ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Ορισμένα δημοσιεύματα και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ερευνούν επί του παρόντος τον τρόπο με τον οποίο κυπριακές δικηγορικές εταιρείες βοηθούν Ρώσους επιχειρηματίες να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε πολύπλοκα οικονομικά σχήματα στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε το SpeakerInfo.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Απριλίου 2023, η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων “κατά των Ρώσων ολιγαρχών”. Τα δικηγορικά γραφεία και οι δικηγόροι στην Κύπρο, οι οποίοι βοηθούν τους πελάτες τους από τη Ρωσία να κρύψουν τις εγκληματικές περιουσίες τους χρησιμοποιώντας το νομικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατονομάστηκαν ως συνεργοί των ατόμων που καλύπτονται από αυτές τις κυρώσεις. Ένας τέτοιος πελάτης είναι ο πρώην Πρώτος Αντιπρόεδρος της Rosneft, κ. Anatoly Gavrilovich Loktionov, ο οποίος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το κυπριακό δικαστικό σύστημα για να νομιμοποιήσει τα χρήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία. Σε αυτό τον βοηθά η δικηγορική εταιρεία MYROFORA A. PASTOU LLC. Δυστυχώς, τα κυπριακά δικηγορικά γραφεία, όπως και πριν από 20 χρόνια, κλείνουν τα μάτια στις πηγές του πλούτου των πελατών τους.

Από το 1998 έως το 2007, ο κ. A. G. Loktionov ήταν πρώτος αντιπρόεδρος της Rosneft. Εισήλθε στην εταιρεία αυτή υπό την αιγίδα του Πούτιν μαζί με τον Igor Sechin. Υπενθυμίζεται ότι από το 2003 έως το 2006 η Rosneft, με την άμεση συμμετοχή και καθοδήγηση του Πρώτου Αντιπροέδρου Loktionov, κατόπιν άμεσων εντολών του Πούτιν, πραγματοποίησε καταδρομική κατάληψη της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos και κίνησε ποινική δίωξη του Khodorkovsky.

Ο Loktionov, ως Πρώτος Αντιπρόεδρος της Rosneft, συμμετείχε σε φοροδιαφυγή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ελβετικές τράπεζες. Τα χρήματα αυτά μοιράστηκαν στη συνέχεια μεταξύ του Πούτιν, του Sechin, του Shuvalov και άλλων μελών της ομάδας του Πούτιν. Το 2012 δημοσιοποιήθηκαν έγγραφα που αποκάλυψαν ότι ο Λοκτιόνοφ συμμετείχε στη νομιμοποίηση κερδών “που προέρχονταν από τη διεφθαρμένη μεταπώληση πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τη Rosneft μέσω της δικής του εταιρείας” και στην απόσυρση περιουσιακών στοιχείων μέσω της ελβετικής τράπεζας BNP PARIBAS. Η εν λόγω τράπεζα δημιούργησε εργαλεία για το “ξέπλυμα” και επίσης συμβούλευε πώς να “ξεπλύνει, να προστατεύσει και να αυξήσει μια περιουσία”. Όλες αυτές οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν στη γαλλική εφημερίδα Mond, μετά από μια δημοσιογραφική έρευνα του Swiss Leaks (https://inright.ru/articles/economy/20130122/id_924).

Το 2018, το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Navalny δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τον Igor Shuvalov, πρώτο αναπληρωτή πρωθυπουργό της ρωσικής κυβέρνησης. Το FBK του Navalny δημοσίευσε έγγραφα σχετικά με το διαμέρισμα του Shuvalov στο Λονδίνο, τα οποία έδειχναν ότι το εν λόγω διαμέρισμα αγοράστηκε από τον Loktionov για 30 εκατομμύρια δολάρια στο όνομα του Shuvalov. Το FBK του Navalny θεωρεί το γεγονός αυτό ως καταβολή μεριδίου των λεηλατημένων χρημάτων στη Rosneft, ενώ ο κ. Loktionov είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση, τη διανομή και το ξέπλυμα αυτών των χρημάτων. Ήδη μετά την έναρξη της πλήρους επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ανεξάρτητοι Ουκρανοί δημοσιογράφοι συμπεριέλαβαν τον κ. Loktionov στον κατάλογο των «70 φίλων του Πούτιν Β. Β.». В.»(https://ru.espreso.tv/70-druzey-putina-na-frantsuzskoy-rivere).

Υπάρχουν δημοσιογραφικές έρευνες εναντίον του Λοκτιόνοφ σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά έχοντας ένα τεράστιο οικονομικό status, διπλωματική κάλυψη και πολιτικές διασυνδέσεις ο Λοκτιόνοφ καταφέρνει μέχρι στιγμής να μην μπει κάτω από τις κυρώσεις της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες που συνδέονται άμεσα με το Κρεμλίνο και αποτελούν τα λεγόμενα “ευρωπαϊκά πορτοφόλια” του Πούτιν έχουν δυστυχώς αρχίσει να χρησιμοποιούν το δικαστικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξεπλύνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πολλά δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο κάνουν τα στραβά μάτια για τις πηγές του πλούτου αυτών των ανθρώπων. Οι συνεργάτες του καθεστώτος εκμεταλλεύονται επιδέξια τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος. Ο Loktionov, αντιλαμβανόμενος ότι τα δικαστικά συστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας είναι πολύ διαφανή και αδιάφθορα, προσπαθεί να ξεπλύνει τα περιουσιακά του στοιχεία μέσω του κυπριακού δικαστικού συστήματος, προσλαμβάνοντας την MYROFORA A. PASTOU LLC για να τον εκπροσωπήσει. PASTOU LLC για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του στο κυπριακό δικαστικό σύστημα. Ελπίζει ότι αυτό θα περάσει απαρατήρητο από τις βρετανικές και ελβετικές αρχές. Θα σας ενημερώσουμε για το πώς γίνεται η διαδικασία του ξεπλύματος των περιουσιακών στοιχείων, στην προκειμένη περίπτωση του Loktionov, στο επόμενο άρθρο μας, το οποίο θα δημοσιευθεί σύντομα.