Γιατί οι Ουκρανοί πρόσφυγες πρέπει να υποφέρουν ακόμη και στην Κύπρο

Το να φύγεις από τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία δεν σημαίνει ότι είσαι ασφαλής, αυτά επιβεβαιώνουν οι ιστορίες ορισμένων Ουκρανών που ήρθαν στην Κύπρο. Εδώ αντιμετώπισαν μίσος, δόλο και υλικές ζημιές. Το Cyprus Daily News μπόρεσε να συλλέξει τις ιστορίες αρκετών ανθρώπων που έχουν βιώσει άδικη μεταχείριση από πρώτο χέρι.

Η Athena Khadzhinova είναι μια Ουκρανή Ελληνίδα, με καταγωγή από τη Μαριούπολη. Στην Ουκρανία, ήταν μια ευτυχισμένη επιτυχημένη γυναίκα που δραστηριοποιήθηκε και δίδασκε ελληνικά. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Αθηνά μετακόμισε στο Gostomel (περιοχή Κιέβου), όπου αγόρασε ένα διαμέρισμα και έκανε επισκευές.

Ωστόσο, την παραμονή ενός πλήρους πολέμου στην Ουκρανία, επέστρεψε στη Μαριούπολη για δουλειά ως μεταφραστής.

Φωτογραφία της Αθηνάς από την Κατερίνα Κριούτσκοβα για την ουκρανική έκδοση

Η Αθηνά δεν χρειαζόταν ξενοδοχείο, η ογδόντα τριών ετών μητέρα του κοριτσιού ζούσε στη Μαριούπολη και έμεινε μαζί της. Ήταν εκε και εκείνη την τρομερή νύχτα της 24ης Φεβρουαρίου.

«Σε μένα και τους δημοσιογράφους προτάθηκε αμέσως να εκκενώσουμε τη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορούσα να αφήσω μόνη τη μητέρα μου», είπε η Αθηνά στην Cyprus Daily News.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι αυτό συνέβαινε. Όλη την ώρα μας φαινόταν ότι ο ουκρανικός στρατός επρόκειτο να μας απελευθερώσει από τη ρωσική επιθετικότητα. Μέχρι που αυτό δεν συνέβη, ήμουν με τη μητέρα μου, στο διαμέρισμά της σε μια εννιαώροφη πολυκατοικία. Απλώς φοβόμασταν και ελπίζαμε γιατί δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό που συνέβαινε. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε».

Η Αθηνά ήξερε ότι ήταν απαραίτητο να ψάξει για ένα καταφύγιο για βόμβες. Ωστόσο, η εύρεση του δεν ήταν τόσο εύκολη. Και ζήτησε να ανοίξει το υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών. Το υπόγειο αποδείχθηκε ανασφαλές και στενό, «δεν μπορούσες ούτε να σταθείς όρθιος μέσα σε αυτό», θυμάται η Αθηνά.

Ως εκ τούτου, το κορίτσι και η μητέρα της εγκαταστάθηκαν στον προθάλαμο (ένα μέρος στο κλιμακοστάσιο μεταξύ γειτονικών διαμερισμάτων — επιμ.), όπου κοιμόντουσαν κυρίως, ξαπλωμένοι στο πάτωμα.

Πρόκειται για το κρεβάτι της Αθηνάς και της μητέρας της στον  προθάλαμο στο πάτωμα, ανάμεσα σε δύο φέροντες τοίχους

Το πόσιμο νερό συγκεντρωνόταν σε ένα ρέμα, σε ένα χωράφι, όπου κατά διαστήματα έπεφτε στο έδαφος, επειδή τα κοχύλια πετούσαν τακτικά από πάνω.

Αυτή είναι η ουρά για νερό στην Κρινίτσα, όπου οι οβίδες σφύριξαν πάνω από τα κεφάλια της Αθηνάς και άλλων κατοίκων της Μαριούπολης

Αυτή είναι η εστία όπου η Αθηνά και άλλοι κάτοικοι της Μαριούπολης μαγείρευαν φαγητό. Υπήρχαν 3-4 από αυτά κοντά σε κάθε είσοδο

Πρόκειται για κέικ που η Αθηνά και άλλοι κάτοικοι της Μαριούπολης μαγείρεψαν πολλές φορές για πρωινό, ένα ανά άτομο, για μισή μέρα

Ναι, και υπήρξαν αρκετές αφίξεις στο σπίτι της Αθηνάς και της μητέρας της. Και αυτό παρά το γεγονός ότι «η οικογένεια του φίλου μου έμενε ακόμα μαζί μας, το σπίτι τους πυροβολήθηκε από ορκ», λέει η Αθηνά.

Και η οικογένεια του αδερφού της Αθηνάς μέχρι σήμερα, έχοντας βουλώσει τα τζάμια με κόντρα πλακέ, περνάει πόλεμο σε ένα ερειπωμένο σπίτι. Και όχι πλέον σε πλήρη ισχύ. Η πεθερά του αδερφού μου δεν άντεξε τον ερχομό του «ρωσικού κόσμου» και πέθανε.

Ο δεύτερος αδερφός της Αθηνάς ζει στην Κύπρο εδώ και 8 χρόνια, αλλά από τις 2 Μαρτίου λόγω διακοπών στην επικοινωνία χάθηκε η επικοινωνία μαζί του. Αμέσως πρότεινε στην Αθηνά και τη μητέρα του να μετακομίσουν μαζί του και αφού η οικογένεια σταμάτησε να απαντά στις κλήσεις, αποφάσισε ότι έμεινε μόνος και άρχισε να αγοράζει εισιτήρια για την Πολωνία για να πάει στη Μαριούπολη από εκεί — στους συγγενείς του, τους οποίους ήδη θεωρείται νεκρός

Πρόκειται για ένα σπίτι στο κέντρο της Μαριούπολης, στο οποίο βρίσκεται το καμένο διαμέρισμα της Αθηνάς

Ωστόσο, στις 15 Μαρτίου, η Αθηνά με τη μητέρα της και τη γάτα της έφυγαν από τη Μαριούπολη υπό τους ήχους των βομβαρδισμών και με πόνο θανάτου.

Στη φωτογραφία, η Αθηνά με την Tyra, ήταν 9 Μαρτίου. Στις 15 Μαρτίου, αυτή και η μητέρα της βγήκαν από τη Μαριούπολη και στις 16 Μαρτίου η Tayra αιχμαλωτίστηκε

Από την Πολωνία, μέσω Ελλάδας, οι γυναίκες έφτασαν στην Κύπρο.

Πριν προλάβει η Αθηνά να συνέλθει από το άγχος, μια Ουκρανή φίλη είπε ότι είχε ακούσει ότι απαιτείται διαχειριστής με γνώση της ελληνικής γλώσσας σε ένα από τα κυπριακά ξενοδοχεία. Η Αθηνά δεν ήθελε να κάτσει στο λαιμό του αδερφού της και έτσι αποφάσισε να μάθει τις λεπτομέρειες της δουλειάς.

Τηλεφωνικά, η γυναίκα εξήγησε ότι αναζητούσαν άτομο στη ρεσεψιόν και υποσχέθηκε ότι θα παράσχει ένα δίκλινο δωμάτιο με μπάνιο, τρία γεύματα την ημέρα σε εστιατόριο και μισθό 800 ευρώ.

Η Αθηνά αποφάσισε να το δοκιμάσει και ταξίδεψε από τη Λεμεσό στον Πρωταρά σε ένα ξενοδοχείο για μια συνέντευξη, η οποία είχε επιτυχία.

«Είδα ένα αξιοπρεπές ξενοδοχείο με βότανα και χάρηκα πολύ, γιατί από την ημέρα που έφτασα μένω με τον αδερφό μου και όλο αυτό το διάστημα κοιμάμαι με τη μητέρα μου στο ίδιο κρεβάτι», λέει η Αθηνά.

Μετά τη συνέντευξη είπαν στην Αθηνά να έρθει με πράγματα μετά το Πάσχα. Απαντώντας στη διευκρίνισή της εάν οι εργασίες θα ξεκινούσαν αμέσως ή εάν θα ήταν απαραίτητο να υποβληθεί σε εκπαίδευση ή δοκιμαστική περίοδο, η γυναίκα είπε να μην ανησυχεί και διαβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για εργασία αμέσως μετά από μια σύντομη εκπαίδευση.

Η Αθηνά ετοίμασε τη βαλίτσα της, πήρε ένα χαλάκι γιόγκα, αγόρασε μπαλαρίνες με 50 ευρώ «για να είναι άνετη στη δουλειά» και έφτασε.

Δεν έγινε καμία εκπαίδευση

«Άρχισαν να με ρωτούν για την εμπειρία μου και για την προθυμία μου να δουλέψω νυχτερινές βάρδιες, χωρίς να αναφέρουν ότι οι νυχτερινές βάρδιες πληρώνονται υπερωρίες», θυμάται η Αθηνά: Και μετά είπαν ότι το ξενοδοχείο παρέχει μόνο πρωινό και πρέπει να μαγειρέψεις μεσημεριανά γεύματα και δείπνα. Ταυτόχρονα, όπως ανακάλυψα αργότερα, το ξενοδοχείο δεν παρέχει κουζίνα για το προσωπικό».

Όλη μέρα η Αθηνά καθόταν στο ξενοδοχείο στις βαλίτσες της. Ρώτησε πολλές φορές τι να κάνει και πού να πάει τα πράγματα, αλλά την παραμέρισε «το δωμάτιό σου δεν είναι ακόμα έτοιμο».

Το βράδυ την Αθηνά την έφεραν στο υπόγειο με κουκέτα, χωρίς μπάνιο. «Είπαν ότι θα έμενα με έναν μάγειρα, ότι η τουαλέτα ήταν στο πάτωμα και υπήρχε ένα κοινό ντους για όλο το προσωπικό. Δεν υπήρχαν παράθυρα στο δωμάτιο. Το υπόγειο», λέει η Αθηνά, λέγοντας ότι εκείνη τη στιγμή βίωσε άλλο ένα σοκ.

«Θα ήταν ωραίο να μου λέγατε αμέσως για τις συνθήκες, και να μην υπόσχεσται κάτι που δεν υπάρχει; Για να με σύρεται εδώ;» σκουπίζει τα δάκρυά της μια Ουκρανή Ελληνίδα.

Την ίδια στιγμή, η γυναίκα συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να μείνει εδώ ούτε λεπτό. Αλλά δεν έγινε μεταφορά από το ξενοδοχείο. Και ο αδερφός μου ήταν απασχολημένος στη δουλειά. Και η Αθηνά κάλεσε τον Ουκρανό εθελοντή.

Φωνάζει, κλαίει, «Λέλια, αν είναι δυνατόν, βγάλε με έξω! Έτρεμε, η φωνή της έτρεμε, — θυμάται εκείνο το βράδυ η εθελόντρια Lyolya Filimonova: Ξέφυγε κάποιος από τους βομβαρδισμούς, από το υπόγειο, για να επιστρέψει στο υπόγειο λόγω εξαπάτησης; Μπορείτε να φανταστείτε το σόκ τής;«Τώρα φοβάμαι πολύ. Φοβάμαι ότι η ιστορία θα επαναληφθεί ξανά. Δεν θέλω να με εξαπατήσουν. Χρειάζομαι δουλειά, αλλά φοβάμαι πολύ», φωνάζει η Αθηνά: Είχα τέτοιο άγχος, μόλις συνήλθα από το σοκ. Ήξεραν από πού ήρθα, αλλά μου το έκαναν αυτό. Και τώρα φοβάμαι, φοβάμαι ότι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είμαι πρόσφυγας, θα με εξαπατήσουν παντού.

Ο Όλεγκ ήρθε να πάρει τη γυναίκα εκείνο το βράδυ. Επίσης ένας Ουκρανός, επίσης εθελοντής, αλλά και ένας άνθρωπος που μπήκε σε μια δυσάρεστη ιστορία στην Κύπρο.

Πρόκληση κατά Ουκρανών

Συνέβη τον απρίλιο, στη Λάρνακα. Ο Όλεγκ ήταν μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά του όταν ένας έφηβος τον πλησίασε και έσκισε ουκρανικά σύμβολα από την τσάντα του.

Καθώς ήταν αγανακτισμένος ο Όλεγκ με το περιστατικό, τους πλησίασε μια γυναίκα, η οποία μίλησε πρώτα ελληνικά και μετά ρωσικά.

«Συμπεριφερόταν σαν να ήθελε να τη χτυπήσω, προκαλούσε », λέει ο Oleg, υποψιάστηκε ότι αυτό ήταν ένα σχέδιο μιας rashista με στόχο να δημιουργήσει φεμα. Ότι οι Ουκρανοί χτυπούν τους.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, ο Όλεγκ εντόπισε σε ποιο αυτοκίνητο μπήκε η μητέρα του θρασύ παιδιού, το φωτογράφισε και απευθύνθηκε στην αστυνομία.

Όταν οι τοπικές αρχές άρχισαν να ερευνούν και βρήκαν την προβοκάτορα, αυτή έγραψε μια απολογητική ανάρτηση στο Facebook (η αστυνομία το έδειξε στον Όλεγκ) και η υπόθεση έκλεισε.

Και πάλι «At herbal hotel»

Η Jeanne και η αδερφή της Maya επισκέφτηκαν επίσης το ξενοδοχείο με το οποίο η Αθηνά είχε μια δυσάρεστη συνάντηση. Και αποκλειστικά μαζί τους μίλησε και το Cyprus Daily News.

Η Maya ζει στη Λευκωσία για περισσότερα από 20 χρόνια και η αδερφή της Zhanna είναι κάτοικος της περιοχής Vinnitsa.

Η Zhanna εργάστηκε στο ταχυδρομείο για σχεδόν 25 χρόνια, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid έμεινε χωρίς δουλειά, έτσι άρχισε να πηγαίνει στην Πολωνία για να μαζέψει μανιτάρια για να κερδίσει χρήματα.

Όταν ξεκίνησε ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας, ο γιος της Zhanna πήγε στο μέτωπο, ο σύζυγός της πήγε στην άμυνα και η ίδια η Zhanna, μαζί με τη 16χρονη κόρη της Svetlana, κατέφυγαν στην Πολωνία, όπου είχε ήδη πάει πριν.

Η Jeanne με τον γιο της

Η Μάγια ανησυχούσε πολύ για την αδερφή της, οπότε όταν είδε μια διαφήμιση στο Facebook — στην ομάδα «Ουκρανοί στην Κύπρο» ότι το ξενοδοχείο χρειαζόταν μια καθαρίστρια, τηλεφώνησε αμέσως για να μάθει τις συνθήκες.

Οι συνθήκες προσέλκυσαν τη Μάγια και είπε αμέσως στη Zhanna για αυτές. Η Έλενα, με την οποία μίλησε η Μάγια, υποσχέθηκε δουλειά ως καθαρίστρια, τρία γεύματα την ημέρα, 850 ευρώ το μήνα, δωρεάν διαμονή, αλλά και δουλειά σερβιτόρα για την ανιψιά της.

Η Μάγια πήρε γρήγορα δύο εισιτήρια για την Κύπρο από την Πολωνία και διατηρούσε επαφή με την Έλενα όλη την ώρα, φοβούμενη ότι κάποιος άλλος θα έπαιρνε την θέση για να αντικαταστήσει την αδερφή της. «Είναι πολύ εργατική!» — περιέγραψε η Jeanne Maya.

Την παραμονή της αναχώρησης από την Πολωνία, η Zhanna έστριψε το πόδι της και έφτασε στην Κύπρο τραυματισμένη. Ωστόσο, τα κορίτσια βρήκαν γρήγορα γιατρό, φάρμακα, έκλεισαν όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την εγγραφή τους «προσωρινής προστασίας» και συμφώνησαν με την Έλενα να συναντηθούν στις 10 το πρωί.

«Τη ρώτησα πολλές φορές αν η αδερφή μου μπορούσε να κάνει check in στο ξενοδοχείο αμέσως για να αρχίσει να δουλεύει, και μου είπε πολλές φορές: «Ναι». Έτσι, νωρίς το πρωί μαζευτήκαμε οι τρεις μας, ντυθήκαμε όμορφα, γιατί ήταν η πρώτη γνωριμία, και φύγαμε για τον Πρωταρά με βαλίτσες», λέει η Μάγια.

Η Zhanna, η Maya και η Svetlana περίμεναν μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Όταν τελικά η Έλενα εμφανίστηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου, κάλεσε τη Μάγια μαζί της, λέγοντας ότι ήθελε να της τα δείξει όλα. Στη συνέχεια επέστρεψε χωρίς αυτήν και ενημέρωσε τους συγγενείς της ότι η Μάγια έκανε μια δοκιμαστική εργασία και τα κορίτσια έπρεπε να κάνουν μια βόλτα. Η Μάγια ήταν αγανακτισμένη που η αδερφή της είχε τραυματισμό στο πόδι και έπρεπε να πάρει φάρμακα, αλλά η Έλενα δεν αντέδρασε σε αυτή την παρατήρηση.

«Πήγαμε για μια βόλτα. Δεν μας πρόσφεραν ούτε ένα ποτό. Τι να κάνουμε, δεν ξέραμε. Δεν υπήρξε καμία επαφή με τη Jeanne. Και δεν είχαμε ιδέα τι συνέβαινε», θυμάται η Μάγια.«Και τρεις ώρες αργότερα η Έλενα μας βρήκε και είπε ότι η Ζάννα δεν τα κατάφερε. Για να πάω και ίσως της δείξω πώς να δουλεύει. Δεν καταλάβαινα τι γινόταν, γιατί ξέρω τη Jeanne καλά! Και τα κάνει όλα ευσυνείδητα και δεν φοβάται καμία δουλειά», λέει η Μάγια: Αλλά όταν εγώ και η Σβέτα μπήκαμε στο δωμάτιο που καθάριζε η Ζάννα, έμεινα έκπληκτη. Ήταν μια τεράστια σουίτα, με ένα κομψό μαρμάρινο μπάνιο και ένα τεράστιο μπαλκόνι, χρυσούς πολυελαίους και μεγάλα κρεβάτια… και αυτό το δωμάτιο μόλις… ανακαινιζόταν! Ξέρετε πώς μοιάζει το δωμάτιο, στο οποίο έγιναν μεγάλες επισκευές; Όλα καλυμμένα με σκόνη, λεκέδες και τσιμέντο. Και την ίδια στιγμή, είδα ότι τα προϊόντα καθαρισμού της Zhanna περιελάμβαναν 2 ποτήρια του φραπέ με πράσινο και κίτρινο νερό, με τα οποια έπρεπε να πλυνουν κάθε πλακάκι, Famosa, μια σκούπα, μια μικρή βούρτσα για να καθαριστούν οι ραφές ανάμεσα στα πλακάκια και δύο κουρέλια για να καθαρίσει το μπαλκόνι. ΜΟΝΟ!

Ρώτησα την Έλενα πού είναι τα κουρέλια, πού είναι τα σφουγγάρια και μου απάντησε «εμείς τα πλένουμε έτσι. Αλλά η Zhanna δεν τα κατάφερε σε τρεις ώρες.

Όμως είναι αδύνατο να καθαρίσεις ένα τεράστιο δωμάτιο, που, τονίζω, μόλις ανακοινώθηκε, είναι αδύνατο σε τρεις ώρες! Βγήκε η ψυχή της αδερφής μου καθώς καθάριζε αυτό το μεγάλο μπαλκόνι, γιατί έπρεπε να τυλίγει χαρτί σε μια σκούπα, ψεκάζοντας Famozο και να σκύβει».

Η Έλενα κάλεσε την Αλίνα, την επικεφαλής των καθαριστριών, και είπε στις γυναίκες ότι πρέπει να τελειώσει τη δουλειά. Και για να προσλάβουν την Zhanna, πρέπει να παραδόσει το δωμάτιο καθαρό.

«Εμείς είμαστε αξιοπρεπείς και πιστεύουμε ότι και οι άλλοι είναι το ίδιο. Έτσι και οι τρεις αρχίσαμε να καθαρίζουμε το δωμάτιο. Και θυμάσαι, πήγαμε να γνωριστούμε, όμορφη κομψή. Κανείς βέβαια δεν μας ζήτησε να αλλάξουμε ρούχα. Ούτε μας πρόσφεραν φαγητό ή νερό», θυμούνται με λύπη οι γυναίκες.

Στα 6 χέρια, οι Ουκρανές έπλεναν το δωμάτιο μέχρι τις 23:00. «Το καθάρισαν μέχρι να γυαλίσει, με αυτά τα δύο κουρέλια και μια μικρή βούρτσα, κόντεψαν να ροκανίσουν την πλάκα από το μπάνιο με τα δόντια τους», λένε.

Και όταν η δουλειά ολοκληρώθηκε και έγινε αποδεκτό, και η Μάγια ήλπιζε ότι το ζήτημα της απασχόλησης της αδερφής της είχε επιλυθεί, η Έλενα και η Αλίνα είπαν ότι δεν ήταν έτοιμοι να δώσουν στέγη και εργασία τώρα, γιατί αύριο η Ζαν περίμενε τη δεύτερη ημέρα δοκιμής, αλλά αυτή τη φορά 4 νούμερα.

«Έλα αύριο», μου είπαν, και ρώτησα, «πλάκα κάνεις;», στο οποίο έλαβα την απάντηση, «Τι είναι; Αν αύριο δεν μπορεί να καθαρίσει 4 τέτοιους αριθμούς, τότε πώς θα καθαρίσει 15 μεθαύριο;, περιγράφει η Μάγια το βράδυ: Κατάλαβα ότι αύξαναν τον φόρτο εργασίας, αλλά κανείς δεν προσφέρει δουλειά, στέγαση, φαγητό, ακόμη και νερό.

Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και είπα, «Δεν θα πάμε αύριο, ας πληρώσουν για σήμερα!

Επειδή έχω ήδη παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες από διάφορες χώρες σε αυτό το ξενοδοχείο και υποψιάζομαι ότι όλοι αυτοί βρίσκονται ακόμη στη λεγόμενη δοκιμαστική περίοδο.

Την επόμενη μέρα, οι γυναίκες είπαν ότι δεν ήθελαν μια τέτοια «συνεργασία» και ζήτησαν να πληρωθούν για την εργάσιμη ημέρα τους.

«Στην οποία η Έλενα είπε όχι, αλλά εγώ επέμενα, επειδή είχα διάλογο μαζί της, δεν προειδοποίησε για την παρουσία κάποιου είδους δοκιμαστικής εργασίας, είπε ότι όλη η δουλειά ήταν επίσημη από την πρώτη μέρα. Και κανένα συμβόλαιο δεν έχουμε δει στα μάτια. Ως αποτέλεσμα, μας έστειλε στην Αλίνα, η Αλίνα είπε ότι δεν το αποφάσισε, και μας έστειλε στην Έλενα και έτσι πέρα ​​δώθε, «η Μάγια είναι λυπημένη.

«Και δεν πρόκειται ούτε για τα ίδια τα χρήματα (για μια μέρα τότε), αλλά για το γεγονός ότι μας είχαν χρησιμοποιήσει, ότι ο σύζυγος και ο γιος της Zhanna τώρα παλεύουν, παλεύουν για αξίες, για ειρήνη, και τέτοια κακία συμβαίνει εδώ . ..”.

Σήμερα η Jeanne εργάζεται σε ένα εστιατόριο.

Πλένει πιάτα. Είναι ικανοποιημένη από τη δουλειά, λέει «χαρούμενη», ικανοποιημένοι και οι εργοδότες από τη δουλειά της, λένε «δεν χορταίνουμε έναν τέτοιο υπάλληλο».

Αλλά ακόμη και σε αυτό το εστιατόριο δεν ήταν χωρίς τη δόξα του ξενοδοχείου At herbal.

Στο εστιατόριο, η Zhanna συνάντησε μια άλλη Ουκρανή, από την οποία έμαθε την ιστορία μιας γυναίκας από το Chernihiv, η οποία εργάστηκε για 3 ημέρες στο «At herbal hotel» ως δωρεάν καθαρίστρια που θα μπορούσε να γίνει η Zhanna.

Για έναν κάτοικο του Chernihiv, «τα δάκρυα δεν τελείωσαν, έκλαιγε μόνο με δάκρυα. Είπε ότι έφυγε από τους εχθρούς για να φτάσει στους εχθρούς με λευκούς γιακάδες. Και ως αποτέλεσμα, τι της έμεινε; Γύρισε πίσω. Στο βομβαρδισμένο Τσερνίχιβ.

Οι συντάκτες της Cyprus Daily News έστειλαν επιστολή στο ξενοδοχείο ζητώντας σε αντάλλαγμα σχόλια. Αλλά κατά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου δεν ακολούθησε καμία απάντηση.Ελπίζουμε ότι οι Ουκρανοί, και μάλιστα όλοι οι άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, δεν θα αντιμετωπίζονται ποτέ ως αναλώσιμοι πουθενά. Και οι πόνοι και οι προσωπικές τραγωδίες που βιώσατε θα προκαλέσουν συμπάθεια και επιθυμία να μην βλάψετε, αλλά μάλλον να βοηθήσετε.

Φυσικά, οι ιστορίες που περιγράφονται δεν είναι τάση. Βασικά, οι Κύπριοι και ο ντόπιος πληθυσμός υποστηρίζουν πολύ τους μετανάστες από την Ουκρανία και συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ζωής. Όμως περιπτώσεις αδικίας, βεβήλωσης και εξαπάτησης δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να εξαλειφθούν.

Και οι Ουκρανοί στην Κύπρο, και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, πρέπει να είναι προσεκτικοί. Άλλωστε διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά επίπεδα ηθικής βρίσκονται παντού. Και αυτό δεν πρέπει να ξεχνούμε.

Lana IERMAKOVA Cyprus Daily News