Ρωσική «διπλωματία κορωνοϊού»

Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, φαρμακευτικές εταιρείες και επιστήμονες σε πολλές χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Ο καθένας προσπάθησε να το δημιουργήσει το συντομότερο δυνατό, κάτι που εμφανίστηκε σαν μια «κούρσα εμβολίων». Ωστόσο, η ταχύτητα ανάπτυξης του εμβολίου καθορίστηκε και περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία, τα στάδια και τις απαιτήσεις των διεθνών ρυθμιστικών αρχών να ελέγχουν κάθε στάδιο της δημιουργίας του.

Η Ρωσία παρέκαμψε τους κανόνες και τις τεχνολογίες και ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τη δημιουργία εμβολίου. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τις παραβιάσεις και τις ασυνέπειες ως προς τα δηλωμένα χαρακτηριστικά αυτού του εμβολίου στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Η ρωσική προπαγάνδα ανακοίνωσε αμέσως ότι «η Ρωσία έσωσε την ανθρωπότητα από τον κορωνοϊό» και κήρυξε τον Sputnik V «το πιο αποτελεσματικό και τέλειο εμβόλιο». Οι Ρώσοι τηλεοπτικοί προπαγανδιστές με αδημονία, διαγκωνιζόμενοι μεταξύ τους, προέβησαν σε κάθε λογής ανοησία ισχυριζόμενοι ότι πολλές χώρες δήθεν εκλιπαρούν τη Ρωσική Ομοσπονδία να τους στείλει το εμβόλιο, ότι σε όλο τον κόσμο κατασκευάζουν επειγόντως εργοστάσια για την παραγωγή του Sputnik V, ότι οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών εγκαταλείπουν το αμερικανικό εμβόλιο για χάρη του ρωσικού και πολλές άλλες ανοησίες στο ίδιο πνεύμα.

Η ρωσική κυβέρνηση το φθινόπωρο του περασμένου έτους, ενώ δεν είχε ακόμη αρχίσει να εμβολιάζει τον δικό της πληθυσμό, άρχισε αμέσως να προσφέρει επιθετικά το εμβόλιο σε άλλες χώρες, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση στον κόσμο.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, στη Ρωσία, αυτή τη στιγμή, έχει εμβολιαστεί το 9 έως 11 τοις εκατό του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός στη χώρα είναι εξαιρετικά αργός. Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση δεν ανησυχεί καθόλου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: στη Ρωσία, η κυβέρνηση δεν ενδιαφερόταν ποτέ για τον πληθυσμό της και τον θεωρεί μόνο πηγή προσωπικού πλουτισμού για τους κυβερνώντες.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη δημιουργία του δικού της εμβολίου μόνο ως μια επιπλέον ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή της σε άλλες χώρες και, με τη βοήθεια της κρατικής προπαγάνδας της, να κάνει πλύση εγκεφάλου στους κατοίκους δημοκρατικών χωρών.

Φαίνεται όμως ότι η Ρωσία πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα.

Το γεγονός είναι ότι σχεδόν καθημερινά το κρατικό ταμείο RDIF ανέφερε ότι σε μια τέτοια χώρα το εμβόλιο που χρηματοδοτήθηκε από αυτό είχε εγκριθεί. Όταν το εμβόλιο εγκρίθηκε στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2020, ο επικεφαλής του RDIF, Κύριλλος Ντμίτριεφ, προφήτευσε «την εποχή του Sputnik V».

Αλλά, όπως πάντα, η εικόνα που ζωγράφισε η κρατική προπαγάνδα είναι πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα. Εκείνες οι χώρες που ήλπιζαν για μια γρήγορη βοήθεια από τη Ρωσία απογοητεύτηκαν πολύ.

Εμβόλιο για εξαγωγή

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, μέχρι τα μέσα Μαΐου η Ρωσία είχε αποστείλει στο εξωτερικό περίπου 16,3 εκατομμύρια δόσεις Sputnik V, ή το 8% των παραχθέντων δόσεων του εμβολίου.

Από τις περίπου 60 χώρες που έχουν εγκρίνει το Sputnik V, σύμφωνα με το RDIF, οι 45 έχουν υποβάλει παραγγελία για το εμβόλιο. Την ίδια ώρα, οι μισές παραγγελίες προέρχονται από τέσσερις χώρες: Τουρκία (50 εκατομμύρια δόσεις), Μεξικό (24 εκατομμύρια), Αργεντινή και Βενεζουέλα (20 εκατομμύρια η καθεμία).

Μέχρι σήμερα, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των παραγγελιών έχει ολοκληρωθεί. Η Αργεντινή έλαβε 6,5 εκατομμύρια δόσεις, το Μεξικό 2,4 εκατομμύρια και το μέλος της ΕΕ Ουγγαρία 2 εκατομμύρια, παρά την απουσία έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Άλλα κράτη έλαβαν μόνο συμβολικές προμήθειες, όπως, για παράδειγμα, ο σύμμαχος της Ρωσίας, το Ιράν, το οποίο έλαβε 400.000 δόσεις. Ένας άλλος σύμμαχος της Ρωσίας είναι η Βενεζουέλα, που έλαβε 430 χιλιάδες από τις 20 εκατομμύρια παραγγελθείσες δόσεις του εμβολίου. Η Σρι Λάνκα έχει λάβει μέχρι τώρα 15.000 από τις 13 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V που έχει παραγγείλει.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνατότητες παραγωγής του εμβολίου και φαίνεται ότι οι ρωσικές αρχές δεν πρόκειται να τις δημιουργήσουν.

Εγκαταστάσεις παραγωγής του Sputnik V άνοιξαν στη Λευκορωσία και το Καζακστάν, αλλά η παραγωγική τους ικανότητα είναι μικρή: μέχρι σήμερα, έχουν παραγάγει 1,8 εκατομμύρια και 300 χιλιάδες δόσεις αντίστοιχα.

Οι δυσκολίες στην εξαγωγή του εμβολίου επιδεινώνονται από καταστροφικά προβλήματα σχετικά με τη φήμη του: έχουν προκύψει σκάνδαλα στη Σλοβακία και τη Βραζιλία μετά την προμήθεια του Sputnik V. Το εμβόλιο δεν αντιστοιχούσε στα πιστοποιημένα δείγματα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές, και η Μόσχα αντέδρασε, όπως πάντα, με οργή και απειλώντας με αγωγές. Αυτή είναι η παραδοσιακή αντίδραση των Ρώσων: σας παραδώσαμε ένα κακό προϊόν, το επιστρέψατε, οργιστήκαμε, απειλήσαμε να σας μηνύσουμε και σας αποκαλέσαμε πράκτορες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τίποτα καινούργιο.

Ραγδαία επίσης μειώνεται η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, μέσα στην ίδια τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πολυάριθμες μαρτυρίες Ρώσων, ακόμη και υπάλληλοι εργοστασίων που παράγουν το εμβόλιο δεν εμβολιάζονται, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τι και πώς παράγεται. Όμως, παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία επιδιώκει επίμονα να επιβάλει το εμβόλιό της σε άλλες χώρες και συνοδεύει αυτές τις προσπάθειες με μια κραυγαλέα εκστρατεία προπαγάνδας.

Νέα στρατηγική για το εμβόλιο

Τους τελευταίους μήνες, μπορεί κανείς να παρατηρήσει νέες μεθόδους των ρωσικών αρχών για την επιβολή και διανομή του εμβολίου τους.

Έτσι, οι ρωσικές αρχές, γνωρίζοντας πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για τις οικονομίες της Κύπρου και της Ελλάδας, στην πραγματικότητα άσκησαν πίεση στις αρχές αυτών των χωρών, συνδέοντας το ζήτημα της επανέναρξης της αεροπορικής διασύνδεσης με τη Ρωσία με την αναγνώριση των ρωσικών πιστοποιητικών εμβολιασμού από τις αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας. Τώρα οι Ρώσοι θα μπορούν να εισέλθουν στην Κύπρο και την Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού τους με το Sputnik V.

Πρέπει να πω ότι οι ρωσικές αρχές γνωρίζουν καλά ότι η αποτελεσματικότητα του Sputnik V είναι εξαιρετικά χαμηλή. Οι περισσότεροι Ρώσοι που εμβολιάστηκαν με αυτό το εμβόλιο είναι ανυπεράσπιστοι έναντι του κορωνοϊού.

Από αυτό προκύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος των Ρώσων τουριστών, κατόχων πιστοποιητικών εμβολιασμού με Sputnik V, που φτάνουν στην Κύπρο και την Ελλάδα, μπορούν εύκολα να μολυνθούν και να γίνουν φορείς λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για άμεση απειλή για τη ζωή και την υγεία των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου, της Ελλάδας και των χωρών της ΕΕ.

Όμως ο καταστροφικός ρόλος της Ρωσίας στην Κύπρο που σχετίζεται με το Sputnik V δεν τελειώνει με την αναγνώριση των ρωσικών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία παρέλαβε μια παρτίδα Sputnik V με διπλωματικό ταχυδρομείο. Όλοι οι υπάλληλοι της ρωσικής διπλωματικής αποστολής και ορισμένοι «σεβαστοί πολίτες της Ρωσίας» που ζουν στην Κύπρο εμβολιάστηκαν με αυτό το εμβόλιο.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, με το Sputnik V εμβολιάστηκαν η χήρα του πρώην διευθυντή της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR RF) Γεβγκένι Πριμακόφ, η Ιρίνα Μποκάρεβα-Πριμάκοβα, η οποία ζει μόνιμα στη Λεμεσό, ο Ρώσος φιλάνθρωπος Βιάτσεσλαβ Ζαρένκοφ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρώσων Επιχειρηματιών στην Κύπρο, Γιούρι Πιανίκ. Εκτός από αυτούς, περισσότεροι από εκατό Ρώσοι πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν στην Κύπρο φέρεται να έκαναν το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην πρεσβεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι εμβολιασμοί, που διοργανώνονται από τη Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία, συνεχίζονται. Ρώσοι και μέλη μικτών οικογενειών συνεχίζουν να εμβολιάζονται με το Sputnik V στη διπλωματική υπηρεσία.

Όπως μάθαμε, τα σχέδια των Ρώσων «διπλωματών» με πολιτικά ρούχα είναι να φέρουν στην Κύπρο 100.000 δόσεις Sputnik V με διπλωματικό ταχυδρομείο έως τα μέσα Ιουνίου και να ξεκινήσουν μαζικό εμβολιασμό όλων των ατόμων που θα προσέλθουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι διπλωμάτες δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα του «εθνικού» τους εμβολίου, αλλά αναγκάστηκαν να εμβολιαστούν με το Sputnik V προκειμένου να αποδείξουν τον πατριωτισμό τους ενώπιον των αρχών.

Δεν είναι απαραίτητο να αισθάνεσαι πατριωτισμό στη Ρωσία. Το κύριο πράγμα είναι να το επιδεικνύεις με όλους τους διαθέσιμους τρόπους μπροστά στην ηγεσία…

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κύπρου οργάνωσε τον εμβολιασμό όλων των υπαλλήλων ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο με εμβόλια εγκεκριμένα από τον EMA, οι Ρώσοι σύντροφοι με ολόκληρη την ομάδα «ηρωικά» αποφάσισαν να εμβολιαστούν με το Sputnik V.

Σύμφωνα με πηγές στη Ρωσική Πρεσβεία, αφού εμβολιάστηκαν με το Sputnik V, έξι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Μερικά από τα εμβολιασμένα άτομα εμφάνισαν παρενέργειες. Μετά από αυτό, η ηγεσία της πρεσβείας στη Λευκωσία αναγκάστηκε να κλείσει το προξενικό τμήμα για μια εβδομάδα λόγω της αδιαθεσίας των αξιωματικών που υπηρετούν υπό την κάλυψη αυτού του τμήματος.

Η προπαγάνδα σε φιλορωσικά δημοσιεύματα, κοινωνικά δίκτυα, κανάλια στο Telegram -και με τη βοήθεια μπλόγκερ που είναι υπέρ του Κρεμλίνου- προσπαθεί να ενσταλάξει φόβο στους κατοίκους της Κύπρου για τη χρήση δυτικών εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και προωθεί ενεργά το Sputnik V.

Έχοντας αποτύχει στη νομιμοποίηση του ρωσικού εμβολίου από την κυβέρνηση της Κύπρου, οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, υπό την κάλυψη του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, έφεραν παραταύτα μια παρτίδα Sputnik V στην Κύπρο και ξεκίνησαν εδώ «λαθραίους» εμβολιασμούς. Ωστόσο, δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες.

Κατά τη γνώμη μου, στοιχεία ενός σαμποτάζ μπορούν να εντοπιστούν εδώ.

Οι εμβολιασμένοι με Sputnik V δεν προστατεύονται από τη μόλυνση με COVID-19, βιώνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και αρνούνται να εμβολιαστούν με εμβόλια πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οδηγεί σε μόλυνση, εξάπλωση του ιού και ασθένεια. Το παράδειγμα των άρρωστων Ρώσων διπλωμάτων είναι μια έντονη επιβεβαίωση αυτού.

Πιστεύω ότι οι ενέργειες των Ρώσων διπλωματών μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού στην Κύπρο. Ανακύπτει ένα εύλογο ερώτημα: ποιος θα είναι υπεύθυνος για αυτό, ποιος θα περιθάλψει τους ασθενείς και ποιος θα πληρώσει για τη θεραπεία τους;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι ενέργειες των Ρώσων διπλωματών αποτελούν άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου.

Το ίδιο συμβαίνει τώρα και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, το ίδιο συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Πιθανώς, η ίδια κατάσταση αναπτύσσεται τώρα στο Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία.

Τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες δεν παρέλειψαν να επωφεληθούν από την ευκαιρία να προωθήσουν για άλλη μια φορά το Sputnik V. Γι’ αυτό, κινητοποίησαν πολλούς παράγοντες που ελέγχονται από αυτούς για την προώθηση του εμβολίου τους.

Σε ρωσόφωνες ομάδες στο Facebook, το Κρεμλίνο διασπείρει fake news για την κακή ποιότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εμβολίων, για την ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία από αυτά και πολλές άλλες ψευδείς ειδήσεις σε αυτό το πνεύμα διαδίδονται ενεργά.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Ρωσία έχει εμπλέξει τους πράκτορές της από τους πολιτικούς κύκλους της Κύπρου σε αυτό το έργο.

Οι κομμουνιστές, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, απαίτησαν από την κυβέρνηση να αγοράσει αμέσως μια παρτίδα Sputnik V χωρίς την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων και παρακάμπτοντας τη διαδικασία που υιοθετήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκετοί φιλορώσοι βουλευτές του ΔΗΚΟ ζήτησαν το ίδιο από την κυβέρνηση.

Προς τιμήν της, η κυβέρνηση της Κύπρου άντεξε σε αυτήν την επίθεση…

Ρώσοι πράκτορες στην Κύπρο έκαναν πολλές φορές παραπληροφόρηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε δήθεν ήδη αποφασίσει να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο και απέδωσαν αυτή την «επιτυχία» στους παράγοντες επιρροής τους. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντικρούσει αυτό το ψέμα.

Κοιτάζοντας τι συμβαίνει με το ρωσικό εμβόλιο στην Κύπρο, γίνεται προφανές ότι η Ρωσία έχει πάρει πολύ στα σοβαρά την προώθηση του εμβολίου της στο εξωτερικό. Τόσο σοβαρά που είναι έτοιμη να αναλάβει κάθε κόστος, να παραβιάσει τους νόμους και τους κανόνες ευπρέπειας, κάτι που είναι η χαρακτηριστική της διαφορά από τις πολιτισμένες χώρες.

***

Αναμφίβολα, ο λόγος για αυτές τις επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να προωθήσει το εμβόλιό της είναι ότι το βλέπει ως ευκαιρία να αυξήσει την επιρροή της στον κόσμο. Τουλάχιστον έτσι πιστεύει.

Η Ρωσία πάντα προσπαθούσε να προωθήσει την επιρροή της πέρα από τα σύνορά της. Σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της, έχει χρησιμοποιήσει πολλές μεθόδους, τεχνικές και στρατηγικές.

Όλες αυτές οι μέθοδοι και οι στρατηγικές διακρίνονται από ένα κοινό χαρακτηριστικό: η επιρροή της Ρωσίας ήταν πάντα καταστροφική, ολέθρια, και διεξήχθη πάντα με καταστροφικές, βάρβαρες, κυνικές μεθόδους.

Οπουδήποτε ήρθε η Ρωσία ή όπου η επιρροή της εξαπλώθηκε ολοκληρωτικά, τα πράγματα έγιναν χειρότερα από πριν. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι οι ρίζες της σύγχρονης Ρωσίας, η γένεση και η ουσία της προέρχονται από την αγριότητα, βαρβαρότητα και απανθρωπιά της Ορδής.

Από την Ορδή η Ρωσία κληρονόμησε τη δομή και την ουσία του κράτους και του δημοσιο-κοινωνικού οικοδομήματός της.

Η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους να κατανοήσουν με ποιον έχουν να κάνουν. Οι Ευρωπαίοι θα κατανοήσουν την κοσμοθεωρία και τις ενέργειες των Ρώσων και των ηγετών τους. Αυτό θα σώσει τον πολιτισμένο κόσμο από την εσφαλμένη κρίση ότι αντιμετωπίζει όμοιους με αυτόν ανθρώπους.

Η κατανόηση της ουσίας της κοινωνικής δομής της Ρωσίας και της νοοτροπίας του πληθυσμού που ζει στην επικράτειά της θα σώσει τους Ευρωπαίους, και μάλιστα τους ανθρώπους του πολιτισμένου κόσμου, από την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν και απαραίτητο να διαπραγματευτούν με τους «Ρώσους». Από την ψευδαίσθηση ότι οι Ρώσοι δεν διαφέρουν από τους ανθρώπους του ελεύθερου κόσμου και έχουν πολλά κοινά μαζί τους.

Αλλά είναι πολύ διαφορετικοί. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι το στυλ των κοστουμιών και των πουκάμισων. Αυτό είναι παραπλανητικό. Στην πραγματικότητα, τα ακριβά κοστούμια κρύβουν τα σώματα και τις ψυχές των άγριων, κυνικών βαρβάρων — της Ορδής.

Όσο πιο γρήγορα ο πολιτισμένος κόσμος το καταλάβει και αρχίσει να λαμβάνει υπόψη την ουσία του κατά την ανάλυση του «Ρωσικού Κόσμου», τόσο πιο γρήγορα θα μάθει να τον καταλαβαίνει σωστά, να αντιδρά σωστά και να αντιστέκεται στην επιθετικότητα και την καταστροφική του επιρροή.

Μπόρις Ντεμάς