ΝΗΣΊ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΎ 2

Από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της ανεξάρτητης Ουκρανίας, οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενεργούν ελέγχους σε Ρώσους επιχειρηματίες που απασχολούνταν προηγουμένως σε ρωσικές κρατικές εταιρείες με σκοπό τον εντοπισμό εγκληματικών και διεφθαρμένων περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. A.G. Loktionov, ο οποίος σήμερα ζει σε μια πολυτελή έπαυλη στην Ελβετία στη Route de la Capite, 140 στο προάστιο Vandovre της Γενεύης, έχει επίσης υπαχθεί στους προαναφερθέντες ελέγχους, ανέφερε το SpeakerInfo.

Προκειμένου να ξεπλύνει τα εγκληματικά του κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία, αναγκάζεται να αποκαταστήσει έγγραφα σχετικά με εταιρείες που είχαν προηγουμένως κλείσει υπό τη δικαιοδοσία της Κύπρου και του Παναμά. Για παράδειγμα, η Rayhill Limited (HE 152363) είχε προηγουμένως εκκαθαριστεί από κυπριακό δικαστήριο, αλλά ο κ. A. G. Loktionov προσέλαβε την κυπριακή δικηγορική εταιρεία MYROFORA A. PASTOU LLC και, με τη βοήθειά τους, κατέθεσε αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού τον Ιούλιο του 2023 ζητώντας τον διορισμό του ως διευθυντή της Rayhill Limited (αριθμός υπόθεσης 292/2023). Επίσης, ο κ. A. G. Loktionov, μέσω του δικηγορικού γραφείου MYROFORA A. PASTOU LLS ζητά να ακυρωθεί η εκκαθάριση της πιο πάνω εταιρείας (υπόθεση με αριθμό 416/2022). Το δικαστήριο απέρριψε τη συμμετοχή τους στην υπόθεση αυτή και διέταξε την εκκαθάριση της Rayhill Limited στις 07 Ιουλίου 2023.

Τίθεται το ερώτημα: γιατί ο κ. A.G. Loktionov πρέπει να αναλάβει τη θέση του διευθυντή της υπό εκκαθάριση εταιρείας; Χρειάζεται την ευκαιρία να συμμετάσχει στα κυπριακά δικαστήρια. Ο κ. A. G. Loktionov δεν έχει καμία απολύτως αρχή είτε κερδίσει είτε χάσει την υπόθεση. Είναι εδώ και καιρό δεξιοτέχνης στο να χρησιμοποιεί τα κείμενα των δικαστικών αποφάσεων, να βγάζει από τα συμφραζόμενα τις φράσεις που χρειάζεται και να τις παραθέτει με αναφορά στη δικαστική απόφαση. Κατά κανόνα, βρίσκει τις φράσεις αυτές στο λεγόμενο αιτιολογικό μέρος της απόφασης, στο οποίο το δικαστήριο παραθέτει τις θέσεις των διαδίκων και το οποίο δεν αποτελεί συμπέρασμα του δικαστηρίου επί της υπόθεσης. Η ίδια η απόφαση περιέχεται πάντα στο τέλος, στο λεγόμενο διατακτικό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες δικηγόροι είναι απλώς ανίκανοι να κατανοήσουν μια πολύπλοκα γραμμένη και πολυσέλιδη απόφαση στο αγγλικό δίκαιο που παραθέτει νομολογία. Αυτό είναι που εκμεταλλεύεται ο κ. A.G. Loktionov όταν έξυπνα βγάζει από την δικαστική απόφαση τις φράσεις που χρειάζεται. Ταυτόχρονα, ο αποδέκτης αυτών των πληροφοριών αποκτά μια λανθασμένη ιδέα για αυτό ή εκείνο το θέμα υπό το φως που απαιτεί ο κ. A. G. Loktionov. Δεδομένου ότι, αφενός, μια τέτοια δικαστική απόφαση υπάρχει πράγματι, και αφετέρου, κανείς δεν την ξαναδιαβάζει. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να περάσει ο κ. A. G. Loktionov τη συμμόρφωση στις τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελβετίας, όπου φυλάσσονται τα εγκληματικά του κεφάλαια. Κατακλύζοντας τους υπαλλήλους των τραπεζών με διάφορες κυπριακές δικαστικές αποφάσεις και σκισμένες φράσεις από τις αποφάσεις αυτές, ο κ. A. G. Loktionov δημιουργεί την εντύπωση της νομιμότητας των κεφαλαίων του.

Επιπρόσθετα, πληροφορηθήκαμε ότι αριθμός κυπριακών μέσων ενημέρωσης έχουν υποβάλει ερωτήματα στο δικηγορικό γραφείο MYROFORA A. PASTOU LLC. Οι απαντήσεις της εν λόγω εταιρείας θα χρησιμοποιηθούν επίσης στη δημοσιογραφική έρευνα. Μέχρι στιγμής όμως οι δικηγόροι σιωπούν και η σιωπή αυτή εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα για τη «συνεργασία» τους με τον κ. Λοκτίωναφ. Καθώς οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών στις 12 Απριλίου 2023, τα κυπριακά δικηγορικά γραφεία και οι δικηγόροι έχουν κατονομαστεί ως συνεργοί των ατόμων που υπόκεινται στις κυρώσεις αυτές, βοηθώντας στην απόκρυψη εγκληματικών περιουσιών μέσω του κυπριακού νομικού συστήματος. Οι δημοσιογράφοι θέλουν να καταλάβουν αν η MYROFORA A. PASTOU LLC είναι «νομικός συνεργός των Ρώσων ολιγαρχών».

Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε αυτά τα ερωτήματα στο εγγύς μέλλον.

Θα συνεχιστεί……