ΠΡΑΒΦΟΝΤ ΚΑΙ ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΡΝΤΑΣ

Ντμίτρι Χμελνίτσκι

Μπόρις Ντέμας

Στις 11 Ιουνίου 2024, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Δανίας Danmarks Radio, επικαλούμενο την υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας, ανέφερε την κράτηση μιας Ρωσίδας πολίτη στη Δανία με την κατηγορία ότι εργαζόταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Ρωσίδα παρείχε νομικές συμβουλές σε ρωσόφωνους κατοίκους της νήσου Ζηλανδίας της Δανίας.

Το δημοσίευμα «Βοτ τακ» ανακάλυψε ότι η γυναίκα που συνελήφθη από τη δανική αστυνομία λέγεται πιθανότατα Irina Petersen. Γεννήθηκε στη Μόσχα, ζει στην πόλη Slagels της Δανίας και διευθύνει την οργάνωση «Κέντρο Νομικής Υποστήριξης και Ένταξης Συμπατριωτών στη Δανία», καθώς και του Ρωσοδανικού συλλόγου «Rudakis». Επιπλέον, η Petersen συντόνιζε για πολλά χρόνια εορτασμούς προς τιμήν της 9ης Μαΐου (Ημέρα της Νίκης στο Β’ ΠΠ, συμπεριλαμβανομένης της πομπής του Αθάνατου συντάγματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Δανίας, η υπόθεση εναντίον της σχετίζεται με τις δραστηριότητες του ρωσικού κρατικού ιδρύματος για την υποστήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό (Pravfond), το οποίο χορηγεί ξένα κέντρα διαβούλευσης και χρησιμοποιείται από τις ρωσικές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για τους δικούς του σκοπούς.

Το Danmarks Radio δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με αυτό στο άρθρο του. Λέει ότι το Pravfond, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, διοργάνωσε μια διάσκεψη για τους επικεφαλής των κέντρων νομικής βοήθειας και τους εκδότες νομικών στηλών σε ρωσόφωνα μέσα ενημέρωσης σε διάφορες χώρες. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο επικεφαλής του συμβουλευτικού κέντρου της Δανίας. Επιπλέον, το συμβουλευτικό της κέντρο έλαβε τουλάχιστον 338 χιλιάδες κορώνες από το Ίδρυμα και ο Vladimir Pozdorovkin, πρώην υπάλληλος του SVR (Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και αναπληρωτής διευθυντής του Pravfond, υπεύθυνος για το έργο του στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής, ήταν υπεύθυνος για την πληρωμή τους. Συνολικά, το Pravfond χρηματοδοτεί 34 συμβουλευτικά κέντρα σε 21 χώρες. Αυτό διαπιστώθηκε χάρη στη διαρροή εσωτερικών εγγράφων του Ιδρύματος.

Το Pravfond δημιουργήθηκε το 2012 με διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδρυτές του είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Rossotrudnichestvo. Το 2023, το Pravfond και ο επικεφαλής του Alexander Udaltsov έπεσαν υπό κυρώσεις της ΕΕ επειδή υποστήριξαν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφοριών πολλών ευρωπαϊκών χωρών δήλωσαν ότι ο απώτερος στόχος της δημιουργίας τέτοιων κέντρων διαβούλευσης ήταν να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στις χώρες όπου βρίσκονταν και «να δικαιολογηθεί η ρωσική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών». Επιπλέον, σύμφωνα με τον Guardian, το Ίδρυμα διέθεσε χρήματα, μεταξύ άλλων, για να πληρώσει δικηγόρους για τον έμπορο όπλων Viktor Bout και τον δολοφόνο Vadim Krasikov, που πυροβόλησαν τον Τσετσένο διοικητή πεδίου Zelimkhan Khangoshvili στο Βερολίνο το 2019.

Στην Κύπρο, η Pravfond συνεργάζεται στενά εδώ και πολλά χρόνια με την αρχισυντάκτρια της ρωσόφωνης υπέρ του Κρεμλίνου εφημερίδας Vestnik Kipra , Natalya Kardash.

Έτσι, στον επίσημο ιστότοπο του «Pravfond» του Νοεμβρίου 2013, δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Το Ίδρυμα Υποστήριξης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Συμπατριωτών έχει διαθέσει τακτικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις«.

Αναφέρει: «Στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος Υποστήριξης και Προστασίας των Δικαιωμάτων Συμπατριωτών που Διαμένουν στο Εξωτερικό, στην οποία εξετάστηκαν θέματα τρέχουσας εργασίας τον Σεπτέμβριο — Νοέμβριο 2013, καθώς και προτάσεις για τη χορήγηση επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων σε οργανώσεις συμπατριωτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ιδιώτες…

Αποφάσισαν να διατεθούν οικονομικούς πόρους στο RusTalk Association στην Αυστραλία, στην Eastern Highway Agency στη Γερμανία, στη μη κυβερνητική Οργάνωση Συμπατριωτών στη Νορβηγία και στην NG Cyprus Advertiser LTD LLC στην Κυπριακή Δημοκρατία για την υποστήριξη νομικών στηλών στις σελίδες των ρωσόφωνων εκδόσεων και ειδικών στηλών στις ιστοσελίδες, καθώς και θεματικά προγράμματα στην τηλεόραση».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Μητρώο Εταιρειών, η NG Cyprus Advertiser LTD μέχρι το 2018 ανήκε στη Natalya Kardash και στον πρώην πρόεδρο του Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών Κύπρου, πρόεδρο του Συνδέσμου Ρωσόφωνων κατοίκων Κύπρου «Ορίζοντας», Igor Nasonov. Ήταν και οι διευθυντές αυτής της εταιρείας.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο ιστότοπος Pravfond, στο άρθρο “Pravfond και η εφημερίδα Vestnik Kipra ενισχύουν τη συνεργασία”, ανέφερε ότι: «Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Υποστήριξης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Συμπατριωτών που ζουν στο Εξωτερικό, Alexander Udaltsov, είχε συνάντηση με την αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Vestnik Kipra, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ρωσόφωνων κατοίκων Κύπρου «Ορίζοντας» Natalya Kardash.

Τα μέρη συζήτησαν κοινά έργα».

Στις 28 Οκτωβρίου 2022, στον ιστότοπο του «Pravfond» σε άρθρο με τίτλο «Σχετικά με την εμπειρία του Ιδρύματος υποστήριξης και προστασίας των δικαιωμάτων των συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό» αναφέρεται:

«Φέτος, λόγω του πολέμου «κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας που εξαπέλυσε η συλλογική Δύση, οι απαγορεύσεις στη μεταφορά χρημάτων, κέντρα στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία ανεστάλησαν και οι ιστότοποι στη Δανία, τη Λετονία, τη Νορβηγία και την Εσθονία έκλεισαν. Το Ίδρυμα έπρεπε να βρει μη τυποποιημένες λύσεις για να υποστηρίξει τους εταίρους μας στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Κύπρο… Σταθερές θέσεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης καταλαμβάνουν τέτοια ρωσόφωνα έντυπα μέσα που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα όπως οι εφημερίδες «MK-Germany», «MK-Afinskiy Courier», «Prague Telegraph», » Bulletin of Cyprus», εκδόσεις «Russia Days» (Βουλγαρία), «New Time» (Αζερμπαϊτζάν), «Δικαιώματα των συμπατριωτών στη Βόρεια Ευρώπη» (διανέμεται στη Δανία, τη Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία) και μια σειρά από άλλες εκδόσεις».

Η φράση «έπρεπε να βρούμε μη τυποποιημένες λύσεις για να υποστηρίξουμε τους συνεργάτες μας» σημαίνει τη χρήση από το Pravfond νέων και ελάχιστα νόμιμων μεθόδων παράδοσης χρημάτων στους ξένους αντιπροσώπους του.

Από το 2014, η Natalya Kardash διοργανώνει ετήσια διεθνή νομικά συνέδρια Best Legal, που χρηματοδοτούνται από το Pravfond, στη Λεμεσό υπό την αιγίδα του περιοδικού της «Successful Business». Στο τρίτο συνέδριο το 2016, όπου ήταν παρόντες περισσότεροι από εκατό συμμετέχοντες από 17 χώρες, ομιλίες εξέφρασαν ευγνωμοσύνη προς το Ίδρυμα για την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό και τον διευθυντή του Igor Panevkin.

Ο Igor Panevkin, αν κρίνουμε από την επίσημη βιογραφία του, είναι αξιωματικός πληροφοριών υπό διπλωματική κάλυψη.

Το επόμενο συνέδριο Best Legal στη Λεμεσό έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2024.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι στόχοι και οι μέθοδοι εργασίας του «Pravfond» στην Κύπρο διαφέρουν κατά κάποιο τρόπο από όλες τις άλλες χώρες.  Αυτός είναι αναμφίβολα ένας από τους κλάδους των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών και το βασικό του πρόσωπο στην Κύπρο είναι η Natalya Kardash με τον εκδοτικό της οίκο, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Russkiy Mir και το Pravfond, διασυνδέσεις που αναπτύχθηκαν εδώ και πολλά χρόνια στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους της Κύπρου και εμπειρία στην ομάδα δημοσιογράφων του Προέδρου της Κύπρου.