Κατάσκοπε, φύγε!

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι Ρώσοι πολίτες μπορούσαν ελεύθερα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και να κάνουν επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, γράφει η βελγική έκδοση 24brussels.online.

Στα πρώτα μετασοβιετικά χρόνια οι ρώσοι είχαν δημιουργήσει πολλές εταιρείες σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτό άνοιξε άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διεισδύσουν και να νομιμοποιηθούν οι ρώσοι πράκτορες πληροφοριών σε διάφορες δομές των δυτικών χωρών ήταν η αποστολή αξιωματικών καριέρας των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών σε ρωσικές εταιρείες στο εξωτερικό για να «δουλέψουν». Αυτή η πρακτική έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, και μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2014, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Πολλές ρωσικές εταιρείες στο εξωτερικό παίζουν το ρόλο των κέντρων πρακτόρων και χρησιμεύουν ως το θεμέλιο πάνω στο οποίο η Μόσχα χτίζει διάφορες δομές των πρακτόρων επιρροής και κατασκοπείας της στις χώρες υποδοχής. Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν την εκπλήρωση των καθηκόντων του Κρεμλίνου στον τομέα της προπαγάνδας και της στρατολόγησης πολιτικών υποστηρικτών. Ο κύριος στόχος είναι να στρατολογήσουν παράγοντες επιρροής από την πολιτική και πολιτιστική ελίτ των χωρών τους — διάσημους συγγραφείς, πολιτικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκκλησιαστικούς ηγέτες κ.λπ. Η δραστηριότητά τους προχωρά νόμιμα, με τη μορφή δημοσιεύσεων, δημόσιων ομιλιών, συμμετοχής σε δημόσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Μόσχα.

Παράδειγμα χρήσης εμπορικών δομών από το Κρεμλίνο και τις ειδικές υπηρεσίες του για την προώθηση των συμφερόντων τους στη Δύση είναι το κυπριακό υποκατάστημα της εταιρείας ITERA και οι δραστηριότητες ορισμένων από τους ηγέτες της.

Πρόσφατα, τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το Forbes, ανέφεραν ότι ο ιδρυτής και επικεφαλής της ενεργειακής εταιρείας ARETI, δισεκατομμυριούχος Ιγκόρ Μακάροφ, παραιτήθηκε από τη ρωσική υπηκοότητα.

Ο Μακάροφ έχει  και την κυπριακή υπηκοότητα, την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, έλαβε το 2020 ως αντάλλαγμα για επενδύσεις στην οικονομία της χώρας. Ο Πολίτης έγραψε επίσης ότι το όνομα του επιχειρηματία εμφανίζεται στη λίστα  34 ύποπτων επεισοδίων χορήγησης κυπριακής υπηκοότητας έναντι επένδυσης.

Μετά από μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία από ρωσικά στρατεύματα, ο Μακάροφ τέθηκε υπό κυρώσεις από την Ουκρανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά.

Η ιστορία της εταιρείας που δημιούργησε ο Μακάροφ δείχνει καλά πόσο εύκολα και ενεργά οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν εμπορικές δομές ως κέντρα πληροφοριών και πηγές χρηματοδότησης για τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Ο διεθνής όμιλος εταιρειών ITERA ιδρύθηκε το 1992.

Το 2013, ο Μακάροφ πούλησε το περιουσιακό του στοιχείο φυσικού αερίου στη Rosneft, μετά το οποίο ο ITERA άλλαξε το όνομά του σε ARETI.

Την ίδια χρονιά, το 1992, ο Μακάροφ εγγράφει στην Κύπρο υποκατάστημα της αμερικανικής εταιρείας του ITERA International Energy L.L.C. Ένας από τους ιδρυτές (0,167% των μετοχών) και ο εκτελεστικός διευθυντής της νέας εταιρείας ήταν κάποιος με το όνομα Yuri Dmitrievich Pyanykh.

Από το 2002 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ITERA Oil and Gas Company LLC.

Η ιστορία αυτού του «επιχειρηματία με πολιτικά ρούχα» είναι ένα παράδειγμα σχολικού βιβλίου της μακρόχρονης και επιτυχημένης δουλειάς ενός Σοβιετικού/Ρώσου αξιωματικού πληροφοριών, πρώτα με διπλωματική κάλυψη και μετά με εμπορική κάλυψη.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, ο Yuri Pyanykh γεννήθηκε το 1952. Το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας, Σχολή Ραδιοηλεκτρονικής. Αμέσως μετά αρχίζει να εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, όπου κατέχει διάφορες θέσεις. Εδώ είναι σκόπιμο να τεθεί ένα ερώτημα, το αν είναι δυνατόν επαγγελματίες διπλωμάτες να εκπαιδεύονται στη Σχολή Ραδιοηλεκτρονικής του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας; Όχι, εκπαιδεύουν ραδιοηλεκτρονικούς μηχανικούς εκεί.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι πολλοί απόφοιτοι τεχνικών πανεπιστημίων εργάζονταν στη σοβιετική, και τώρα εργάζονται στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών υπό διπλωματική κάλυψη.

Η επίσημη βιογραφία του Pyanykh λέει ότι κατείχε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της ΕΣΣΔ. Όμως δεν διευκρινίζεται τι θέσεις κατείχε.

Ελλείψει στοιχείων για διπλωματική καριέρα, αυτό το λήμμα στην επίσημη βιογραφία του Pyanykh δείχνει ξεκάθαρα τις δραστηριότητες ενός αξιωματικού πληροφοριών υπό διπλωματική κάλυψη.

Κατά τη διάρκεια της «εργασίας του στο Υπουργείο Εξωτερικών της ΕΣΣΔ», ο Pyanykh έγινε έμπειρος αλεξιπτωτιστής και δύτης. Είναι απαραίτητα προσόντα για έναν σοβιετικό «διπλωμάτη με τα πολιτικά».

Οι αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών εκπαιδεύονται σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι μόνο στις ακαδημίες του FSB και της GRU (στρατιωτική ακαδημία του Υπουργείου Άμυνας). Πρόκειται για το MGIMO, τη Σχολή Ιστορίας και Δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, την Ακαδημία Εξωτερικού Εμπορίου, το Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Άμυνας (πρώην Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών), το Ινστιτούτο Ασιατικών και Αφρικανικών Χωρών. Σχεδόν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που εκπαιδεύουν άτομα για εργασία στο εξωτερικό συνδέονται με ειδικές υπηρεσίες.

Τα τεχνικά πανεπιστήμια στη Ρωσία εκπαιδεύουν επίσης αξιωματικούς πληροφοριών.

Ο πρώην σοβιετικός παράνομος κατάσκοπος Sergey Zhirnov μας μίλησε και είπε ότι απόφοιτοι τεχνικών πανεπιστημίων προσλήφθηκαν από την KGB και την GRU για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πληροφοριών και τη συντήρηση κατασκοπευτικού εξοπλισμού. Αυτοί που ήταν να σταλούν για εργασία στο εξωτερικό με διπλωματική κάλυψη, εγγράφηκαν στο προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών ή σε ξένες σοβιετικές αποστολές σε διεθνείς οργανισμούς. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν στην ακαδημία της KGB (τώρα FSB) ή στη GRU (στρατιωτική ακαδημία του Υπουργείου Άμυνας) και στη συνέχεια στάλθηκαν στον τόπο εργασίας στο εξωτερικό.

Τον Φεβρουάριο του 1987, ο Yuri Pyanykh στάλθηκε στη Λευκωσία ως δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας της ΕΣΣΔ, στη θέση του οικονομικού συμβούλου της πρεσβείας της ΕΣΣΔ, στη συνέχεια της Ρωσίας, στην Κύπρο. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, ανάλογα με τη χώρα υποδοχής, η θέση του οικονομικού συμβούλου στις σοβιετικές, και τώρα στις ρωσικές πρεσβείες, ανατέθηκε σε μία από τις δύο σοβιετικές ειδικές υπηρεσίες (KGB ή GRU) και τώρα ανατίθεται σε μία από τις δύο ρωσικές ειδικές υπηρεσίες (SVR ή GRU).

Σε αυτή τη θέση, ο Pyanykh εργάστηκε μέχρι το 1992.

Ενώ εργαζόταν ως «οικονομικός σύμβουλος» στη ρωσική διπλωματική αποστολή, είχε οργανώσει μια ναυτική επιχείρηση κατασκοπείας GRU υπό το πρόσχημα της  μελέτης της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Κύπρου. Υπό το πρόσχημα μιας επιστημονικής αποστολής για τη μελέτη του βυθού της Μεσογείου, οι «ερευνητές» συνέλεξαν πληροφορίες για τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο νησί. Κρυφάκουγαν τις βρετανικές στρατιωτικές επικοινωνίες και παρατηρούσαν δραστηριότητες στη βάση των RAF στο Ακρωτήρι.

Έψαξαν για υποβρύχια καλώδια και, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, τα συνδέαν με τον εξοπλισμό υποκλοπής. Μελετήσανε την ασυλία θορύβου των βρετανικών γραμμών επικοινωνίας. Κρυφάκουγαν τις διαπραγματεύσεις του τουρκικού, του ισραηλινού και του αιγυπτιακού στόλου και συνέλεγαν πληροφορίες για αυτους.

Μαζί με τον πρέσβη της ΕΣΣΔ στην Κύπρο Yuri Fokin, ο Pyanykh οργάνωσε τη λειτουργία ενός στρατιωτικού πλωτού νοσοκομείου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Με το πρόσχημα της θεραπείας ασθενών, αυτό το πλοίο κατασκόπευε πληροφορίες ενώ βρισκόταν στην επιδρομή της Λάρνακας. Από αυτή τη θέση βόλευε να παρακολουθεί την βρετανική στρατιωτική βάση Δικελιά και τα πλοία που έμπαιναν στο λιμάνι.

Το 1992, ο Ρώσος πολίτης Ιγκόρ Μακάροφ δημιούργησε το κυπριακό υποκατάστημα της ITERA International Energy L.L.C.

Ο Yuri Pyanykh, ραδιοηλεκτρονικός μηχανικός στην εκπαίδευση, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν ως διπλωμάτης στη ρωσική πρεσβεία και δεν είχε εμπειρία στις επιχειρήσεις, σταματά τη διπλωματική του καριέρα, πηγαίνει να εργαστεί στην ITERA και ως εκ θαύματος γίνεται αμέσως εκτελεστικός διευθυντής του. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν απαιτείται επιχειρηματική εμπειρία για να εργαστείτε σε ρωσικές εταιρείες στο εξωτερικό. Αυτό απαιτεί εμπειρία διαφορετικής φύσης.

Τώρα που έχουν συσσωρευτεί γνώσεις σχετικά με τις μεθόδους και το στυλ εργασίας των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Pyanykh άλλαξε τη δουλειά του σύμφωνα με τις οδηγίες των ανωτέρων του στη Μόσχα. Διαφορετικά, είναι αδύνατον να εξηγηθεί η ραγδαία μετακίνησή του από το Υπουργείο Εξωτερικών σε υψηλή θέση σε εταιρεία με την οποία δεν είχε καμία προηγούμενη σχέση.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ITERA δημιουργήθηκε από μετανάστες από το Τουρκμενιστάν τους Igor Makarov και Valery Otchertsov (Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Τουρκμενιστάν).

Ο Pyanykh για αυτούς ήταν ένας ξένος. Μάλλον η ένταξη του Pyanykh στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ήταν προϋπόθεση εγγραφής της ITERA στη δικαιοδοσία της Κύπρου. Αυτή είναι μια κοινή πρακτική στη Ρωσία, σε όλες τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες, αρκετοί αξιωματικοί πληροφοριών εισάγονται στο διοικητικό συμβούλιο, κυρίως από την ενεργή εφεδρεία.

«Σύμφωνα με την ορολογία της KGB-FSB, η «ενεργή εφεδρεία» ή η «Γραφείο αποσπασμένων αξιωματικών της FSB» (APS FSB), ονομάζονται «αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας που είναι ενσωματωμένοι σε διάφορους κυβερνητικούς, επιστημονικούς, πολιτικούς, εμπορικούς και θρησκευτικούς θεσμούς και οργανισμούς». Οι συνταξιούχοι αξιωματικοί πληροφοριών χρησιμοποιούνται επίσης ενεργά.

Οι θέσεις των εν ενεργεία εφέδρων αξιωματικών έχουν εισαχθεί σε όλες τις σημαντικές εγκαταστάσεις, ιδρύματα, επιχειρήσεις κ.λπ.

Οι αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας που κατατάσσονται στην ενεργή εφεδρεία παραμένουν μέρος της μονάδας τους, αλλά στέλνονται να εργαστούν σε πολιτικά ιδρύματα.

Σε αυτή τη θέση, εκτελούν επίσημα καθήκοντα, αλλά ταυτόχρονα το κύριο καθήκον τους είναι να ασκούν δραστηριότητες προς το συμφέρον των υπηρεσιών κρατικής ασφάλειας».

Την εποχή της εμφάνισης της ITERA στην Κύπρο, ο Pyanykh δεν ήταν στην ενεργή εφεδρεία, αλλά ένας ενεργός αξιωματικός πληροφοριών υπό διπλωματική κάλυψη.

Πιθανώς, ο Pyanykh διορίστηκε στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή για να ελέγχει τις δραστηριότητες της εταιρείας και να τη χρησιμοποιεί προς το συμφέρον των ειδικών υπηρεσιών.

Μαζί με τον Pyanykh, ο συνταγματάρχης της KGB Viktor Dmitrievich Shvets, γεννημένος το 1945, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ITERA. Ανέλαβε τη θέση του επικεφαλή της υπηρεσίας ασφαλείας της εταιρείας.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Pyanykh, ως επικεφαλής μιας εμπορικής εταιρείας, ξεκινά μια θυελλώδη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα στην Κύπρο.

Μαζί με τη Ρωσική Πρεσβεία  συμμετείχε στη δημιουργία κέντρου ρωσικών πρακτόρων πληροφοριών στην Κύπρο υπό την κάλυψη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, χάρη στις προσπάθειες του Pyanykh και του Ρώσου Πρεσβευτή George Muradov, ιδρύθηκε μια Ρωσική Ορθόδοξη ενορία στη Λεμεσό. Σε κάποιο σημείο, επικεφαλής της ήταν ο ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Viktor Zogiy. Οι ειδικές υπηρεσίες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών τον αναγνώρισαν ως τακτικό αξιωματικό της PGU της KGB της ΕΣΣΔ-SVR. Όταν έγινε σαφές ότι τον ανακάλυψαν, ο Zogiy έφυγε βιαστικά από την Κύπρο.

Το 1997, ο Pyanykh, μαζί με έναν συνάδελφό του στη σοβιετική πρεσβεία στη Λευκωσία, τον ίδιο «διπλωμάτη με τα πολιτικά», ο οποίος έγινε επίσης «επιχειρηματίας» με κυπριακό διαβατήριο, ο Valery Gusev, δημιούργησαν ένα ίδρυμα για την κατασκευή μιας ρωσικής εκκλησίας στη Λεμεσό. Ο Yuri Pyanykh έγινε διευθυντής του ιδρύματος και ο Sergey Naryshkin, ο οποίος τώρα ηγείται της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, έγινε συμπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου.

Τον Φεβρουάριο του 1995, ο Yuri Pyanykh δημιούργησε και έγινε πρόεδρος του Συνδέσμου Ρώσων Επιχειρηματιών στην Κύπρο. Κάποιες πηγές υποστηρίζουν πώς ο Pyanykh, για λογαριασμό των ρωσικών  αρχών, ελέγχει όλες τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Κύπρο. Όλοι οι Ρώσοι επιχειρηματίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακολουθούν τις οδηγίες, τις συστάσεις και τις εντολές του. Σύμφωνα με μια ενημερωμένη πηγή, «ο Pyanykh μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί. Είναι ο ελεγκτής των ρωσικών αρχών στην Κύπρο, μαζί με τον πρέσβη. Κατά μία έννοια, ο Pyanykh έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον πρέσβη, ο οποίος έχει κάποιους διπλωματικούς περιορισμούς ενώ  ο ίδιος δεν περιορίζεται από τίποτα».

Ο Pyanykh, ο οποίος έχει κυπριακή υπηκοότητα, εμπλέκεται στις δραστηριότητες όλων των ρωσικών δομών στην Κύπρο και είναι μέλος της ηγεσίας πολλών ενώσεων, συμβουλίων και ιδρυμάτων που δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τη Μόσχα. Μερικοί από αυτούς μεταμφιέζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και προσομοιώνουν κοινωνική, πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα. Όλοι τους επικεντρώνονται στην εξεύρεση νέων συμμάχων στις δυτικές χώρες και στη στρατολόγηση μεταναστών από την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία. Το άλλο σκέλος έχει στόχο να επηρεάσει την κυβέρνηση της Κύπρου.

Από το 1998, ο Pyanykh είναι μέλος της διακυβερνητικής ρωσο-κυπριακής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία ως εμπειρογνώμονας. Αυτή η δομή ασχολείται κυρίως με το συντονισμό των προσπαθειών για την απόκρυψη του εγκληματικού ρωσικού κεφαλαίου στις κυπριακές τράπεζες, τη δημιουργία άνετων συνθηκών για τη δουλειά των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο και την εξεύρεση τρόπων αποφυγής κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Κύπριος πολίτης ο Yuri Pyanykh, υπερασπίζεται πολύ αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Ρωσίας σε αυτή την επιτροπή και, σύμφωνα με φήμες, έχει τεράστια επιρροή στους Κύπριους αξιωματούχους.

Συμμετέχει στη διοργάνωση και χρηματοδότηση φιλορωσικών εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, ο Pyanykh παρέδωσε χρήματα για την οργάνωση της ετήσιας προπαγανδιστικής εκστρατείας του Κρεμλίνου «Immortal Regiment» στην Κύπρο. Αυτό αποκάλυψε η φιλορώση ακτιβίστρια Lyudmila Chuikova το 2019, όταν παραπονέθηκε ότι το ρωσικό πολιτιστικό κέντρο της είχε αφαιρέσει το δικαίωμα να οργανώνει και να διευθύνει «αθάνατα συντάγματα» στη Λάρνακα.

Από το 2002, ο Pyanykh είναι μέλος του προεδρείου και του συμβουλίου του χρηματοδοτούμενου από τη Ρωσία Διεθνούς Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών, μιας δομής που δημιουργήθηκε με εντολή του Πούτιν. Το πρωταρχικό καθήκον αυτής της οργάνωσης είναι ο σχηματισμός των πέμπτων φαλαγγών του Κρεμλίνου σε χώρες με σημαντικό αριθμό ρωσόφωνου πληθυσμού.

Από το 2003, ο Pyanykh είναι μέλος του Προεδρείου του Ρωσο-Αραβικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (ΡΑΕΣ) που δημιουργήθηκε από τον στρατηγό της KGB Yevgeny Primakov. Το ΡΑΕΣ δημιουργήθηκε ως τμήμα της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών και όργανο της επιρροής του Κρεμλίνου στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Μαζί με τον Pyanykh, αυτό το συμβούλιο περιλαμβάνει τον επικεφαλής της ROSTEC Chemezov (υπό κυρώσεις), τον πρόεδρο της VNESHTORGBANK Kostin (υπό κυρώσεις), ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του RSPP Pumpyansky (υπό κυρώσεις) και πολλούς άλλους συνεργούς στα εγκλήματα του Πούτιν.

Τον Μάρτιο του 2004, σε ένα κτίριο ιδιοκτησίας του ITERA, ο Pyanykh δημιούργησε ένα εκλογικό τμήμα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία.

Το 2007 έγινε μέλος του Παγκόσμιου Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό (ΠΣΣΡΣ).

Αυτός ο οργανισμός είναι το εκτελεστικό όργανο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρώσων Συμπατριωτών (ΠΣΡΣ), το οποίο, σύμφωνα με το καταστατικό, πρέπει να διασφαλίζει «την αλληλεπίδραση των συμπατριωτών με τις κρατικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις κρατικές αρχές των ομόσπονδων ενοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η αλληλεπίδραση των μεταναστών με τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να εκφραστεί μόνο στην πρόσληψή τους. Αυτό είναι άμεσο καθήκον των ειδικών υπηρεσιών.

Το ΠΣΡΣ δημιουργήθηκε από το Κρεμλίνο ως μηχανισμός εξάπλωσης και ενίσχυσης της επιρροής του με τη βοήθεια της ρωσικής διασποράς στο εξωτερικό. Τα συντονιστικά συμβούλια της χώρας ρώσων συμπατριωτών που αποχώρησαν από αυτόν έγιναν κανάλια για τη διάδοση της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου. Μέσω αυτών, η Μόσχα ενσταλάζει στο μυαλό των Δυτικών τη δυσπιστία προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, διασπά μια ελεύθερη κοινωνία από μέσα, χειραγωγεί την κοινή γνώμη, σπέρνει δυσπιστία προς τις ελεύθερα εκλεγμένες κυβερνήσεις, περιφρόνηση για τις φιλελεύθερες αξίες και μια ανοιχτή κοινωνία.

Αμέσως μετά, ο Pyanykh δημιούργησε μια υποδιαίρεση του ΠΣΡΣ στην Κύπρο, «το συντονιστικό συμβούλιο Ρώσων συμπατριωτών  Κύπρου-ΣΣΡΣΚ» και έγινε μόνιμο μέλος του.

«Η απόσπαση νέων ψεύτικων δημόσιων οργανισμών από παλιούς είναι μια τυπική μέθοδος εργασίας των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.» — Dmitry Khmelnytskyi.

Αρχικά, το γραφείο του ΣΣΡΣΚ βρισκόταν στο έδαφος της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Εκεί γίνονταν και συναντήσεις αυτής της οργάνωσης. Πριν από μερικά χρόνια, το ΣΣΡΣΚ μετακόμισε στις εγκαταστάσεις του συντακτικού γραφείου της εφημερίδας Vestnik Kipra (Κήρυκας της Κύπρου). Η συντάκτρια αυτού του φερέφωνου προπαγάνδας του Κρεμλίνου Natalya Kardash είναι μέλος του ΣΣΡΣΚ, μέλος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ρωσικού Τύπου — ΠΣΡΤ (μονάδα ξένων πληροφοριών της Ρωσίας και όργανο επιρροής του Κρεμλίνου) συνεργάζεται στενά με τον Pyanykh. Οι γνώστες υποστηρίζουν ότι ο Pyanykh συμμετείχε άμεσα στη δημιουργία του «Κήρυκα της Κύπρου».

Για τη θέση του επικεφαλή του ΣΣΡΣΚ ο Pyanykh διόρισε τον υπάκουο πρόεδρο του συλλόγου ρωσόφωνων κατοίκων Κύπρου Horizont, πολίτη Κύπρου και Ρωσίας, Igor Nasonov. Πέρυσι αντικαταστάθηκε από έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τον Dmitry Apraksin, επίσης υπήκοο Ρωσίας και Κύπρου. Ο Nasonov και ο Apraksin ηγούνται του ΣΣΡΣΚ μόνο επίσημα, ο πραγματικός επικεφαλής αυτού του γραφείου της KGB είναι ο Yuri Pyanykh.

Οι δραστηριότητες του συντονιστικού συμβουλίου Ρώσων συμπατριωτών στην Κύπρο διαχειρίζονται και χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα. Από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, το ΣΣΡΣΚ ενεργούσε ως επίσημος διοργανωτής πολλών προπαγανδιστικών ενεργειών για την υποστήριξη της Ρωσίας, του Πούτιν και των εγκλημάτων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά έγιναν με οδηγίες της Μόσχας και κύριοι διοργανωτές ήταν η ρωσική πρεσβεία και το ρωσικό πολιτιστικό κέντρο στη Λευκωσία. Όμως ο μηχανισμός προετοιμασίας και διεξαγωγής αυτών των εκδηλώσεων έχει δημιουργηθεί και τίθεται σε εφαρμογή από τον Yuri Pyanykh.

Τα ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας, η παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου και οι παράφορες θεωρίες συνωμοσίας ακούστηκαν από τα στόματα των ομιλητών σε αυτές τις εκδηλώσεις. Οι ομιλίες αυτές μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση και τα κείμενα των ομιλιών δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης και διανεμήθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Οι ομιλητές επέτρεψαν στους εαυτούς τους να ασκήσουν δημόσια κριτική στις αρχές της Κύπρου και της ΕΕ, κατηγόρησαν τη Δύση για σατανισμό (η αγαπημένη θέση του Πούτιν) και ότι η δημοκρατική Δύση επιτέθηκε στη Ρωσία, η οποία αναγκάστηκε να αμυνθεί και ως εκ τούτου διεξήγαγε αμυντικό πόλεμο. Όλα αυτά ειπώθηκαν δημόσια από τον πρόεδρο του ΣΣΡΣΚ Dmitry Apraksin και άλλα μέλη αυτής της οργάνωσης κατά τη διάρκεια μαζικών δράσεων υπέρ της Ρωσίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις αυταρχικές χώρες τα συντονιστικά συμβούλια των Ρώσων συμπατριωτών συμπεριφέρονται διαφορετικά. Για παράδειγμα, στην Τουρκία, το ΣΣΡΣ δεν επικρίνει τις αρχές της χώρας και δεν αμφισβητεί τις «αξίες της τουρκικής δημοκρατίας». Αντίθετα, επαινεί με κάθε τρόπο τον Ερντογάν και τα επιτεύγματά του.

Ενημερωμένη πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στην έκδοσή μας ότι το ΣΣΡΣΚ λαμβάνει οικονομική βοήθεια από ρωσικές εταιρείες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του ITERA. Πρόσφατα, ο αριθμός των χορηγών του ΣΣΡΣΚ και των δομών του έχει αυξηθεί λόγω των ρωσικών εταιρειών πληροφορικής που μετακόμισαν στην Κύπρο μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Πολλές από αυτές τις εταιρείες, εκμεταλλευόμενες τα πλεονεκτήματα της υπαγωγής στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία, συνεχίζουν να εργάζονται προς το συμφέρον της ρωσικής κυβέρνησης.

Το 2008, ο Pyanykh, εκ μέρους του ARBK, διοργάνωσε διακοπές στην Κύπρο για τις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων FSB Alfa, για τις οποίες έλαβε ευγνωμοσύνη από την ηγεσία του Alfa Center Foundation, ένα από τα πορτοφόλια της FSB.

Ο ψσυμμετέχει στη διοργάνωση όλων των επίσημων εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της πρεσβείας ή του ρωσικού πολιτιστικού κέντρου. Μπορείτε πάντα να τον δείτε σε συναντήσεις με ρωσικές επίσημες αντιπροσωπείες που επισκέπτονται την Κύπρο.

Μαζί με τη Natalia Kardash, διοργάνωσε και χρηματοδοτεί τα ετήσια κυπρο-ρωσικά φεστιβάλ στη Λεμεσό. Διακοπές της σλαβικής γραφής και πολιτισμού και πολλά άλλα.

Kardash, Nasonov, Pyanykh

Οι εκδηλώσεις αυτές χρηματοδοτούνται από τον ρωσικό προϋπολογισμό και από επιχειρηματίες και εταιρείες συνδεδεμένες με το Κρεμλίνο, όπως η ITERA. Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό και είναι μια ειδική επιχείρηση για τη διάδοση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, την αύξηση της επιρροής και τη στρατολόγηση πρακτόρων από τον τοπικό πληθυσμό.

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα με οργανώσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει ο Yuri Pyanykh. Αυτό όμως αρκεί για να κατανοήσουμε το βάθος της διείσδυσης αυτού του ατόμου στην κοινωνικοπολιτική ζωή του νησιού και τη δύναμη της επιρροής του στις συνεχιζόμενες διαδικασίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ITERA είχε εμπορικές δραστηριότητες. Αλλά, επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εταιρεία χρησιμοποιείται από τη Μόσχα και τις ειδικές υπηρεσίες της ως κάλυψη και οικονομική πηγή για κατασκοπεία και επιρροή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παραίτηση από τη ρωσική υπηκοότητα του ιδρυτή της δεν αλλάζει τίποτα, παρά μόνο ενισχύει το καμουφλάζ και τις δυνατότητες του Κρεμλίνου στο κράτος μέλος της Ε.Ε.

Διαβάστε σχετικά: