Η Κύπρος πρέπει να παλέψει με το «βρώμικο» χρήμα της Ρωσίας

Σήμερα, ο κόσμος βιώνει μια δύσκολη περίοδο λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή: ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο «εκβιασμός» κατά της Ευρώπης με το φυσικό αέριο, η κλιμάκωση της επισιτιστικής κρίσης στον κόσμο και πολλά άλλα, οπότε είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην πάλη με τη Ρωσία ως το κύριο «αγκάθι» στον κόσμο.

Οι Ρώσοι επιχειρηματίες, ολιγάρχες και αξιωματούχοι έχουν ερωτευτεί εδώ και καιρό την Κύπρο, και όχι μόνο ως προορισμό διακοπών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το νησί χρησιμοποιούνταν ως βάση για τη διεξαγωγή διεθνών επιχειρήσεων ή την απόκρυψη κεφαλαίων από τους φόρους και το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος. Η θερμή υποδοχή και η ανωνυμία έχουν προβλεφθεί για όσους θέλουν να ανοίξουν μια εταιρεία ή έναν τραπεζικό λογαριασμό. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ «καθαρού» και «βρώμικου» χρήματος εδώ.

Για παράδειγμα, το Λονδίνο έχει ήδη ξεκινήσει έναν ενεργό αγώνα κατά του ρωσικού χρήματος στη χώρα του. Την 1η Αυγούστου 2022 ξεκίνησε το βρετανικό μητρώο υπερπόντιων οντοτήτων, όπου οι ανώνυμες ξένες εταιρείες που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα στη βρετανική επικράτεια ή τα κατέχουν ήδη πρέπει να αποκαλύπτουν τους τελικούς ιδιοκτήτες τους. Ο σκοπός μιας τέτοιας μεταρρύθμισης αποσκοπεί στο να βοηθήσει τη βρετανική κυβέρνηση στην «εξάλειψη των Ρώσων ολιγαρχών και κλεπτοκρατών που χρησιμοποιούν το έδαφος της Βρετανίας για να κρύψουν παράνομο πλούτο». Από το 2016, ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο έχουν ξεπλύνει 6,7 δισεκατομμύρια λίρες με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων 1,5 δισεκατομμύρια λίρες αφορούν ακίνητα, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.

Για το νησιωτικό κράτος της Κύπρου, το θέμα του «ρωσικού χρήματος» είναι πολύ ευαίσθητο. Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εδώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο ανήκει σε μετανάστες από μετασοβιετικές χώρες. Πριν από την κρίση του 2013, η οποία έπληξε περισσότερο τις τσέπες των εύπορων Ρώσων, οι συνολικές καταθέσεις τους στις κυπριακές τράπεζες υπολογίζονταν σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πλούσιοι Ρώσοι δεν είναι απλώς καλοί πελάτες των τοπικών τραπεζών, αλλά και συνιδιοκτήτες τους, ενώ ορισμένοι είναι ήδη Κύπριοι πολίτες. Για παράδειγμα, ο μεγιστάνας του αλουμινίου Oleg Deripaska έχει κυπριακό διαβατήριο και ο Viktor Vekselberg είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου. Κατέχει το ένα δέκατο του κεφαλαίου της τράπεζας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει το «το χρήμα δεν βρωμάει» (Pecunia non olet), η Κύπρος θα πρέπει επίσης να αρχίσει να αντιμετωπίζει την κυριαρχία του ρωσικού παράνομου κεφαλαίου στη χώρα, το οποίο επιτρέπει στους Ρώσους ολιγάρχες να κρύβουν τη δική τους οικονομική κατάσταση. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή το ρωσικό χρήμα μυρίζει σαν το αίμα αθώων Ουκρανών που θέλουν να ζήσουν σε έναν πολιτισμένο κόσμο και να μην υποφέρουν κάτω από τα χτυπήματα των ρωσικών πυραύλων και την καταπίεση του καθεστώτος Πούτιν.