Δεύτερη αναφορά των ΗΠΑ για τους Κύπριους «διαμεσολαβητές»

Οι ΗΠΑ έστειλαν στην Κυπριακή Δημοκρατία μια δεύτερη έκθεση που περιέχει λεπτομέρειες για την παραβίαση των κυπριακών κυρώσεων, μετά από μια έκθεση 800 σελίδων που στάλθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα, ενώ περίπου 400 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν επιβληθεί κυρώσεις είναι απογοητευμένοι καθώς δεν έχουν καταβληθεί μισθοί για τον Απρίλιο.

Οι δύο εκθέσεις περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι Κύπριοι υποτιθέμενοι «μεσολαβητές» βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε δέκα Κύπριους και 13 ξένους υπήκοοι καθώς φέρονται να βοηθούσαν ρώσους ολιγάρχες ενώ οι αρχές του νησιού φοβούνται ότι περισσότερα νομικά πρόσωπα από την Κύπρο θα βρεθούν στη λίστα των κυρώσεων εξαιτίας συνεργασίας τους με τη Ρωσία.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει έγγραφα που δικαιολογούν γιατί επιβλήθηκαν κυρώσεις στις κυπριακές εταιρείες και στα στελέχη τους». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του CyBC την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το 800ων σελίδων φάκελο.

Η Λευκωσία βρίσκεται σε κατάσταση διαχείρισης ζημιών από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα σε Κύπριους «διαμεσολαβητές» επειδή υποτίθεται ότι βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία. Ο τελευταίος γύρος περιορισμών που σχετίζεται με τον πόλεμο της Ουκρανίας περιλαμβάνει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό και μια κορυφαία δικηγορική εταιρεία στη Λευκωσία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τους δύο Κύπριους ότι εν γνώσει τους βοήθησαν τους δισεκατομμυριούχους Ρώσους ολιγάρχες Ρομάν Αμπραμόβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ να κρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, περίπου 400 εργαζόμενοι σε εταιρείες που έχουν επιβληθεί με κυρώσεις δεν έχουν πληρωθεί για τον Απρίλιο, καθώς οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών έχουν δεσμευτεί. Οι εργαζόμενοι που επηρεάστηκαν δουλεύουν για την εταιρεία παροχής εταιρικών υπηρεσιών Meritservus με έδρα τη Λεμεσό και τη δικηγορική εταιρεία Christodoulos G. Vassiliades & Co. LLC με έδρα τη Λευκωσία.

Η Meritservus έχει τιμωρηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο για την υποτιθέμενη βοήθειά της στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο μεταξύ, η δικηγορική εταιρεία Λευκωσίας συμπεριλήφθηκε τόσο στις λίστες του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των ΗΠΑ με το σκεπτικό της παροχής υπηρεσιών στον Ρώσο ολιγάρχη Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Και οι δύο μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές καθώς οι εμπορικές τράπεζες στην Κύπρο έχουν «μπλοκάρει» τους λογαριασμούς τους. Στελέχη του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου ζήτησαν από το κράτος να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Meritservus ζήτησε να αποδεσμευτεί ένα ποσό κοντά στις 500.000 ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Σύμφωνα με αναφορές, και οι δύο εταιρείες προσφεύγουν στις κυρώσεις στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ww3.gr