Ανάλυση CT: Γιατί η Λευκωσία… προτιμά απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία

Η Λευκωσία προκρίνει αλλαγή φρουράς στην Προεδρία της Τουρκίας για πρόοδο στο Κυπριακό – Η λογική «πίσω» από την προσέγγιση και ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας – Τι θα σήμαινε για το εθνικό μας ζήτημα ενδεχόμενη ήττα του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές πληροφορεί Сyprus Times.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι με το Κυπριακό παίκτες, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου (ίσως και νωρίτερα, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο) προκειμένου να διαφανεί εάν θα υπάρξει και ποια ακριβώς θα είναι η επόμενη πράξη. Εδώ και μήνες είναι ξεκάθαρο πως πριν από αυτό το ορόσημο δεν πρόκειται να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για επανέναρξη των συνομιλιών και οποιαδήποτε εξέλιξη θα είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην παρούσα φάση για την Λευκωσία είναι προτιμότερη μια ήττα του Ερντογάν και η ανάληψη της εξουσίας από την τουρκική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει η Κυβέρνηση το σενάριο της αλλαγής φρουράς ευνοεί επαναπροσδιορισμό των δεδομένων προς την ορθή κατεύθυνση. Σ’ αυτή την περίπτωση, μαζί με τον Σουλτάνο θα μείνουν εκτός Σαράι και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε για το Κυπριακό και προφανέστατα κρατούν τη διαδικασία «όμηρο» εδώ και χρόνια.

«Τον είδαμε, τον ξέρουμε και ξέρουμε τι μας περιμένει», λένε αρμόδιες πηγές προσπαθώντας να πείσουν πως ενδεχόμενη απομάκρυνση του Τούρκου Πρόεδρου από την εξουσία θα έφερνε έναν άνεμο αισιοδοξίας στο Κυπριακό. Όμως πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το δεδομένο αν το αντιστρέψουμε και προσαρμόσουμε στην τουρκική αντιπολίτευση;

Δεν τους είδαμε, δεν τους ξέρουμε και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Ακούμε μόνο τις δημόσιες τοποθετήσεις του, οι οποίες πολλές φορές είναι πολύ πιο σκληρές από αυτές του Ερντογάν. Για παράδειγμα ακούσαμε τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (ηγέτης CHP) να δηλώνει πως θα στήριζε τον Ερντογάν σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. ‘Η να διαμαρτύρεται έντονα για τις ολιγόλεπτες συζητήσεις του Τούρκου Προέδρου με τον Νίκο Αναστασιάδη σε Μαδρίτη και Πράγα. Και έχουμε ακούσει την Μεράλ Ακσενέρ (ηγέτιδα İyi Parti) να λέει πως η Κύπρος είναι τουρκική και να απειλεί με νέα απόβαση.

Παρά τις δεδηλωμένες προθέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση θεωρεί πως σε περίπτωση διαδοχής του Ερντογάν θα ξημερώσει μια νέα μέρα στο Κυπριακό. Ποντάρει πολλά στη στάση που θα τηρήσει η διεθνής κοινότητα σ’ αυτή την περίπτωση. Σύμφωνα και με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους τελευταίους μήνες, ζητούμενο είναι να ασκηθούν πιέσεις προς την τουρκική πλευρά βάσει μιας θετικής ατζέντας και να αποσαφηνιστούν τα οφέλη που θα έχει και η ίδια η Άγκυρα από τη λύση του Κυπριακού. Βάσει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει ακόμη την πακετοποίηση του Κυπριακού με άλλα ανοιχτά ζητήματα, όπως τα ευρωτουρκικά.

Σε θεωρητικό επίπεδο είναι κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει αποτέλεσμα και πράγματι θα είχε περισσότερες πιθανότητες θετικής εξέλιξης εάν αποδέκτης θα ήταν ένας νέος αρχηγός του τουρκικού κράτους. Πρακτικά όμως είναι ένα εγχείρημα που δεν εξαρτάται από τις δικές μας προθέσεις. Από τη μια βασιζόμαστε στο διεθνή παράγοντα, ο οποίος μέχρι σήμερα έκανε πολύ πιο λίγα από ότι θα μπορούσε να κάνει. Από την άλλη εξαρτόμαστε από τις διαθέσεις που θα έχει ένας νέος Τούρκος Πρόεδρος, πάντοτε σε περίπτωση που προκύψει εκλογική ανατροπή του Ερντογάν. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες της τουρκικής αντιπολίτευσης για κοινό υποψήφιο.