Ενεργά δρώμενα υπό θεατρικό κάλυμμα

Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο όχι μόνο στο πεδίο της μάχης και όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας. Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση έχουν γίνει θανατηφόρα όπλα στα χέρια του Κρεμλίνου ενάντια σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών τα χρησιμοποιούν ενεργά σε ψυχολογικές επιχειρήσεις (PSYOP) στο εξωτερικό για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, να προπαγανδίσουν τον πόλεμο, να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού, να υποδαυλίζουν το μίσος κατά της Ουκρανίας και των δυτικών χωρών, να δυσφημήσουν την Ουκρανία και τους συμμάχους της, να προωθήσουν μιαν φιλορώσο ημερήσια διάταξη που ανταποκρίνεται στις αφηγήσεις που συμφέρουν το Κρεμλίνο.

Ξεχωριστή θέση σε αυτές τις ειδικές επιχειρήσεις κατέχουν Ρώσοι καλλιτέχνες, οι οποίοι παίζουν το ρόλο των υπηρετών της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Βασικά, το PSYOP με τη συμμετοχή Ρώσων καλλιτεχνών στοχεύει στην κατήχηση των ρωσόφωνων κατοίκων των δυτικών χωρών, προκειμένου να τους προκαλέσει ένα αίσθημα πατριωτισμού και να ενθαρρύνει την ενεργή δράση προς το συμφέρον της Ρωσίας.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ορίζει το PSYOP ως «η προγραμματισμένη πράξη μετάδοσης συγκεκριμένων πληροφοριών και δεικτών σε ξένο κοινό προκειμένου να επηρεαστούν τα συναισθήματα, τα κίνητρα, η κριτική τους σκέψη και τελικά οι δραστηριότητες ξένων κυβερνήσεων, οργανισμών, πληθυσμών ή ατόμων».

Στην Κύπρο τέτοιες επιχειρήσεις γίνονται εδώ και πολλά χρόνια και σε μεγάλους αριθμούς. Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι πράκτορες επιρροής άλλαξαν κάπως τη μορφή και τις μεθόδους διεξαγωγής τους. Αν προηγουμένως τα κρατούσαν ανοιχτά και ο κύριος στόχος τους ήταν να προωθήσουν τις ρωσικές αφηγήσεις για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, τώρα οι Ρώσοι πράκτορες προσπαθούν να συγκαλύψουν τις εκδηλώσεις τους σε αθώες συναυλίες, σόου και επιδίδονται σε custom made πληροφόρηση στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης για λογαριασμό τοπικών δημοσιογράφων και συνταξιούχων πολιτικών που ελέγχονται από αυτούς . Μερικές από αυτές τις ενεργές εκδηλώσεις απευθύνονται αποκλειστικά στους ρωσόφωνους κατοίκους του νησιού.

Η Cyprus Daily News έχει ήδη γράψει για τέτοιες περιπτώσεις. Ας εξετάσουμε ένα ακόμη παράδειγμα.

Το Κρεμλίνο ξοδεύει τεράστιους πόρους για προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Αν στο εσωτερικό της χώρας η ρωσική προπαγάνδα πέτυχε τους στόχους της μετατρέποντας τον πληθυσμό σε κυνικούς, αιμοδιψείς, ζομβισμένους άγριους, τότε εκτός Ρωσίας, παρά κάποιες επιτυχίες, το Κρεμλίνο, γενικά, αποτυγχάνει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη στις δυτικές χώρες υπέρ του. Ως εκ τούτου, τον τελευταίο καιρό το Κρεμλίνο έχει εντείνει την κρυφή προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση στις χώρες του ελεύθερου κόσμου.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη ρωσική διασπορά στο εξωτερικό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να ελέγχουν τους πολίτες τους που ζουν στο εξωτερικό, από τους οποίους σχηματίζουν την πέμπτη στήλη και τους χρησιμοποιούν ως όργανα επιρροής στις χώρες διαμονής τους. Για να γίνει αυτό, η Μόσχα έχει αναπτύξει μεθόδους ηθικής και ψυχολογικής αντιμετώπισης του ρωσόφωνου πληθυσμού των δυτικών χωρών σε συνθήκες πολέμου και κυρώσεων. Με τη βοήθεια αυτών των μεθόδων, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπνέουν στους Ρώσους πατριωτισμό, αγάπη για την πατρίδα, πίστη στο Κρεμλίνο, εμπιστοσύνη στην ορθότητα των ενεργειών της ρωσικής κυβέρνησης και μίσος για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτές οι μέθοδοι είναι ποικίλες και η εργαλειοθήκη τους είναι εκτεταμένη.

Μία από αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνει τη χρήση Ρώσων καλλιτεχνών στο εξωτερικό υπό το πρόσχημα των αθώων συναυλιών για το ρωσόφωνο κοινό.

Ο πολιτισμένος κόσμος έχει επιβάλει πολυάριθμες κυρώσεις και περιορισμούς στη Ρωσία. Ένας μεγάλος αριθμός συνεργών στα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στερούνται της ευκαιρίας να εισέλθουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν επιχειρηματικούς δεσμούς με πολίτες, εταιρείες και επίσημες δομές της ΕΕ. Αλλά ακόμη περισσότεροι από τους ίδιους συνεργούς στα εγκλήματα του καθεστώτος Πούτιν δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί στους καταλόγους κυρώσεων.

Αυτό χρησιμοποιείται από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες και πράκτορες επιρροής της Ρωσίας στις δυτικές χώρες.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2022, στην ιστοσελίδα πώλησης εισιτηρίων εμφανίστηκε η ανακοίνωση της συναυλίας του ποπ συγκροτήματος «Gorod 312» στη Λεμεσό.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου, ένα ποπ συγκρότημα από το Μπισκέκ, και ένας συγκεκριμένος οργανισμός που ονομάζεται «art Russian theatre Cyprus» είναι ο διοργανωτής και παραγωγός της συναυλίας.

Κοιτώντας λίγο μπροστά, θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι μετά από τηλεφωνική κλήση των συντακτών της Cyprus Daily News στους συνιδιοκτήτες του συναυλιακού χώρου, η ανακοίνωση της συναυλίας του συγκροτήματος «Gorod 312» εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος από την ιστοσελίδα πώλησης εισιτηρίων .

Και τώρα όλα είναι εντάξει.

Οι πρωτόγονοι στίχοι και η ανεπιτήδευτη μουσική επέτρεψαν στο «Gorod 312» να κερδίσει κάποια δημοτικότητα μεταξύ του ανεπιτήδευτου ρωσικού κοινού.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, το «Gorod 312» εντάχθηκε ενεργά στη μαζική εκστρατεία κρατικής προπαγάνδας για την εξύψωση του μίσους για την Ουκρανία και τον υπόλοιπο κόσμο, την προώθηση του μιλιταρισμού, του μεγάλου ρωσικού σωβινισμού και της λατρείας του θανάτου στη ρωσική κοινωνία, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις προπαγάνδας και συναυλίες που οργανώθηκαν υπέρ της κυβέρνησης από αξιωματούχους του Πούτιν με χρήματα του προϋπολογισμού.

Τα μέλη αυτού του συγκροτήματος είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν ενεργά και με πάθος το εγκληματικό καθεστώς του Πούτιν, τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη γενοκτονία των Ουκρανών, την οποία δηλώνουν δημόσια με κάθε ευκαιρία. Αυτή είναι μια από τις προϋποθέσεις πρόσβασης στην τροφοδοσία του Κρεμλίνου.

Στην αφίσα της συναυλίας που ανακοινώθηκε στη Λεμεσό, αναγράφονταν ότι το συγκρότημα ήταν από το Μπισκέκ της Κιργιζίας. Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή μεταναστών από το Κιργιστάν, αλλά στην πραγματικότητα το «Gorod 312» είναι ρωσικό συγκρότημα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ίδιου του συγκροτήματος.

Όλα τα μέλη του συγκροτήματος ζουν στη Ρωσία για πολλά χρόνια και βγάζουν το ψωμί τους συμμετέχοντας σε προπαγανδιστικά σόου που διοργανώνει η ρωσική κυβέρνηση. Αλλά οι επιμελητές τους στο FSB τους αναφέρουν συγκεκριμένα ως Κιργίζους καλλιτέχνες, καθώς αυτό, κατά τη γνώμη τους, δίνει διεθνή κύρος στις δραστηριότητες προπαγάνδας στις οποίες συμμετέχει το «Gorod 312».

Στη Ρωσία, όλες οι σφαίρες της κρατικής και δημόσιας ζωής ελέγχονται από ειδικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, η FSB κυβερνά τη Ρωσία. Ο πολιτισμός στη Ρωσία τίθεται επίσης στην υπηρεσία των ειδικών υπηρεσιών και χρησιμοποιείται για σκοπούς προπαγάνδας και πληροφοριών. Κάθε Ρώσος καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, συγγραφέας ή ζωγράφος είναι μέλος κάποιου είδους κρατικού οργανισμού ή ένωσης που χρηματοδοτείται από το κράτος και βγάζουν το μεροκάματο εκπληρώνοντας κρατικές παραγγελίες. Επομένως, βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους. Και το ρωσικό κράτος, όπως γνωρίζετε, ελέγχεται από την FSB.

Το συγκρότημα «Gorod 312» δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αυτή η ομάδα είναι το έργο ενός προφανούς πράκτορα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, ενός Ρώσου παραγωγού και του έμπιστου του Πούτιν, Ιγκόρ Ματβιένκο. Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κέντρου παραγωγής Ματβιένκο.

Ιγκόρ Ματβιένκο, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Εταιρείας Συγγραφέων (εργαλείο λογοκρισίας).

Πρόεδρος του Δημόσιου Συμβουλίου υπό το Roskomnadzor, (το κύριο όργανο της ρωσικής κρατικής λογοκρισίας).

Ο δημιουργός του κινήματος της Putin Team είναι ένα ψευδοκοινωνικό κίνημα για την υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν (έργο FSB).

Ήταν μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας που υπέδειξε τον Πούτιν ως υποψήφιο για τη ρωσική προεδρία στις εκλογές του 2018.

Μέλος του Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Ρωσίας για τον Πολιτισμό και την Τέχνη.

Ο ιδρυτής του αγαπημένου συγκροτήματος του Πούτιν, Lyube, του οποίου ο τραγουδιστής Rastorguev, βρίσκεται υπό κυρώσεις για πολεμική προπαγάνδα.

Εκτός από τους Lyube και «Gorod 312», ο Ματβιένκο ελέγχει μια σειρά από άλλα μουσικά συγκροτήματα δημοφιλή στη Ρωσία. Όλοι τους εργάζονται με συμβόλαια με το κέντρο παραγωγής του και εξαρτώνται πλήρως από αυτόν. Ο Ματβιένκο καθορίζει το ρεπερτόριο, το πρόγραμμα των παραστάσεων, σε ποιες εκδηλώσεις θα πρέπει να παίζουν τα συγκροτήματα του, πού και πότε. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιεί ενεργά τα υπό τον έλεγχό του συγκροτήματα σε προπαγανδιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες υπέρ του Πούτιν.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το «Gorod 312» θα μπορούσε να σχεδιάσει μια παράσταση στη Λεμεσό εν αγνοία του.

Ο Ματβιένκο είναι ενσωματωμένος στη ρωσική κυβέρνηση. Το κέντρο παραγωγής του είναι μέρος της ρωσικής κρατικής μηχανής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης και τα συγκροτήματα που ελέγχει είναι τα μέρη αυτής της μηχανής.

Το 2016, το «Gorod 312» εμφανίστηκε σε μια εκδήλωση προπαγάνδας υπέρ του Κρεμλίνου στην κατεχόμενη Κριμαία. Η εκδήλωση ονομαζόταν «Χρονικά της Κριμαίας» και διοργανώθηκε από την κατοχική κυβέρνηση της Κριμαίας.

Ένας από τους διοργανωτές αυτής της άθλιας φιλο-Πουτινιστικής γελοιότητας ήταν ο Σεργκέι Μουράντοφ, γιος του Γκεόργκι Μουράντοφ, αναπληρωτή πρωθυπουργού της κατοχικής κυβέρνησης της Κριμαίας. Ο Σεργκέι Μουράντοφ ζει στην Κύπρο.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Ματβιένκο διοργάνωσε στο κέντρο παραγωγής του τα γυρίσματα ενός βίντεο κλιπ για το τραγούδι του Yaroslav Dronov (SHAMAN) «Let’s Get Up» ως μέρος Ρώσων τραγουδιστών της ποπ, συμπεριλαμβανομένων των Nikolai Rastorguev (υπό κυρώσεις), Nadezhda Babkina (υπό κυρώσεις). Nikolai Baskov (υπό κυρώσεις), Oleg Gazmanov-Gozman (υπό κυρώσεις), Svetlana Nazarenko (συγκρότημα «Gorod 312»), Victoria Daineko (υπό κυρώσεις), Larisa Dolina (υπό κυρώσεις), Zara, Sergey Lazarev (υπό κυρώσεις), Grigory Leps- Lepsveridze (υπό κυρώσεις) , Alexander Marshal (υπό κυρώσεις), Stas Mikhailov, Alexander Sklyar (υπό κυρώσεις).

«Ας σηκωθούμε όσο ο Κύριος είναι μαζί μας και η αλήθεια είναι μαζί μας», τραγουδά η Svetlana Nazarenko, η σολίστ του «Gorod 312», το ρόλο της στο βίντεο.

«Ας σηκωθούμε! Και η αιώνια μνήμη μας χτυπά πιο δυνατά στο στήθος », συνεχίζει να τραγουδά η Nazarenko.

Με αυτά τα λόγια, ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα με τα σύμβολα Z και V εμφανίζονται στο πλαίσιο, η εμφάνισή τους συνοδεύεται από τις λέξεις από το τραγούδι: «Σταθείτε! Οι ήρωες της Ρωσίας θα παραμείνουν στις καρδιές μας. Ως το τέλος».

Μετά την κυκλοφορία του κλιπ, η Nazarenko δημοσίευσε μια ανάρτηση στη σελίδα της στα social media ότι γεννήθηκε στο Κιργιστάν και ζει και εργάζεται στη Μόσχα για περισσότερα από 20 χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν, οι επικριτές των πράξεών της «σπρώχνουν τον κόσμο πιο μακριά, κάτι που χρειάζεται η συλλογική Δύση».

«Δεν θα σας επιτρέψω να μιλήσετε άσχημα για τη Ρωσία. Κανείς!», έγραψε η Nazarenko.

Λίγο πρίν, στις 18 Μαρτίου, το συγκρότημα «Gorod 312» εμφανίστηκε στη συναυλία «We Don’t Leave Our Own!» στην Ουφά αφιερωμένη στην υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Με βάση τον συνδυασμό αυτών των ενεργειών, το «Gorod 312» θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους καταλόγους κυρώσεων όλων των πολιτισμένων χωρών του κόσμου.

Ωστόσο, μια οργάνωση που ονομάζεται «art Russian theatre Cyprus» αποφάσισε να ενεργήσει ως παραγωγός και διοργανωτής της συναυλίας αυτού του συγκροτήματος στην Κύπρο, μια χώρα της ΕΕ που καταδίκασε τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτόν τον οργανισμό σε ανοιχτούς πόρους.

Αλλά οι συντάκτες του CDN κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι «το ρωσικό θέατρο Κύπρος» είναι ένα τμήμα του θεάτρου Ostrov, που δημιουργήθηκε με βάση τη ρωσική σχολή τέχνης Angara στη Λεμεσό.

«Η απόσπαση νέων ψεύτικων μη κυβερνητικών οργανώσεων από παλιούς είναι μια τυπική μέθοδος εργασίας των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στο εξωτερικό» — Dmitry Khmelnitsky.

Δημιουργός και επικεφαλής του Angara School of Arts και του θεάτρου Ostrov είναι η Olga Mikhailovna Rybkina-Evangelou.

Alexey Smirnov — κορυφαίος ηθοποιός του θεάτρου Ostrov 12 Ιουνίου 2022 Λευκωσία

 

Η Όλγα Ρίμπκινα είναι μέλος της ηγεσίας του «Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία» — το ΣΣΡΣ — ένα τμήμα της FSB που μιμείται τις κοινωνικές δραστηριότητες στην Κύπρο.

Η παλιά σύνθεση του συντονιστικού συμβουλίου. Νέα σύνθεση δεν δημοσιεύτηκε

 

Το ΣΣΡΣ Κύπρου (Το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών Κύπρου) είναι ένα  δομικό τμήμα του Παγκόσμιου Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών που Διαβιούν στο Εξωτερικό (ΠΣΣΡΣ), το οποίο ιδρύθηκε το 2007 υπό τη διεύθυνση του Πούτιν. Αυτός ο οργανισμός είναι το εκτελεστικό όργανο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρώσων Συμπατριωτών (ΠΣΣΡΣ), το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει «την αλληλεπίδραση των συμπατριωτών με τις κρατικές αρχές των συνιστωσών οντοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Το Παγκόσμιο Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών (ΠΣΣΡΣ) συγκεντρώνει ψευδοδημόσιους φορείς Ρώσων συμπατριωτών κορυφαίων οργανώσεων της ρωσικής διασποράς στο εξωτερικό. Αυτοί οι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Angara και Ostrov, χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Russkiy Mir (Ρωσικός κόσμος), το οποίο τελεί υπό κυρώσεις της ΕΕ.

Όλες αυτές οι οργανώσεις είναι Ρώσοι πράκτορες επιρροής στο εξωτερικό. Μεταμφιέζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και προσομοιώνουν κοινωνική, πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα. Όλα αυτά δημιουργούνται και χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα.

«Μερικοί επικεντρώνονται στην τοπική κοινωνία για να βρουν νέους συμμάχους στις δυτικές χώρες, άλλοι απευθύνονται σε μετανάστες από την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία, αν και μερικές φορές και τα δύο αυτά καθήκοντα επιλύονται μαζί.

Όλοι οι παράγοντες επιρροής είναι εξειδικευμένοι και συνεργάζονται σκόπιμα με μια ποικιλία πολιτικών, εθνοτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και επαγγελματικών κοινοτήτων» – Ντμίτρι Χμελνίτσκι.

Το ΠΣΣΡΣ συνεργάζεται στενά με τη Rossotrudnichestvo (την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τις Υποθέσεις της Πρώιν Σοβιετικής Ένωσης (ΠΣΕ), τους Συμπατριώτες που ζουν στο εξωτερικό και τη Διεθνή Ανθρωπιστική Συνεργασία), μια από τις πολυάριθμες μονάδες ξένων πληροφοριών της Ρωσίας, η οποία επίσης τελεί υπό κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, το ΣΣΡΣ ήταν αυτό που έδρασε ως επίσημος εμπνευστής και οργανωτής όλων των φιλορωσικών ενεργειών στην Κύπρο για την υποστήριξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Η Olga Rybkina είναι μία από τους διοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων. Οι ηθοποιοί του θεάτρου «Ostrov», εξάπαντος, σχεδόν σε πλήρη ισχύ, συμμετείχαν σε όλες αυτές τις προπαγανδιστικές ειδικές επιχειρήσεις των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών ως μάζα. Ηθική στον θέατρο Ostrov είναι του στρατώνα. Όλοι υπακούουν στη θέληση της Olga Rybkina και αυτή, με τη σειρά της, υπακούει στους επιμελητές από το FSB στη ρωσική πρεσβεία.

Το Σχολείο Τέχνης Angara και το Θέατρο Ostrov συμμετέχουν πάντα ενεργά σε όλες τις φιλορωσικές προπαγανδιστικές δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τη ρωσική πρεσβεία, το ΣΣΡΣ και το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Σύμφωνα με την πηγή μας στο ρωσικό πολιτιστικό κέντρο, η Olga Rybkina φέρεται να βοήθησε την επικεφαλής αυτού του κέντρου, Alina Radchenko, να σπαταλούν τον προϋπολογισμό που διέθεσε η Rossotrudnichestvo για τη διοργάνωση προπαγανδιστικών εκδηλώσεων στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χρήματα φέρονται να υπεξαιρέθηκαν μέσω χρηματοδότησης ανύπαρκτων έργων και πληρωμής εικονικών εκδηλώσεων που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά μέσω των λογαριασμών της Angara Educational and Culture Center Ltd.

Αν η πηγή λέει την αλήθεια, τότε είναι καθαρά ρωσικό στιλ.

Οι ηθοποιοί του Ostrov αστειευόμενοι αυτοαποκαλούνται ως δουλοπάροικοι ηθοποιοί της αρχόντισσας Rybkina. Θλιβερό αστείο.

Η Rybkina τους απαιτεί να συμμετέχουν σε ενεργές δραστηριότητες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών υπό τον πόνο της σκληρής τιμωρίας. Αυτή με τη σειρά της φοβάται την οργή των ανωτέρων της στο πρόσωπο της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Το Νοέμβριο του 2015, η Olga Rybkina, ως εκπρόσωπος από την Κύπρο, έλαβε μέρος στο V Παγκόσμιο Συνέδριο Συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Εκεί έκανε μια παρουσίαση για τη δουλειά που έκανε.

Τον Απρίλιο του 2017, στην Αγία Πετρούπολη, με οδηγίες του Υπουργού Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Medinsky και υπό την αιγίδα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, δημιουργήθηκε η Ένωση Ρώσων Θεατρικών Εργαζομένων στο Εξωτερικό (ΕΡΘΕΕ). Στη δημιουργία αυτής της ένωσης συμμετείχαν το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων συμπατριωτών και η Rossotrudnichestvo.

Το διοικητικό συμβούλιο αυτής της ένωσης περιλαμβάνει βουλευτές του ρωσικού κοινοβουλίου και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Προφανώς, η Ένωση Ρώσων Θεατρικών Εργαζομένων στο Εξωτερικό είναι ένα όργανο της ρωσικής επιρροής στο εξωτερικό και του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας ενάντια σε δημοκρατικές χώρες.

Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στο καταστατικό του συλλόγου. Ο Nikolay Sventitsky, διευθυντής του Ρωσικού Θεάτρου της Τιφλίδας, ορίστηκε πρόεδρος της ΕΡΘΕΕ. Οι γεωργιανές ειδικές υπηρεσίες τον αναγνώρισαν ως πράκτορα της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ένωση περιλαμβάνει θεατρικές προσωπικότητες από οιονεί κράτη που δημιούργησε η Ρωσία, όπως η Αμπχαζία, η Υπερδνειστερία και τα λεγόμενα DNR και LNR.

Η Olga Rybkina είναι μέλος αυτής της ένωσης από το 2017.

Το κύριο καθήκον του ΕΡΘΕΕ είναι η προώθηση της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας, η προπαγάνδα της ρωσικής γλώσσας, η θετική εικόνα της Ρωσίας στον κόσμο, η προώθηση του ρωσικού τρόπου ζωής, η ενοποίηση των ρωσόφωνων πολιτών σε ξένες χώρες, η πλύση εγκεφάλου, η ανατροφή παιδιών ως Ρώσους πατριώτες, πρόσληψη των πιο πολύτιμων ρωσόφωνων πολιτών για να εργαστούν προς το συμφέρον της Ρωσίας, την κατασκοπεία και τη πρόσληψη ξένων υπηκόων.

Από μόνη της, δεν θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια ένωση. Και ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να οργανώσει ετήσια συνέδρια, φεστιβάλ και εργαστήρια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Δεν προέκυψε από μόνο του. Είναι προφανές ότι η ΕΡΘΕΕ εκτελεί τις λειτουργίες ενός κρατικού οργανισμού που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ρωσικής κυβέρνησης. Και η συμμετοχή σε έναν τέτοιο οργανισμό συνδέεται με ορισμένα μπόνους. Για παράδειγμα, με τη μορφή ρωσικών επιχορηγήσεων και άμεσης χρηματοδότησης για ταξίδια και συνέδρια.

Ο εντοπισμός των επαφών του ΕΡΘΕΕ με ρωσικούς κυβερνητικούς οργανισμούς και ειδικές υπηρεσίες είναι αρκετά απλός. Τον Μάιο του 2019, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη Διεθνή Πολιτιστική Συνεργασία, Mikhail Shvydkoi, μακροχρόνιος πράκτορας της ρωσικής ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, συμμετείχε στο II Συνέδριο του Συνδέσμου στην Αγία Πετρούπολη.

Εκτός από αυτόν, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης, της Ένωσης Θεατρικών Εργαζομένων Ρωσίας, της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Κρατών Μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Rossotrudnichestvo και το Ομοσπονδιακό Κέντρο Υποστήριξης Τουριστικών Δραστηριοτήτων.

Οι δύο τελευταίες οργανώσεις είναι ρωσικές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

«Η εργασία με αλλοδαπούς στην ΕΣΣΔ ήταν παραδοσιακά ευθύνη των ειδικών υπηρεσιών. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’20 οι στόχοι του ήταν ως εξής: η πρόσληψη πρακτόρων και πρακτόρων επιρροής μεταξύ ξένων και Ρώσων μεταναστών στο εξωτερικό.

Στη σημερινή Ρωσία, με αυτή την έννοια, τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Μόνο η κλίμακα και οι μορφές εργασίας έχουν αλλάξει. Η ελευθερία του ταξιδιού στο εξωτερικό και η εμφάνιση πολλών εκατομμυρίων σοβιετικής μετανάστευσης εκεί άνοιξαν μαγευτικές προοπτικές για τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.

Ο αριθμός και η ποικιλία των ψευδοπολιτιστικών, ψευδοανθρώπινων δικαιωμάτων, ψευδοεπιστημονικών οργανώσεων που έχουν εμφανιστεί στη Δύση με τη βοήθειά τους τις τελευταίες δεκαετίες είναι απεριόριστος.

Οι ψευδο μη κυβερνητικές οργανώσεις που μιμούνται πολιτιστικές δραστηριότητες είναι ίσως η πιο κοινή και παραδοσιακή μορφή δραστηριότητας για τους παράγοντες επιρροής της Μόσχας» – Dmitry Khmelnitsky.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μαθητές του θεάτρου Ostrov έδρασαν ως παραγωγοί και διοργανωτές της συναυλίας της ρωσικής ομάδας προπαγάνδας Gorod 312.

Σύμφωνα με πηγές μας στη ρωσική διασπορά, η συναυλία «Gorod 312» σχεδιάστηκε ως μια ανυψωτική προπαγανδιστική δράση για τους Ρώσους που ζουν στην Κύπρο και υποστηρίζουν τη γενοκτονία των Ουκρανών. Το ρεπερτόριο υποτίθεται ότι αποτελείται από τραγούδια που δοξάζουν τη Ρωσία, τον Πούτιν και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Στη συναυλία υποτίθεται ότι θα μοιράστηκαν στο κοινό ρωσικές σημαίες και αφίσες με τα γράμματα Z και V. Βίντεο αυτής της συναυλίας, με το κοινό να κυματίζει ρωσικές σημαίες και να φωνάζει «Ρωσία εμπρός! Εμπιστευόμαστε τον Πούτιν!» έπρεπε να προβληθεί σε όλα τα κεντρικά ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και να δημοσιευθεί σε όλα τα ρωσικά μέσα, με ένα σχόλιο ότι ο λαός της Κύπρου «υποστηρίζει τη Ρωσία στον δίκαιο αγώνα της ενάντια στους Ουκρανούς Ναζί, το ΝΑΤΟ και τη Δύση».

Ρώσοι πράκτορες στην Κύπρο έκαναν ήδη κάτι παρόμοιο τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Περίπου σαράντα Ρώσοι που ζουν στην Κύπρο σε μια άδεια ακρογιαλιά κάτω από τις κάμερες ξεδίπλωσαν μια μεγάλη ρωσική σημαία με τη μορφή του γράμματος Z.

Πληροφορίες για το γεγονός αυτό διαδόθηκαν αμέσως από όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και προβλήθηκαν στη ρωσική τηλεόραση, όπου αυτή η άθλια παραγωγή παρουσιάστηκε ως μαζική δράση στήριξης προς τη Ρωσία από τους κατοίκους της Κύπρου.

Ένα κλασικό «ενεργό γεγονός» των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών. Αυτή η μέθοδος αναπτύχθηκε στο NKVD-KGB και χρησιμοποιήθηκε ενεργά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Σε αυτή την «ενεργό εκδήλωση» των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών συμμετείχαν ηθοποιοί του θεάτρου Ostrov και υπάλληλοι της Angara.

Οι παραγωγοί συνήθως ανακοινώνουν παραστάσεις καλλιτεχνών πολλούς μήνες πριν από τη συναυλία. Αυτό γίνεται για να έχετε χρόνο να πουλήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα εισιτήρια, να ανακτήσετε το κόστος και να κερδίσετε. Στην περίπτωση του Gorod 312, η ​​ανακοίνωση εμφανίστηκε ακριβώς ένα μήνα πριν από τη συναυλία. Σύμφωνα με ειδικούς σε αυτήν την επιχείρηση, οι διοργανωτές δεν είχαν την ευκαιρία να πουλήσουν ούτε τα μισά εισιτήρια στην αίθουσα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από μιάμιση χιλιάδες θεατές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές στην Cyprus Daily News, όλα τα εισιτήρια για τη συναυλία αυτή επρόκειτο να αγοραστούν από μια συγκεκριμένη «οργάνωση Ρώσων συμπατριωτών» και να διανεμηθούν σε Ρώσους που ζουν στην Κύπρο. Για να απολαμβάνουν πατριωτικά τραγούδια που καλούν σε πόλεμο και φόνο. Οι Ρώσοι πατριώτες δεν ακούνε άλλα τραγούδια.

Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται σαφές γιατί η συναυλία ανακοινώθηκε μόλις ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τη ρωσική λογική των διοργανωτών, αυτό υποτίθεται ότι θα βοηθούσε στην αποφυγή της προσοχής από ανθρώπους και οργανώσεις που ήταν, για να το θέσω ήπια, εχθρικές προς τη Ρωσία και τους Ρώσους. Αλλά στην πραγματικότητα είναι διαμορφωμένοι με τον τρόπο που άξιζαν η Ρωσία και οι Ρώσοι με τα εγκλήματα και τη βαρβαρότητά τους.

Αυτή η υπόθεση μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε τις νέες μεθόδους των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών και πρακτόρων επιρροής στη συνεργασία με ρωσικές διασπορές στο εξωτερικό στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την Cyprus Daily News, εκτός από το Art Russian Theatre Cyprus, αρκετά άλλα θέατρα και στούντιο ξεπήδησαν από το Ostrov Theatre. Οι δραστηριότητές τους πρέπει να αποτελούν αντικείμενο στενής προσοχής και μελέτης.

Boris Demash, ειδικά για την Cyprus Daily News