Ο Ρώσος κατάσκοπος μένει δωρεάν σε ξενοδοχείο της Κύπρου για ένα χρόνο υπό το πρόσχημα του πρόσφυγα

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσει τα κατασκοπευτικά της δίκτυα, τα οποία καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια ενός χρόνου μεγάλης κλίμακας πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική συσσώρευση του ουκρανικού στρατού. Αυτή τη στιγμή, το Κρεμλίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για διάφορες πληροφορίες σχετικά με την ουκρανική αντεπίθεση στα ουκρανικά εδάφη κατεχόμενα από τη Ρωσία . Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για τη λήψη αυτού του είδους πληροφοριών, δημοσιεύει το SpeakerInfo.

Μία από τις πηγές από τις οποίες οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αντλούν δεδομένα για την κατάσταση και τις κινήσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού είναι, παραδόξως, οι Ουκρανοί πρόσφυγες σε διάφορες χώρες. Σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες έχουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, εργάζονται στη στρατιωτική παραγωγή ή βρίσκονται σε παρακείμενες με το μέτωπο περιοχές. Λαμβάνουν πληροφορίες από πρώτο χέρι, και αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποτελούν επίσης ένα πιθανό εργαλείο εκβιασμού για την απόκτηση των απαραίτητων πληροφοριών από συγγενείς στην Ουκρανία και πηγή πολύτιμων πληροφοριών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει υποστήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες με τη μορφή καθεστώτος προσωρινής προστασίας, μετακίνησης εντός της ΕΕ, πρόσβασης σε στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και απασχόληση

Η προστασία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες έχει ήδη παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2024 και ενδέχεται να παραταθεί έως το 2025.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, πολλοί Ουκρανοί έχουν ενσωματωθεί σε μια νέα ζωή στην Κύπρο, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, βρίσκουν δουλειά, ξεκινούν μια νέα επιχείρηση, νοικιάζουν ένα σπίτι σε διάφορες πόλεις της χώρας. Για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες προσφύγων αναφέρεται ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά, αφού μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να εργαστούν και να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Η Ρωσία μεταφέρει λαθραία κατασκόπους στην ΕΕ με το πρόσχημα των προσφύγων. Ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι από την Κριμαία, το Ντονμπάς και άλλα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, που στρατολογήθηκαν από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες και εισήχθησαν στις μεταναστευτικές ροές. Το κύριο καθήκον τους είναι να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα Ουκρανών που διέφυγαν από τον πόλεμο. Επιπλέον, αυτές οι πρωτογενείς πληροφορίες χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για διάφορες επιχειρήσεις και δραστηριότητες.

Ρώσοι πράκτορες είναι επίσης ενσωματωμένοι στη ροή μεταναστών από τη Ρωσία, μετά την ανακοίνωση της «μερικής κινητοποίησης» εκεί το περασμένο φθινόπωρο. Οι ειδικοί λένε ότι τουλάχιστον το 10% των Ρώσων που έφυγαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία τον περασμένο χρόνο εργάζονται για τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχουν Ρώσοι πολίτες που ζούσαν στην Ουκρανία πριν από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή του ρωσικού στρατού τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους και κατέληξαν στην ΕΕ με το πρόσχημα των προσφύγων.

Ένας από αυτούς τους «πρόσφυγες» βρέθηκε στην Κύπρο, εν μέσω Ουκρανών προσφύγων — σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης της Αγίας Νάπας. Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αυτή η μικρή πόλη-θέρετρο στην ανατολική ακτή του νησιού έχει υποδεχτεί αρκετές χιλιάδες Ουκρανούς. Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους όλοι τους έχουν τοποθετηθεί δωρεάν σε αρκετά ξενοδοχεία της πόλης.

Η απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να μειώσει τη διάρκεια διαμονής στα ξενοδοχεία και να μετακινήσει όσους έζησαν για ένα χρόνο δωρεάν σε ξενοδοχεία στις ακτές της Μεσογείουτους από την ακτή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, δεν άρεσε σε πολλούς και προκάλεσε οργή. Ανάμεσά τους άρχισε η ανησυχία, διαδόθηκαν οι φήμες για την παρανομία της έξωσης. Ξεκίνησε η αναζήτηση των ενόχων και οι προσπάθειες επηρεασμού της κατάστασης. Όλα αυτά εξαναγκάστηκαν επιδέξια από κάποιον μέσω της διάδοσης των πιο απίστευτων φημών και κουτσομπολιά.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας άντρας που είπε ότι ξέρει τι να κάνει, υποσχέθηκε να βοηθήσει όλους και ηγήθηκε με δεξιοτεχνία του κινήματος για το δικαίωμα διαμονής σε άνετα δωμάτια.

Ας μην κουράζουμε τους αναγνώστες μας, ας παραλείψουμε περιττές λεπτομέρειες και ας περάσουμε στον κεντρικό χαρακτήρα αυτής της ιστορίας.

Το πρόσωπο που ηγήθηκε της διαμαρτυρίας είναι ο Igor Vladimirovich Gurko. Ένας πολίτης της Ρωσίας, γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1967 στην πόλη Νικολάεφ της Ουκρανικής ΣΣΔ (VKIMO). Το 1989 αποφοίτησε από το Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Άμυνας της ΕΣΣΔ ως στρατιωτικός διερμηνέας. Εδώ είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι το VKIMO, το οποίο μέχρι το 1974 ήταν γνωστό ως το Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών, είναι μια δομική υποδιαίρεση της GRU (Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών) του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή, με απλά λόγια, της στρατιωτικής νοημοσύνης της Ρωσίας. Οι απόφοιτοι αυτού του εκπαιδευτικού ιδρύματος τέθηκαν στη διάθεση της GRU. Ο Igor Gurko δεν αποτελεί εξαίρεση. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1992, απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα ενώ υπηρετούσε στο εξωτερικό σε μία από τις στρατιωτικές μονάδες πληροφοριών. Είναι γνωστό ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα του περασμένου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Gurko έζησε στην Ουγγαρία, όπου εκτελούσε τις εντολές της GRU. Εθεάθη πολλές φορές παρέα με τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο, γεγονός που επιβεβαιώνει τις διασυνδέσεις του με τις στρατιωτικές πληροφορίες. Στην Ουγγαρία, ο Gurko είχε επαφές με πρώην στρατιωτικούς του στρατού της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας.

Στις 10 Ιανουαρίου 2000, στη Ρωσική Πρεσβεία στη Βουδαπέστη, έλαβε διαβατήριο Ρώσου πολίτη με τον αριθμό 500285718.

Σύντομα εμφανίζεται στο Κίεβο, παντρεύεται μια Ουκρανή πολίτισσα, αποκτά την ουκρανική άδεια παραμονής και ζει σαν ένας απλός κάτοικος. Λίγες μέρες πριν την εισβολή, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνωρίζουν καλά, φεύγει ξαφνικά για την Κύπρο. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Igor Gurko, ως κάτοχος ουκρανικής άδειας διαμονής, έλαβε το καθεστώς προσωρινής προστασίας και το δικαίωμα δωρεάν διαμονής σε ξενοδοχείο.

Έχοντας ηγηθεί του κινήματος διαμαρτυρίας των κατοίκων των ξενοδοχείων της Αγίας Νάπας, ο Igor Gurko ανέπτυξε μια ασυνήθιστα θυελλώδη, πολυδιανυσματική δραστηριότητα. Ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Για τους σκοπούς αυτούς συνέδεσε γνωστό Κύπριο δικηγόρο. Από τους κατοίκους των ξενοδοχείων, δημιούργησε κάτι σαν επιτροπή για την προετοιμασία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και όρισε τους βοηθούς του, οι οποίοι, όπως και αυτός, κλιμακώνουν ακούραστα την ένταση μεταξύ των δυσαρεστημένων. Έφτασε στο σημείο που ο Gurko ανακοίνωσε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοντά στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, για την οποία πρόκειται να νοικιάσει 5 λεωφορεία. Θα ήθελα να ρωτήσω: «Περιμένετε ένα λεπτό, αλλά με ποιανού έξοδα γίνεται το συμπόσιο. Ποιος θα πληρώσει;»

Ο Gurko, υπό το πρόσχημα της συλλογής εκκλήσεων στις κυπριακές αρχές, οργάνωσε τη συλλογή προσωπικών δεδομένων Ουκρανών προσφύγων, τα οποία περιλαμβάνουν ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου και άλλες πληροφορίες που αναζητούν οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.

Εδώ φτάνουμε στα πιο ενδιαφέροντα. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ο Igor Gurko εθεάθη να μπαίνει στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία. Ο δικηγόρος με τον οποίο συνεργάστηκε είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με ρωσικές κρατικές υπηρεσίες και Ρώσους επιχειρηματίες.

Στη Λεμεσό, ο Gurko συνάντησε Ρώσους που είχαν στενούς δεσμούς με τη ρωσική πρεσβεία και, κατά συνέπεια, με τις ειδικές υπηρεσίες.

Συγκρίνοντας όλα τα γεγονότα της βιογραφίας του Gurko και τις δραστηριότητές του στην Κύπρο, μπορεί κανείς εύκολα να μαντέψει ποιος ωφελείται από την εμφάνιση των Ουκρανών προσφύγων με άσχημο τρόπο και την πρόκληση ανεπανόρθωτης βλάβης στην εικόνα της Ουκρανίας, αλλοιώνοντας τη στάση του τοπικού πληθυσμού και των αρχών της χώρας προς όλους τους πολίτες της Ουκρανίας που ζουν στο νησί.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε ενεργή διάδοση παραπληροφόρησης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την υποτιθέμενη κακή συμπεριφορά Ουκρανών σε διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Φέρεται ότι οι Κύπριοι έχουν κουραστεί από τις ανάρμοστες ενέργειές τους. Αυτή είναι μια άλλη ενημερωτική ειδική επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει πρόσθετη ένταση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ουκρανίας και να αμαυρώσει τη φήμη των Ουκρανών στην Ευρώπη.

Η δραστηριότητα του Ρώσου πολίτη Igor Gurko με εμφανείς διασυνδέσεις στις ειδικές υπηρεσίες δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι είναι ένας από τους εκτελεστές αυτής της ειδικής επιχείρησης.