Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία τιμά μια θλιβερή ημερομηνία: την επέτειο του πολέμου, την προσάρτηση και τα δεινά των Ουκρανών, που σημαδεύτηκαν από δολοφονίες και βασανιστήρια

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία τιμά μια θλιβερή ημερομηνία: την επέτειο του πολέμου, την προσάρτηση και τα δεινά των Ουκρανών, που σημαδεύτηκαν από δολοφονίες και βασανιστήρια.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το λεγόμενο «Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών στην Κύπρο», με την υποστήριξη του μη/επίτιμου προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να γιορτάσει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών.

Πρέπει να τονίσουμε ότι τμήματα των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσών και Ζαπορίζια καταλήφθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά τη διάρκεια του πολέμου τους εναντίον της ανεξάρτητης Ουκρανίας.

Το γεγονός ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να γιορτάσουν το έγκλημα της προσάρτησης και έναν άδικο πόλεμο στο έδαφος της Κύπρου, ενός έθνους που υπέμεινε την τραγωδία της εδαφικής προσάρτησης το 1974, προσθέτει ένα στρώμα ιδιαίτερου κυνισμού σε αυτό το «συμβάν».

Ωστόσο, αυτός ο κυνισμός και αλαζονεία προς ένα έθνος που καλωσορίζει τους Ρώσους στο έδαφός του έχει γίνει χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του κράτους.

Οι Ουκρανές με παιδιά, που έχουν βρει καταφύγιο στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εγκατέλειψαν τα εδάφη που κατέχει προσωρινά η Ρωσική Ομοσπονδία, εκφράζουν τη βαθιά τους οργή για τις ενέργειες του μη/επίτιμου προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το προξενείο αυτό προωθεί ένα έγκλημα διεθνούς μεγέθους και την επακόλουθη απώλεια αθώων ζωών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, στις 3:30 μ.μ., οι Ουκρανοί στην Κύπρο θα συγκεντρωθούν έξω από το μη/επίτιμο προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λεμεσό για να διαμαρτυρηθούν για τον εορτασμό της προσάρτησης κυρίαρχων και ανεξάρτητων ουκρανικών εδαφών και την απώλεια ζωών των Ουκρανών. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, θα οργανώσουμε μια έκθεση φωτογραφιών που απεικονίζει έντονα την απάνθρωπη σκληρότητα των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, ένα συμβολικό νεκροταφείο μνήμης για τα θύματα της ρωσικής επίθεσης θα στηθεί κοντά στο προξενείο. Αυτό θα χρησιμεύσει ως μια έντονη υπενθύμιση στο ευρύτερο κοινό για το τι «γιορτάζει» η ρωσική κοινότητα στην Κύπρο. Ένα συμβολικό στεφάνι πένθους, το οποίο αντιπροσωπεύει όλες τις ζωές που χάθηκαν στον πόλεμο πλήρους κλίμακας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, θα παρουσιαστεί στον μη/επίτιμο πρόξενο της λεγόμενης Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κύπριοι και εκπρόσωποι άλλων εθνικών διασπορών και κοινοτήτων από διάφορες χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να σταθούν αλληλέγγυοι με τους Ουκρανούς, καθιστώντας αυτή την ένωση βαθιά συμβολική.

Απευθύνουμε πρόσκληση σε εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης να συμμετάσχουν μαζί μας.

Τις φωτογραφίες για την έκθεση παρείχαν οι διάσημοι Ουκρανοί φωτογράφοι Vlada και Kostyantyn Liberov.

Διεύθυνση Εκδήλωσης: Γλάδστωνος 140, Λεμεσός

Ώρα: Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 15:45