εμπόδιο στις επιδιώξεις που έχει ο μόνος σήμερα φασίστας στην περιοχή, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Ερντογάν. 

Επίσης, το αριστερό κόμμα στην Κύπρο υπερασπίζει συστηματικά τους παράνομους μετανάστες. Αυτό γίνεται, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, δήθεν για ανθρωπιστικούς λόγους. Στην ουσία, όμως, εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους για οικονομικούς λόγους μέσα από μη κερδοσκοπικές  οργάνωσης (ΜΚΟ) τις οποίες ελέγχουν. Εμείς σαν παράταξη δεν φοβόμαστε να λέμε την αλήθεια έστω και αν παραβιάζουμε τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας. Και για αυτό το λόγο έχουμε έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με την αριστερά. Τα υπόλοιπα κόμματα, συνήθως, αποφεύγουν να συγκρουστούν με το ΑΚΕΛ με αποτέλεσμα πολλές φορές τα συμφέροντα της Κύπρου δεν προστατεύονται. 

Να σας παραθέσω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Η σχέση Κύπρου-Ισραήλ. Αυτήν την στιγμή έχει αναπτυχθεί μια στρατηγική σχέση βασισμένη πάνω στα κοινά συμφέροντα τα οποία υπάρχουν όσον αφορούν επίσης την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου (του φυσικού αερίου). Ενώ η Κύπρος προσπαθούσε και προσπαθεί να κτίσει αυτή την σχέση, το ΑΚΕΛ έφερε στο κοινοβούλιο ψήφισμα εναντίον του Ισραήλ το οποίον στήριξαν όλα τα κόμματα πλην του Ε.ΛΑ.Μ. 

— Γιατί ψηφίσατε εναντίον του ψηφίσματος;

Επειδή είναι εναντίον των συμφερόντων της Κύπρου. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας τους (του ΑΚΕΛ). 

— Τώρα στην Κύπρο, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ζουν από 70 έως 90 χιλιάδες ρωσό-φωνοι κάτοικοι. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, 20 έως 40 χιλιάδες έχουν την κυπριακή ιθαγένεια. Πριν από μερικά χρόνια μια ομάδα ρωσό-φωνων πολιτών της Κύπρου, κυρίως μεταναστών από την Ελλάδα, δημιούργησε το «ρώσικο» πολιτικό κόμμα με σκοπό να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ρωσό-φωνων πολιτών. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες αυτό το «κόμμα» φέρεται να προωθεί μία ρωσόφιλη ατζέντα σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρου. Εκτός από αυτό, οι ηγέτες του κόμματος αυτού επανειλημμένα επιτρέψουν στον εαυτό τους να προβούν σε  προσβλητικές εκφράσεις για την κυπριακή πολιτεία, τους ελληνοκυπρίους και την κυπριακή κυβέρνηση. Πώς αισθάνεστε για την ιδέα της δημιουργίας στην Κύπρο εθνικιστικών κομμάτων που ενεργούν προς το συμφέρον των άλλων κρατών; Είναι επιτρεπτή στο μυαλό σας η δημιουργία κομμάτων προς την προώθηση συμφερόντων των μικρών εθνικών ομάδων σε βάρος των άλλων κατοίκων της χώρας;

Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν λόγοι για τη δημιουργία τέτοιων κομμάτων. Υπάρχουν αρκετά κόμματα στην Κύπρου στα οποία μπορεί κάποιος να ενταχθεί αν πιστεύει στην πολιτική τους. Το επικίνδυνο σημείο για μας είναι η δημιουργία κομμάτων που προωθούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων. 

— Θα ήθελα να ρωτήσω τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει εναντίον του ρωσό-φωνου κόμματος και τις αρνητικές για την  Κύπρο δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί;

Αυτόν το οποίο τουλάχιστον γνωρίζουμε ως πραγματικότητα, είναι πως το εν λόγω κόμμα δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική απήχηση. Βασικά η μοναδική πράξη στην οποία είχαν προβεί και που είναι σε γνώση μας, ήταν η στήριξη του υποψηφίου της αριστεράς, του κυρίου Μαλά., στις προεδρικές εκλογές. 

— Ποια είναι η θέση σας στο κυπριακό πρόβλημα; Πώς, κατά τη γνώμη σας, θα επηρεάσει η εκλογή Τατάρ στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα;

Εμείς θεωρούμε Το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής. Απορρίπτουμε τη λύση την οποίαν διαπραγματευόμαστε εδώ και δεκαετίες βασισμένη στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Στην ουσία διαχωρίζει το λαό με βάση την θρησκευτική και εθνική του ταυτότητα. Επομένως είναι μία μορφή διχοτόμησης. Είναι αναγνώριση και νομιμοποίηση της κατοχής. Εμείς προτείνουμε τη λύση του ενιαίου κράτους. Το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει την οποιανδήποτε μειονότητα αλλά ως μειονότητα. Η εκλογή Τατάρ στο ψευδοκράτος και επειδή ακολουθεί την σκληρή γραμμή της Άγκυρας, θα οδηγήσει τις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. 

— Δεν βλέπετε οποιανδήποτε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τον Τατάρ;

Όχι. Απλά αυτοί επιβεβαιώνουν ότι δεν αρκούνται με τα όσα οι προηγούμενοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχωρούσαν και θέτουν μία σειρά από αιτήματα τα οποία, όχι μόνο ο Αναστασιάδης, αλλά ο οποιοσδήποτε πρόεδρος δεν μπορεί να αποδεχτεί. Παραμονή στρατευμάτων, παραμονή εποίκων, κλπ. Βασικά επιδιώκουν την τουρκο-ποίηση της Κύπρου. Αυτό επιθυμούν.

 — Ποια είναι τα σχέδιά σας για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές; Περιμένετε κάποια έκπληξη; Θα υπάρξουν κάποια νέα χαρακτηριστικά στις εκλογές σε σχέση με τα τελευταία μεγάλα σκάνδαλα;

Το αν θα υπάρξουν εξελίξεις ή εκπλήξεις όσον αφορά τα σκάνδαλα είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Όμως στην Κύπρο, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ζούμε συνέχεια με τις αποκαλύψεις νέων σκανδάλων. 

Για τον ερχόμενο Μάιο, ο στόχος ο δικός μας, είναι να αυξήσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία εκλέγοντας επιπλέον βουλευτές. Για αυτόν το λόγο, την συγκεκριμένη περίοδο, είμαστε σε διαβουλεύσεις με αρκετά πρόσωπα για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο μας. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος. 

— Κατά τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε το επόμενο κύμα της ισλαμικής τρομοκρατίας σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Τρομοκράτες, όπως συμβαίνει συχνά, ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Ευρώπη το καθεστώς των προσφύγων ή ενάγοντες προσφύγων. Πώς νομίζετε ότι είναι δυνατόν αν παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κύπρο;

Θεωρώ ότι η Κύπρος δεν είναι άμεσος στόχος των τρομοκρατών επειδή δεν έχει εμπλακεί στρατιωτικά σε οποιονδήποτε πόλεμο στη Μέση Ανατολή ή αλλού. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν πρέπει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και να γνωρίζει ακριβώς ποιος βρίσκεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κίνδυνος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί

— Κύριε Χρίστου, σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη.

Εγώ σας ευχαριστώ που έχετε έρθει. Είμαι στη διάθεση σας για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε. 

Boris DEMASH