Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη συντονισμένη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών προς την Κύπρο

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος και επίδειξης μηδενικής ανοχής του φαινομένου, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη έχει υπογραμμίσει, και μετά από σχετικές οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην Επαρχία Λεμεσού, συντονισμένη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών προς την Κύπρο πληροφορεί pio.govcy.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 40 αστυνομικοί, μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου, της ΜΜΑΔ, της ΥΚΑΝ και της ΥΑΜ, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέντε πρόσωπα συριακής υπηκοότητας, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ενώ αναμένονται και νέες συλλήψεις στη βάση ενταλμάτων που έχουν ήδη εκδοθεί.

Η δράση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες βασίστηκε σε ανάλυση συγκεκριμένων πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, ένα από τα βασικά ζητούμενα παραμένει η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο και τις ζωές των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να μεταφέρουν στη χώρα μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, έχει συσταθεί ειδική ομάδα με όρους εντολής την εξέταση αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά σε Σύρους υπηκόους που ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και που εμπλέκονται σε κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω ροές. Η ειδική αυτή ομάδα στελεχώνεται από μέλη της Υπηρεσίας Ασύλου, του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Έχουν, επίσης, δοθεί οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεών της, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει και να ενισχύει τα μέτρα που στόχο έχουν τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αποτροπή τους.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν και συνεχίζονται, οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα.