Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Ruslan NIMCHYNSKYY,

Έκτακτος και Πληρεξούσιος

Πρέσβης της Ουκρανίας

στην Κυπριακή Δημοκρατία

Στις 22 Ιανουαρίου 1919, ένα εξαιρετικό ιστορικό γεγονός εκτυλίχθηκε καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας και η Λαϊκή Δημοκρατία της Δυτικής Ουκρανίας ενώθηκαν στην Αγία Σοφία Μαϊντάν (Πλατεία) στο Κίεβο, σηματοδοτώντας τη γέννηση ενός ανεξάρτητου καθεδρικού κράτους.

Αυτή η ιστορική Ένωση, χαραγμένη στα χρονικά της ιστορίας της Ουκρανίας, αντηχεί βαθιά σήμερα καθώς το έθνος παλεύει με τον συνεχιζόμενο επιθετικό πόλεμο της ρωσικής γενοκτονίας. Η μνήμη μας για τα γεγονότα 104 ετών και τις μετέπειτα ιστορικές εξελίξεις γίνεται πιο δυνατή.

Οι διαρκείς αξίες της ελευθερίας, της ενότητας και της ανεξαρτησίας, που καθοδήγησαν τους Ουκρανούς ανά τους αιώνες στην οικοδόμηση του έθνους τους, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους, οι Ουκρανοί αντλούν δύναμη από αυτές τις αρχές, καλλιεργώντας ένα πνεύμα αδελφοσύνης και ενότητας στην επιδίωξη μιας ελεύθερης, αδιαίρετης και ενιαίας Ουκρανίας. Το ακάθεκτο πατριωτικό πνεύμα επικρατεί μπροστά στις προκλήσεις, αντηχώντας σε μάχες στην Ανατολική και τη Νότια Ουκρανία ενάντια στον επιτιθέμενο του Κρεμλίνου, στις πλαγιές των βουνών της Κριμαίας, στις πεδιάδες των Καρπαθίων, σε πόλεις και χωριά, και σε σπίτια Ουκρανών στο εξωτερικό.

Τα συγκινητικά λόγια του Ουκρανού ποιητή Taras Shevchenko έχουν γίνει σύμβολο της ουκρανικής ελευθερίας:

 

«Συνεχίστε να παλεύετε, είναι σίγουρο ότι θα νικήσετε!

Ο Θεός σας βοηθάει στον αγώνα σας!

Για τη φήμη και την ελευθερία βαδίζουμε μαζί σας,

Και το δίκαιο είναι με το μέρος σας!»

 

Σήμερα, στον 11ο χρόνο αντίστασης κατά της ρωσικής εισβολής, αυτά τα λόγια αντηχούν πιο βαθιά από ποτέ.

Τα τελευταία 11 χρόνια, η Ουκρανία έχει υπομείνει τη βαρβαρότητα του βάναυσου πολέμου του Κρεμλίνου, με αποτέλεσμα την οδυνηρή απώλεια αμέτρητων ζωών, τον χωρισμό των οικογενειών και τη διακοπή της ειρηνικής παιδικής ηλικίας.

 

Ο λεγόμενος Ρωσικός κόσμος, που επιβλήθηκε από τη Μόσχα, έφερε θάνατο και καταστροφή σε σπίτια της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να συμμετέχουν σε αιματηρό πόλεμο κατά των γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και αμάχων.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι από την έναρξη του πλήρους κλίμακας πολέμου της Ρωσίας, 10,233 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 19.289 έχουν τραυματιστεί, με περισσότερους από 100 ειρηνικούς Ουκρανούς έχασαν τη ζωή τους στη ρωσική αιχμαλωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού. Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία εκτινάχθηκε στα 6,3 εκατομμύρια.

Τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες κλιμάκωσης των πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της αεράμυνας στη διαφύλαξη των ουκρανικών πόλεων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή. Η επίθεση ρωσικών επιδρομών με drone και πυραύλους στις 29 Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα τον υψηλότερο αριθμό απωλειών αμάχων για ολόκληρο το έτος 2023, με 58 νεκρούς και 158 τραυματίες. Η σκόπιμη στόχευση πολυκατοικιών από τη Ρωσία υπογραμμίζει την αδιαφορία της για τις ζωές των αμάχων.

Η Ουκρανία είναι ανθεκτική, βασιζόμενη σε προηγμένα συστήματα αεράμυνας για να αμυνθεί στην επίθεση. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία δεν δείχνει σημάδια ανάσχεσης της επιθετικότητάς της και μόνο αποφασιστικές ενέργειες μπορούν να θέσουν τέλος στη σύγκρουση. Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να επιμείνουν, αναζητώντας την ενωμένη υποστήριξη του ελεύθερου κόσμου.

Για την προστασία των Ουκρανών, είναι αναγκαίο να λάβει τα απαραίτητα στρατιωτικά και οικονομικά μέσα για αυτοάμυνα. Ο ουκρανικός στρατός, παρά τις προκλήσεις όπως η μείωση των προμηθειών πυροβολικού, παραμένει σταθερός με την υποστήριξη των φίλων και των συμμάχων μας, ενισχύοντας την εγχώρια στρατιωτική παραγωγή και αναμένοντας κρίσιμες αποφάσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση από τους συμμάχους.

Η βασική αρχή ότι η Ρωσία δεν μπορεί να υπαγορεύει τις πολιτικές, τα σύνορα ή το μέλλον οποιασδήποτε χώρας πρέπει να αναγνωριστεί. Μόνο όταν η Ρωσία καταλάβει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια η Ουκρανία θα είναι ικανή να εξασφαλίσει τα σύνορά της και να σφυρηλατήσει ένα ευημερούν και δημοκρατικό μέλλον ενσωματωμένη στην Ευρώπη. Ενώ οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά, το ακλόνητο πνεύμα των Ουκρανών, που τροφοδοτείται από ανθεκτικότητα αιώνων ενάντια στην καταπίεση, διασφαλίζει ότι η ελευθερία και η αξιοπρέπεια θα επικρατήσουν απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Η αιωνόβια μνήμη της υποδούλωσης και του τρόμου που υπέστησαν οι Ουκρανοί υπό τη μπότα των Ρώσων τσάρων την εποχή του κράτους της Μόσχας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της άθεης Σοβιετικής κυβέρνησης, έδωσε στους Ουκρανούς τη δύναμη να πολεμήσουν και να παραμείνουν ενωμένοι για να εξασφαλίσουν ελευθερία και αξιοπρέπεια για κάθε Ουκρανό.