Η ειρήνη είναι η μεγαλύτερη αξία για όλους και για τον καθένα

Ο κόσμος ετοιμάζεται να ενωθεί για να μνημονεύσει την επέτειο της ευρείας ρωσικής κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία. Για σχεδόν ένα χρόνο, ο θαρραλέος ουκρανικός λαός αγωνίζεται για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και όχι μόνο τη δική τους. Χάρη στον ηρωισμό των Ουκρανών και την ενοποιημένη στήριξη του πολιτισμένου κόσμου είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η άγρια ​​ρωσική απειλή, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο πανευρωπαϊκής κλίμακας εάν δεν σταματήσουμε την ρωσική τρομοκρατία εδώ και τώρα.

Αυτές τις μέρες είναι γεμάτες από εκδηλώσεις, εμβληματικές συναντήσεις και ισχυρή υποστήριξη της Ουκρανίας εκ μέρος της διεθνής κοινότητας. Ας θυμηθούμε τις συναντήσεις σε μορφή Ramstein, τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, το πιο έγκυρο φόρουμ στον κόσμο αφιερωμένο στη διεθνή ασφάλεια. Αυτή την εβδομάδα στο Μόναχο  ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρότεινε να αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται αδιάντροπα την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλύπτοντας τα εγκλήματά της, αγνοώντας τους κανόνες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και χρησιμοποιώντας το κύριο σώμα του ΟΗΕ ως πλατφόρμα για την προώθηση των εγκληματικών της προθέσεων χάρη στο δικαίωμα βέτο. Η Ρωσία ασκεί πίεση για τα δικά της συμφέροντα, παρέχοντας ουσιαστικά κάλυψη για τα δικά της εγκλήματα πολέμου. Αλλά στον τρομοκρατικό πόλεμο της Ρωσίας στο έδαφος της ανεξάρτητης και μη νικηθείς Ουκρανίας  διακυβεύονται πολύ περισσότερα παρά η ασφάλεια και η εθνική κυριαρχία μιας χώρας. Τον Φεβρουάριο του 2022 το Κρεμλίνο αμφισβήτησε την ασφάλεια πολλών εθνών και λαών, επειδή η ανοιχτή εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου και οι απειλές πυρηνικού εκβιασμού είναι ξεκάθαρα δείκτες μιας ευρύτερης απειλής για ολόκληρο τον κόσμο. Όλα αυτά πρέπει επειγόντως να σταματήσουν σήμερα, με κοινές προσπάθειες και ενέργειες, γιατί αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.

Όπως γνωρίζετε, την επόμενη εβδομάδα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει για ένα σχέδιο απόφασης με κλήση για την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία, και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει ένα νέο, ήδη δέκατο, πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επομένως, ο κόσμος αλλάζει, όπως και η στάση απέναντι στη διαμόρφωση μιας γενικής αρχιτεκτονικής της ασφάλειας. Η αρχή του έτους ήταν γεμάτη σημαντικά γεγονότα στο πλαίσιο των σχέσεων και της υποστήριξης Κύπρου-Ουκρανίας ως ένα από τα συστατικά αυτής της αρχιτεκτονικής. Για παράδειγμα, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Κύπρος επέκτεινε το δικαίωμα προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς για ακόμη έναν χρόνο, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά φιλική στάση και υποστήριξη σε επίπεδο χωρών και λαών. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περίπου 20 χιλιάδες Ουκρανοί στην Κύπρο, οι οποίοι τελούν υπό την προστασία της νομοθεσίας της δημοκρατίας. Τέτοιες χειρονομίες υποστήριξης έχουν ιδιαίτερο βάρος και νόημα. Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ισχυρή υποστήριξη της Ουκρανίας από την Κύπρο, όχι μόνο σε πολιτικές πλατφόρμες, αλλά και σε επίπεδο λαού. Πρόσφατα, ο νέος Κύπριος Πρέσβης ξεκίνησε τη διπλωματική του αποστολή στην Ουκρανία. Αυτό το γεγονός είναι ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης, ειδικά στο πλαίσιο του γεγονότος ότι η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται τακτικές μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες από την Ρωσική Ομοσπονδία, το νούμερο ένα τρομοκράτη κράτος στον κόσμο. Σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία από την αρχή της μεγάλης ρωσικής εισβολής. Υποστήριξη της Ουκρανίας σε διεθνείς πλατφόρμες. Υποστήριξη της ουκρανικής Φόρμουλας για την ειρήνη. Η ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Ουκρανία για να σταματήσει την ρωσική επιθετικότητα. Όλα αυτά είναι το κλειδί για την περαιτέρω επιτυχή ανάπτυξη φιλικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, εκ των οποίων το ένα, δυστυχώς, να βρίσκεται σε πόλεμο υπερασπίζοντας τη δική του ανεξαρτησία.

Ταυτόχρονα, στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει ένα σοβαρό ρωσικό λόμπι, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα στην τροχιά της επιρροής του, προσπαθώντας να χειραγωγήσει οικονομικούς μοχλούς και παραδοσιακές αξίες, όπως η ενότητα των πολιτισμών και η Ορθοδοξία. Ζει στην Κύπρο και μια αρκετά μεγάλη ρωσική διασπορά. Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου, τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι αρκετά ενεργά αγόραζαν ακίνητα, συχνά μαζί με την υπηκοότητα. Αλλά η Ευρώπη δεν θέλει και δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από την επιρροή του Κρεμλίνου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιτρέψει στους φίλους του Πούτιν να έχουν διαβατήρια, παρακάμπτοντας το γενικά αποδεκτό σύστημα ασφαλείας. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και εκπληρώνει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στο πλαίσιο πολλών άλλων παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε θέματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος, την τραπεζική εποπτεία και άλλα πράγματα που είναι σημαντικά σήμερα όσον αφορά τη διατήρηση του καθεστώτος κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν κυπριακά διαβατήρια, αν και η διαδικασία ανάκλησης της ιθαγένειας της δημοκρατίας επιταχύνεται. Έτσι, τον Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε ανακαλέσει την υπηκοότητα άλλων 222 πλούσιων επενδυτών και μελών των οικογενειών τους που έλαβαν τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια. Η απόφαση για την ανάκληση της ιθαγένειας αφορά ειδικότερα τους Ρώσους και τα μέλη των οικογενειών τους. Όλα αυτά τα άτομα περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δυστυχώς, στα 13 χρόνια της ύπαρξής του, το άλλοτε επικερδές ενώ πλέον ανενεργό Πρόγραμμα Ιθαγένειας μέσω Επενδύσεων λειτουργεί συχνά με απείθαρχο τρόπο, χορηγώντας κυπριακά διαβατήρια σε επενδυτές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ιθαγένεια. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, διαβατήρια στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν εκδοθεί σε πλούσιους Ρώσους, ορισμένοι από τους οποίους παραβαίνουν ανοιχτά το νόμο ή κρύβονται από κυρώσεις. Είναι γνωστό ότι από το 2007 έως το 2020, η Κύπρος χορήγησε υπηκοότητα σε 2.886 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών και των οικογενειών τους. Από το Νοέμβριο του 2020, το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» έχει οριστικά ανασταλεί και από την έναρξη της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εντοπίζεται μια αρκετά αισθητή εκροή ρωσικών οικονομικών πόρων από το έδαφος της Κύπρου. Θα ήθελα να ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα ενταθεί ακόμη περισσότερο και η ρωσική επιρροή στην κυπριακή οικονομία και τη ζωή γενικότερα θα αποδυναμωθεί σημαντικά, αφού η απαλλαγή από τη ρωσική εξάρτηση, η απορωσοποίηση της Ευρώπης είναι αδύνατη χωρίς την απορωσοποίηση της Κύπρου . Και η Ευρώπη, πρώτα απ’ όλα, είναι μια περιοχή δικαιωμάτων και ελευθεριών, οικουμενικών αξιών και όχι καταναλωτικών μετρήσεων ή αναγκών. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην ήπειρο. Η αλήθεια είναι πως η επίτευξη ειρήνης χωρίς το τέλος του πολέμου δεν είναι δυνατή.

Η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει τους Ουκρανούς και να φέρει πιο κοντά την επιθυμητή νίκη, παρέχοντας τους όπλα σοβιετικής και ρωσικής παραγωγής που βρίσκονται στη χώρα. Η άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο που διήρκεσε 35 χρόνια επιτρέπει στην Κύπρο να αγοράσει σύγχρονα αμερικανικά όπλα και να γίνει πιθανός προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία. Είναι γνωστό ότι η Κύπρος διαθέτει τουλάχιστον 10 εκτοξευτές Tor και Buk ικανούς να καταρρέουν ρωσικά αεροσκάφη, drones και πυραύλους κρουζ. Και αν για την Κύπρο σήμερα δεν είναι σπουδαία και δεν έχουν τέτοια σημασία, και με τον καιρό θα γίνουν γενικά περιττά και μη ανταγωνιστικά σκουπίδια, ενώ για τον ουκρανικό στρατό αυτό είναι πρωταρχική ανάγκη και πραγματικός θησαυρός. Με τους ρωσικής κατασκευής εκτοξευτές πυραύλων, τους πυραύλους εδάφους-αέρος, τα ελικόπτερα, τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα η Κύπρος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ουκρανική νίκη, επειδή διαθέτει τα συστήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για την άμυνά της και την αντεπίθεση. Και εδώ είναι σημαντικό να δράσουμε ισορροπημένα και έγκαιρα, πηγαίνοντας μέχρι τέλους εις όνομα της νίκης και της ειρήνης στην Ευρώπη. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν είχε και δεν έχει καμία αμφιβολία ποιανού πλευρά είναι η αλήθεια και η νίκη. Το 61% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν στη νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό αποδεικνύει η έρευνα του πόρου Eupinions, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους ανάμεσα στους πολίτες των χωρών της ΕΕ. Κανένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν υποστήριξε το Κρεμλίνο. Απαντώντας στο ερώτημα εάν η επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί επίθεση στην Ευρώπη και αν αληθεύει ότι η Ουκρανία παλεύει επί του παρόντος για την κοινή τους ελευθερία και ευημερία, σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά. Και τέτοια αποτελέσματα δεν μπορούν παρά να χαροποιούν, είναι ικανά να εμπνεύσουν ελπίδα και αισιοδοξία.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε νέα μέρα του πολέμου προσθέτει όλο και περισσότερη θλίψη και δοκιμασίες στους Ουκρανούς. Ο πόλεμος συνεχίζεται, αφαιρώντας ζωές αμάχων, καταστρέφοντας πόλεις και χωριά, καταστρέφοντας πεπρωμένα και όνειρα. Η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τις Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία κατέγραψε πολυάριθμα εγκλήματα που διέπραξε ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια της μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Αυτή η θλιβερή λίστα περιέχει έναν τεράστιο αριθμό ρωσικών εγκλημάτων: δολοφονίες, βασανιστήρια, βίαιες πράξεις, βιασμοί, απαγωγές. Και, δυστυχώς, διαπράχθηκαν και εις βάρος των παιδιών. Ο ρωσικός στρατός δεν σταματά να βομβαρδίζει πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, ο αριθμός των νεκρών αμάχων, ιδιαίτερα των παιδιών, αυξάνεται καθημερινά. Ενώ στις 17 Δεκεμβρίου γνωρίζαμε για 450 νεκρούς ανήλικους Ουκρανούς, στις 5 Φεβρουαρίου είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί στοιχεία για 460 νεκρά παιδιά. Τα παιδιά της Ουκρανίας εξακολουθούν να πεθαίνουν από τα ρωσικά όπλα και το Κρεμλίνο εξακολουθεί να χτίζει νέα σχέδια για τρομοκρατία και επιθετικότητα, νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εδραιωθούν περαιτέρω όλες οι προσπάθειες τόσο σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο επιμέρους χωρών προκειμένου να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και να επιτευχθεί η επιθυμητή ειρήνη ως τγν μεγαλύτερη αξία για όλους. Και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικά ισχυρά όργανα επιρροής στη ρωσική κοινωνία. Ο δημοκρατικός κόσμος δεν μπορεί να είναι στο πλευρό του κακού, αλλά πρέπει να σταματήσει τον ρωσικό τρόμο στο κέντρο της Ευρώπης προτού αυτό το κακό εξαπλωθεί σε μια μεγάλη περιοχή. Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας πριν από σχεδόν ένα χρόνο έγινε ένδειξη ότι οι υβριδικές απειλές δεν περιορίζονται σε τυπικούς εκβιασμούς και προκλήσεις, αλλά μετατρέπονται σε πραγματικό πόλεμο, αναμεμειγμένο με αίμα και ψέματα. Για όλα αυτά τα εγκλήματα το Κρεμλίνο σίγουρα θα απαντήσει στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά μέχρι στιγμής η μόνη αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης στην επιτιθέμενη χώρα είναι το θάρρος και ο ηρωισμός των Ουκρανών στρατιωτών και η υποστήριξη του πολιτισμένου κόσμου στον αγώνα ενάντια στο τρομοκρατικό κράτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και εδώ κάθε στοιχείο σε αυτό το ενοποιημένο σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό.