«Γη της αυθαιρεσίας και της ανομίας» — καταστροφικές συνέπειες των ρωσικών επενδύσεων στην τουριστική υποδομή της Κύπρου

23.12.2023

Στις 10 Δεκεμβρίου η εφημερίδα Πολίτης δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Τριμίκλινη — εκτροπή μικρού ποταμού για τις ανάγκες ιδιώτη».

Το δημοσίευμα λέει πώς επιχειρηματίας από την Τριμίκλινη, για μεγάλο χρονικό διάστημα παράνομα, με πολυάριθμες παραβιάσεις, χρησιμοποιούσε οικόπεδο στη ζώνη προστασίας νερού του ποταμού Κουρή για ιχθυοκαλλιέργεια και λειτουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, που κατασκεύασε στον ίδιο χώρο. όπου δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση καμία ανάπτυξη. Ο ιδιοκτήτης αυτής της παράνομης φάρμας το δημιούργησε κυρίως για να εξυπηρετεί πλούσιους ρώσους πελάτες και ονόμασε τη δημιουργία του «Η χώρα των ονείρων». Αυτό το μέρος, λέει το άρθρο, έχει γίνει «ένα έδαφος ανομίας και αυθαιρεσίας». Ας προσθέσουμε ότι κάθε μέρος όπου εμφανίζονται ρώσοι μετατρέπεται σε έδαφος ανομίας και αυθαιρεσίας. Η ιστορία δεν γνωρίζει εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του «The Land of Dreams», η οικολογία της περιοχής υπέστη σοβαρές ζημιές.

Μετά από πολυάριθμες καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής, οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν έρευνα, η οποία κατέληξε στη δημοσίευση έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία απαριθμούσε πολυάριθμες παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας από τον ιδιοκτήτη της φάρμας. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε για τη διάπραξη απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όλα αυτά έγιναν με τη συνεννόηση μεγάλου αριθμού κυβερνητικών στελεχών.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέστειλε την έκθεσή του στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ), στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς.

Ο Πολίτης σε άρθρο του ρωτάει πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για τη δημιουργία ιχθυοτροφείου, εστιατορίου, ξενοδοχείου, σάουνας, πολυτελών εξοχικών και άλλων εγκαταστάσεων και ποιος επένδυσε σε τέτοιου είδους υποδομές. Σύμφωνα με τις πηγές μας που γνωρίζουν την ιστορία της δημιουργίας αυτού του «παραδείσου για τους ρώσους», οι επενδύσεις για τη δημιουργία της Γης των Ονείρων φέρεται να προήλθαν από τη μόσχα.

Ακριβής απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να δώσει μόνο μια ποινική ή δημοσιογραφική έρευνα, αλλά στο μεταξύ αξίζει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην προσωπικότητα του Ανδρέα Χριστοφή, τον οποίο ο Πολίτης αποκαλεί στο άρθρο του ως ιδιοκτήτη της Land of Dreams.

Η εταιρεία Land of Dreams ΗΕ 399972, στην οποία ανήκει το σκανδαλώδες ακίνητο, ανήκει σε δύο Κύπριους πολίτες, τον Ανδρέα Χριστοφή (10% των μετοχών) και την Άννα Χριστοφή (90% των μετοχών). Στα δικαιολογητικά εγγραφής, ο τόπος διαμονής της Άννας Χριστοφή αναφέρεται ως μόσχα, οδός Dmitry Ulyanov 16, κτίριο 2. Στη διεύθυνση αυτή υπάρχει ένα κτίριο γνωστό στη μόσχα για το γεγονός ότι ξένοι διπλωμάτες και υπάλληλοι πρεσβειών, καθώς και υπάλληλοι ξένων οργανισμών και εταιρείες ζουν εκεί. Ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας είναι η Κύρια Διεύθυνση Παραγωγής και Εμπορίας για την Εξυπηρέτηση του Διπλωματικού Σώματος υπό το Υπουργείο Εξωτερικών της ρωσικής ομοσπονδίας. Κατά τη σοβιετική εποχή, σε αυτή την πολυκατοικία ζούσαν ξένοι από τις χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ. Για να διευκολυνθεί η παρακολούθηση τους, η KGB τα τοποθέτησε όλα σε ένα μέρος. Η FSB συνεχίζει αυτή την παράδοση και παρακολουθεί όσους αλλοδαπούς μένουν αυτή τη στιγμή σε αυτή την πολυκατοικία.

Εκεί βρίσκεται η Πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας και πολλά γραφεία ξένων εταιρειών. Το κτίριο περιβάλλεται από φράχτη και φυλάσσεται προσεκτικά από τις δυνάμεις ασφαλείας του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. Οι απλοί θνητοί δεν ζουν σε αυτή την πολυκατοικία.

Δεν είναι γνωστό αν η Άννα Χριστοφή έχει σχέση με τη διπλωματική υπηρεσία, αλλά η κατοικία του μετόχου της εταιρείας Land of dreams, που δημιουργήθηκε στην Κύπρο για να εξυπηρετεί πλούσιους ρώσους, στη Μόσχα, σε ένα κτίριο υπό τον άγρυπνο έλεγχο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, φαίνεται, τουλάχιστον, μυστηριώδης.

Είναι επίσης γνωστό ότι η Άννα Χριστοφή είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών, γεγονός που υποδηλώνει την αναμφισβήτητη σχέση της με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών δημιουργήθηκε για να εκπαιδεύσει σοβιετικούς πράκτορες επιρροής από ξένους φοιτητές και συνεχίζει να εκτελεί αυτή τη λειτουργία υπό τον Πούτιν.

Ο Ανδρέας Χριστοφή είναι πολύ γνωστός στους ρώσους κατοίκους της Κύπρου. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι χτίζοντας ένα ιχθυοτροφείο, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα τουριστικό αξιοθέατο που θα ήταν ελκυστικό για πλούσιους Ρώσους πελάτες που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα για την ευκαιρία να ψαρέψουν και να κάνουν σάουνα. Η εστίαση στη ρωσική πελατεία επηρέασε την υπερεκτίμηση του κόστους των υπηρεσιών και, κυρίως, το στυλ συμπεριφοράς του ιδιοκτήτη και του προσωπικού της επιχείρησης. Πολλοί σημειώνουν την αγενή και βαρετή συμπεριφορά του Χριστοφή και των υπαλλήλων του προς μη ρώσους πελάτες, ακόμη και προς Κύπριους. Στον ταξιδιωτικό ιστότοπο Tripadvisor μπορείτε να βρείτε πολλές αρνητικές κριτικές από Κύπριους, Βρετανούς, Γερμανούς και άλλους επισκέπτες της Χώρας των Ονείρων. Όλοι μιλούν για την αγένεια και τους αγενείς τρόπους του Χριστοφή και του προσωπικού. Οι ρώσοι πελάτες, αντίθετα, άφησαν διθυραμβικές κριτικές αφού επισκέφτηκαν το ιχθυοτροφείο και επικοινώνησαν με τον ιδιοκτήτη του. Μπροστά τους, όπως εύστοχα σημείωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας, «έτρεχε υποκλίνοντας».

 

Τον Απρίλιο του 2018, η φιλορωσική έκδοση Cyprus Mail δημοσίευσε ένα συμπληρωματικό άρθρο για τον Χριστοφή και το ιχθυοτροφείο του. Σε αυτό, η εφημερίδα παραθέτει τα λόγια του πρωταγωνιστή στο άρθρο όπου δηλώνει ευθέως και ανοιχτά: «Είμαι κομμουνιστής και μου αρέσουν όλα όσα σχετίζονται με τη ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, γι’ αυτό αποφάσισα να πάω για σπουδές στη μόσχα».

Ο Χριστοφή σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών, το οποίο ιδρύθηκε στη σοβιετική εποχή, αποκλειστικά για την στρατολόγηση αλλοδαπών φοιτητών από τις σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη σύγχρονη ρωσία.

Οι απόφοιτοι αυτού του πανεπιστημίου, φεύγοντας από τη Μόσχα για την πατρίδα τους, γίνονται κατά κανόνα πολύτιμες πηγές πληροφοριών και όργανα ρωσικής επιρροής στις χώρες τους. Η συμπεριφορά και η δράση του Χριστοφή το επιβεβαιώνουν.

 

«Μετά το τέλος των σπουδών του στη Μόσχα, ο Χριστοφή επέστρεψε στην Κύπρο και άρχισε να εργάζεται για το Οινοποιείο ΛΟΕΛ, μια γνωστή τοπική εταιρεία παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Για καλή του τύχη, η εταιρεία αποφάσισε να τον στείλει πίσω στη ρωσία, στην περιοχή Κρασνοντάρ στον Βόρειο Καύκασο, για να σπουδάσει οινοποίηση», γράφει η Cyprus Mail. Μια περίεργη επιλογή για σπουδές οινοποιίας. Στη ρωσία δεν μπόρεσαν ποτέ να φτιάξουν κρασί, παρά μόνο φθηνό χυλό για το λούμπεν προλεταριάτο. Γιατί δεν στάλθηκε να σπουδάσει οινολογία στην Ιταλία ή τη Γαλλία, αναγνωρισμένους ηγέτες στην οινοποίηση, είναι ανοιχτό ερώτημα. Αυτό μοιάζει περισσότερο με κάλυψη μιας άλλης δραστηριότητας για την οποία επιμελητές από ειδικές υπηρεσίες προετοιμάζουν μαθητές στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών.

Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας: «Έχοντας αποφασίσει ότι ήταν καιρός να αποχωριστεί από το Οινοποιείο ΛΟΕΛ και να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, απέκτησε 200 εκτάρια γης στην επικράτεια του Κρασνοντάρ στον Βόρειο Καύκασο, όπου εξακολουθεί να καλλιεργεί φρούτα». Εδώ τίθεται το ερώτημα ποιανού τα χρήματα.

Προφανώς για αυτούς τους σκοπούς, το 2005, ο Χριστοφή καταχώρισε μια εταιρεία στην περιοχή του Κρασνοντάρ με την επωνυμία «Frut-Argo LLC».

Και σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή ενός τόπου για τη διεξαγωγή μιας γεωργικής επιχείρησης υπέρ της ρωσίας εγείρει πολλά ερωτήματα.

Η μακροχρόνια διαμονή στη ρωσία επηρέασε τον χαρακτήρα, την κοσμοθεωρία και τη συμπεριφορά του Χριστοφή. Απορρόφησε κυριολεκτικά τις παραδοσιακές ρωσικές ιδιότητες — αγένεια, επιθετικότητα, κυνισμός, υποκρισία, περιφρόνηση για τους άλλους. Ταυτόχρονα, απέκτησε όχι λιγότερο παραδοσιακά σοβιετικά χαρακτηριστικά — δουλοπρέπεια και συκοφαντία ενώπιον του «αφεντικού» και των ανθρώπων υψηλότερης κοινωνικής θέσης. Σε αυτό συνέβαλε αναμφίβολα η προσήλωση στην κομμουνιστική ιδεολογία.

Συχνά, υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας πήγαιναν εκεί για ψάρεμα και για σάουνα. Μερικές φορές ρώσοι «διπλωμάτες με πολιτικά ρούχα» έφεραν μαζί τους «σημαντικούς επισκέπτες» προκειμένου, σύμφωνα με την καθιερωμένη ρωσική παράδοση, να «λύσουν ζητήματα» στη σάουνα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Χριστοφή κυριολεκτικά προσκυνώντας τους και κολακεύοντάς τους.

Για την φανερή αγάπη του για τη ρωσία και τον πούτιν, του επετράπη να προμηθεύει ψάρια στη ρωσική πρεσβεία, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τον Χριστοφή.

 

Μετά τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εισβολή της ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας επιτιθέμενου που δρούσαν στο έδαφος της Κύπρου οργάνωσαν και πραγματοποίησαν πολλές ειδικές επιχειρήσεις με τη μορφή διαδηλώσεων υποστήριξης του πολέμου, της ρωσίας και του πούτιν. Για να γίνει αυτό, κινητοποίησαν σημαντικό μέρος του δικτύου πρακτόρων τους. Ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα στις διαδηλώσεις υπέρ των εγκλημάτων πολέμου του κρεμλίνου ήταν ο Ανδρέας Χριστοφή.

Χριστοφή σε φιλορωσική διαδήλωση κοντά στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία στις 12 Μαρτίου 2022.

Να τι ανέφερε σχετικά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 12 Μαρτίου 2022: «Ανάμεσα στους διοργανωτές της δράσης ήταν η Ελληνοσλαβική Ένωση. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ανδρέας Χριστοφή είπε σε ανταποκριτή του TASS: «Πρόσφατα δημιουργήσαμε την ένωσή μας, η οποία υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη στον κόσμο, η οποία δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, και μαζευτήκαμε εδώ για να εκφράσουμε τη στήριξη στη ρωσία, τα αιτήματα της οποίας παραμελούνται τόσα χρόνια». Σύμφωνα με τον Χριστοφή, «η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν απαραίτητη για να μπει ένα τέλος στον ευρωπαϊκό νεοναζισμό, που τώρα αναπτύσσεται δυναμικά». «Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε όλα αυτά», είπε, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει άλλη δύναμη εκτός από τη ρωσία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Ο Χριστοφή εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι την άποψη των συμμετεχόντων στη σημερινή δράση υπέρ της ρωσικής ομοσπονδίας συμμερίζονται περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Κύπρου.

Ο Χριστοφή είναι ένα τυπικό παράδειγμα πράκτορα ρωσικής επιρροής στην Κύπρο που ανατράφηκε από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σαν αυτόν στο νησί και ο καθένας τους είναι έτοιμος να εκτελέσει εντολές από τη Μόσχα ανά πάσα στιγμή.

 

Χριστοφή σε φιλορωσική διαδήλωση στη Λάρνακα περικυκλωμένος από εργαζόμενους της ρωσικής πρεσβείας

Στο τέλος του άρθρου του, ο Πολίτης παραθέτει την άποψη Χριστοφή σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του για παραβίαση των νόμων της Κύπρου: «Η προσέγγιση του ιδιοκτήτη της Land of Dreams Ανδρέα Χριστοφή είναι εντελώς αντίθετη. Ο «Π» επικοινώνησε μαζί του με συγκεκριμένες ερωτήσεις για τα θέματα που αναφέρονται τόσο στο ρεπορτάζ όσο και στις καταγγελίες που είχαν υποβληθεί. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφή, το θέμα που τέθηκε έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και αφορά τις απόψεις του για θέματα που αφορούν τη ρωσική ομοσπονδία, καθώς και το γεγονός ότι η εταιρεία συνεργάζεται κυρίως με ρώσους πολίτες».

Για να δούμε αν ο Χριστοφής θα μπορέσει να αποφύγει την κατηγορία με τη βοήθεια τέτοιων αφελών δικαιολογιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλη αυτή την ιστορία έχει ο ρόλος της Άννας Χριστοφή, η οποία ζει και εργάζεται στη Μόσχα, αλλά ταυτόχρονα είναι η πραγματική ιδιοκτήτρια ιχθυοτροφείου, εστιατορίου, σάουνας και ξενοδοχείου στην Κύπρο, όπου οι υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας κάνουν διακοπές.