Το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Οι Ουκρανοί παρέλασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού

Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό Καρναβάλι με την τελευταία μεγάλη παρέλαση στη Λεμεσό. Φέτος, οι Ουκρανοί παρέλασαν για πρώτη φορά στο καρναβάλι στα εκατό και πλέον χρόνια της ιστορίας του.

Γιατί το κάναμε; Κάποιος θα πει ότι δεν είναι στην ώρα του. Αλλά το καρναβάλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Κύπρο και όλη η προσοχή του κόσμου στρέφεται στις κολώνες. Για εμάς, τους Ουκρανούς ακτιβιστές στην Κύπρο, ήταν μια κατάλληλη στιγμή να υπενθυμίσουμε για την Ουκρανία, να ευχαριστήσουμε τους Κύπριους για τη φιλοξενία τους και να τους ενθαρρύνουμε να δείξουν αλληλεγγύη.

Η Κύπρος είναι μια χώρα που θεωρείται σημαντικός επενδυτής στην ουκρανική οικονομία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τόπος όπου Ουκρανοί και Ρώσοι ολιγάρχες διαφορετικών πολιτικών απόψεων αποσύρουν μαζικά τα κέρδη τους, άλλοι αποφεύγοντας τη φορολογία και άλλοι τις κυρώσεις. Στην Κύπρο, πιστή στους Ρώσους, κατά την αντίληψη των Κυπρίων για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, «όλα δεν είναι ακόμα τόσο ξεκάθαρα».

Το Καρναβάλι τοποθετείται «πέρα από την πολιτική», αλλά βρήκαμε την ευκαιρία να προωθήσουμε την ατζέντα μας εδώ. Τα μέλη της ουκρανικής στήλης βγήκαν με πανό «Οι Ουκρανοί ευχαριστούν την Κύπρο». Η στρατηγική μας λειτούργησε. Το κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε πως  η ομάδα μας ήταν πολύ συγκινητική και το επίσημο Instagram του Λεμεσιανού Καρναβαλιού-2023 έγραψε στη σελίδα του στα ουκρανικά «Ευχαριστώ, Ουκρανία!».

Εκμεταλλευτήκαμε πλήρως την ευκαιρία μας να γίνουμε πιο ορατοί!

Έπιτα από τα τρία χρόνια «απουσίας» λόγω της πανδημίας του Covid-19 το καρναβάλι ξαναγύρισε και χιλιάδες καλεσμένοι και συμμετέχοντες προετοιμάζονταν για αυτό το γεγονός. Πλημμύρισαν από κόσμο οι δρόμοι της Λεμεσού στις 26 Φεβρουαρίου.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι πολιτικοί γελοιοποιούνται στο Καρναβάλι. Ο Πούτιν γελοιοποιήθηκε σε πολλά ευρωπαϊκά καρναβάλια φέτος. Αλλά όχι στην Κύπρο. Τα πολιτικά συνθήματα δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτα εδώ.

Ως εκ τούτου, έπρεπε να προσαρμόσουμε την ατζέντα μας στο καρναβάλι όσο το δυνατόν περισσότερο. Κύριος μοχλός αυτής της διαδικασίας ήταν μια ακτιβίστρια της Ουκρανο-Κυπριακής Φιλικής Εταιρείας Ksenia Mukhortova. Ανέλαβε όλες τις οργανωτικά θέματα και την επικοινωνία με τους διοργανωτές του Καρναβαλιού.

Κατά τη διάρκεια ενός μήνα, οι Ουκρανές γυναίκες από το σύνολο των προσφύγων έφτιαξαν 60 παραδοσιακές στολές. Διαχειρίστηκε τη διαδικασία η σχεδιάστρια και καλλιτέχνης ιστορικών κοστουμιών Zoya Kernasovska, πρόσφυγας από την Οδησσό. Η Zoya διοργάνωσε το εργαστήριο ακριβώς στο ξενοδοχείο Pierre Ann που φιλοξενεί τους ουκρανούς πρόσφυγες.

Η βασίλισσα της Ουκρανικής ομάδας ήταν η Lyolya Filimonova η οποία χαιρέτησε τους Κύπριους θεατές του καρναβαλιού στα αγγλικά και στα ελληνικά, καθώς και τους Ουκρανούς, για τους οποίους η εμφάνιση της ουκρανικής ομάδας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Η ουκρανική ομάδα πραγματικά εντυπωσίασε τους πάντες και λούστηκε με κύματα συμπαράστασης, οι ξένοι φώναζαν «Δόξα στην Ουκρανία» στα ουκρανικά και στα αγγλικά, ξένοι φωτορεπόρτερ και εκατοντάδες θεατές τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο της Ουκρανικής ομαδας.

Αποφασίσαμε να βγάλουμε στη φιλανθρωπική δημοπρασία αρκετές από τις αποκριάτικες στολές μας ώστε να συγκεντρώσουμε χρήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Δεν περιμέναμε ότι τόσος κόσμος θα ανταποκρινόταν στις εικόνες μας και στην ιδέα της πορείας ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και πίστη στη Νίκη της Ουκρανίας. Άλλωστε το πανό «Το φως θα νικήσει το σκοτάδι» έγινε άλλο ένα σύνθημα του φεστιβάλ.

Είδαμε δάκρυα στα μάτια των Ουκρανών και περηφάνια για το γεγονός που ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές βρίσκουμε τη δύναμη να κουβαλάμε την ομορφιά του κόσμου. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η ρωσική ομάδα απουσίαζε φέτος και αυτό το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη. Άραγε, τι μπορούν να δείξουν εκτός από τον τρόμο, πόνο και ασχήμια; Υπήρχαν μόνο δύο προκλήσεις από την πλευρά των Ρώσων, μια προσπάθεια ψεκασμού με διάλυμα αλκοόλης στα μάτια των συμμετεχόντων και μια κατάσταση που οδήγησε στο εξής ανέκδοτο:

Μετά το καρναβάλι, δύο Ρωσίδες συζητούν:  

— Είδες την ουκρανική ομάδα; Όλοι τους χαμογελούν, λες και είναι αθώοι, και τα αγόρια μας σκοτώνονται στο μέτωπο.

— Μα τι αθώοι είναι! Η μία από την ομάδα τους μου είπε να πάω να γ…ώ.

— Έτσι είπε;

— Ναι, έτσι είπε: «Πήγαινε εσύ εκεί».

Lyolya Filimonova, ακτιβίστρια της ουκρανικής κοινότητας στην Κύπρο