Γιατί τα παιδιά στην Κύπρο πρέπει να μάθουν προγραμματισμό υπολογιστών και πώς να το κάνουν

Walker Rowe

Μια ανήσυχη μητέρα με πήρε σήμερα τηλέφωνο.  Ανησυχούσε γιατί παιδιά έβαζαν φωτιές στην τάξη του παιδιού της.  Ήθελε ένα εναλλακτικό μέρος όπου θα μπορούσε να μάθει να είναι προγραμματιστής υπολογιστών.  Της είπα ότι μπορώ να βοηθήσω.

Είμαι ένας Αμερικανός που διδάσκει προγραμματισμό υπολογιστών σε έφηβα παιδιά εδώ στην Κύπρο.  Διδάσκω δωρεάν παιδιά στο Hypatia Academy, το διαδικτυακό μου σχολείο.  Είμαι συνταξιούχος, γι’ αυτό δεν χρεώνω τίποτα.  Επιπλέον, έχω ακόμα μερικούς πελάτες για την επιχείρηση προγραμματισμού μου, οπότε εργάζομαι μερικές ώρες κάθε μήνα κάνοντας αυτό.

Εδώ θα εξηγήσω γιατί τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν προγραμματισμό υπολογιστών, τι σημαίνει να γράφεις κώδικα και τι μπορούν να περιμένουν γονείς και μαθητές από ένα μάθημα προγραμματισμού υπολογιστών.

Διδάσκω μαθήματα υπολογιστών εδώ και 4 χρόνια στην Κύπρο μέσω Zoom.  Τα μαθήματά μου είναι διαδικτυακά.  Οι άνθρωποι που εργάζονται στη Google, τη Microsoft και το Facebook δεν πηγαίνουν στο γραφείο από τότε που ξέσπασε ο Covid. Ούτε οι μαθητές μου το κάνουν.

Οι Κύπριοι γονείς δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν αυτό.  Θέλουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο μάθημα σε ένα κτίριο.  Τρεις με πήραν τηλέφωνο την περασμένη εβδομάδα λέγοντας αυτό. Γιατί;

Αντί να προσπαθήσω να ξεπεράσω αυτό το πολιτιστικό ζήτημα, κατέβηκα στην Ουκρανική Υπηρεσία Προσφύγων τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και βρήκα φοιτητές εκεί.  Πάνω από 50 έχουν εγγραφεί.

Διδάσκω στα παιδιά τη γλώσσα προγραμματισμού Python.  Αυτή είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο.  Είναι επίσης η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα για μηχανική μάθηση και επιστήμη δεδομένων, κάτι που διδάσκω στους πιο προχωρημένους μαθητές.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα μαθήματα είναι ότι τα παιδιά βλέπουν τις οθόνες τους καθώς γράφω κώδικα στον υπολογιστή και τους τον εξηγώ.  Τους κάνω ερωτήσεις.  Αυτοί απαντούν.  Στη συνέχεια δίνω στους μαθητές μια εργασία για το σπίτι. Βάζουν τις απαντήσεις τους στον ιστότοπο github.com που ανήκει στη Microsoft.  Στη συνέχεια, το ανοίγω χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό εργαλείο προγραμματισμού Colab της Google.  Εκεί το διορθώνω και μοιράζομαι τις διορθώσεις με τον μαθητή και μερικές φορές με όλη την τάξη.

Οι γονείς και οι μαθητές δεν καταλαβαίνουν πάντα τι είναι προγραμματισμός και τι χρειάζεται για να τον μάθουν.  Κάποιοι πιστεύουν ότι ένα παιδί 8 ετών μπορεί να γράψει κώδικα.  Δεν μπορούν, γιατί δεν μπορούν ακόμη να σκεφτούν αφηρημένα.  Ένα πρόγραμμα υπολογιστή είναι μια αφηρημένη ιδέα που συλλαμβάνετε στον εγκέφαλό σας.  Στη συνέχεια, το πληκτρολογείτε σε έναν υπολογιστή.  Δεν μπορείς να το αγγίξεις, αλλά είναι πολύ αληθινό.  Και το πληκτρολογείς.  Δεν μπορείς να το ζωγραφίσεις σε οθόνη, αυτό που διδάσκουν στα 8χρονα παιδιά.  Τα παιδιά γενικά είναι σε θέση να σκέφτονται αφηρημένα στην ηλικία των 13 ετών, οπότε και αρχίζουν να μαθαίνουν άλγεβρα.

Ο προγραμματισμός είναι εφαρμοσμένα μαθηματικά και λογική.  Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να μάθεις να κωδικοποιείς.  Όταν ένας τεμπέλης αριστοκράτης μαθητής παραπονέθηκε ότι η γεωμετρία ήταν πολύ δύσκολη, ο Ευκλείδης, ένας από τους Έλληνες που επινόησε τη γεωμετρία, του είπε: «Δεν υπάρχουν βασιλικοί δρόμοι για τη Γεωμετρία».  Ονόμασα το σχολείο μου από μια άλλη διάσημη Ελληνίδα, την Υπατία.  Ήταν η πρώτη διάσημη Ελληνίδα μαθηματικός.

Τα αγόρια ενδιαφέρονται για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.  Άλλοι θέλουν να μάθουν να γράφουν εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.  Τα κορίτσια δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα παιχνίδια.  Αλλά ανεξάρτητα από το αν θέλετε να δημιουργήσετε παιχνίδια ή ιστοσελίδες ή να μάθετε πώς να επεξεργάζεστε δεδομένα για κάποια τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία, πρέπει να ξεκινήσετε με τα βασικά.  Για προγραμματισμό που είναι 0 (false) και 1 (true).

Ποιά παιδιά μπορούν να μάθουν να προγραμματίζουν;  Γενικά, αν ένα παιδί έχει κάποια ικανότητα στα μαθηματικά, μπορεί να μάθει να κωδικοποιεί.  Έχω κοιτάξει τα βιβλία μαθηματικών που χρησιμοποιούνται εδώ στην Κύπρο τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία.  Το πτυχίο μου είναι στα μαθηματικά.  Μπορώ να πω ότι τα μαθηματικά που διδάσκονται στην Κύπρο είναι αρκετά αυστηρά.  Εάν μπορούν να καταλάβουν έστω και ένα μέρος αυτού, θα πρέπει να μπορούν να μάθουν να κωδικοποιούν.

Κατόπιν τούτου, διαπιστώνω ότι τα παιδιά εδώ δυσκολεύονται να μάθουν αυτά που ονομάζονται αλγόριθμοι.  Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως δεν προκαλούνται αρκετά στο σχολείο.  Δεν είμαι σίγουρος.  Ένας αλγόριθμος είναι ένα γραπτό σύνολο εντολών που κάνει τον υπολογιστή να κάνει συγκεκριμένα πράγματα.  Διδάσκω πολλά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου υπολογισμού των τετραγωνικών ριζών χρησιμοποιώντας μόνο αφαίρεση και διαίρεση και πώς βρίσκουμε τον μεγαλύτερο κοινό διαιρέτη δύο αριθμών.  Εξερευνούμε επίσης βασικά παιχνίδια, όπως tic-tac-toe και ρίψη ζαριών.

Τώρα, αφού εξηγήσαμε λίγο τι σημαίνει για ένα παιδί να μάθει να προγραμματίζει έναν υπολογιστή, τι μπορούμε να πούμε για την εκπαίδευση υπολογιστών εδώ στην Κύπρο.  Τα σχολεία στην Κύπρο διδάσκουν στα παιδιά προγραμματισμό υπολογιστών;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.  Έχω μιλήσει με δεκάδες γονείς και μαθητές και τους ρώτησα τι έχουν μάθει στο σχολείο.  Έχω ακούσει ορισμένους γονείς να λένε ότι τα παιδιά τους παρακολουθούν μαθήματα όπου διδάσκουν βασικές έννοιες υπολογιστών, όπως να εξηγούν τι είναι δίκτυο υπολογιστών ή βάση δεδομένων.  Αυτό δεν είναι κωδικοποίηση.  Και δεν είναι πρακτικό.

Αρκετοί γονείς μου είπαν ότι ορισμένα ιδιωτικά σχολεία εδώ δυσκολεύτηκαν να βρουν και να κρατήσουν άτομα για να διδάξουν προγραμματισμό.

Όσο για τα δημόσια σχολεία, το μόνο δημόσιο σχολείο που ξέρω ότι διδάσκει προγραμματισμό είναι η Μακάριος Τεχνική Σχολή στη Λεμεσό.

Μερικά παιδιά έχουν μελετήσει υπολογιστικά φύλλα, όπως τα Φύλλα Google και το Microsoft Excel.  Όλοι πρέπει να μαθαίνουν υπολογιστικά φύλλα γιατί δεν είναι χρήσιμα μόνο στην επιχείρηση, αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στην προσωπική σας ζωή.  Και μπορείτε να τα προγραμματίσετε.

Το τελευταίο πράγμα που θα πω για την εκπαίδευση ηλεκτρονικών υπολογιστών εδώ στην Κύπρο είναι ότι τα μαθήματα που έχω διαπιστώσει ότι διδάσκουν πραγματικά προγραμματισμό απευθύνονται σε ενήλικους που έχουν ήδη εγκαταλείψει το σχολείο και αναζητούν επάγγελμα.  Ή είναι για φοιτητές στο πανεπιστήμιο.  Όμως δεν υπάρχει λόγος να περιμένει ένα παιδί μέχρι να πάει στο πανεπιστήμιο για να μάθει προγραμματισμό.

Η Κύπρος λέει ότι θέλει να γίνει τεχνολογική πρωτεύουσα.  Θέλουν οι επιχειρήσεις πληροφορικής να έρθουν εδώ.  Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσουν δεξιότητες υπολογιστών.  Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μάθουμε στα παιδιά να γράφουν κώδικα.