Η ευτυχία να ζεις στην Αθήνα

Βιτάλι Πόρτνικοφ

Όταν μιλάμε για την απομόνωση της Ρωσίας και το γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα, συνήθως κοιτάμε πίσω στα πλαίσια του κόσμου που είναι κοντά μας, του κόσμου που επιλέξαμε. Μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η πλειοψηφία των Ρώσων δεν αισθάνεται καθόλου απομονωμένη, εκτός από αυτούς που έχουν συνηθίσει να ταξιδεύουν στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, να κάνουν διακοπές στις Κάννες και να περπατούν στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Όμως τέτοιοι άνθρωποι, όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι πολλοί και καθημερινά όλο και λιγοστεύουν. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Είναι εκπληκτικό αυτό που μας συνέβη αυτές τις τρεις δεκαετίες. Μέχρι πρόσφατα, ζούσαμε στη Σοβιετική Ένωση σε πραγματική απομόνωση από όλα τα ζωντανά πράγματα, με κλειστά σύνορα, με δυνατότητα ταξιδιού στη Βουλγαρία ή την Πολωνία για τους εκλεκτούς, αλλά δεν νιώθαμε καθόλου απομονωμένοι, όπως οι Ρώσοι δεν νιώθουν απομόνωση τώρα. Το γεγονός ότι σήμερα καταλαβαίνουμε ότι η πραγματική απομόνωση είναι απομόνωση από τον πολιτισμό είναι απόδειξη βαθιών εσωτερικών και πολιτικών αλλαγών που έχουν συμβεί στη χώρα μας και σε μας.

Αλλά την ίδια στιγμή, παραμένει το γεγονός, το να απομονώνεσαι από τον πολιτισμένο δημοκρατικό κόσμο δεν σημαίνει καθόλου να είσαι απομονωμένος. Σήμερα, λιγότερο από το ένα έκτο του πληθυσμού του σημερινού κόσμου ζει σε ελεύθερες δημοκρατικές χώρες. Δεν μπαίνουμε στην πλειοψηφία. Θέλουμε να ενταχθούμε στη μειονότητα της ανθρωπότητας. Η Ρωσία διολισθαίνει στον ολοκληρωτισμό και την απελπισία από δημοκρατική σκοπιά, αλλά μπορεί εύκολα να βρει εταίρους και απλά να ζήσει σε έναν διαφορετικό, πιο άνετο για τον εαυτό της κόσμο. Και αφήστε τη Δύση, όπως λέει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να υπάρχει απομονωμένη.

Σημαίνει όμως αυτό ότι επιλέξαμε το λάθος δρόμο που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ήττα; Όχι, δεν σημαίνει για έναν απλό λόγο. Στους πολέμους, όσο σε συνηθισμένους τόσο και σε πολιτισμικούς, σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Η ποιότητα του κράτους και η ποιότητα της κοινωνίας. Και φυσικά, η ετοιμότητα να πολεμήσετε για την ελευθερία, αν ξέρετε τι είναι αυτό.

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Gerard Roland και Nikolaos Neos έκαναν πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα σύγκριση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τους περσικούς πολέμους της αρχαίας Ελλάδας σε μια στήλη στις σελίδες της έκδοσης της Αθήνας Η Καθημερινή. Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν, πώς μικρές πόλεις-κράτη με μικρό πληθυσμό και μάλλον με πολιτοφυλακές παρά με στρατούς, μπόρεσαν να νικήσουν μια ισχυρή αυτοκρατορία, η οποία εκείνη την εποχή κατείχε ήδη το μισό του γνωστού κόσμου — συμπεριλαμβανομένου τμήματος της σύγχρονης Ελλάδας. Πώς ήταν ακόμη δυνατό αυτό; Και πώς συνέβη που όλες οι ελπίδες του Πούτιν για ένα μπλίτσκριγκ στην Ουκρανία αποδείχθηκαν μια απολύτως ανίκανη περιπέτεια;

Οι παραλληλισμοί είναι προφανείς. Οι Έλληνες γνώριζαν τη χώρα τους καλύτερα από τους αντιπάλους τους και κατανοούσαν καλά τα πλεονεκτήματά τους. Ο ελληνικός στρατός ήταν πολύ πιο ευκίνητος και σύγχρονος από τον περσικό. Τα συμπαγή όπλα μπόρεσαν να προκαλέσουν ένα πλήγμα στον εχθρό, το οποίο δύσκολα μπορούσε να υπολογίσει. Στην περίφημη μάχη της Σαλαμίνας, απώλειες στον περσικό στόλο προκάλεσαν μικρά ελληνικά πλοία με υψηλή ευελιξία, ας θυμηθούμε τους πυραύλους Νιεπτούν που έστειλαν το καταδρομικό Μοσκβα στον βυθό.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το ποιος και το γιατί. Ποιοι συμμετείχαν στον πόλεμο και γιατί. Για τον Ξέρξης Α΄ της Περσίας , ο πόλεμος ήταν ένα φυσικό εργαλείο για την επέκταση της αυτοκρατορίας του, όπως και οι στρατιώτες του. Αλλά η περσική μηχανή της καταστροφής αντιτάχθηκε από ελεύθερους ανθρώπους. Ήταν η αρχαιότερη Ελλάδα, που θαυμάζουμε μέχρι σήμερα, οι πρώτες πόλεις ελεύθερων ανθρώπων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι συναθροίσεις κατοίκων της πόλης, εκλογές, ανταγωνισμός, αντιπαραθέσεις, σάτιρα σε αντιπάλους και πλούσιους. Η ίδια η λέξη, η μεγάλη λέξη δημοκρατία! Από τη σκοπιά των Ρώσων, το Ουκρανικό κράτος είναι απόλυτο χάος. Πιστέψτε με, το ίδιο χάος έβλεπαν και οι εισβολείς της Ελλάδας! Όμως μέσα σε αυτό το χάος, κάθε στρατιώτης που βρέθηκε στην ελληνική φάλαγγα, μόλις χθες έμπορος της αγοράς ή κυπελλούχος, ήξερε ακριβώς για τί πολεμούσε. Για την Πατρίδα του, για το δικό του σπίτι, για την οικογένειά του, για την ευημερία του. Για την τύχη να ζεις στην Αθήνα. Αυτή η τύχη ήταν ακριβή. Ο Ξέρξης έφερε στρατό από 200.000 έως 300.000 άτομα στην Αττική, αριθμός που μπορεί να συγκριθεί με τον αριθμό των στρατευμάτων του Πούτιν σήμερα. Υπήρχαν μόνο 5-7 χιλιάδες Έλληνες. 5-7 χιλιάδες, σκεφτείτε αυτήν την αναλογία! Όμως οι Έλληνες κατάφεραν να διώξουν τους Πέρσες από την Αττική και μετά πέρασαν σε αντεπίθεση και απελευθέρωσαν πολλές πόλεις και νησιά που κατέλαβαν οι Πέρσες. Ναι, αυτός ο πόλεμος τελείωσε, όπως λένε τώρα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μισό αιώνα μετά την έναρξη της επέκτασης, οι Πέρσες έπρεπε να αναγνωρίσουν τα υπό όρους όρια της αθηναϊκής ναυτικής συμμαχίας και ο στόλος τους δεν εμφανιζόταν πλέον στο Αιγαίο Πέλαγος.

Αλλά το κυριότερο ήταν εντελώς διαφορετικό. Η δημοκρατία, αυτό που οι τύραννοι θεωρούν χάος και αδυναμία, έδειξε την απόλυτη αποτελεσματικότητά της. Το μόνο που απέμεινε στον Ξέρξη ήταν να διατάξει να μαστιγώσουν τη θάλασσα, οι ελληνικές πόλεις δεν ήταν πλέον προσβάσιμες σ’αυτόν.

Διαφορετικά θα ζούσαμε τώρα σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, στον οποίο απλά δεν θα υπήρχε καμία πολιτισμική εναλλακτική για τον δεσποτισμό. Αν δεν ήταν η απίστευτη προθυμία των απλών ανθρώπων να θυσιάσουν τη ζωή και την ευημερία τους για χάρη της ελευθερίας, αν δεν ήταν οι δημοκρατικοί μηχανισμοί που επέτρεψαν την εύρεση των καλύτερων επαγγελματιών και τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ στρατού και πολιτών, αν δεν ήταν η ίδια η εκπληκτική οργάνωση αυτής της αρχαίας κοινωνίας, όλοι μας πιθανότατα δεν θα είχαμε ανακαλύψει το σπάνιο συναίσθημα, την ευτυχία να ζεις στην Αθήνα.

Και την ευτυχία να παλεύεις για αυτό.